Demi Kirschner - Öld meg Jana Robinst!

10:55:00 PM

A Vörös Pöttyös sorozatot gazdagítja az Aranymosás-győztes Demi Kirschner debütáló regénye. A történet Lipcsébe, majd Krakkóba vezet, ahol egy titkos világ tárul fel a hősnő, Jana elől. Nem várt igazságok, különleges lények, és a Sors áll szembe a lánnyal, miközben elszántan járja az útját és próbálja megmenteni az életét.

Tarts velünk a blogturnén, éld át velünk az élményt, és ne felejts el játszani, hogy a tiéd lehessen a három nyereménykönyv egyike!

Demi Kirschner: Öld meg Jana Robinst! 

Fülszöveg:

Jana Robins tizenöt éves, Lipcsében él, és számára az élet az iskolát, a legjobb barátját, vak házvezetőnőjüket és állandóan dolgozó, elérhetetlen apját jelenti. De egy nap minden megváltozik. Kiderül, hogy mindez csak látszat. Megpróbálják elrejteni előle a világ valódi arcát. Egy olyan világét, ahol az emberek mellett különleges lények őrködnek.

Mindenkinek van egy előre elrendelt sorskulcsa, aminek be kell teljesednie az élete során. De vajon mi az élet értelme? Föl lehet lázadni az előre megírt jövő ellen? Mi történik, ha a szerelmed talán az ellenséged?

Jana útra kel, hogy megfejtse a világ rejtélyeit, és múltja ádáz titkát. De megpróbál rájönni arra is, mit érez a két fiú iránt, akikre a lelkét is rábízná. Lehet-e barátságból szerelem? Vagy épp az ellenségből lesz a kedvesed? A regény az Ellopott élet sorozat első kötete, az Aranymosás pályázat egyik nyertes műve.


Oldalszám: 416
Kötéstípus: kartonált
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó Kft.
ISBN: 9789633993910
Országos megjelenés: 2015.11.24.

Általában nem szeretek fülszövegeket olvasgatni olvasás előtt, mert rontja a könyv élményt, így amikor belevágtam a könyvbe, teljesen abban a hitben voltam, hogy kapok egy krimit. Aztán az első pár oldal után kiderült, hogy ez egy ifjúsági fantasy regény lesz, amiben lényeg, sorsok, és persze némi szerelem is vegyül. Feltárul elém egy olyan világ képe, ami rengeteg különleges és izgalmas dolgot rejt, és ez egyáltalán nem volt hátrány, és már nem bánom, hogy nem egy újabb krimit olvastam.

A regény főszereplője Jana Robins, aki egy átlagos lány, átlagos iskolával, és átlagos gondolatokkal. A lány egy vak házvezetőnővel, és apukájával él együtt, aki elhanyagolja őt munkája miatt, de Jana mellett mindig is ott volt átlagos legjobb barátja Griffin, aki történetesen egy fiú. Jana nem szerelmes Griffinbe, de azért 15 éves lány létére foglalkoztatja a srác, akivel egy bulin közelebb is kerülnek egymáshoz alkoholos befolyásoltság alatt. A lipcsei bulizás olyannyira jól sikerült, hogy Jana másnaposan ébred fel, és nem abban a városban, és nem úgy, ahogy várta. Lipcse után most Krakkóban van, és Griffinnek arra sincs ideje, hogy elmagyarázza, mi történik a lánnyal, máris beindulnak az események, amik aztán kb 400 oldalon keresztül jócskán kijutnak a párosnak, illetve inkább hármasuknak.

Janát Griffin fura sötét ruhás alakok elől bújtatja, és próbálja megmenekíteni Krakkó városában, majd egy még különlegesebb fiú, bizonyos Oliver megmenti a lányt, haverjával (vagy inkább testőrével Axonnal) és egy föld alatti helyre viszi. Amikor Jana felébred rengeteg kérdése van, amikre csak zavaros válaszokat kap, és mindenki óvja attól a fiútól, akinek végül is az életét köszönheti. Oliverben, a 18 éves srácban valami nagyon vonzza Janát, és egyfajta instant szerelem bontakozik ki közöttük, pedig a fiú sorsának kulcsa pontosan azt tükrözi, amit a cím is mutat. Oliver sorsának kulcsa az, hogy meg kell ölnie Jana Robinst, és ezt már 8 éves kora óta tudja. Jana kulcsa azonban nem ismert, és édesapja sem igyekszik neki elárulni...

Ráadásul ebben a különleges föld alatti helyen semmi sem egyszerű. Ott vannak azok a különleges lények, akik védelmezik és segítik az embereket, a zerkanok, a sikoltók, a heparisok (aki gyógyítanak) a colligerek, az auditorok akik a falakon át közlekedő megfigyelők. És ha ez nem lenne elég a Rend és a tanács tagjai mind arra kíváncsiak, hogy mi történt Jana Robinsszal, és Oliver anyja Virgin miben mesterkedik, amivel megváltoztathatja fiú jóslatát, ha egyáltalán meg akarja. A nő gonoszságáról és mesterkedéséről híres, nem akarja, hogy a fiának köze legyen Janához, de a fiú valahogy valamivel kötődik a lányhoz. Rengeteg titok és sokféle fajleírás van a könyvben, külön történetekben mesélik el, hogy milyenek a kelebianok és mi ez az egész évezredes titok a Rend körül, a tagjai körül és hogyan lehet a sorskulcsok tudatában élni az életünket.

Értékelés: 5/3.5

Demi Kirscher egy nagyon részletesen kidolgozott világot hozott létre, ami rengeteg összetevőből áll és nagyon rétegezett. Nagyon érdekes volt olvasni erről a sorskulcs kérdésről, hogy mindenki úgy születik, hogy élete pillanatában már el van döntve, hogy mi vár rá. Olyasmi lehet ez, mint a Harry Potterben a jóslat, amit azonban szabadon kell értelmezni, de mindig beteljesül. És ugye Oliver jóslata azt tartalmazza, hogy Öld meg Jana Robinst, ahogy a cím is szól, így ezért kellőképpen érdekes volt a fiú és a lány kapcsolata.

A kettejük között kibontakozó instant szerelem annak tudatában, hogy Oliver tudja, hogy mi a sorsa kicsit fura volt. Jana karaktere, aki hozta a szerelmes tinilányt néhol eléggé butácska volt. A lány inkább arra figyelt, hogy a fiúhoz közel kerüljön, de az új élethelyzete, hogy egy különleges világ van az emberek között, és hogy az egész élete egy csapásra felfordult mintha nem nagyon érdekelte volna, csak az, hogy csókolózzon Oliverrel. A srác sem volt néha több, mint egy kangörcsben szenvedő kamasz, de ez kangörcs legalább meg volt magyarázva, hogy miért tombol a fiúban, aki különlegesebb, mint ahogy az elején hittem.

Oliverrel sok különleges dolog történik a könyv során, és ezek elég érdekesek voltak, nagyon kíváncsi vagyok, hogy a folytatásban hogyan viszik majd tovább az ő történetét. Csakúgy, mint Janáét, akit a végére egy kicsit jobban megkedveltem a hisztijei ellenére. Azt is megértem, hogy nem könnyű neki, és jó, hogy nagyjából mindenre kaptunk választ az ő esetében, úgyhogy úgy nyugtáztam a benne zavaró dolgokat, hogy ez csak egy kezdeti nehézség.


A fantasy világ részei, a Rend, a tagok, a különleges lények, a mitológia és a mesék, és a róluk szóló legendák mind jól kidolgozottak voltak és tényleg elképzelhetőek voltak, még akkor is ha egy teljesen más világot írt az írónő. A történet izgalmas volt, egy percnyi leállás sem volt, az utolsó oldalig feszített volt a tempó és ezt élveztem. A karakterek kidolgozatlanságát ellensúlyozták a lények (főleg a zerkanok!) és a csavaros végkifejlet.

Ha kíváncsiak vagytok egy különleges föld alatti világban élő bonyolult renddel rendelkező csoportra/csoportokra, akik tudják, hogy mi a sorsuk és így próbálják fenntartani az életüket és megmenteni magukat a kihalástól, miközben az emberiség lelkeire is rálátásuk van, akkor mindenképpen olvasd el ezt a könyvet. Meg fogsz lepődni, hogy mennyi minden apró kis finomságot tett bele Demi Kirscher a könyvbe, amin lehet csemegézni. Nem szeretnék spoilerezni így ezekről nem írok, de lesz bőven meglepetés és izgalom ebben. Én jól szórakoztam az Öld meg Jana Robinst!-on.

Nyereményjáték:


A regényben fontos szerepet kapnak az úgynevezett Sorskulcsok, amik egy mondatban elmondják, hogy mi az adott ember legfőbb feladata az életben. Mi most megalkottuk a már jól ismert könyves karakterek sorskulcsát, neked pedig a leírás alapján kell kitalálni, hogy kire gondoltunk, és beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Az én megfejtésre váró karakterem sorskulcsa a következőt tartalmazza:

"Nem kerülheted el a sorsodat, a bevésődés bekövetkezik egy olyan különleges lánnyal, aki egy vámpír és egy halandó szerelméből születik."


A kiadó sajnos csak magyarországi címre postáz. A győztest e-mailben értesítjük, amire 72 órán belül választ várunk, különben sajnos újra kell sorsolnunk.



a Rafflecopter giveaway


A turnéban résztvevő bloggerek

December 2 – Kelly Lupi olvas
December 8 – Media-Addict.hu
December 15 – Deszy könyvajánlója
December 22 – Insane Life
December 29 – Letehetetlen
Január 5 – Zakkant olvas
Január 12 – Dreamworld

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe