Az első - kortárs antológia

9:07:00 PM


Nem egyszerű szavakat találni arra, amit az Elsőnek nevezhetünk. A különleges témáról tizenöt szerző mesélt, a Blogturné Klub bloggerei pedig bevállalták, hogy megteszik ők is.

Kövessétek végig a bejegyzéseket, és persze nyerhettek is, a Menő Könyvek jóvoltából az antológia 1 példányát.


Az első - kortárs antológia 15 magyar szerző művével

Kiadó, megjelenés

Menő Könyvek, 2016

Oldalszám

220

Szerzők

Nyáry Krisztián, Dragomán György, Fiala Borcsa, Garaczi László, Gimesi Dóra, Grecsó Krisztián, Háy János, Kalapos Éva Veronika, Karafiáth Orsolya, Lakatos Levente, Mészöly Ágnes, Molnár T. Eszter, Nagy Ildikó Noémi, Tasnádi István

Szerkesztők:

Csapody Kinga, Nagy Boldiizsár

Fülszöveg


Még előtte? Vagy régen túl, de még mindig olyan, mintha tegnap történt volna? Legyen nagyon jó, vagy kevésbé, mindenki emlékszik AZ ELSŐ alkalomra. Amiről nem beszél senkinek. Vagy épp elmondja mindenkinek. Ami annyiféle történet, ahányan vagyunk. Milyen nehéz szavakat találni ARRA, amit nevezhetünk szexualitásnak, intimitásnak, csak olyan nehéz nem orvosian, nem gügyögve, vagy épp vulgárisan. Ami nem csak a testről szól, hanem az érzésekről is. És ami, valljuk be, igenis fontos és szép része az életnek.

Tizenöt kiváló szerző vállalkozott arra, hogy egy-egy novellában megmutatja ezt a sokféleséget. Dragomán György, Fiala Borcsa, Garaczi László, Gimesi Dóra, Grecsó Krisztián, Háy János, Kalapos Éva, Karafiáth Orsolya, Lakatos Levente, Mészöly Ágnes, Molnár T. Eszter, Nagy Ildikó Noémi, Németh B. Eszter, Nyáry Krisztián, Tasnádi István szövegei egytől egyig olyan történetek, amiket garantáltan nem felejtünk el. Ahogyan AZ ELSŐT sem.

 

Mindenki azt akarja


"Mindenki keresi, kutatja, mindenki azt akarja, csak menni a csúcs felé" - Nekem legalábbis Völgyesi Gabi és az Animal Kannibals dala ugrott be a könyv befejezése után, és a Csajok a csúcson című gagyi német film, de szerencsére ennél jóval több ez Az első című kortárs antológia. Mert bizony itt is az első szexuális élményről van szó, amiről akármennyire is ciki vagy nem ciki ilyenről olvasni, ez a téma mindenkit érdekel. Mert mindenkinek van egy bizonyos élménye és emléke kamaszkorából. Mindenki szeretne túlesni ezen a tűzkeresztségen, de közben izgul, hogy milyen lesz, és persze fél, de közben kíváncsi is. Izgatott, és szégyenlős, szeretne túl lenni rajta, megnyugodni, hogy ez nem is akkora dolog, pedig azért de. Főleg a lányoknak, de Az első című könyv azt is jól bemutatja, hogy ez bizony a fiúknak sem olyan egyszerű, mint azt sokszor mutatják hencegve. Az én személyes élményeim ezzel a témával kapcsolatban jók, de megannyi történetet hallottam, és olvastam már, akiknek félelmetes, vagy éppen nagy csalódás volt a vége. És ez csak egy kis szelete az emberek nagy hányadának. Ebben a könyvben, 15 szerző írta le saját novelláját ARRÓL a dologról, amiről olyan keveset merünk beszélni. Pedig nagyon is kéne.



Minden kamasz kezébe adnám Az elsőt!


Mi anno a Bravo magazin Szex, szerelem, gyengédség rovatból beküldött levelekből és tanácsokból, meg az IM magazinból próbáltunk tájékozódni a szexről és persze egymástól, egymás között. Kevés olyan fiatalról tudok, akik meg tudta beszélni az anyukájával, vagy az apukájával, esetleg egy másik rokonnal a dolgokat. Én tényleg szerencsés helyzetben voltam, mert rendesen felvilágosítottak, és olyan értékrenddel neveltek, ahol nem számított tabunak ez a téma. De sokaknál igen, és attól, hogy a 21. században élünk még mindig ugyanúgy így van sajnos. Pedig kell a tiniknek egy olyan olvasmány, ami arra koncentrál, hogy a bimbózó szexualitásukról írjon. Ez a 15 novella képes arra, hogy a tinik átlássák, hogy mi is a helyzet a szüzesség fronton. És mindenből kapnak ízelítőt. Nem lányregény ez a könyv, hanem nagyon is emberi, és sokszor fájdalmas, de ugyanakkor felemelő is. Úgy mutatja be az egyes novellák a szereplőket, hogy azok bárkik lehetnek. Bármelyik olvasó iskolástársa, osztálytársa, barátnője, barátja. És pont ezért is tetszett annyira. Mert mindegyik szerző máshogy és másféleképpen közelítette meg ugyanazt a témát. A szerkesztők jól összeválogatták a műveket, tényleg mindenféle novella bekerült a kötetbe, és ez így volt majdnem tökéletes.

15 szerző, 15 látásmód


Olyan szerzőket gyűjtöttek össze Az első antológiába, akiktől én 50%-ban olvastam már egy-egy könyvet és vártam, hogy mit tudnak megmutatni magukból egy-egy novella formájában. Szerencsére nem csalódtam, szinte mindegyik novella megérintett, és adott valami pluszt, amin jól esett elgondolkozni. Volt néhány olyan történet, ami biztos, hogy nevelő célzattal került bele a kötetbe, de ezek is kellenek. Hiszen a szüzesség elvesztése nem mindig történik úgy, mint a tündérmesékben, és erre is fel kell hívni a kamaszok figyelmét, és végre van egy könyv, ami meg is teszi! Respect!

Nyári Krisztián Elősző helyett című áttekintése az első szüzesség elvesztéséről, és a társadalom változásával a témáról elég száraz volt, de végül is előszóként jó indítás volt. Dragomán György Madarak novellája nagyon érzékletes volt a sok átvitt értelemben szárnyaló vijjogó madarakkal. Fiala Borcsa a sok lányt érintő nőgyógyászati vizsgálatról is ír, és Lili szemszögéből nosztalgiázhatunk a kamasz szerelem beteljesüléséről. Garaczi László Mit üzen a szél? novellájában volt bőven filozófia és a fiú főszereplőnknek érdekes gondolatait ismerhetjük meg a szüzesség témakörben. Gimesi Dóra Absolute Beginners a 90-es évekbe kalauzolja el az olvasót, egy tinikori lázadással egybekötött zenés utazásra. Jó volt olvasni nah! Grecsó Krisztián novellájában Daruról olvashatunk, aki nekem nem volt ismerős, így ezt a történetet nem igazán tudtam helyén kezelni, de ettől függetlenül olvasni kifejezetten üdítő volt nem csak női gondolatokat olvasni. Háy János Csak azzal történetében szintén egy fiú érzéseibe nyerhetünk betekintést, aki egy házibuliban keveredik egy csalódást keltő kalandba egy lánnyal. Kalapos Éva Before-after történetében Blanka és Bence gondolatait tudhatjuk meg az első szexről, és tök jó volt ez a váltott nézőpont, hogy hogyan csapódott le a két kamaszban a két nem közötti különbségek és az elvárások az első alkalommal kapcsolatban. Karafiáth Orsolya Gyakorló regényében Anna és Vera a két barátnő egymást próbálja felvilágosítani a szexpózokról, de cikis félreértés áldozatai lesznek. Ebben a novellában azt is megismerhetjük, hogy milyen különleges kis hazugságok bontakoznak ki a tinik között az első szexuális élményről, így ez a kis novella is tanulságos volt. Lakatos Levente Minden ami feledhetetlen története felejthetetlen volt, a két teljesen más anyagi helyzetben lévő kamasz "tiltott" szerelme, majd beteljesülése és az utána következő helyzet sok tanulságot tartogat nemcsak a kamaszoknak, de még a felnőtteknek is. Nagyon jó, hogy egy ilyen történet is helyet kapott, mert a nemi betegségek témaköre az, amiről alig beszélnek, és ez az első szexuális aktusnál is nagyon fontos a védekezés mellett/hiányában.

Mészöly Ágnes Nem öl meg története volt a legdurvább talán a kötetben, ebben egy bébiszitterként dolgozó lány megpróbáltatásait olvashatjuk el. Nem szeretnék spoilerezni, ez a téma sem újdonság, és erről is kell tudniuk a lányoknak. Molnár T. Eszter Az elefánt története egy balatoni nyaralás és két barátnő érzéseiről szóló izgalmas írás volt. Nagy Ildikó Noémi történetében megjegyezhetünk egy fontos tanulságot, hogy a "szüzességedet akkor ajándékozd el, ha azt érzed, már nem kell, nincs szükséged rá." Németh B. Eszter A kiválasztott legendája egy nagyon különleges nézőpont volt, egy ruhadarab, történetesen egy bugyi nézőpontjából. Ez volt az egyedi történet, ahol nem "élő" főszereplőnk volt, de az írónő még ezt is élővé tudta tenni. Tasnádi István újra egy fiú érzéseiről olvashatunk a nagy alkalom előtt / közben és utána is. Ráadásul itt még egy bónusz verset is kapunk, ami nekem külön öröm volt. Ki töri meg a csendet / Az elakadt lélegzetet ki győzi meg / Az élet folytatódik

Értékelés: 5/4.5


Egy-két novellától eltekintve nagyon erős és tanulságos történetek kerültek bele Az első című antológiába. Külön öröm, hogy minden nézőpontból (fiú-lány) kaptunk bőven gondolatokat, így ez a könyv nem tolódott el a lányos irányba, ahogy a felvilágosító könyvek java része. A kamaszfiúk érzései is ugyanolyan zavarosak és rengeteg kérdésük van, Az első pedig sok-sok tanulsággal szolgálhat az ő számukra is. Kiemelném Mészöly Ágnes, Kalapos Éva, Karafiáth Orsolya, Fiala Borcsa és Lakatos Levente novelláját, nekem ezek tetszettek a legjobban.

A többi szerző története is rengeteg emléket felszínre hozott bennem, és mindegyik más-más érzést váltott ki. Sok történet inkább nosztalgia volt, sok novella a 90-es években játszódott, jó lett volna több mai történetet elolvasni, mert a mai fiatalokra jobban hatnak a mai sztorik, mint a taxisblokád, meg a NDK-s kirándulások történetei, de az érzések ettől még ugyanolyanok maradnak. Mindegyik kamasz főszereplőnk legyen az Lili, Bence, Daru vagy éppen Anna olyan időtlen és fontos kérdéseket feszegetnek, amik a koruknak megfelelőek, és mindenki fejében megfordultak az első alkalom előtt.

Az elsőt bátran ajánlom minden tininek, mert inkább ezt olvassátok, mint a Gyakori kérdések hülye kommentjeit, aztán merjetek kérdezni a szüleiktől, vagy a felnőtt baráttól, ismerőstől. A könyvet bátran a kezükbe vehetik a szülők, a tanároknak és bárki, aki szeretne egy kicsit nosztalgiázni, és újra átélni ezt a felejthetetlen dolgot. Mert biztos, hogy mindenkinek van egy történet, nem csak ennek a 15 embernek.

Szerezd be a könyvet kedvezményes innen!

Nyereményjáték


Az elsőben 15 ismert szerző írásait olvashatjátok el. Vajon felismeritek képről a novellák íróit? Nos, a mostani játékunk során ez kiderül!

Minden állomáson megtaláljátok egy író képét, a feladatotok pedig, hogy rájöjjetek, ki ő, és beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.


Az én keresett íróm fotója:


Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway

A turnéban résztvevő bloggerek

02.07. - Sorok között
02.09. - Szembetűnő
02.11. - Zakkant olvas
02.13. - Kelly és Lupi olvas

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe