Kasie West - Szívességből szerelem

8:00:00 PM



A Menő könyvek jóvoltából hazánkban is megjelent Kasie West Szívességből szerelem című regénye. Ennek örömére a Blogturné Klub négy bloggere bemutatja a felszínes lány hazugsággal, ármánykodással és felismeréssel teli kalandját, melyből a romantika sem hiányozhat. Vajon Giának sikerül megtalálnia a szerelmet, és azzal együtt önmagát is?


Kasie West - Szívességből szerelem

Kiadó, megjelenés

Menő Könyvek, 2017

Oldalszám

304

Fordító

Sándor Alexandra Valéria

Fülszöveg

Giával az iskolai bál kezdete előtt fél órával szakít a pasija, ezért kétségbeesésében vakmerő lépésre szánja el magát. Arra kér egy vadidegen srácot, játssza el egy estére, hogy járnak. A terv egyszerű: két óra, pár kegyes hazugság a barátnőknek. A baj csak az, hogy Gia nem tudja kiverni a fejéből a helyes ismeretlent. Aztán az élet úgy hozza, hogy viszonozhatja a szívességet … Tényleg egyre fontosabbak lesznek egymásnak, vagy kamu az egész? Alapulhat-e bármi is hazugságon? Mit gondolnak majd a barátnői, ha kiderül az igazság? Tényleg ennyire számít, hogy ki mit gondol? Kasie West szellemes és csodálatosan romantikus regényének főhőse egy hirtelen ötlet miatt óriási galibába keveredik, és az élete fenekestül felfordul. Vajon sikerül újra megtalálnia a szerelmet, és azzal együtt önmagát is?

Klisék, klisék hátán, de mégis működik

Szerettem volna valami könnyed young adult sztorit olvasni, ami nem igény sok agymunkát, csak szórakoztat, izgulhatok rajta, és egy kicsit eltereli a gondolataimat. Nos ez nagyjából össze is jött Kasie West könyvével, mert rendkívül lekötött, pedig nem volt tökéletes regény. De ez nem volt baj, mert valami volt benne, ami miatt hajtott a kíváncsiság, hogy elolvassam és igen, drukkoljak a párosunknak. Mert volt miért! Pedig az elején nem igazán hittem abban, hogy sok jó sül majd ki ettől a klisésen induló történetből.

Adott Gia a suli menő csaja, diákönkormányzat elnök, leendő bálkirályné, ráadásul végzős, és egy egyetemista fiúval jár. Bradleyvel a bálra készülnek, de a fiú szakít vele a bál estéjén a parkolóban, így Gia bepánikol. Be kell menni két legjobb barátnője (Clarie, Laney) és Julie elé (aki szeretné kitúrni Giát a másik két lány mellől) pasi nélkül és ez katasztrófa. A lány hirtelen ötlettől vezérelve talál egy helyes fiút a parkolóban, miután Bradley elhajtja és csodák csodája ez a fiú segít neki. A kamupasi nevét nem árulom el, mert sokáig a regényben is titok övezi, ráadásul tök érdekes az egész, ahogy kiderül, hogy mi a fiú igazi neve, szóval nem spoilerezek. Gia egy kicsit erőszakosan és nyafogósan indít a kamupasinál, akivel a bálon "szakítanak" is a többiek előtt, hogy ne kelljen később szerepet játszani, ám ez nem ilyen egyszerű. Persze, ez a történet nem egyedi, hiszen sok filmet és könyvet olvashattunk már ilyen megjátszott kapcsolatokról, de mégis hozott a Szívességből szerelem olyan részeket, amiken nagyon is jól el lehetett gondolkozni.

A közösségi média függés és a tinik 


Nem a kamucsaj/kamupasi részek voltak ezek, mert nekem ezek nagyon életszerűtlenek voltak, hanem az a felvetett probléma, miszerint a közösségi média uralja a mai tinik életét. Az, hogy ha nem kap elég lájkot egy-egy képük az Instán, akkor törlik őket. Vagy, hogy az a menő, akinek sok barátja van a Facebook-on (és az életben is!), vagy milyen képeket oszt meg magáról, vagy mennyi ember ismeri az iskolában. Erről a problémáról (is) szól főként a Szívességből szerelem, és ez a része nagyon tetszett. Gia a könyv elején egy felszínes lány, akinek bár vannak barátnői, másokat nem sokba vesz, és tetteivel sokakat meg is bánt. Szerencsére időben felismeri, hogy milyen ember ő, és ahogy halad előre a történet sokat fejlődik. Sőt! A könyv végére én egészen megkedveltem, mert ki tudott állni magáért, és rájött, hogy milyen életet élt eddig. A barátságok alakulásáról is jó képet ad a könyv, és szerintem ezek nagyon is életszerűek voltak.


Mély nyomot nem hagyott bennem Gia és kamupasija története, de ez nem az ő hibájuk, hanem inkább azé, hogy ez a kamu párocskás rész nekem túlzottan életszerűtlen, és mivel erre épül a regény nagy része ezt nem annyira tudtam értelni. Maga az a része a történetnek, ahol Gia és a kamupasija ismerkedik az nagyon kedves volt, hiszen sok minden kiderül róluk, és arról is, hogy hogyan viselkednek a kapcsolataikban, a családjukkal és egyfajta ellentétként meg is lehet ezt figyelni. A fiúnál adva van egy hippi festő anyuka, egy dacos húg, míg Giánál egy egyetemista filmes báty, egy ingatlanügynök munkamániás anyuka, és egy apuka. Érdekes volt megfigyelni, hogy hogyan számíthat egymásra a kapupasi, és Reb a húga, és milyen erősen kötődnek anyukájukhoz, aki hasznos tanácsokkal látja el a gyerekeit, és egy ponton Giának is tud segíteni. A másik oldalon Gia és a szülei egymással nem igazán őszinték, Gia bátya egy ponton eléggé meg is bántja a lányt (nem árulom el, hogy mivel) de ez nagyon érdekes szituáció volt. Ráadásul ettől (is) tanulságos olvasmány lett a Szívességből jeles a célcsoportnak (14-18-as korosztálynak).


Értékelés: 5/3.5 


Aranyos, és tanulságos olvasmány volt Kasie West könyve, ami jól ábrázolja a mai fiatalokat, és ez nagyon tetszett a könyvben. Maga a szerelmi történet nekem nem jött annyira át, de voltak emlékezetes pillanatok, amikor a pár (Gia és a kamupasija) között a kémiát, és voltak cuki jeleneteik. A kettőjük kapcsolata tényleg megmaradt a tinivonalon, de ez nem is baj, mert több ide nem kellett.


A könyv azon része, hogy a barátok, és a közösségi média visszajelzések mennyire meghatározzák a kamaszok életét az sokkal fontosabb mondandója a regénynek. Bár a történet amerikában játszódik, ez a helyzet szerintem itthon sincs másként. Magyarországon is téma, hogy egy 17 évesnek legyen már pasija, mert milyen ciki a barátnők előtt, hogy neki nincs. És persze a fiú legyen helyes, okos, hogy lehessen vele villogni a közös baráti talikon. Persze Gia is beleesik abba a hibába, hogy a külvilág számára rájátszik a kamukapcsolatával, de egy idő után a sok hazugság elkezd összeomlani és ekkor bekövetkezik a jellemfejlődés, ami nagyon jót tett neki, illetve a regénynek. A könyv feléig eléggé ellenszenves volt Gia és a felszínessége, de a könyv végére ez átváltott szimpatikussága nálam.

A szerelmi részek a könyvben cukik, semmi világmegváltó jelenet, csak egy kis flörtölgetés, de ez pont elég volt, mert a hangsúly nem ezen van. Gia testvérével és családjával való kapcsolata a barátok mellett is rengeteg tanulságot rejt, úgyhogy adjatok egy esélyt a könyvnek, meg Giának, mert meglepően normális lesz a könyv végére :)
Vedd meg most!
Szerezd be a könyvet 20%-os kedvezménnyel.

Nyereményjáték


Mostani játékunk során a kamupasis, -csajos könyveké a főszerep. Minden állomáson találtok egy borítórészletet, ami alapján ki kell találnotok, melyik könyvre gondoltuk. Ám a feladat nem ennyire egyszerű, ugyanis nem a címükre vagyunk kíváncsiak, hanem a kamupár tagjainak nevére. Ráadásul a borítókat is kicsit átszabtuk!

Az én keresett borítóm:

Kik a kamupár tagjai a keresett könyvben? 

Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway


A turnéban résztvevő bloggerek: 

04/07 Deszy könyvajánlója
04/08 Dreamworld
04/10 Könyvvilág
04/11 Zakkant olvas

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe