Kalapos Éva - DAC 3 - Kéz a kézben

9:37:00 PM


Az utóbbi években sok magyar helyszínen játszódó ifjúsági könyvsorozat látott már napvilágot. Ezek legkülönlegesebbje talán a D.A.C., ami a keserű valóságot is bemutatja, és olyan kemény témákkal is operál, mint a drogok világa, egy szülő halálának a fájdalma vagy az étkezési zavarok. Eközben megmarad a vidám stílus, és pont emiatt olyan hétköznapian tökéletes a DAC világa.

A Blogturné Klub négy bloggere most a teljes sorozatot bemutatja nektek, a kezdőktől a haladókig mindenki számára érdekességet nyújtunk. Tartsatok velünk!


Kalapos Éva: D.A.C. 3. 

Kiadó: Manó Könyvek
Oldalszám: 304 oldal
Megjelenés: 2014. november 06.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9786155385933

Fülszöveg:
A sorozat harmadik részében Flóra és barátai ismét olyan helyzetekkel találják szembe magukat, amilyenekkel még sosem találkoztak. Végre megtörik a jég, és Flóráéknál talán lassan helyreáll a családi béke, ezzel párhuzamosan azonban a lány magánélete egyre zűrösebbé válik. Flóra és Dani barátsága tovább mélyül, és fény derül arra, kik és miért zaklatják a fiút. Vajon hogy reagál a D.A.C. ebben a helyzetben? És mit tegyen Flóra, ha közben ő maga is egyre jobban összezavarodik a saját érzéseivel kapcsolatban? A hosszú, közös balatoni nyaralás alatt, tisztázódnak a dolgok vagy még jobban összekuszálódik minden? Születnek-e új szerelmek, lesznek-e nagy szakítások, hogyan alakul a társaság élete?

Tarts te is Flórával, Zsanival és a többiekkel, és légy részese a D.A.C. 3. fergeteges nyári kalandjainak!


Olvastam már az első két részt, így amikor megjelent a folytatás (egy olyan függővég után, ami kikészítő volt a 2. részben) nem volt kérdés, hogy kíváncsi voltam, hogyan folytatódik Flóra és barátai további kalandjai. És nem is döntöttem rosszul, amikor a folytatást a kezembe vettem, mert Kalapos Éva újabb regénye hozza a sorozat többi részének színvonalát.

A DAC3-ban a szereplők nem változnak, még mindig Flóra életének kisebb-nagyobb zűrjeit követhetjük nyomon. A lány anyukája meghalt rákban pár éve, tesójával és édesapjával él együtt, aki eléggé elhanyagolja a gyermekeit családfenntartó létére. A férfi a gyász miatt távolodott el lányától és fiától, aki rossz társaságba keveredett és a drogoknál talált menekülést. Flóra öccséhez, Gerihez képest "jó kislány", nincsenek balhéi, ám szívzűrjei akadnak. Az első részben megismert Márkkal került szerelmi kapcsolatban (ami a 2. részben is tart) ám a Kéz a kézben részben ez a kapcsolat tovább bonyolódik. A 2. kötetben felbukkan ugyanis Dani, aki Flóra múltjának egy nem éppen kedves részének jelenlevője, és bármennyire is szeretné távol tartani magát a lány a fiútól, nem igazán sikerül. Van közöttük valamiféle szikra, vonzódás, és végre egy kis romantika és bizsergés került a regénybe Dani által. Kifejezetten vártam a lány és a fiú közös részeit.

Kalapos Éva jól bánik az érzelmekkel, és könnyedén mutatja be a mai tinik érzelmi világát. Nem kioktató, nem idegesítő, nem álszenteskedő, nem elrugaszkodott, egyszerűen olyan gondolatokat és tetteket ad a karaktereinek, amiket bárki mondhatna, vagy csinálhatna, vagy éppen gondolhatna. Nincs kiugróan erős vagy szélsőséges eset.  Persze végig Flóra a főszereplő, de barátai (Ági, Ákos, Zsani, Ginny - azaz a DAC tagok) ugyanolyan szerepet kapnak. Az első részben Zsani étkezési problémája a megoldandó ügy, a másodikban Geri droggondjain izgulhatunk, a 3. részben végre Flóra és az ő érzelmi dilemmáiról olvashatunk főként. Persze egyik-másik régebbi eset itt is szóba kerül, ami nagyon helyes dolog volt, mert azért mert megoldódott egy ügy, nem kell még fél vállról venni, hiszen mindenki eshet vissza, és hibázhat újra.

Végre többet kaptunk a második kötetben összejött Ákosból és Ágiból. Ők szerintem nagyon aranyosak a Kéz a kézben, és végre kicsit jobban kibontakoznak. Főleg Ági, akit megváltoztat a szerelem, és dögösebbé és belevalóbbá teszi a könyvmoly lányt. Szerencsére nem vitte túlzásba a karaktert Kalapos Éva, de a lányok életében most van először, hogy mindenki kapcsolatban van, így naná, hogy fontos téma a szexualitás és a lányok életében lényeges kérdés az első szex is. Flóra parázik ezen, Ági is, Zsani már túl van rajta, Ginnyt is érdekli a téma, hiszen a nyaraláson, neki is lesz egy udvarlója. Szóval bőven van csajos téma, de ha én ezt 16 évesként olvasom, akkor is tetszett volna, mert nem voltak feszengős és ciki részek sehol.

A Kéz a kézben most nem iskolaidőben játszik (csak a végén tart még a suli és a könyv elején), így az iskolai ügyek sokkal távolabb kerülnek, de ez nem volt gond, mert így is volt mondanivalója a könyvnek elhagyva a biztonságos iskolás talajt. A helyszín főként a Balaton (azon belül is Balatonudvardi lesz), ahol 2 hetet nyaral a kis csapat. A tiniket Zsani nővére Petra és annak barátnője Kinga kíséri le. Bográcsoznak, strandolnak, előkerül az abszintos üveg is (Petráék hozzák egyik este a társaságnak) de szerencsére részegedés nagyon nincs. A fiatalok megismerkednek ezzel a zöld színű bódító itallal, de egyiküknek sem nyeri el a tetszését. (Piros pont a nevelő célzatú, de nem gáz részhez!)

Az első szex mellett a regény fő témája a rasszizmus is, melyben Dani érintett cigány származása miatt. Róla nyár elején derül ki, hogy anyukája cigány származású. A cigány kérdésről egy tanulságos beszélgetést vezet végig Kalapos Éva a nyaralóban a DAC-tagok között, amiben mindenki talál egyetérteni valót valamelyik nézőponttal. Nem bántó jelleggel, de mindenki elmondja a véleményét a másság témájáról és az elfogadás elég erősen jelen van. Az iskolába visszatérve ezt az elfogadás problémát újra Johnny Bá oldja fel (mindig ott van ha kell, ő Flóra osztály főnöke és megmentője is néha), aki szervez egy érdekes beszélgetős szakkör szerűséget.

Ezt egy kicsit erőltetettnek éreztem. Ez az összeülünk és egy pszichológus vagy tréner vagy kicsoda segítségével megpróbáljuk elfogadni a másságot. Okés, hogy csak irányított beszélgetésekről volt szó, meg hasonlók, de nekem ez egy kicsit ilyen amerikai filmekben megszokott gyűlés jellegű volt, én ezeket valahogy nem tudom megszokni (biztos, azért mert én nehezen nyílok meg vadidegenek előtt). Itt Johnny bá és a tréner beszélgetnek a másság problémáiról (legyen kövérség, más bőrszín, esetleg dadogás). Mindenki elmond őszintén magáról mindent (kiderül Ginny családi helyzete, Ági szegénysége, és Ákos egykeségének problémája is). Ezek jó részek voltak, mindenki kapott figyelmet és szép szavakat, meg megértést, de nekem picit rózsaszín álomnak tűnt. Nehezen tudom elképzelni ezt a nagy egymásra találást egy cigány fiú, és egy bőrfejű gyerek között. De persze, ne legyen igazam! A lényeg, a lényeg, hogy ettől még ezek a részek is kellettek a könyvbe, mert jól felhívták az alapszitura a problémát, csak nekem volt kicsit idegen a magyar viszonylatokban. De majd valaki megerősít, hogy az ő iskolájában már volt erre precedens és akkor én sem érzem majd annyira direktnek ezt a részt :)

Értékelés: 5/4.5

Ettől az előbb említett résztől függetlenül a DAC 3 - Kéz a kézben egy nagyon jó kis ifjúsági regény, ami tökéletes a gimit, szakközepet kezdő lányoknak (de még fiúknak is), mert sok olyan dolgot tartalmaz, amik őket foglalkoztatják, de nem mernek róla beszélni (első szex, drogok, alkohol, kirekesztettség, magányosság, vagy éppen szerelmi zűrök). A Kéz a kézben is jó témákat feszeget, megfelelő hangnemben, és kellő komolysággal. Persze poén azért akad a könyvben, ezeket főként a nyaralás alatt kapjuk, szerettem ezeket a balatoni sztorikat. Kifejezetten kedvesek voltak Dani és Flóra évődései is.

Ákos és Ági végre több szerepet kap, Ginnyvel egyetemben, akiről szívesen olvastam volna még többet, mert jó kis karakternek tartom. Márkot én végleg elengedtem, nagyon nem volt szimpatikus ebben a részben. Baromságokat és idegesítő dolgokat csinált, Flóra jól döntött, amikor döntenie kellett.

Ez a rész is hatalmas függővéggel ér véget, és persze, nagyon érdekel, hogy hogyan folytatódik majd a következő rész, de az már biztos, hogy Geri és Flóra apukájával lesz kapcsolatos. Kíváncsian várom ezt a szálat, remélem, hogy érdekes lesz, és kellőképpen meglepő :)

Mondjuk Kalapos Éva tud meglepetéseket okozni, ez ebben a történetben is kiderül. Jó szívvel csuktam be a könyvet, és szerettem a harmadik részt, úgyhogy nem is tudok többet írni róla. DAC fanoknak úgyis kötelező, azoknak, akik pedig ismerkednek a sorozottal ez a folytatás sem fog csalódást okozni, ebben biztos vagyok.


Szerezd be a DAC 3 - Kéz a kézben című könyvet 20% kedvezménnyel innen!




Nyereményjáték: 

Tudtad, hogy a DAC főszereplője, Flóra imádja a filmeket? De tényleg, a megszállottja, és ez az egyik legszimpatikusabb tulajdonsága (a sok közül). A Blogturné Klub tagjai is szeretnek ám filmeket nézni, és lefogadjuk, hogy ti is. Éppen ezért a Flóra által említett filmeket kell felismernetek a képen, és beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Melyik filmben szerepel ez a jelenet? Írd be a Rafflecopter dobozba!


Fontos: a győztesnek 72 órája van, hogy reagáljon a levelünkre, ellenkező esetben újra kell sorsolnunk. Három könyv vár gazdára a DAC legújabb részéből, amiket sajnos csak Magyarország területére tudunk postázni. Sok szerencsét, és sose hagyjon el a remény!

a Rafflecopter giveaway
A turnéban részt vevő blogok:

December 6 - Kelly Lupi olvas
December 8 - Deszy Könyvajánlója
December 10 - Media Addict
December 12 -  Zakkant olvas

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe