Marie-Aude Murail - Tartós hullám

10:39:00 PM




A Könyvfesztiválra megjelenik itthon az Oh Boy! szerzőjének az új regénye, a Tartós hullám. Itt a főhős, Louis egy új szenvedélyt talál az életében, eldönti, hogy fodrász lesz. Már csak az a kérdés, mit szólnak ehhez a társai, és édesapja, a neves sebészorvos...

Az elgondolkodtató műről a Blogturné Klub három bloggere mondja el a véleményét. A turné során a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából a regény 1 példányát meg is nyerhetitek.



Marie-Aude Murail - Tartós hullám

Kiadó, megjelenés

Könyvmolyképző Kiadó, 2017

Oldalszám

168

Fordítás

Burján Monika

Önálló kötet 


Fülszöveg


Louis tétován téblábol az életben, halálosan unja magát az iskolában. És akkor még itt van ez a kötelező gyakorlat is…

Fogalma sincs, hová menjen, de végső soron, tökmindegy, csak essen túl rajta, minél hamarabb.

Jobb ötlet híján Jómami beprotezsálja a fodrászához, végtére is a gyakornok majdnem ugyanaz, mint a tanuló. Így csöppen Louis a Maité Fodrászatba, és az illatos-párás légkörben egy új világ nyílik meg előtte.

Most már tudja, hol a helye, mi az ő útja. Ő igen, de mit szól mindehhez az iskola (amit egyre nagyobb ívben kerül) és a család, mindenekelőtt apja, a neves sebészorvos? Egy fiúról, aki álmodni mert.

 

Fodrászkodás francia stílusban

Az Oh!Boy magasra tette a mércét anno, mert különleges hangulatú írást olvashattam Marie-Adue Murailtól, aki úgy tud bánni a tabu témákkal, hogy arra nem sok példát olvastam még. Az előző történetben a homoszexualitás, és a nevelőszülők kérdést járta körbe, most egy olyan témát érintett, ami szintén fontos, mind a gyerekeknek, mind a szüleinek.

Történetünk főszereplője Lois 14 éves és döntés előtt áll. A fiúnak szakmai gyakorlata kell menni az iskolában, ám egyáltalán nem tudja, hogy hová is menne legszívesebben. Ötlete sincs, így ráhagyja a nagyanyjára, hogy a helyi fodrászatban dolgozzon, úgyis csak 5 napról van szó. Ám ahogy annak lennie kell Lois életét jelentősen megváltoztatja ez a pár nap, és nem csak az övét.

Az írónőnek különleges stílusa van, úgy mutatja be a történetet, hogy egy kívülálló meséli el a szereplők tetteit, életét, és érzéseit, és így olyan, mintha mi is ott lennénk. A kis fodrászszalonban, az iskolában, a plázában, vagy éppen Lois szüleinek ebédlőjében, és velük vacsorázunk. Bár a történet nem hosszú, de ez a 200 oldal pont elég arra, hogy bepillantást nyerhessünk a francia családok, és emberek életébe. Úgy érzem, hogy ők egy kicsit másként élnek mint mi, de a vágyaik ugyanolyanok, mint nekünk.



A fiú, aki fodrász akart lenni


Lois a gyakorlata alatt rájön, hogy fontos számára a fodrászüzlet és szeretné kitanulni a fodrászkodás szakmáját, mert tetszik neki. Mint kiderül tehetsége is van hozzá, ám a szüleinek nem meri elmondani a tervét. Kamuzik, hazudozik, iskolát kerül, csak, hogy a Maité szalonban lehessen, hiszen ott érzi jól magát. Fifivel, Maité asszonnyal, Clarával és Garance-vel. Nagyon jó volt megismerni Lois gondolatait, amik teljesen normálisak és rossz volt olvasni, hogy mennyire kegyetlenül bánik vele édesapja, aki sebészként dolgozik és "rendes" szakmát akar fiának. A szívem szorult össze, amikor a viták során az édesapa leszólta a fodrászokat, a kétkezi munkát végzőket, mert az milyen már...

Ez a helyzet, hogy valaki szeretne szakmát tanulni főiskola és egyetem helyett sok fiatalnál okoz problémát, és Lois által egy kicsit jobban meg lehet élni egy ilyet, és talán könnyebb meghozni a döntést, már ami a továbbtanulást illeti. Tanulságos történet a Tartós hullám, amit minden fiatalnak és felnőttnek (szülőnek) el kéne olvasnia, mert első kézből adja át, hogy milyen együtt élni azzal, hogy valakit elnyomnak, és nem csinálhatja azt amit akar, illetve azzal, hogy akiben kellő kitartás és hivatástudat van, az mennyi mindent el tud elérni az életben.

Értékelés: 5/4 

Tanulságos és mély mondivalójú könyv a Tartós hullám, jó lett volna fiatalként is olvasni, és azt hiszem, hogy gyakorló szülőként is tanulságos regény, mert megmutatja, hogy "hogyan ne viselkedjünk a gyerekkel amikor a pályaválasztás előtt áll".  Szeressétek meg ti Loist, mert szimpatikus lesz számotokra is a története, ami nagyon sok érdekességet megmutat a fodász szakmából is :) Imádtam a szalonos jeleneteket, a szakmai kifejezéseket, és persze a fodrászat leírását, és hangulatát. Marie-Aude Muriel nagyon ért ahhoz, hogy odarepítsen, ahol a története játszódik, és ott legyünk mi is a szereplőkkel, és szemlélőként egy kicsit mi is belelessünk a Maité szalon mindennapjaiba.

Sajnos azonban kicsit érzelemszegénynek éltem meg a Tartós hullámot, és csak egy ponton szorult össze a szívem (Lois és édesapja vitája, ami eléggé eldurvolt), talán egy kicsit többször kellett volna, vagy én vártam többet nem tudom. Ezenkívül a mellékszereplőkből szívesen olvastam volna többet, mert az elszórt információ morzsák nagyon érdekesek voltak. Fifi a meleg fodrász, vagy Clara története, akit volt pasija üldöz, de Garance élete is megért volna egy-két misét. Ami főként érdekelt volna az Maité asszony balesetének és családjának története. Úgy érzemte, mintha erről fellibbentette volna a fátylat Murail, de nem fejezte be.

Lois a legkidolgozottabb karakter a regény során, nem véletlenül, de azért egy picit sajnáltam a többieket. A fiú nagyon értelmes, melegszívű és rendkívül tehetséges, a gondolkodásmódja is nagyon tetszett, és bár az elején még félénken, a könyv végére már bátrabban ki tudott állni magáért. Jó volt olvasni arról is a könyv végén, hogy mi történt vele 10 éve után. Lois jó példája annak, hogy fiatalként is éljünk a vágyainknak, és az álmainkat valósítsuk meg, vagy legalább adjunk esélyt neki, mert egy életünk van és azt úgy kell éljünk, ahogy nekünk tetszik.


Szerezd be a könyvet a kiadótól! 

Blogturné extra: a könyvhöz rajzolt illusztrációk


Egy francia művész készítette ezeket a kis rajzokat, amik a könyv szereplőit is megörökíti. Itt tudjátok megnézni a rajzoló többi munkáját: https://spenale.wordpress.com/





Nyereményjáték


A Blogturné Klub tagjai nagyon szerették az írónő előző két regényét, ezért a mostani játékunk is ahhoz kapcsolódik. Minden állomáson találtok egy idézetet, de elrejtettünk egy Fekete Pétert is! Az egyik állomáson lévő idézet nem Marie-Aude Murailtől származik. És mi a feladatotok? 

Írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába, hogy melyik könyvből idéztünk: Oh, boy!, Lakótárs kerestetik vagy a Fekete Péter. Utóbbinál bármilyen megoldást elfogadunk: "egyik sem", "Fekete Péter" vagy amit szeretnétek :) Azok között, akik mindhárom megfejtést helyesen írták be, kisorsolunk 1 példányt a Tartós hullámból!

Az én keresett idézetem
A két barát egymásra nézett. Nagyon szerették, de egyre kevésbé bírták elviselni egymást.


a Rafflecopter giveaway

A turnéban résztvevő blogok:

04.21. - Sorok Között 
04.23. - Szembetűnő 
04.25. - Zakkant olvas

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe