Olvasnivalók a környezettudatos és műanyagmentes életen gondolkodóknak

6:50:00 PM


Szeptemberben részt vettem a Zöldbolt ökoáruház és a Barabás villa szervezésében egy négy hetes kurzuson, ahol heti egy-egy este tanultam sok-sok érdekességet a környezetbarát háztartásról, a zöldebb otthonról és vegyszermentes életről. Az előadásokon több szakirodalmat említett a Zöldbolt tulajdonosa, én pedig szorgalmasan jegyzeteltem. Ha érdekel ez a téma, akkor lapozz tovább és szerezd be ezeket a könyveket, mert jó kiindulási alap lehet a zöldebb és környezetkímélőbb élethez.

A négy előadás illetve téma a Vegyszermentes otthon, a Hulladékmentes élet, a Városi kertészekedés és az ÖKO-kozmetikumok köré épült. Ezekről sok-sok érdekes információt és megdöbbentő adatot mondott el Tóth-Zerényi Kata, a Zöldbolt boltvezetője.

Az egy órás előadás, és kérdések átbeszélése után mindig volt egy workshop. Az első alkalommal kotyvasztottunk magunknak egy természetes spriccnit, amivel a konyhapultot, fürdőszobát lehet tisztára varázsolni. Jelentem működik, azóta is használom, és tök egyszerű volt elkészíteni is. A második alkalommal egy saját vászonzsákot kaptunk, és arra festettünk természetes festékkel és krumplinyomdával mintákat. Ez a kis zsák azóta is nálam van, vásárlásokkal jól jön (például gyümölcsöt vásárolni) műanyagzacsi helyett. A 3. alkalommal egy saját csíráztató edényt fabrikáltunk és vígan locsolgattam, mire pár nap után tényleg kinőtt belőle a zsázsám. Bár az íze nem ízlett annyira, de pár nap alatt már meg lehet termeszteni egy-két dolgot otthon. Wow! A negyedik és utolsó alkalommal agyagos pakolást készítettünk el arcbőrünkhöz szabva. Egy kis tégelyt vittünk haza, és nagyon jó érzés volt a saját arcpakolásomat magamra kenni, ami nem csak hogy olcsó összetevőkből állt, hanem még vegyszermentes is volt!

Minden előadáson elhangzott egy kis olvasólista is, hogy mely köteteket érdemes beszerezni, én pedig bőszen jegyzeteltem, mert érdekeltek a témák és a jövőben szeretném is beszerezni ezeket a könyveket (Egy már birtokomban van, és lapozgatom). Többen kérték a Twitteren, hogy meséljek erről az egészről, és az olvasólistát is osszam meg, mert sokakat érdekel. Ez tök jó dolog és egyébként is elég sokat hallani arról, hogy milyen nagy gondban van a Föld, úgyhogy tenni kell. Én már elkezdtem az előadás szerint rendezgetni a dolgaimat, az életemet, a háztartásomat, de úgy érzem ez a lista hasznos lesz azoknak, akik gondolkoznak azon, hogy hogyan tehetnék az életüket jobbá. Hajrá!

Ha a hulladékmentes életen vagyis a #zerowaste témán agyalsz, akkor ezek az olvasnivalók lesznek hasznosak:


Bea Johnsson - Zero Waste otthon (Tericum Kiadó) 

Lehetséges-e ​szemét nélkül működtetni egy háztartást? Lehet-e úgy vásárolni, hogy a szatyrainkba ne kerüljenek műanyag csomagoló eszközök? Meg lehet-e szabadulni mindattól, amire igazából nincs szükségünk? A válasz: határozott igen!  Bea Johnson, a hulladékmentes életmód koronázatlan királynője 2008 óta gyakorolja családjával együtt a Zero Waste, azaz „nulla hulladék” életvitelt. Tapasztalatait, amiket sokszor rögös utakat járva szerzett, ebben a könyvben osztja meg a környezettudatosságra törekvő olvasóval. Könyvében arra bátorít, hogy csökkentsük az otthoni zűrzavart, a dolgok birtoklása helyett válasszuk az élményeket, és mindezt ne csak egy jobb környezetért, de egy jobb önmagunkért tegyük.  A könyv praktikus, kipróbált megoldásokat mutat be arra, hogy életünk teljesebb és egészségesebb legyen.

Bea Johnson a Zero Waste életmód nagykövete. 2008 óta követi a hulladékmentes életmódot, és mára mindössze egy befőttes üvegnyi szemetet termel családjával együtt évente. A francia származású szerző Kaliforniában él férjével és két kamasz fiával.

Serge Latouche - A nem növekedés diszkrét bája (Savaria University Press) 

Latouche professzor ideális filozófus és ideális mozgalmár. Az általa bevezetett és most megjelent könyvében körüljárt 'nemnövekedés' egy valódi forradalmi fogalom, amely képes lehet elérni a szökési sebességet, kiszabadulni az 'elégedett társadalmak', a 'néma társadalmak' hermetikus karanténjaiból, a mesterségesen fenntartott közöny mocsarából, és terjedésnek indulni … Jó hír, és jó könyv! Roppant izgalmas olvasnivaló, amely kellemes és érdekfeszítő beavatást jelent korunk globális kihívásainak rendszerébe, azaz abba, hogy mi a szitu nagyban, és mi mindent tehetünk mi, kis pontok …






Vincent Liegey · Stéphane Madelaine · Christophe Ondet · Anne-Isabelle Veillot - Jólét ​gazdasági növekedés nélkül (Eszmélet Alapítvány) 

Olyan ​négy francia szerző művét tartja kezében az Olvasó, akik egyúttal évek óta aktív tagjai és véleményformálói a francia Nemnövekedés mozgalomnak. A francia kiadás 2013 januárjában jelent meg, és azóta szakmai és közéleti körökben átütő sikert ért el: társadalmi-gazdasági berendezkedésünk kereteit feszegető vitákat produkált a frankofón média olyan véleményformáló csatornáin, mint a Le Monde, a Liberation vagy a France Culture, illetve az olvasóközönség tagjai között is – a könyv tartalmát ugyanis eddig több mint ötven előadás során mutatták be Franciaországban, Belgiumban és Svájcban.

A Jólét gazdasági növekedés nélkül amellett, hogy kimerítő, velős és érdekfeszítő szintézisét adja a Nemnövekedésnek, megkísérli felvázolni annak fő vonalait, hogy hogyan juthatunk el ehhez egy új gazdasági eszköz, a Feltétel Nélküli Alapjuttatás és a Jövedelmi Plafon együttes alkalmazásával. A könyv beszámol a társadalom átalakulásának már ma is tapasztalható jeleiről is: a közösség által támogatott mezőgazdaság, a helyi pénzek, az ökoházak, vagy az átalakuló városok ismerős gyakorlati példaként szolgálhatnak arra, mit is értünk kívánatos társadalmi berendezkedésen. A megszokottól eltérő koncepciókat javasol a valódi demokrácia, a társadalmi és környezeti igazságosság, az egyén autonómiája, a tartalmas, társas együttélés vagy a relokalizáció formájában, illetve reformokat a monetáris politikával, a központi bankok szerepével, a minimális és maximális jövedelmekkel, a közszolgáltatások ingyenes használatával és a helyi gazdasági rendszerekkel kapcsolatban. A szerzőknek az a véleményük, hogy mindezek a gyakorlatok és megközelítések együtt vihetnek közelebb lépésről lépésre a Nemnövekedés felé vezető demokratikus átalakuláshoz.

Tom Szaky - Hulladék Tudatosan (Unio Mystica) 

Dobj ​ki mindent, amit tudni véltél a szemétről
Végtelen nagyságú szemétlerakók, óceáni áramlatok tetején lebegő műanyag massza, veszélyben lévő vadvilág. Szemetünk a modern társadalom legkomolyabb, exponenciálisan növekvő problémájává vált. Az ökokapitalista Tom Szaky rájött mi okozza ezt a válságot, és elmagyarázza miként tudjuk megoldani azáltal, hogy megszüntetjük a szemét fogalmát. Ahhoz, hogy hulladéktudatosak legyünk – mondja – először meg kell értenünk a hulladék „létét”, majd változtatnunk kell azon, ahogyan létrehozzuk? Végül pedig újra kell gondolnunk, mihez kezdjünk vele.
A természet utánzásával, valamint a melléktermékeinkben rejlő értékek kiaknázásával át tudjuk alakítani a hulladékot és képesek vagyunk a használhatatlan limlomból hasznos erőforrást teremteni.
Szaky bebizonyítja, hogy az összes szemétben érték rejlik, a használt rágógumitól kezdve a chipses zacskón keresztül a cigarettacsikkig.
Miután elolvastuk ezt a szemléletváltó hatású könyvet, soha többé nem fogunk már ugyanúgy gondolni a szemétre, mint azelőtt!


Varga Éva - Hétköznapi kalauz (Föld napja Alapítvány)



A jó döntés alapja a tájékozottság – könyvünk választási lehetőséget kínál mindennapi döntéseinkhez. A kézikönyv nyomon követi házon belüli és házon kívüli mindennapi életvitelünket. Célja a felkészítés az alkalmazkodásra, a meglévő és eljövendő problémák megoldására úgy, hogy javuljon életünk minősége, kiadásaink viszont csökkenjenek.

Ez a könyv van nekem is meg, és nagyon hasznosnak érzem, mert 7 témát ölel fel (otthon, energia és víz, élelem és E-számok, vegyszer, település, közlekedés, szabadidő) és nagyon átfogó olvasmány, sok adattal, táblázattal és színes tudnivalóval. A Zöldboltban  (Kiss János Altábornagy utca 35.) csak 1490 forintba kerül (itt a link), és ez nem reklám :)

A természetes kozmetikumok témában ezeket a könyveket érdemes forgatni: 


Gabriela Nedoma - Natúrkozmetikumok (Centrál Könyvek) 

Gabriela ​Nedoma az ökológiai életmód elkötelezettje, gyógynövény-pedagógus, kutatási területei a természetes szépségápolás, a vadon termő növények és a hagyományos természetgyógyászat. Natúrkozmetikumaihoz évek óta gyűjt hagyományos recepteket a világ minden tájáról, és maga is kidolgozott új, természetes receptúrákat.

A natúrkozmetikumok természetes alternatívái az alumíniumtartalmú dezodoroknak, a kémiai adalékanyagokat és segédanyagokat tartalmazó bőrápoló krémeknek és az állatokon tesztelt szépségápolási kellékeknek. A természetes hajmosószerek hozzávalói a fán teremnek, a fogkrémeké a réten virítanak, a napolaj alapanyagai pedig a kertben sarjadnak. Mindegyik alapanyag olyan természetes és tiszta, hogy akár el is fogyaszthatnánk.

A könyv 130 receptet tartalmaz, közöttük számos vegánt is, melyekből krémek, kenőcsök, bőrfrissítő turmixok, dezodorok, samponok, szájápolók, szőrtelenítők, fényvédő készítmények, babaápoló szerek készíthetők minden bőrtípusra, az egész családnak. Beszerzésük könnyű, élelmiszer minőségű alapanyagokból, házilag gyorsan és egyszerűen előállíthatók az elkészítés módját lépésről lépésre bemutató leírások segítségével.

Nyeste Beatrix - Természetes ​kozmetikumok (Pannon-Literatúra)

Manapság egyre nagyobb gondot fordítunk arra, hogy arc, test- és hajápolás során, kerüljük a mesterséges anyagokat, és csak természetes összetevőkből készült termékeket, ápolókat használjunk. Íme, 15 könnyű recept, melyeket akár a konyhában fellelhető alapanyagokból is elkészíthetünk.








Ökoanyu - Csináld magad (Centrál Könyvek) 


Miért készítsünk olyan ételeket, kozmetikumokat, tisztítószereket és játékokat saját kezűleg, amelyeket a boltban is megvehetünk? Ökoanyu ezúttal ezekre a kérdésekre keresi a választ, és arra buzdít, hogy a félkész, feldolgozott élelmiszereket váltsuk le otthon is nagyszerűen elkészíthető társaikra. Ezáltal kikerüljük a felesleges adalékanyagokat, ízfokozókat. Használjunk a háztartásunkban természetes tisztítószereket, keverjünk ki magunk egy bőrtápláló testradírt vagy akár egy vegyszermentes szúnyogriasztót illóolajokkal! Ezáltal búcsút vehetünk a bőrünkkel érintkező ipari kemikáliáktól, nem szennyezzük a bennünket körülvevő belterek levegőjét és hulladéktermelésünk is jelentősen csökken. Az otthon elkészíthető gyerekjátékokkal pedig pörgő világunk dacára visszalassulhatunk gyermekeinkhez, akiknek erre nagy szükségük van.

Ökoanyu másik két könyves is sok hasznos dolgot tartalmaz a hullékmentes otthon, és az egészséges életmód témakörében.

 


Cosima Bellersen Quirini - Természetes ​kozmetika (Sziget Kiadó) 

Szeretnénk tudni, mi minden rejlik a kozmetikumokban? Mi lenne, ha magunk készítenénk el saját krémjeinket, samponjainkat és kenőcseinket?
A szerzőnő segít ebben, mert megmutatja, hogyan készíthetünk egyszerű és természetes szerekből kiváló minőségű kozmetikumokat. Ne sajnáljuk magunktól a jó kézkrémet, az intenzíven ápoló öregedésgátló testápolót, a könnyű hajöblítőt, a jótékony hatású tejes fürdőt, a hasznos seb- és gyógykenőcsöket.





Dr Rózsa Sándor Testápoló kislexikona online is elérhető. Ha szeretnéd beleásni magad a káros vegyszerek világába, akkor ajánlott. ITT LELED 





Ha a városi kertészkedés érdekel, akkor ezeket lapozgasd:  

Mel Bartholomew - Kertészkedés ​1 négyzetméteren (Bioenergetic Kiadó) 

A ládakertészet egyszerű és elronthatatlan módszer, amivel akár a legkisebb helyen is megtermeszthetjük magunknak kedvenc zöldségeinket, fűszernövényeinket és virágainkat. A különleges talajkeverék minden tápanyagot tartalmaz, amire csak szüksége lehet egy növénynek, emiatt tápszerezni sem kell, ráadásul a talajművelés és a gyomlálás fáradságos műveletét is elfelejthetjük. És a legjobb benne az, hogy kortól, körülményektől és képességektől függetlenül bárkinek, bármikor elérhető közelségbe hozza a kertészkedés élményét.





Elizabeth Millard - Kiskert ​a konyhában (Bioenergetic Kiadó) 

Szeretnél ​saját termesztésű zöldségeket, csírákat fogyasztani, de nincs kerted? Ez nem akadály: a könyvben ajánlott trükkök és technikák segítségével akár egy parányi lakásban is remek eredményeket érhetsz el.

Kíváncsi vagy, milyen növényeket érdemes választanod, és hogyan neveld őket, hogy alacsony költségek mellett is bőséges termésben legyen részed? A szerző hasznos tanácsokat ad a különböző ültetőedények, a talaj, a megvilágítás, az öntözés és a kártevők elleni védekezés kérdéseiben is, illetve bemutatja az egyes növények esetében a leggyakrabban előforduló problémákat, és azok orvoslását is.

Ha a csírákkal kezded, az ültetéstől számított néhány héten belül már fogyaszthatod is a saját magad nevelte aprócska, ám tápanyagban annál gazdagabb, ropogós hajtásokat. Egy kis türelemmel és némi felszereléssel azonban komolyabb zöldségfélék, például paradicsom, saláta vagy burgonya nevelésébe is belevághatsz. Ugye, milyen izgalmas napról napra lesni, ahogyan a magról ültetett kis növény első levelei előbújnak? Ha ezt éppen reggel, pizsamában teszed, az csak megduplázza az izgalmat!

Mark M. Braunstein - Csírakert ​a konyhában (Bioenergetic Kiadó)

Csíráztatni könnyebb, mint gondolnánk! Munkánk eredménye már néhány nap elteltével ott díszeleg a konyhánkban, s amellett, hogy vidám látványt nyújt, fontos tápanyagokkal gazdagítja étrendünket és életenergiával tölt fel.

A csírák a természet nagyszerű ajándékai, hiszen a magoncban ott található a teljes növény falatnyi méretű, ehető formában. Miért ne használnánk ezt a kicsi, ám hatalmas erejű csírát ételeink elkészítéséhez?

A csírafélék képviselik a legegyszerűbben termeszthető, leggyorsabban növő és legfrissebb zöldséget. A velük járó költségek elhanyagolhatók, csodálatosan kiegészítenek bármilyen, egyébként szokványosnak mondható étrendet, és jelentős tápértékkel bírnak. A csírafélék természetes vitaminpirulának, illetve ásványianyag- és fehérjepirulának is tekinthetők.

Ebből a könyvből mindent megtudhatsz, amit a csíráztatásról és az egyes csírafajtákról tudni kell. Megismerheted több mint ötvenféle növényi csíra egészségre gyakorolt hatását. Kezdj neki már ma!

Ti melyiket olvastátok a fentiek közül? Nyugodtan ajánjatok kommentben még ilyen témájú könyveket, mert sosem árt tanulni erről a fontos témáról! 


Ezeket is olvasd el

4 komment

  1. De jó lehetett ez a tanfolyam! A Hétköznapi kalauzt meg is néztem a könyvtárban, amikor megláttam nálad, és tényleg átfogó.
    A Natúrkozmetikumok most elkezdett érdekelni, nemrég anyukám is szóba hozta a dolgot - mindkettőnknek hasznos olvasmány lenne :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Érdemes a Hétköznapi kalauzba belelesni, mert vannak benne hasznos dolgok, és tök vastag, még én se rágtam át magam rajta. A kozmetikumos részek tök elgondolkodtattak, rengeteg olyan termék van, amiben annyi káros anyag van, és meglepően olcsó csak magadnak csinálni. Sok recept van a Natúrkozmetikás könyvben, és nem is bonyik annyira. Egy próbát megér :)

      Delete
  2. Nagyon jó összefoglaló lett! Szuper lehetett részt venni a kurzuson is. Le vagyok kissé maradva, mert csak az Ökoanyus dolgok voltak ismerősek, de úgy látom jópár másik könyv is kijött már a témában. :) Kíváncsi leszek, neked hogy tetszenek, szívesen olvasnék róla posztot, saját tapasztalatokkal. :) (A spricnit is kipróbálnám. ;))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Szerintem 2019-es év lesz, amikor még több és több ilyen könyv volt kijönni, mert elég aktuális, és ez a változás jót tesz a Földnek. Lesz majd poszt ezekről a könyvekről, ha beszerzem őket és elolvasom, mert érdekel ez a téma nagyon.

      Delete

Subscribe