Bill Burnett, Dave Evans - Tervezd meg az életed

11:27:00 PM



Az egyetemen rengeteg tudást igyekszenek a fejekbe verni, de ez sokszor úgy tűnik, az oktatási rendszer nem látja a fától az erdőt. Sok apróságot belevernek a fejekbe, de az élet valódi értelméről és arról, hogyan is kellene jól élni, nem tanítanak semmit. De azért akadnak kivételek! A Tervezd meg az életed című könyv is egy ilyen kurzus alapján jött létre, és ha az egyetemen nem is oktatták nekünk, mi, a Blogturné Klub tagjai most a könyvön keresztül próbáljuk felfedezni, hogyan is kövezhetnénk ki az utat magunknak a boldog élet felé.

Tartsatok velünk négy állomásos turnénkon, válaszoljátok meg a feltett kérdéseket helyesen, és akár Ti is belevethetitek magatokat az életetek megtervezésébe Bill Burnett és Dave Evans segítségével!


Burnett, Evans - Tervezd meg az életed

Kiadó, megjelenés

Libri Könyvkiadó, 2017

Oldalszám

288

Fordítás

Kelemen László

Önálló kötet



Fülszöveg


A Stanford Egyetem professzorai segítenek abban, hogy életünk bármely életszakaszában a fejlődés útjára léphessünk, és végre azzá válhassunk, akivé valóban szeretnénk.

Életünk egészére hatással vannak a dizájnerek. Elég csak körülnéznünk a munkahelyünkön, vagy a lakásunkban és lépten-nyomon okostelefonokba, tabletekbe, formatervezett székekbe, asztalokba botlunk. Ezeket mind olyanra tervezték, hogy kényelmesen és egyszerűen használhassuk őket, és közben alkalmasak legyenek a funkciójuk betöltésére is. Minden egyes tervezői feladat egy problémafelvetéssel kezdődik, amelynek megoldására egy csapat vállalkozik, amely addig finomítja elképzeléseit amíg a lehető legjobb végeredményig el nem jut. Miért is ne tekinthetnénk hasonlóképpen a saját életünkre? Bill Burnett és Dave Evans formatervezőként számos termék tökéletesítésében vettek részt, többek között az Apple néhány jelentős újítása is az ő nevükhöz fűződik.

A Tervezd meg az életed praktikus kézikönyv, amely lépésről lépésre segít abban, hogy elérhessük életünk hőn áhított céljait. A szerzőknek a Stanford Egyetemen évek óta futó kurzusát egy kreatívabb, boldogabb élet reményében több ezren kipróbálták már a diákoktól a különböző szakembereken át a nyugdíjasokig. A tervezői gondolkodásmód ("design thinking") elsajátításával és egyszerű eszközeivel most ezen könyvön keresztül a saját életünket is boldogabbá, teljesebbé tehetjük.

A bemutatott valós élethelyzetek és kipróbált módszerek segítségével képessé válhatunk arra, hogy praktikusan és kreatívan gondolkozzunk, és learassuk saját tervszerű munkák gyümölcsét, vagyis olyan életet éljünk, amilyet szeretnénk. Márpedig egy jól felépített élet egyet jelent a jó élettel.

Bill Burnett a Stanford Egyetem formatervezési programjának vezetője. Olyan termékek kialakítása fűződik a nevéhez, mint például az Apple PowerBookja. Formatervezési szabadalmai mellett több elismerésben is részesült – köztük az első „lapos” számítógép elkészítéséért. Dave Evans formatervezőként ugyancsak a Stanford munkatársa. Az Apple-nél ő volt az első egerek kialakításért felelős csapat vezetője, de neki köszönhetjük a lézernyomtatók tömeges elterjedését is.

 

Eljött a motivációs/önsegítő könyvek kora


Régen nem nagyon érdekeltek az ilyen jellegű könyvek, mert baromságnak tartottam őket. Minek papoljon nekem valaki az életről, annak megváltoztatásáról, meg a motivációról, majd én tudom, hogy merre megyek és mit követek, mert bízok magamban. A bizalom az megmaradt, de bevallom néha én sem látom az út végét, és ilyenkor bizony jól esik megismerni új nézőpontokat, és hasznos tanácsokat olvasni. Így voltam ezzel, amikor megismertem a Konmari módszert a Tiszta öröm című könyvből, és a Tervezd meg az életed című könyv is többé tett miután elolvastam.

A dizájn és a formatervezés nem azok a dolgok, amikben profinak érzem magam (sőt, abszolút nem konyítok hozzá!), de egy kicsit nyilván beleláttam a lassan 2007 óta tartó szakmai karriem során. Igaz én az online világban dolgozom, de ennek is szoros része az, amiről Evans és Burnett könyve szól. A formatervezők másként gondolkoznak, mint a halandó emberek, hiszen ők úgy állanak a problémához, hogy arra több megoldást is kitalálnak, és ebből bizony az egyik biztos, hogy működni fog. Nem riadnak meg a nehéz esetektől, hanem más megközelítésben is megnézik azt a "problémát" és addig alakítják magukat, környezetüket, amíg attól jobb nem lesz az illetőnek, ergo megoldja a problémát. Több féle út létezik egy-egy probléma megoldására, és erre tényleg gyakorlati útmutatást ad a Tervezd meg az életed könyv.


Anett (@zakkantanett) által megosztott bejegyzés,

Az álommunka kapujában


Néha irigylem az olyan embereket, akik addig küzdenek amíg meg nem találják a megoldást, és ez pusztán sokaknál azon múlik, hogy hogyan gondolkoznak. Én sokszor hajlamos vagyok feladni a dolgokat, de arra jól megtanított Burnett, és Evans könyve, hogy ez a legrosszabb módszer. Csak újra kell gondolni, és másként nekiállni a tervezésnek, és eredményekhez jutunk. Vagy megtanuljuk elengedni a dolgokat, de még ez is jobb, mint ülni és azon vekengeni, hogy miért nem sikerül semmi sem. Nyilván a könyv nem adja a kezedbe a tökéletes munkahelyet, se a tökéletes karrier pályát,

Jó példákat hozott a két professzor a diákjainak életéből és döntésképtelenségeiről, így olyan mindennapi dolgokról olvashattunk, amik bárkit értinthetnek: melyik gyakorlati helyre menjünk tanulni, ha több lehetőség is fenn áll? mit tegyünk, ha megrekedtünk a karrierünkben és úgy látjuk, hogy nincs már továbblépés? mit tegyünk, ha boldogtalannak érezzük magunkat a munkahelyünkön? mivel tudnánk olyan életet teremteni magunknak amiben harmónikusan megtalálható a munka/család/hobbi egyensúly is? Hasonló kérdések már szerintem mindenkinek eszébe jutott már, így a Tervezd meg az életed azoknak is segítség, akik megrekedtek, és nem tudják, hogy merre induljanak el a karrierük szempontjából, vagy éppen hogyan szüntessék meg azokat a dolgokat, amik nem okoznak örömöt nekik. Sőt! A könyv egy külön részt szentel az elengedés kérdéskörének is, mert néha ez is megoldás, hogy meg kell tanuljuk lezárni a dolgokat, ami sokszor nem is annyira könnyű, mint azt elsőre gondolnánk.


Az élet megtervezése valójában maga az élet, mert az élet folyamat, nem pedig végkifejlet. Ha ezt megérted, akkor mindig világos lesz számodra.


A két szerzőpáros kreatív, boldogabb, teljesebb és szerethető életet szeretne mindenkinek, így hasznos tanácsokkal segíti az olvasókat. Szerettem, hogy hétköznapi példákat hozott, bár néhol nagyon is amerikaik voltak az emberek, és a helyzetek, de volt, amit át lehetett értelmezni magyar viszonylatra is. Maga a könyv, és a két szerző szimpatikus volt számomra, és azok a részek, amik nagyon formatervezői szakmázás volt, azokat én bevallom átlapoztam. Ettől függetlenül ezekben a részekben is jól össze volt minden foglalva, minden fejezet végén ki volt emelve a lényeg, így a laikusok is megértették. A gyakorlati feladatok közül nem tudtam megcsinálni olvasás közben egyet sem, de biztos, hogy hamarosan végig fogok menni az egész könyvön újra, és elkészítem a saját terveimet, és én is újratervezem az életemet, mert a könyvből az jött le, hogy megéri. És nem csak a boldogság és a teljes élet érzése miatt, hanem azért is, mert nagyon izgalmas dolog ebbe belevágni, végigvinni és sokat lehet ebből tanulni. Leginkább önmagunkról, a vágyainkról és a céljainkról és az igazi terveinkről az életünkben. Mert szerintem ezeket is a felszínre hozza a Tervezd meg az életed könyv és ez tök jó dolog.

Értékelés: 5/4


Hasznos dolgok rejlenek a Tervzd meg az életed könyvben, de néhány dologban nagyon is nyugati volt. Néhány példa, vagy helyzet olyan volt, amit sajnos itthon kis hazánkban nem tudok elképzelni, hogy megvalósíthatnánk, hiszen nincs hozzá meg a(z anyagi) háttér, vagy éppen nincs ilyen minőségű továbbképzés, és választási/tanulási/előrejutási lehetőség.

Kifejezetten hasznos volt a prototípus interjúk fejezet, mert erről már láttam példát itthon is, és pontosan úgy működött, ahogy Burnett és Evans leírta. Néhol kicsit szakmai volt a könyv, de nem volt túlzottan száraz, vagy technikai, mert egy-egy ilyen "unalmasabb" rész után mindig jött egy-egy példa az életből, és ezek feldobták ezeket a részeket.

Sajnos nem tudtam nem szemet hunyi annak, hogy jó pár elütés volt a könyvben, amin mindig megakadt a szemem. Felesleges betűk, elírások, és néhány értelmetlen szó és mondatot is találtam. Kár érte, mert egy ilyen "szakmai" könyvben ezek nem mutatnak jól. Szerencsére ezek apró bakik voltak, maga a könyv nekem gyorsan olvasható volt, szerettem az életszerű példákat, mert ezzel jobban meg lehetett érteni a szakmaibb részeket is. Ami nagyon dizájn, prototípus tervezés és az effektív formatervezés kérdéseit feszegette ezek sem voltak érthetetlenek, de azoknak, akiket nem érdekel a téma, vagy nem szakmabeli, azt nem fogja nagyon lekötni a dolog.

A gyakorlati példák tök jók voltak, és minden fejezet végén van tanulságként egy-két segítő kérdés, és válasz amivel a jó és a rossz példákat szemléltetik. A feladatok (pl saját Ödüsszei-terv, és Saját műszerfal megtervezése) nagyon jók voltak, ezekre szeretnék majd nyáron visszatérni, amikor több időm van, mert ehhez azért kell néhány nyugodt óra, amikor végig is gondolom az életemet :)

Egy szó mint száz, ha el vagy akadva a karrieredben, vagy nem tudsz döntést hozni a jövődre nézve, akkor olvasd el a Tervezd meg az életed című könyvet. Nem számít, hogy 17 vagy 27, esetleg 57 éves vagy, ezek a döntések bármikor utolérhetnek, és ha nyitott vagy erre a témára, akkor sok hasznos választ fog adni Burnett és Evans könyve. Én ajánlom!

Szerezd be a könyvet a Kiadó oldaláról! 


Mitől lesz a munka szórakoztató? Valószínűleg nem attól, amire gondolsz: nem egy hosszú munkahelyi bulitól; nem a magas fizetéstől; nem a hosszas, fizetett vakációtól. A munka akkor szórakoztat, ha felszínre hozza az erősségeidet, elmélyülsz abban, amit csinálsz, és energiát merítesz belőle.

Nyereményjáték


Mostani játékunk nem túlságosan bonyolult, de érdemes minden állomáson szemfülesnek lenni, hogy megtaláljátok a válaszokat! Minden állomáson találtok ugyanis egy-egy kérdést, a dolgotok pedig nem más, mint helyesen megválaszolni őket! A helyesen válaszolók közül 3 szerencsés megnyeri a könyv egy példányát!

Az én kérdésem: Melyik nagy cégnél tartott Dave Evans 48 perces "órát" az élet megtervezéséről, amit a Blogturné Klub egyik állomásán meg is találtok?

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk. 


a Rafflecopter giveaway

A turnéban résztvevő bloggerek

03.28. Szembetűnő
03.30. Deszy könyvajánlója
04.01. Zakkant olvas
04.03. Olvasónapló

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe