16 karácsonyi könyves ötlet a lányoknak és nőknek

7:29:00 PM


Nem szeretem bekategóriázni, hogy ki mit olvasson, de most tipikus női olvasmányokat hoztam. Ettől függetlenül persze mindkét nem megtalálhatja a kedvenceit, hiszen igyekeztem olyan olvasnivalókat beletenni minden kategóriába (a férfi könyvek jövő héten érkeznek), amiket én is szívesen olvasnék. Az előző ilyen válogatásomat 16 karácsonyi könyves ötlet a kicsiknek és a kamaszoknak címmel megtaláljátok a blogon!

UI: A kiadók nevére kattintva meg is vehetitek a könyveket kedvezményesen.


Alig várom, hogy legyen elég időm belemerülni A Gustav-szonáta című könyvbe, ami itt várja a polcomon, hogy végre a teljes figyelmemet neki szentelhessem. A KULT könyvek sorozatról már sok jót hallottam, a többi kötet is nagyon várós. Régóta szeretnék Atwoodot olvasni (remélem valaki meglep ezzel, vagy A szolgáló lány meséjével), ráadásul sorozatok is vannak a könyveiből, úgyhogy külön szuperság. Mary Kubica könyvére a címe miatt figyeltem fel, de a fülszöveg alapján érdekes lehet. Ugyanígy vagyok a Szerettem élni című könyvvel, azt hiszem tuti, hogy pityeregnék rajta, de ez nekem csak pluszt jelent. 


Rose Tremain: A Gustav-szonáta (21. Század Kiadó)

Gustav Perle egy svájci kisvárosban nő fel, ahol a II. világháború szörnyűségeiből csak halk visszhang jut el. Egyedüli gyerekként nevelkedik imádott édesanyjával, Emilie-vel, aki meglehetően mogorván bánik vele. Összebarátkozik egy vele egykorú tehetséges és jó eszű zsidó fiúval Anton Zweibellel, az ígéretes zongoristapalántával.

A regény Gustav családjának történetét követi nyomon, feltárja az anya antiszemitizmusának gyökereit, amelynek kihatása lesz fia és legkedvesebb barátjának életére is. Visszatekintés a háborús évekre és egy lelkiismereti ügy kellemetlen következményeire és előre nézés két életútra, két karrierre, egy szállodatulajdonoséra és egy zongoraművészére.  A Gustav-szonáta egy gyerekkori szenvedéllyel, érzelmekkel teli barátságról, annak elvesztéséről, átalakulásáról és visszaszerzéséről szól egy élethossz során. Egy erőteljes és mélyen megindító mű az egyik legnagyobb kortárs regényíró tollából.


Margaret Atwood: Alias Grace (Jelenkor Kiadó

A Kanadába emigrált Grace Markot gyilkosságért ítélték el 1840-ben. Állítólagos szeretőjével együtt kegyetlenül végeztek Grace munkaadójával és annak házvezetőnőjével. Védője Grace elmeállapotára hivatkozva eléri, hogy ne kötél általi halálra, csupán életfogytiglanra ítéljék. Sokan vannak meggyőződve arról, hogy gonosz és őrült teremtés, de ugyanennyien az ellenkezőjéről is: ártatlan teremtés, aki a körülmények áldozata lett. Egy fiatal és feltörekvő orvos elhatározza, hogy kideríti az igazságot, ezért hetente leül beszélgetni a lánnyal, aki egyre inkább megnyílik neki, ám azt állítja, a gyilkosságból semmire sem emlékszik…


Margaret Atwood valós történelmi eseményen alapuló regénye felkerült a Man Booker-díj shortlistjére, és 2017-ben tévésorozat készült belőle.


Mary Kubica - Ne ​sírj, kislány! (Harper Collins

Chicago ​belvárosában nyom nélkül eltűnik a lakásából egy Esther Vaughan nevű fiatal nő. Hollétére a holmija közt talált „Kedvesem…” kezdetű, nyugtalanító levél sem ad választ, sőt kétségeket ébreszt barátnőjében és lakótársában, Quinn Collinsban azt illetően, hogy vajon Esther tényleg az az ember-e, akinek hitte. Eközben egy kis kikötőben a Michigan-tó partján, egyórányi járásra Chicagótól titokzatos nő bukkan föl a csendes kis kávézóban, ahol a tizennyolc éves Alex Gallo mosogatóként dolgozik. A fiatal férfit azonnal megbabonázza a nő szépsége és bája, ám ami ártatlan rajongásnak indul, rövidesen olyan sötét és fenyegető fordulatot vesz, amire sosem gondolt volna. Miközben Quinn válaszok után kutat Estherrel kapcsolatban, és Alex egyre jobban az ismeretlen nő hatása alá kerül, Mary Kubica, a feszültségkeltés nagymestere lélegzetelállító és magával ragadóan izgalmas történetet tár elénk, mely elképesztő végkifejletbe torkollik, bemutatva, hogy bármilyen gyorsan futunk, és bármilyen messzire menekülünk, a múlt végül mindig utolér…


Abby Fabiaschi - Szerettem ​élni (I.P.C.

Egyszerre ​szívbemarkoló és szívmelengető regény életről, halálról és a családról. A Komfortos mennyország kedvelőinek figyelmébe külön ajánljuk.

Nem mindennapi perspektívából szemléli életét Madeline. Özvegye, Brady és lányuk, Eve friss gyászukkal küzdve lassan felismerik, hogy anyaként és társként központi szerepet töltött be az életükben, és azt, hogy nem lesz könnyű nélküle megtalálniuk a hangot egymással.
Eve, a tipikus kamasz, légüres térben találja magát: barátai és John, akivel már régóta együtt jár, nem tudnak mit kezdeni a lelkiállapotával. Bradyt pedig porig sújtja az önvád. Miközben igyekszik, hogy ha korábban nem is, legalább a nehéz helyzetben helytálljon apaként, Eve-vel lassanként kialakítják új életüket.
Ebben – Madeline szándéka szerint, aki egyelőre mintha nem csak a szívükben élne tovább – helyet kap még valaki, akinek a segítségével itt hagyott szerettei talán újra boldogok lehetnek…



Birtoklok már itthon pár olvasatlan Carole Matthews könyvet, anno még az Ulpius adta ki őket, de most új borítóval a Cartaphilus megint megjelenteti őket. Karácsonyra karácsonyi történetet ajándékozni szerintem jó dolog, úgyhogy én örülnék ennek a könyvnek. A Maxim Kiadótól érkezik A meghívó, ami engem a Római vakációra emlékeztet. Nora Roberts mindig érdekes könyveket ír, amiben van némi romantika, és itt éppen melléadagolva egy kis krimi. Én bevallom szeretem a krimis könyveit a romantikusai mellett, és ugyanígy vagyok Jill Mansellel is. Tökéletes kikapcsolódást tud nyújtani a téli szünetben egy romantikus, lélekmelegítő könyv. Kell egyéb a habcsók és a bejgli mellé egy jó könyvnél? Nem hiszem! 

Carole Matthews - A ​Csokoládéimádók karácsonya (Cartaphilus Kiadó)

Közeledik ​a karácsony, de a Csokiimádók Klubjának baráti körét nem csak az ajándékvásárlás gondjai nyomasztják.
Lucy lelkesen, teljes erőbedobással vezényli a Csokoládé Mennyország kávézó mindennapjait, ám emiatt már hetek óta nem jut ideje barátjára, az Imádott Aidenre. Ráadásul ismét felbukkan volt vőlegénye, a csalfa Marcus, akinek a megjelenése szinte mindig csak újabb bonyodalmakkal jár. (...)
A Csokiimádók Klubjának tagjai jól tudják, hogy a nehéz helyzetekben sokat segít, ha barátnőikkel megbeszélik ügyes-bajos dolgaikat főleg ha mindezt intenzív csokifogyasztás közben teszik.
Életelvük változatlan: a csoki legalább olyan örömteli, mint a szex, és még gyantázni sem kell hozzá


Lucy Foley A ​meghívó (Maxim Kiadó

RÓMA — 1953
Hal, a pénztelen, jóképű fiatalember, aki utazási magazinokba ír a háború utáni stagnálás idején, saját múltja elől menekül el az Örök Városba. Amikor útjaik keresztezik egymást a rejtélyes és szépséges Stellával, a férfi egyben a turisták elől elzárt kastélyok fényűző világába is beléphet… legalábbis egy pillanatra. Bár a fiatalok más-más világból jönnek, de Hal nem tud ellenállni a vonzásnak, amely akkor teljesedik ki igazán, amikor útban egy filmbemutatóra sztárok és arisztokraták gyűlnek össze a csodás és különc olasz grófnő luxusjachtján.
Az olvasó, aki az írónő jóvoltából most bepillanthat egy kevesek által ismer t világba, nem tud ellenállni a történet sodrának, amelynek végén mindenkiről és minden féltve őrzött titokról lehull a lepel…

Nora Roberts - Naplemente ​idején (GABO Kiadó

Egy ​történet szerelemről, családi kapcsolatokról és torz szenvedélyekről.

A Montana nyugati részén található családi vállalkozás, a Bodine-farm és üdülőközpont idilli helyszín a pihenésre vágyók számára. A família négy generációja él a több mint harmincezer angol hold nagyságú birtokon, amit Bodine Longbow vezet számos alkalmazottja segítségével, beleértve az újonnan felvett Callen Skinnert. A család egyik tagja, Alice, még unokahúga, Bodine születése előtt világgá ment. Sosem tért vissza az otthonába, és Longbow-ék nem emlegetik valami gyakran. A fiatalabb családtagok, akik sosem ismerhették meg, magukban úgy gondolják, biztosan meghalt. Pedig ez nem igaz. Alice a közelükben él, egy új családban, amit nem ő választott magának… az elméje pedig megbomlott…
Először akkor mutatkozik jele annak, hogy a környező hegyekben veszély leselkedik, amikor egy kocsmai pultoslány egy éjjel későn indul haza az üdülőközpontból, és összevert testére reggel talál rá a hóban Bo és Cal. A rendőrség Calt gyanúsítja, Bo viszont azon kapja magát, hogy valamiért bízik a férfi ártatlanságában. Hozzá fordul, amikor egy másik nő is gyilkosság áldozatává válik, és a Longbow családot megdöbbenti Alice váratlan felbukkanása. Alice szavaiból lassan szörnyű történet bontakozik ki, és a nőnek olyan fenyegetés jár a sarkában, amely próbára teszi az erős családi kapcsolatokat, Bodine-t pedig olyan sötétségbe taszítja, amilyet elképzelni sem tudott volna.

Jill Mansell - Keresd ​a párod (Lettero Kiadó

Pár kapcsolatnál jobb egy párkapcsolat, ugye? Lottie Carlyle vidám, jópofa nő, és tudomása szerint nem vágyik szerelmi kalandokra. Boldogan neveli két (néha kissé túl aktív) csemetéjét a tengerparti kisvárosban, és tökéletes viszonyt ápol az elvált férjével.

Ezért számára is váratlan, hogy szinte varázsütésre beleszeret az új főnökébe, Tyler Kleinbe. A hapsi dögösen szexis, okos, önzetlen és kedves – mintha receptre írták volna fel neki. Csakhogy van egy probléma. Lottie gyerekei ki nem állhatják Tylert. Egyenesen gyűlölik. De nemsokára feltűnik egy újabb férfi a színen. Ő a sármos, titokzatos, vagány Seb, aki kiválóan ért a gyerekek nyelvén. Csakhogy Seb nem Tyler, és előbb-utóbb kiderül, még csak az sem, akinek mutatja magát.



A Könyvmolyképző stikában (legalábbis sok reklámot nem láttam erről se) olyan női pszichothrillereket jelentet meg, amik nagyon érdekesnek (már-már inkább betegnek) hangzanak. A műfaj szerelmeseinek a Pillangók kertje nagyon fog tetszeni, én is nagyon fenem rá a fogam. A négy nővér a Romanov dinasztia lányairól szól, akiket kegyetlenséggel megöltek. Bevallom én már jó néhány könyvet, és filmet megnéztem a témában, és nagyon izgalmas ez a történelmileg is sokat vitatott dolog (emlékezzetek csak Anastasia hercegnőre, aki állítólag túlélte!). Akárcsak Sisi és élete, aki Magyarország szeretett királynéja is volt. Ez a könyv bár nem róla szól, de közvetetten érintett. A nő a tizes kabinban nagyon vágyott könyv, remélem, hogy hamarosan lesz alkalmam olvasni, mert azt mondják szuper krimi. 


Dot Hutchison - Pillangók ​kertje  (Könyvmolyképző Kiadó

A ​szépség még soha nem volt ilyen rettentő.

Egy elszigetelten álló, hatalmas ház mellett gyönyörű kert terül el.

A kert nemcsak buja virágokat és árnyas fákat rejt… A „Pillangók” becses gyűjteményét is: elrabolt fiatal nőket, akiket fogvatartójuk pillangószárnyas tetoválással bélyegez meg. A gyűjtemény ura a brutális, őrült Kertész, akinek mániája, hogy elkapja és megőrizze magának a szépséges pillangólányokat.

Miután a kertet végül fölfedezik, az FBI ki akarja kérdezni az egyik túlélőt. Victor Hanoverian és Brandon Eddison ügynökök kapják a feladatot, hogy göngyölítsék fel karrierjük egyik leggyomorforgatóbb ügyét. Ám a kihallgatott lány, akit csak a Maya néven ismernek meg, önmagában is kész rejtélynek bizonyul.

Ahogy kibontakozik a lány fordulatos és csavaros története, lassan fény derül a Pillangók kertjére is, Maya pedig mesél régi sérelmekről, új megmentőkről, valamint egy szörnyűséges férfiról, aki semmitől sem riadt vissza, hogy rabságban tarthassa a szépséget. De minél többet árul el a lány, az ügynökök annál inkább gyanakodnak, hogy vajon mit titkol még…


Helen Rappaport - A ​négy nővér (Európa Kiadó

1918. ​július 17.

Négy fiatal nő lesétál annak a jekatyerinburgi háznak a pincéjébe, amely egy ideje már az otthonuk és börtönük. Közülük a legidősebbik huszonhárom, a legfiatalabb mindössze tizenhét éves. Szüleikkel és öccsükkel együtt valamennyiüket brutális módon meggyilkolják. Bűnük csak annyi, hogy minden oroszok cárjának és cárnőjének a lányai.

Helen Rappaport, a jeles életrajzíró az eddigi leghitelesebb beszámolót tárja elénk e könyvében Olga, Tatyjana, Marija és Anasztaszija nagyhercegnőkről. A lányok saját leveleiből és naplóiból merített, eleven képet fest életükről a Romanov-dinasztia végnapjaiban. Úgyszólván ez az első alkalom, hogy végigkövethetjük életútjukat a roppant kiváltságos, mégis erősen zárt világban, a jórészt egyszerűen eltöltött gyermekévektől kezdve a fiatal nővé érlelődésig, miközben megismerkedünk első romantikus szerelmeikkel, reményeikkel és álmaikkal, legvégül a forradalom és rettenetes következményei okozta traumával.
Ez a lebilincselően olvasmányos, alapos kutatásokra épülő és mélységesen megindító könyv valósággal megszólaltatja a lányokat, és történetükkel csaknem egy évszázaddal a haláluk után is megrendíti az olvasókat.

Marie Louise von Wallersee-Larisch - Sisi ​udvarában  (Európa Kiadó

Wallersee-Larisch ​grófnéról az újságolvasó közönség számontartotta, hogy nem csupán a világszép és extravagáns osztrák császárné és magyar királyné, Erzsébet unokahúga, de egyben az 1889 januárjában lejátszódó mayerlingi tragédiának, Rudolf trónörökös és Mary von Vetsera bárónő rejtélyes öngyilkosságának is egyik koronatanúja.

A tragédia után kegyvesztett lett, és a bécsi előkelő társaság kiközösítette.
A sokféle közvetett adatot összegereblyéző kutatók egy része súlyosan elmarasztalja őt, kerítőnek tekinti, aki romlott, pszichésen is beteg unokaöccse cinkosaként visszaélt a benne őszintén megbízó, fiatal bárókisasszony naivságával és szerelmi bódulatával. Mások szerint azonban ő csupán akaratlan közreműködő, sőt maga is áldozat volt, akit Rudolf manipulált, és semmiképp sem tekinthető felelősnek azért, amit Mary von Vetsera a maga felnőtt akaratából és elhatározásából végül megtett. Ha az előbbi igaz, akkor Marie Louise megérdemelte, hogy a társaság kitaszítsa köreiből – ám ha az utóbbi, akkor ez a büntetés túlzó volt és igazságtalan.

Ruth Ware - A ​nő a tízes kabinból (GABO Kiadó

Lo Blacklock újságíró, egy utazási magazinnál dolgozik. Izgalmas előrelépési lehetőség áll előtte: eltölthet egy egész hetet egy VIP-luxushajóúton. Kezdetben Lo kitűnően érzi magát, a kabinok elegánsak, a vacsorák, a partik fényűzőek, a társaság előkelő. De ahogy telik, múlik az idő, hűvös szelek fújják át a hajót, szürke ég telepedik a fedélzetre, és Lo olyan eseménynek lesz szemtanúja, amit korábban csak a rémálmaiban tudott volna elképzelni. Egy nőt kidobnak a hajóból.
Az utasok mind bebiztosítják magukat, a hajó pedig úgy szeli tovább a hullámokat, mintha mi sem történt volna. Egyedül Lo próbál elkeseredetten választ találni a kérdéseire, és felfedni az igazságot: valami szörnyűségeset…




A divatrajongó barátnőknek jó választás lehet a Prada című könyv, mert hát az Ördög is ezt viseli, és nem véletlenül! Nagyon szeretem karácsonykor a szakácskönyveket böngészni, a NOPI pedig elég vaskos és igényes példány sok különleges recepttel. Igazi DIY Biblia Juditu könyve is, amit alig várok, hogy beszerezzem alkalomadtán. A saját készítésű dolgok rajongóknak kötelező olvasmány azt hiszem. Czank Livia könyve nekem a balett miatt nagyon szerethető (imádok a balettről olvasni, filmeket/képeke nézni, és irigylem akinek van képessége ehhez a tánchoz!), de szerintem bárkinek az lehet, aki egy kicsit művész lélek. 


Tibor Michaels - Prada (Európa Kiadó

Mi ​a divat? – teszi fel a kérdést Miuccia Prada. – Pillanatkép magadról. Amilyennek mutatni akarod magad, még mielőtt kinyitnád a szád, vagy bármit is tennél.

Talán az ördög súgta meg Prada nagypapának annak idején a siker receptjét. Tény, hogy alig két évtized leforgása alatt neve és apró bőrdíszműüzlete fogalommá vált Milánóban. S talán ugyancsak az ördög környékezte meg ötvenvalahány évvel később unokáját is, bár inkább egy másik férfi volt a dologban. Az az ember, akiről Miuccia Prada később így nyilatkozott az újságíróknak: „A férjem azzal vádol, hogy egyre fiatalabbak a modelljeim, hogy seregnyi fiatal srác tolong körülöttem. Ez persze így van, de a divat fejlődését követve magam is fejlődöm, megújulok, ezért csakugyan jobban vonzódom a fiatalokhoz. Hát mondják, el tudnának képzelni egy érettebb férfit, mondjuk egy George Clooneyt ezekben a bokáig érő csőnadrágokban kacsázni?”

Kövessük ezt a tehetséges nőt öt kontinensen át, divatbemutatók, sajtókonferenciák, villogó vakuk és álomszép szövetek forgatagában. Pillantsunk be egy rendhagyó divatház életébe! Hogy miért rendhagyó? Mert öntörvényű, és nemigen követi a divatot. Mégis hordják. Hogy kik?  Például az ördög. Akiről mindenki tudja, hogy Pradát visel.


Yotam Ottolenghi · Ramael Scully - Nopi ​szakácskönyv  (GABO Kiadó

Yotam Ottolenghi világszerte ünnepelt izraeli-brit séf, a modern gasztronómia ismert képviselője. Sikeres londoni delikáteszüzletei mellett 2011-ben nyitotta meg a Sohóban a NOPI éttermet, amely rövid idő alatt a brit főváros kultikus helye lett. Ottolenghi szakácsművészetében felismerhetők izraeli gyökerei, a NOPI-ban a maláj-ausztrál Ramael Scully konyhafőnökkel együtt alkotják meg a rafinált és ízletes, keleti és ázsiai hatásokról árulkodó recepteket.

A könyv az ízek és aromák lenyűgöző gazdagságát kínálva több mint 100 receptet mutat be az étterem konyhájából, olyanokat, mint a csípős-savanykás görögdinnyeleves, a sütőtök gyömbéres paradicsommal és zöld citromos joghurttal, a sült kacsamell mogyorós sörvajjal, vörös quinoával és gombával, vagy épp a szumákos Martini.

A gyönyörű fotókkal illusztrált, elegáns kötet tökéletes ajándék a gasztronómia, a szép szakácskönyvek vagy akár az új receptváltozatok rajongói számára.

Varga Judit: Dekor.Álom (BOOOK Kiadó

Varga Judit dekoratőr, lakberendező, a népszerű Juditu blog írója nap mint nap inspirálja változásra, megújulásra olvasóit az otthonteremtés, a divat, valamint az életmód területén. Alkotásai vidám személyiségét és precíz, mérnöki látásmódját tükrözik. Sohasem fogy ki a kreatív ötletekből! Első könyve olyan nőknek szól, akik örömüket lelik az alkotásban, otthonuk szépítésében, a saját kezűleg készült, divatos kiegészítőkben, és akiknek fontos, hogy mindig egyediek és stílusosak legyenek.

A könyvben bemutatott 20 egyszerű, pár lépésben megvalósítható dekoratív ötlet kivitelezésébe a kezdők is bátran belevághatnak. A kötet azonban több mint egy ötletadó DIY-kézikönyv. Sokkal inkább stílus-kalauz, amely a projektekhez kapcsolódó tanácsok, tippek, személyes történetek, a hangulati és inspirációs fotók által, illetve a kulissza-titkokkal együtt betekintést nyújt a Juditu-világba.

Czank Livia - A ​függöny mögött (Corvina Kiadó

Tánc. Munka. Művészet. Akarat. Sors.
Hogy mi a balett? Mindez együtt, és még számtalan érzés, például küzdelem, kitartás és katarzis. Látjuk Degas festményein a balerinákat, próbán és előadáson. A pillanat művészei. Titokzatosak és megközelíthetetlenek. Csodáljuk őket és keressük a titkot, ami világukat belengi.
Czank Lívia bátor és kíváncsi szerző – egy év munkája során nem csak belelátott, de beépült a balett táncosok közé, ült próbatermekben, öltözőkben, folyosón, kérdezett, jegyzetelt, valamit megérthetett e titokból: ami minden táncosban ott van, abból a tűzből, ami vezeti őket ebben a gyönyörű, nehéz világban. Befogadták a balett művészek, ebben a kötetben feltárja előttünk életüket – a függöny mögül!

Ti milyen könyvet ajándékoztok a barátnőtöknek, vagy anyukátoknak idén karácsonyra? 🎄

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe