Böszörményi Gyula - A Rudnay - gyilkosságok (Ambrózy Báró esetei II.)

11:21:00 PM


Megérkezett a szenzációs Ambrózy báró sorozat második kötete, a Rudnay-gyilkosságok, ami megtörtént eseteket dolgoz fel, és amiben újra találkozhatunk a főhőseinkkel. A Blogturnéklub tagjai már nagyon várták Böszörményi-mester új könyvét, az értékeléseikben el is mondják miért!

Tartsatok velünk a blogturnén, ismerjétek meg a könyvet és nyerjétek meg a három nyeremény példány egyikét!



Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok

Kiadó

Könyvmolyképző Kiadó

Oldalszám

560

Sorozat

Ambrózy Báró esetei II.

Fülszöveg

Éjjel Vili furcsa neszt hall a szobában, és egy meglepő lénnyel találkozik: a pormanóval. Az új lakó a legváratlanabb helyeken bukkan fel, csámcsogva eszik az ágy alatt és tiltakozik a fürdés ellen. A kis bajkeverő Vilivel tart az iskolába, de bizony ott nyoma veszik. Nincs mese, meg kell menteni! A kéményseprű és az ereszlakó siet a fiú segítségére. Érdekel, hogy lehet kijutni egy porszívóból? Hogy lehet kötélugrást tartani egy kémény belsejében? Hogy lehet feltűnés nélkül felmászni egy tanár fejére? Izgalmas kalandok, sok nevetés és kedves kis lények várják a gyerekeket ebben a vidám történetben.

Imádtam Böszörményi Gyula első regényét, így egy percig sem volt kérdés, hogy kíváncsi leszek, hogy mi lesz a morcos báróval és a minden lében kanál Milivel a második részben. A Leányrablás főszereplője azaz az "elrabolt lány" is újra felbukkan, ám a gyilkosságokból most jóval több kijut a nyomozópárosunknak.

Ambrózy báró ebben a kötetben még titokzatosabb, mint valaha, és néhány tettével rendesen kihúzta a gyufát Mili kisasszonynál és persze nálam is. Ez pedig az, hogy az elején nem engedi, hogy a lány segítsen neki, és kisasszony testvérének megtalálását is halogatta. Igaz Ambrózyt lefoglalják a Rudnay rendőrkapitány által kapott ügyek, amik nem kis fejtörést okoznak. Ezek az ügyek látszólag nem kapcsolódnak első blikkre egymáshoz, ám mindegyikükben van valami hasonló. Olyan emberek követték el ezeket a gyilkosságokat, és öngyilkosságokat, akikről ez nem volt evidens. Rendes életű emberek, társadalmi és vagyoni helyzet alapján vegyesen. Van köztük festőművész, doktor és kasszírnő (kaszinókban dolgozó női munkatárs) cseléd vagy éppen kártyázó rosszéletű díjnok. Ambrózy megígéri Rudnay-nak hogy segít ezeknél az ügyeknél, és hosszú kérlelés után beveszi Milit is a csapatba. Azaz, a lányt nem kell félteni, a bárót megkerülve is elkezd nyomozni és nem is eredménytelenül. Bár Mili néha kotnyelesnek mondható, a jó szándék vezérli és ketten együtt elég jó párosnak bizonyosulnak újra.

A báró és a kisasszony között feszülő viszony ebben a kötetben kicsit árnyaltabb lesz, és jobban összeszoknak. Szerencsére ez nem nélküli a csípős odamondogatások (Mili részéről) és a báró részéről az atyáskodást, vagy a kioktatást, ami azért valljuk be sokszor igazságos volt az önfejű és makacs lánnyal szemben.

Emmáról, azaz Mili eltűnt testvéréről is rengeteg dolog derül ki ebben a kötetben, a lány adja az egyik szálat, a Rudnay-gyilkosságok utáni nyomozás a párosunktól a másikat. Míg Emmáért lehetett bőven izgulni, addig a nyomozásnál kicsit megtorpantott az a rengeteg lábjegyzet, ami bár segítette a megértést, néha zavaró volt. Néhány résznél kifejezetten sok (oldalra lebontva 5-6 kifejezést, vagy személyhez, helységhez kötött) lábjegyzet volt, így ez a történet szerintem egész sok szabadidőt igényel, aprólékosabb, viszont ezáltal jobban is megéri.


Értékelés: 5/4.5

A történet folytatása hozza az első részben elvárt színvonalat. Sőt! Eseményekben, felderíteni valókban és helyszínekben és nevekben még többet is ad, mint az első rész, de pont ezért kicsit hátráltatja is az olvasást. Néha úgy éreztem, hogy túl sok az adat, a név, az évszám, a Pesti hírlap utalás, vagy a német/latin szavak. Persze ettől alaposabbá is vált a könyv, de nehezebben fogyaszthatóvá is és így lassabban haladtam vele, mint ahogy terveztem.



Ez persze nem akkora hátrány, mert Böszörményi Gyula elképesztő munkát fektetett a könyvbe és ennek annyira jó volt újra a részese lenni. Imádtam, hogy újra Budán járunk (főként a Tabánban) és belekóstolhatunk a mulatók világába is (Sozo Adelina táncosnő által például) és sajnos a prostitúció is előkerül. A Rudnay-gyilkosságok kötetben sajnos nem oldódik meg minden rejtély, de ez a késleltetés csak fokozza a várakozásomat (főleg a könyv utolsó lapjain található függővég), hogy minél előbb elolvashassam a következő részt.

Böszörményi Gyula nagyon alapos kutatásokat végezhetett, ez látszik a helyszíneken, a neveken, és a megtörtént esetek dokumentálásán. Újfent imádtam a különleges szlengeket, a különböző társadalmi csoportok szokásait és persze a kifejezéseket, amikből már alig-alig hallunk valamit. Jó volt Budán járni, de a belvárosi forgalom leírásai is még mindig olyanok, mintha megelevenedne az 1900-as évek. Hangulatteremtésből ötös ez a rész is, bár azt kell, hogy mondjak egy kicsit sötétebb és baljósabb, mint az első rész.

Olvassátok sok szeretettel ti is Ambrózy báró és Mili kisasszony újabb kalandjait, mert akiknek tetszett az első rész azok nem fognak csalódni. Arra viszont készüljetek, hogy a sok lábjegyzet sok bogarásznivalót tartogat, és a gyilkosságok sem lesznek egyszerűek. Óh! És azoknak a lányoknak, akik imádják a régi divatot azok nagyon fogják élvezni azt a részt, ahol Mili kisasszonyt elviszi Ágáta mama vásárolni. Szinte magam előtt láttam a csipkekesztyűket, és azt a csodás estélyi ruhát. Kár, hogy nincsenek képek a kötetben, megnézném a borítón látható lányt is teljes alakjában.


http://konyvmolykepzo.hu/products-page/konyv/boszormenyi-gyula-ambrozy-baro-esetei-ii-a-rudnay-gyilkossagok-7290?ap_id=zakkantanett







Nyereményjáték:


Láttátok már az Ámbrózy Báró esetei fantasztikus Facebook oldalát? Böszörményi Gyula parádés bejegyzéseiben rengeteg érdekességet megtudhattok a könyvekről és Magyarország múltjáról egyaránt.
A mostani játékunkban lehetőséget biztosítunk arra, hogy még inkább elmélyedjetek a szuper Facebook oldalon. Minden egyes állomásnál egy kérdést találtok, és egy linket a Facebook posztra, ahol meglelitek a választ. Olvassátok el a bejegyzést, majd a választ a Rafflecopter doboz megfelelő sorába írjátok meg nekünk.

Az én kérdésem: Hol található az Ambrózy villa?
Egy kis segítség itt :)


A nyeremény három példány a regényből. A győzteseket e-mailben értesítjük, ha 72 órán belül nem jön válasz, sajnos újra kell sorsolnunk. A kiadó csak magyarországi címre tudja kiszállítani a könyveket.

a Rafflecopter giveaway



A turnéban résztvevő blogok: 
01.08. - Szembetűnő 
01.10. - Deszy könyvajánlója
01.12. - Zakkant olvas
01.16. - Tekla könyvei
01.18. - Media-Addict.hu
01.19. - Dreamworld

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe