Okváth Anna - Más állapotok

7:07:00 PM



Léna önálló fiatal nő, családi állapota: független, és ezt nem is hajlandó feladni. Ám arra vágyik, hogy anya legyen, a megoldást pedig Iványi professzor, a régi rettegett egyetemi tanár képében látja…

Tarts velünk a Blogturnén, hadd mutassuk meg az Aranymosás-győztes Okváth Anna lenyűgöző történetét.

Okváth Anna - Más állapotok

Fülszöveg:

Egyedül nem megy? Mit teszel, ha egy nap szembesülsz a benned ketyegő biológiai vekker sürgetésével, ám reménytelenül szingli vagy?

Léna önálló fiatal nő, családi állapota: független, és ezt nem is hajlandó feladni. Ám vágyik arra, hogy anya legyen. Tervéhez a véletlen egy apát is a rendelkezésére bocsát – Iványi professzort, régi, rettegett egyetemi tanárát, aki feleségével gyermektelenül él. Megállapodásuk világos: semmi gyengéd érzelem, semmi személyes. Az érintkezés egyetlen célja a kívánt terhesség.

Vajon mihez kezdenek, ha meglepő, más állapotokban találják magukat? Mennyit ér a becsület, az adott szó? Hol ér véget az értelem, és hol kezdődik az érzelem?

Oldalszám: 224
Kötéstípus: kartonált
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó Kft.
ISBN: 9789633992562
Országos megjelenés: 2014.11.29

Bevallom azért figyeltem fel a könyvre, mert mostanság körülöttem mindenki áldott állapotban van, nemrég szült, vagy éppen szülni fog. Mondhatnám, hogy kismamák everywhere, amerre a szem ellát. De ez tök jó, mindig nagyon tudok örülni egy ilyen bejelentésnek, nagyon izgalmas dolog, amikor egy pár eldönti, hogy akkor most összehoz egy új életét, majd amikor ez sikerül, akkor szorgalmasan várakozik, hogy a világra érkezzen a kisbaba. Egy szó mint száz, amikor megtudtam, hogy a gyerekvállalás a témája Okváth Anna Aranymosás győztes könyvének gondoltam, hogy belekezdek, hiszen nem árt még egy újabb szemszögből utánajárni ennek a (főként) nőket foglalkoztató témának.

A Más állapotok főszereplője Léna, aki túl van már egy majdnem esküvőn, ahol a boldogító igen kimondása előtt kereket oldott, mert nem volt biztos érzelmeiben. A lány most a huszas évei közepén tart, két szakra jár az egyetemen (orosz és balett) és közben pedig egy színháznál táncol, de dolgozik is egy könyvesboltban kisegítőként. Egyszóval nem unatkozik, bár az életéből egy valami nagyon hiányzik. Léna elhatározza, hogy ha törik, ha szakad anyuka lesz. Mégpedig most. Rögtön. Még ebben az évben.

De hát ugye ehhez apa is kéne, a lány pedig nem híve az egy éjszakás kalandoknak, így amikor a könyvesboltban felbukkan Iványi Lóránt, Léna egykori utált egyetemi professzora, a gyerekvállalási gondolatokat fura tettek követik. Léna tudja, hogy Lórántnak nincs gyermeke, feleségével már a 40-es éveik közepén járnak, így nem is valószínű, hogy tervezik, vagy eleve nem lehet nekik valami okból kifolyólag. A lány úgy gondolja, hogy Lórántban jó apajelölt lenne a számára, így a férfi tudomására hozza elképesztő ötletét. Iványi először hülyének nézi a lányt, ami valljuk be normális reakció, de aztán 1-2 nap eltelik a férfi átgondolja az őrült tervet és beadja a derekát.

Érdekes volt látni Léna és Lóránt kapcsolatának alakulását, ám a mesélő, akinek szemén nyomon követhettük őket kicsit nehezen indította be az egész történetet. Fura, hogy a Sors szemén át láthattuk az egész történetet, bár ő mindent látott, és néha úgy kavarta a lapokat, hogy ne legyen egyszerű a szereplők helyzete. Mindenki élete, sorsa mindennel összefutott, és az utolsó oldalon is voltak még összefüggések, úgyhogy végig figyelni kellett, hiszen a mellékszereplők is fontos szerepet kapnak, és volt pár aha-pillanat.

És persze, mielőtt bárki megkérdezné, Léna tényleg összehozza a gyerkőcöt, de eleinte tartózkodik attól, hogy szexuális úton jöjjön össze. Megkéri Iványit, hogy örökítősejtjeit tegye egy dobozba, majd egy házilag applikált készülők segítségével magába implementálja. A terhesség össze is jön, de sajnos vetélés lesz a vége. Utána határozza el Léna, hogy másként kell a dolgokat csinálni, hogy tényleg sikerüljön. Igazából a problémát végül Iványi oldja meg, aki beleegyezik, hogy meghatározott napokon (nyilván peteéréskor) hajlandó meglátogatni Lénát, és szeretkezni vele. Az első alkalom elcseszettül sikerül, a második már kicsit jobban, a negyedikre pedig már összeszokik a páros, és a kezdeti ellenszenv átalakul valami mássá. Eleinte abszolút nem nevezhetjük Lénát és Lórántot romantikus párosnak, hiszen csak egy céljuk van, mindketten egy gyermeket szeretnének, csak ez köti össze őket. Nincsenek romantikus érzelmek, üzenetek, pusztán akkor keresik egymást, amikor muszáj.


Amikor Lóránt egyik nap nem hall a lányról, meglátogatja és teljesen szétesve találja a fürdőszoba padlóján fetrengve. Szerencsére, most nem a vetélés esete áll fent, hanem a terhesség miatti rosszullét miatt hánykolódik Léna. A professzor segít neki és megígéri, hogy nem hagyja magára a várandóssága alatt. Ahogy egyre jobban telik az idő, Lénának meg kell mondani a családjának is a híreket, és a munkahelyén is be kell jelenteni, hogy várandós. Nem egyszerű dolog ez, főleg hogy a lány az apa kilétét nem szeretné elmondani senkinek, de arról sem hajlandó beszélni, hogy milyen kapcsolatból születik meg a kisbaba. Egy a lényeg, hogy ő egyedül vállalta, és a növekvő gyermek apja, ki fogja venni a részét majd a nevelésben.

Az elején még nagyon őrült ötlet tűnt a balett táncosnő ötlete, de a regény végére teljesen megbarátkoztam azzal, hogy gyermeket akart, mert Iványi és ő tökéletes szülők lettek a kicsinek. Pedig elég komplikáltan indult a viszonyuk. Kíváncsi lennék, hogy vannak-e még ilyen nők, akik így határozták el az anyaságukat, és ilyen férfiak, mint a professzor, hogy megelégedtek azzal, hogy házasságon kívül született egy gyermekük. Természetesen a titkok, az, hogy a tanár úrnak van egy másik "élete" nem maradhat örökké titok, de a Sors úgy alakítja a dolgokat, hogy végül minden a helyére kerüljön, és akármennyire is lehetetlen ötletnek tűnt Léna gondolata, mégis jól jöjjenek ki belőle.

Értékelés: 5/4.5

Kicsit fura volt, hogy nem az egyik szereplő, hanem egy külső szemlélő által követhetem végig a történetet. Nehéz volt belerázódni az elején ebben a mesélésbe, de a végére egészen megkedveltem a narrátort, aki jól visszaadta Léna érzelmeit és a Lóránt kétségeit.

Sokat megtudtam a gyerekvárásról, az anyaság kételyeiről, és két ember kapcsolatáról, akiket összeköt egy kis élet. Ráadásul a mesélő a többi más szereplő szálát is jól összekapcsolta, és úgy uralta az életüket fentről, mint egy bölcs mindenható. Sok dologról elgondolkoztatott a Más állapotok (szerelmi és családi kapcsolatok, hivatás és jövőkép kérdése, gyerekvállalás és e köré társuló tettek) , így nagyon tanulságos kis olvasmány volt ez a 224 oldal. Kicsit több balettet azért én tettem volna bele, mégis csak Léna egy balerina, de végül is érthető, hogy terhesen nehezen kivitelezni a piruetteket.

A regénynek picit fura nyelvezete volt (a narrátor miatt, és néha túlzottan tárgyilagos volt a sok magázás miatt), de gyorsan megszokható, és magával sodort a fejlődő élet és a két ember kapcsolatának alakulása. Léna erős, őszinte, és nagyon bátor nő volt, Lóránt nagyon gyakorlatias, az elején még kicsit félénk, de miután egyre több időt töltöttek együtt, és várták a babát, sokkal kedvesebb és kiegyensúlyozottabb lett. Léna és a baba kedvéért leszokott a dohányzásról, és a végén már a zöld leveseket is megette, pedig előtte hozzá sem nyúlt ezekhez, sőt egyenesen undorodott tőlük. Alakultak és idomultak egymáshoz a szereplők, ezekről olvasni pedig nagyon jó volt. Sok kedvenc kis mondatot írtam ki a könyvből, úgyhogy van pár idézet, amiről az extrámban olvashattok.

Ha szeretnél olvasni egy merőben új szemszögből írt kedves, tanulságos, de ugyanakkor nagyon realista történetet két emberről és a köztük létrejött fura kapocsról, akkor a Más állapotok jó választás lesz. Sok mindenről van benne szó és egyáltalán nem tökéletes szereplőkkel van telezsúfolva. Sokkal közelebb éreztem magamhoz a Déli pályaudvar melletti kis lakás 4. emeletén lakó Lénát Zsenya nevű kutyájával, vagy Lórántot, aki sokat kávézik, és dohányzik, közben meg szigorú tanár, és meg akinek a házasságával sincs minden rendben, mintha a megkreált tökéletes testű, káprázatos arcú, menő állás végző dúsgazdag karakterekről olvastam volna.

A Más állapotok nagyon emberi volt, és ez nekem mindig többet ad, mint az összerakott hamis szereplőkkel teli regények. Olvassátok bátran!



Rendeld meg a könyvet 16% kedvezménnyel itt!


Blogturné extra: Idézetek a könyvből

Az élet nem egyszerű. De nem is ezért szeretjük. 

Léna egyszerűen a nő, aki megszüli gyermekét, mit kell ezen ennyit agyalni. A gyermeke édesanyja. Valaki, aki különös kezdeményezésével napot hozott, csillagot az életébe. Természetes fényt. 

Vén bugris Iványi. Meg a nyamvadék kis címkéi. Meg az a szánalmas rendszerezési mánia. Mintha bármit be lehet suvasztani ilyen kis dobozokba meg fiókokba és rácsukni a zárat. Mintha az élet hagyná, hogy körbekerítsék.

Minden változik. A változás jó.

A szökésig vezető dolgok egyike se lehet olyan végleges és megoldhatatlan, mint a halál.

A világ legszánalmasabb és legmegalázóbb felszólító mondata, halálosan irritálja, ki nem állhatja, ez egy árulás, a barátság káromlása, blaszfémia, átverés, egy utolsó alattomos humbug. Nincs ilyen, hogy maradjunk barátok. Aki ezt kimondja, az általában minden, csak nem barát.


Nyereményjáték

A Más állapotok gyönyörű hősnője, Léna igencsak kecses, ami nem is meglepő, hiszen balett táncos múlttal rendelkezik. A játék is ehhez kötődik: minden blogon megtaláljátok egy balerina képét, és némi információt róla, nektek pedig a Rafflecopter doboz megfelelő sorába kell beírni, hogy kire gondoltunk.

Az én keresett balerinám 1976-ban született Oroszországban. 1996-ban debütált az oroszországi Bolsoj Színházban, vezető szerepei között van a Hattyák tava, Giselle, Csipkerózsika és az Elveszett illúziók című darabjai. 1999-ben a Mariinszkij Balett-tal adta élete első előadás a Metropolitan Operában, míg 2000-ben debütált a Royal Opera House-ban Aurora (Csipkerózsika) szerepében.

A ma is aktív táncosnő nevéhez egy alapítvány is fűződik, amit 2010-ben hozott létre. Az Alapítvány a kulturális és karitatív célokat valósít meg Oroszországban, az Egyesült Államokban és Japánban. A fő feladata az, hogy növeljék a balett elérhetőségét minden társadalmi osztályban, hogy támogassák azt, hogy új tánc projektek jönnek létre és segítsék a fiatal előadók és a nyugdíjasok előadók életét. 
 

A nyeremény szokás szerint három példány a regényből. Figyelem: a kiadó sajnos csak Magyarország területén belül postáz, továbbá a győztesnek 72 órán belül válaszolnia kell az e-mailünkre, különben újra kell sorsolnunk. Köszönjük a megértéseteket.

a Rafflecopter giveaway
 
A turnéban résztvevő bloggerek: 
11.30. Zakkant olvas
12. 02. Deszy Könyvajánlója
12. 05. Media Addict 

Ezeket is olvasd el

1 komment

  1. Szia! Most olvastam, ez a konyv olyan volt mint egy arculcsapas (pedig csak 16 vagyok) viszont a veget azt abszolut nem ertettem! Koszi elore is! :)

    ReplyDelete

Subscribe