Zoe Sugg - Girl Online

12:17:00 AM


Zoe Sugg azaz Zoella nevét nem kell bemutatni szinte senkinek. A fiatal lány úgy robbant be a Youtube bloggerek/vloggerek világába, mint egy üstökös. A szemtelenül fiatal lány a videók után most egy történetet hozott el nekünk, ami mellett nem szabad elmenni. Bár a Girl online kívülről egy romantikus tiniregénynek tűnik, belül sok olyan fontos tanulságot rejt az internetes zaklatásról, a blogolásról, a barátságról, és a család erejéről, amit minden fiatalnak és idősebbnek is érdemes elolvasnia.

A Blogturné klub 6 bloggere is végigkövette a főszereplő Penny elképesztő kalandjait, és megnézték közelről, hogy miért is ennyire sikeres Zoe Sugg könyve. Tartsatok velünk március 24 és április 4. között és a turné végén, ha felkészültek vagytok a bloggerekből, akkor nektek is esélyetek van megnyerni a Girl online egyik példányát.


Zoe Sugg - Girl Online

Kiadó, megjelenés

Libri Könyvkiadó, 2016

Oldalszám

380

Fordító

Lovas Anna

Sorozat

Girl Online 1.

Fülszöveg

A 25 éves Zoe az Y generáció nemzetközi sztárja, aki Zoella néven pár éve indított divat- és sminktanácsadási csatornát a YouTube-on. Korosztályából sok lány őt tekinti legbizalmasabb barátnőjének, akivel fiúkról, családról, suliról és divatról, szerelemről és félelmekről is őszintén lehet beszélni. A Girl Online megdöntötte a megjelenés hetében legjobban fogyó könyv eddig világrekordját, 35 országban vehetik kézbe a rajongók.

Pár megdöbbentő adat Zoelláról:


3 millió Twitter követő, 3.5 millió Instagram követő, 7 millió YouTube feliratkozó, 2 millió Facebook like.
 

A brit kisvárosban élő Penny Porter úgy akarja legyőzni szorongásos rohamait, hogy blogot indít, és ismeretlenekkel osztja meg érzéseit, gondolatait. GirlOnline álnéven bele is vág, de egy szerencsétlen baleset elrettenti a folytatástól.

Penny és családja a karácsonyt New Yorkban tölti, ahol a lány megismerkedik (és fülig beleszeret) egy izgalmas és sármos zenész srácba. Pár nap alatt megfordul velük a világ, Noah a legjobb dolog, ami Pennyvel történhet, és a lány azonnal világgá is kürtöli újdonsült boldogságát a blogon… csak azt nem sejti, hogy ezzel lavinát indít el, és nemsokára több ellensége lesz, mint ahány barátja…
Vajon megbízhatsz a legjobb barátodban, ha a szerelem a tét? És a szerelmedben, ha a boldogság?


Who the f*ck is Zoella?


Bevallom a könyv első megjelenési információi előtt lövésem sem volt ki az a Zoella (vagyis polgári nevén Zoe Sugg, aki szerzőként van feltüntetve). A fülszövegből elképesztő adatok derültek ki róla, így muszáj volt utána néztem addig, amíg megjelenik a könyv. Amit megtudtam Zoelláról az egy tökéletes internetes sikersztori volt, ami mellett nem tudom, hogy hogy mentem el. Talán azért, mert Zoella nem nekem készíti a videóit, talán azért, mert itthon még nem annyira népszerű, mint a tengerentúlon és Angliában. Mindenesetre mire belekezdtem a könyvbe minden tudást begyűjtöttem az írónőről. A tudás mellett pedig a balhékat is elolvastam, bár ezeken már meg sem lepődöm.


Az olyan könyvekhez, ahol nagyobb a hype, mint maga a történet egy kicsit mindig szkeptikusan állok. Félek, hogy vajon tényleg csak azért népszerű a regény, mert botrányok övezik (itt éppen az, hogy nem is maga Zoella írta, hanem egy szellemíró), vagy csak azért mert amúgy is önmagában sztár a szerzője. Jelen esetben itt a vloggerről/bloggeről beszélünk, akinek elég nagy a rajongótábora. Ezek kettőssége miatt tényleg paráztam, hogy mennyire fog majd magával rántani a tinis cukormáz, de mindenki megnyugtatok: nem leszek Zoella fan, és az sem érdekel, hogy ki írta a könyvet igazából, a Girl Online megállja a helyét az ifjúsági irodalom sokszínű kötetei között.

Penny, a lány, aki mindenkiben megtalálható


Főszereplőnk egy 17 éves angol lány, aki vörös hajú, átlagos testalkatú, még átlagosabb tanuló. Penny-t az emeli ki a sorból, hogy jól fényképez. A lány Elliottal, a homoszexuális falszomszédjával beszél meg mindent, ami kamaszként foglalkoztatja. Például Ollie, a fiú, akiért oda van, vagy a legjobb (ex) barátnője Megan, aki mostanság eltávolodott tőle. Elliot tud arról, hogy Pennynek pánikrohamai vannak mióta a családjával néhány éve autóbalesetet szenvedett. Szerencsére súlyosan nem sérült meg, de ez borzasztó élmény kihatással van a mostani életére is. A lánynak pánikrohamai vannak, amikről nem mer beszélni. Egy ilyen eset után határozza el, hogy blogjában, amit Girl Online néven vezet ír erről. A blogot eleinte csak Elliot olvassa, aztán ahogy szaporodnak Penny életéről a posztok egyre több olvasója lesz. A lány névtelen marad az interneten, de ott egyre többen vállalnak fel vele sorsközösséget. A pánikrohamos bejegyzésre sok komment érkezik, és Penny érzi, hogy jót tett neki ez a vallomás. 17 évesen nagyjából minden lány hasonló dolgokon ment keresztül. Kik is az igazi barátaink? Miért cikiznek ki a többiek? Ha valamit elszúrunk, akkor az miért mindig a nagy nyilvánosság előtt történik és miért nem otthon a szobánk falai között? Miért történik mindennap velünk valami ciki dolog? Hogyan lehet túljutni a pánikoláson?

A lány bénázásai és kérdései biztos, hogy mindenkiben felmerültek már vagy elgondolkozott már rajtuk saját példája, vagy egy hozzá közelálló személy miatt. Penny olyan, mint mi voltunk 17 évesen, vagy mint bármelyik tini. Ciki és kínos helyzetekbe kerül, amikor "randizik" vagy hasra esik egy iskola előadáson, amiről videó felvétel is készül. Ez később kikerül a Facebookra, és Penny ettől még kellemetlenebbül érzi magát. Ismerős szituáció igaz? Naponta hallani ilyen esetekről, és olyan történetekről, ahol a személyiségi jogokat semmibe veszik más diákok, és kinevetik a másikat. Penny cikis helyzete szüli azt, hogy a lány végül szüleivel tart New Yorkba, ahol teljesen megváltozik az egész élete.


Tündérmese, ami túl rózsaszín


Penny a Nagy Almában, ahová édesanyját azért hívják, hogy szervezzen meg egy esküvőt, találkozik Noah-val a sráccal, aki pár évvel idősebb nála és elképesztően jó fej. Nem tud semmit sem Penny cikis videójáról, se a blogjáról, csak egy fiú, aki olyan, mint bármelyik más. Vagyis éppen olyan, mint akit érdekel Penny. Kettőjük kapcsolata könnyedén indul és alakul a barátságból szép lassan szerelemmé. Mert hát egy tinisztoriba kell szerelem. Noah egy kicsit álompasi volt, még ha tudjuk, hogy Penny nem is tündérhercegnő, de néha úgy éreztem, hogy ez már már Hamupipőke történet (van egy két utalás egyébként erre a mesére a könyvben). Aranyos páros voltak együtt, és sok romantikus pillanat van a könyvben, amit nem fogok elfelejteni. És bár 17 éves lányokról és kicsit idősebb fiúkról szól a könyv ez megmarad ezen a szinten is. Tényleg ifjúsági, de ez nem is baj, nem is illett volna a könyvbe más. Szerettem, hogy az írónő sok-sok romantikus jelenetet, beceneveket és közös pontot belecsempészett a Girl Online-ba.

Told a kontentot - avagy blogolj, mert attól jobb lesz a világ! 

A könyv legerősebb pontját (a cuki szerelem, és a könnyen azonosulható főhősnő mellett) a Z-generációra építő blogolás és az internet veszélyeire való figyelem felhívás (cyberbulling, netes zaklatás) adja. Zoella tudja, hogy miről beszél, valószínűleg sok saját sztorit épített a blogolásból a történetbe. Sok interjúban rákérdeztek, hogy mennyire ő Penny karaktere a könyvben, de mindig kitérő választ adott. Szerintem biztos, hogy elég sok van benne, mert eléggé valós és hihető dolgokat mesélt (amik főleg a könyv végén tudatosulnak, de no spoiler.) Penny bejegyzései  jól el vannak különítve a könyvben, és bár nincs sok (talán összesen 4 lehet), de ezek jól össze voltak rakva és jó volt olvasni őket :)

Értékelés: 5/4


Kedves sztori a Girl Online én nagyon gyorsan átrágtam rajta magam. Érdekelt, hogy hogy jön ki Penny ebből az egész néha kicsit tündérmesés, aztán rémálommá forduló sztoriból. Nem szeretném lelőni a könyv végét, de történik benne egy-két bosszantó dolog, amitől átéreztem a főhősnő szenvedését. Tanulságos olvasmány volt a Girl Online, persze ne akarjatok világmegváltó gondolatokat ettől az egésztől. Zoe Sugg nem hozza el a világbékét, egyszerűen csak szórakoztat, de abból a jobb fajtából.

Penny, Noah, Noah nagymamája, és Noah kishúga, és persze Penny szülei elképesztően jó fejek voltak. Elliot is, egy-két negatív figurától (de ők sem voltak annyira negatívak) a történet teljesen értelmes felnőtt és gyerek/tini szereplőket tartalmazott. Az ifjúsági könyvekben ritka, hogy nem utálok mindenkit, de itt ez sem mondható el.

És hogy miért 4 pont? Egyszerűen nekem kicsit szirupos volt, amolyan túl aranyos, sok helyen cukiskodó. Igaz ezek nem vontak le olyan sokat a könyv élvezeti értékéből. Szívesen olvastam a Girl Online-t, amíg tartott, a folytatásra is kíváncsi vagyok, de már tudom, hogy nem szabad tőle sokat várni. Zoellát a rajongói repítették az eladási listák csúcsára, és nem a Girl Online irodalmi értéke. És esküszöm ez jól is van így. Inkább az ilyen kedves és egyben tanulságos kis történetek miatt vágjuk ki a fákat, hogy könyveket nyomtassunk rájuk, mint a százötvenkettedik jött-ment celeb botránykönyvére.

Zoella első regényét szeretni fogják a tinik, de az idősebbek is, mert magukra ismernek a bénázó tinilány szorongásain. A felnőttek pedig azért olvassák el, mert Zoella szülei normalitásából sokat lehet tanulni, és abból is, hogy hogyan kezeljük a kamaszunk pánikrohamait, és érzékeny kis lelkét.


 http://www.lira.hu/tradetracker/index.php?tt=4784_12_179192_&r=%2Fhu%2Fkonyv%2Fszepirodalom%2Fmemoar-eletrajz-interju%2Fgirl-online-1 

Blogturné extra: idézetek a könyvből:  


Még bármit kezdhetek az életemmel – hiszen a legfontosabb, hogy én felelek érte. Nem mások.

Amikor sírsz valaki előtt, megmutatod a legvédtelenebb oldalad, és ez teljes bizalmat igényel.

Mert amikor találsz valakit, aki tényleg önmagadért szeret, és te tényleg önmagáért szereted, akkor meg kell tenned minden tőled telhetőt, hogy ne veszítsd el.


Legközelebb, mielőtt posztolsz egy hozzászólást vagy állapotjelzést, vagy megosztasz egy linket, kérdezd meg magadtól: boldogabbá fogja ez tenni a világot?  És ha nem, akkor azonnal töröld ki.  Amúgy is van elég szomorúság a világban. Nem kell még hozzátenned.

Nemrég rájöttem, hogy az élet sokkal érdekesebb, ha néha kicsit őrültek vagyunk.

Szembe kell néznünk a félelmeinkkel, hogy rájöjjünk, igazából nem is olyan vészesek.

Általában szeretem a hétfőket. Tudom, tudom, őrült vagyok! De nem tehetek róla – mindig is izgalmasnak tartottam egy új hét kezdetét. Egy újabb lehetőség, hogy mindent újrakezdj az előtted lévő hét új nappal – mint egy mini Újév.

Ezt szeretem legjobban a fényképekben: ahogy segítenek örökké megőrizni és felidézni a boldog pillanatokat.

Nyereményjáték



Ahogy a könyv főszereplője Penny, úgy a turnéban résztvevő blogokon is a híres bloggereké (esetleg híres vloggereké)  a főszerep. Minden blogon találhattok egy kis leírást, és egy képet egy híres és sikeres bloggerről/vloggerről. A te feladatod az lesz, hogy a Rafflecopter dobozba beírd az állomásokon látható bloggerek/vloggerek nevét vagy blogjainak nevét.
Ha ügyes vagy, és jó vagy a bloggerekben, akkor a turné végén megnyerheted a 3 Girl Online egyik példányát.

Az én keresett bloggerem a divatblogok terén jeleskedik. Nagyon korán kezdett el blogolni, de még most is nagyon fiatal, csak 19 éves, de már van egy saját magazinja

 
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.


A turnéban résztvevő bloggerek:
03.25. Zakkant olvas
03.27. CBooks
03.29. Kristina blogja
03.31. Deszy Könyvajánlója
04.02. Dreamworld
04.04. Media Addict


Ezeket is olvasd el

1 komment

  1. Tök jó poszt lett! :) Nem Finding Audrey-s kicsit? Még lehet, nekem is tetszene. :)

    ReplyDelete

Subscribe