Kalapos Éva - D.A.C. 5 - Nagy döntések

8:45:00 PM


Egy feledhetetlen DAC blogturnéra invitál a Blogturné Klub négy bloggere! Ismerj meg három DAC kötetet, emellett pedig az e-könyvben kapható DAC-novellákról is olvashatsz véleményt.
Ismerd meg Kalapos Éva realista regényeit, amiben kendőzetlenül olvashatsz a fiatalokat érintő problémákról, és az ő életükről!


Kalapos Éva - D.A.C. 5 - Nagy döntések

Kiadó, megjelenés

Manó Könyvek, 2016

Oldalszám

228

Sorozat

D.A.C. 5.

Fülszöveg

A sorozat ötödik részében Flóra és barátai életük egyik legnagyobb kihívásával szembesülnek, ami alapjaiban rengeti meg az eddig se eseménytelen, de azért nyugodt gimis világukat. A probléma középpontjában Ági és Ákos áll, de miközben Flóráék minden erejükkel próbálnak segíteni nekik, Ginny is egyre különösebben kezd viselkedni. Eközben pedig közeledik az utolsó tanév, a nyelv – vizsgák, a szalagavató, és hőseink hirtelen ijesztően közel kerülnek az olyan távolinak hitt jövőhöz tarts velünk, nevess, sírj, töprengj és keresd a megoldásokat a D.A.C. jól ismert csapatával.



Szögezzük le előbb: egy sorozat majdnem utolsó részéről nehéz lesz spoilerek nélkül mesélni. Szóval ha még nem tartasz az 5. D.A.C. résznél, akkor érthetnek meglepetések Szóval én szóltam!

Azt hiszem Kalapos Éva egyre jobban tudja, hogy milyen témákkal tudja fenntartani a figyelmet, és eddig mindent nagyjából végigvett. Volt drogozás Geri révén, volt táplálkozási zavar Zsani részéről, Dani és roma  származása miatt kiközösítés, Ákos, és Ági anyagi helyzete (előbbi gazdag szülők gyereke, utóbbit egyedül neveli az anyja és éppen megélnek), plusz hát ugye ott van a főszereplőnk, azaz az félárva Flóra, de számít még Ginny is, aki sok tesóját pátyolgatja, miközben anyja már a százötvenötödik udvarlóját fogyasztja el, miközben nagylánya a fáradtságtól nem tudja megélni a tinikort.

Az élet a kamaszkor nehéz


Szóval egyik gyerek élete sem fenékig tejfel, de számíthatnak egymásra. Mivel az eddig kötetek során már néhányszor szóba került a szex, így vártam már, hogy mikor lesz benne a "segítség, azt hiszem terhes vagyok!" szál. Ennek az ideje most jött el, de nem úgy, ahogy vártam. Azt hittem majd Flórával történik meg, hogy nem védekeznek Danival, de a terhesség téma most Áginál és Ákosnál jön elő. A két eminensnek és okostojásnak csúfolt pár fiútagja "nem tudott kiszállni Kelenföldnél" így megtörtént a baj.

A páros együtt mondja el Zsaninak, Flórának, Daninak és Ginnynek egy tavaszi napon az iskola vége előtt 1-2 hónappal a hírt. Ági terhes, és már nem sokáig gondolkozhatnak rajta, hogy mi legyen a babával, mert már lassan a 3. hónapban jár. Ugye addig lehet elvetetni a babát, amihez 17 évesen még szülői beleegyezés kell. Természetesen Ági és Ákos szülei nem tudják még ezt a "problémát", de a D.A.C. tagjai válságtanácskoznak, ami javarészt veszekedésbe torkollik, mert míg Ági megtartaná, addig néhányan annak a pártján vannak, hogy jobb lenne ha elvetetné. Persze nem hozzák meg Ági és Ákos helyett a döntést, csak javasolnak, és meghallgatják egymást, a nagy döntések Ágiben és Ákosban zajlanak le.



Sajnáltam,bár ez hülyén hangzik, hogy nem Flóra lett terhes, mert így csak közvetve vagyunk érintve ebben a témában, nem kapunk annyi Ági és Ákos gondolataiból, csak 1-1 drámai helyzet van, ahol előtörnek az érzelmeik. Egyszerűen meghozzák azt a döntést ketten, hogy megtartják, és elmondják a szülőknek is. Ákos szülei első sokkjukban elküldik a fiút Ágiékhoz, ahol a lány idióta bátyja is megjelenik sokszor részegen, és elszedi Ági anyjának pénzét, majd továbbáll. Ilyen látogatások mellett kell a fiataloknak túlélni a terhesség elméletileg örömteli hónapjait. Ahogy növekszik a pocak, egyre többen tudják meg a suliban is, hogy a lány "bekapta a legyet", ám mielőtt ez végbemegy, vár rájuk egy nagy beszélgetés Johnny Bával, aki osztályfőnök révén szintén viszonylag normálisan áll a témához, és ezt nagyon szeretem Kalapos Éva könyveiben.

Az eddig D.A.C. kötetek során Johnny Bá akármi is történt mindig segített Flóráéknak, és most sem hazudtolja meg magát, és Ágit is védelmezi, akárcsak anno Zsanit, vagy Flót. Igazából bátor húzás volt ilyen helyzetbe hozni Ágit és Ákost, mert végre megmutatkoznak, hogy ők mennyire felnőttek is igazából. Ha Flóra került volna ilyen helyzetbe, szerintem ő az abortuszt választotta volna, bár ez a téma sem könnyebb. Sok szó esik olyan lányokról a könyvben, akik abortuszt választották, kihagytak egy évet, vagy más suliba mentek a kegyetlen pletykák miatt. Ági esetében az, hogy nem mond le a babáról bőven tartogat rengeteg küzdést, és sok harcot (főként szülők terén), a barátok inkább csak konstatálják a helyzetet és néha beszélnek róla, de mivel őket nem érinti ez így csak mi is szemlélők voltunk olvasás közben Flóra szemszöge által.

Értékelés: 5/4


Kicsit sajnáltam, hogy a könyv fő témája teljesen elvitte a fókuszt a többiekről. Főleg Flóráról, aki mintha csak részvevője lett volna a történetnek. Támogatta Ágit és Ákost, barátként viselkedett, de a lány "problémája" (édesapja fiatal barátnője odaköltözése a családi házba) eltörpült másik mellett. Ginny kap még több szerepet Hanssal való távkapcsolata miatt, és kettőjük kapcsolatának sorsa jó kis függővéggel ér véget.


Kalapos Éva tudja, hogy milyen témáról kell beszélni, és írni és én ezért nagyon is becsülöm őt. Nem kertel, kimondja, hogy ezek a dolgok megtörténhetnek a 17 éves lányokkal és fiúkkal, és nem ringatja álomvilágba az olvasót. Vannak a könyvben nagy vallomások, könnyes rádöbbenések, és az eddigieknél is több kis felnőttet ismerhetünk meg a könyvben. A D.A.C. szereplői felnőttek, és az érettségi évébe léptek. Kellemes emlékeket ébresztett bennem a szalagavatós rész, és persze újra volt egy kis Balatonudvardi is, ahol az előző kötet izgalmai mintha újra megismétlődtek volna.

A Nagy döntések tényleg nagy döntésekről szól


A könyvsorozat 5. része  úgy megírva, hogy az tanulsággal szolgál, mind a tini olvasóknak, mind a szüleiknek, mind pedig a gyakorló pedagógusoknak. Egyszerűen ezeket a könyveket receptre írnám fel a 14-15 éves lányoknak/fiúknak, hogy olvassák csak és tudják meg, hogy az élet nem mindig gyerekjáték.  Az írónő előtt mindig megemelem a kalapomat, mert úgy tálalja a problémákat, ahogy azok bárkivel megtörténhetnek (és tudjuk, hogy valószínűleg már sokakkal meg is történt). Kalapos Éva az életből merít inspirációt a könyveihez, és ez érződik is az összesben. Remélem a következő kötetben több Flórát kapunk, de azért kíváncsi leszek természetesen az Ági és Ákos szálra is. Én nagyon drukkolok nekik! ;)



Nyereményjáték  


A regény hősnője, Flóra még mindig imádja a filmeket – mi pedig ezért is imádjuk őt. Az ötödik kötetben is megmaradt a csodás rendszer, miszerint minden fejezetcím egy film címe is egyben.

A mostani játékunk során az adott filmből találtok egy képet, és a film címét kell beírnotok a rafflecopter doboz megfelelő sorába.


Figyelem! A kiadó csak Magyarország területén belül tud postázni. A győztest e-mailben értesítjük, ha 72 órán belül nem válaszol a levélre, újra kell sorsolnunk.


 

A turnéban résztvevő bloggerek:


05.01. - Kelly és  Lupi olvas - DAC 3
05.03. - Media-Addict.hu - novellák
05.05. - Deszy könyvajánlója - DAC 4
05.07. - Zakkant olvas - novellák
05.09. - Media-Addict.hu - DAC 5.
05.11. - Kelly és Lupi olvas - novellák
05.13. - Zakkant olvas - DAC 5.
05.15. - Deszy könyvajánlója - novellák

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe