Krystyna Kuhn- A völgy - 1. évad - A katasztrófa

12:41:00 AM


"- Ha túl keveset beszél, akkor tegyél fel neki kérdéseket. Lehet, hogy ő olyan fazon, aki csak akkor beszél, ha kérdezik.
- De mégis mit akar tőlem?
- Mit szólnál a szexhez? Ahhoz nem kell beszélni. A férfiak csak azért beszélnek, hogy megkapjanak egy nőt. Szerintem ez az oka annak, hogy egyáltalán megtanulják az emberi nyelvet."


Meghódítani egy több ezer méteres csúccsal rendelkező hegyet merész vállalkozás. Egyedül még nehezebb! Tudja ezt Katie is, aki a Ghost csúcsát készül megmászni, de nem csak azért, mert az adrenalin hajtja a vérét. Szeretne rájönni egy régi titokra, ami másokat is foglalkoztat.

A Völgy - A játék első részben (évadjában) inkább Juliát és Robertet ismerhettük meg a Grace College középiskolából, most azonban ők a háttérbe szorulnak (számomra kicsit sajnálatos módon). Az első évad következő részében átrendeződnek a szerepek és újabb megválaszolatlan kérdések érkeznek az eddigiek mellé. Kik voltak azok a diákok, akik eltűntek? Mi köze mindehhez Katie anyjának és Julia apjának?

Emlékeztető: Julia és Robert testvérek és félév közben csatlakoznak be a Grace College életébe. Múltjuk titokzatos, szüleiket megölték (eltűntek?) nevük sem az, amin mindenki megismeri őket. Honnan jöttek, miért pont a Grace-be? Mivel új gyerekek a gimiben, mindenki furán néz rájuk, de azért szereznek gyorsan barátokat. Juliára a szerelem is rátalál, ám titokzatos dolgok kezdenek el történni a suliban, ami az egész gimi életét felforgatják. Egy lány meghal és mindenki tudja, hogy van valami a levegőben, ami a régi titkokkal együtt hamarosan a felszínre bukkan.

A Völgy következő kötetének elején Katie-t ismerhetjük meg és ez a regény sokkal inkább róla szól, mint Juliáról, vagy Robertről. Ezzel együtt számomra sokkal vontatottabb és idegesítőbb és másabb hangulatú is vált mint A játék. Katie egy maximalista és adrenalinfüggő csaj, akinek nem igazán vannak barátai, mert túlzottan zárkózott és elutasító. Persze ennek is megvan az oka, és Katie életében is vannak sötét foltok, amiről csak kevés ember tud.

Katie vágya, hogy megmássza a Ghost csúcsát, amihez szereznie kell segítőket, mert egyedül veszélyes nekivágni az útnak. Amíg a sulit a kormányzónő látogatása foglalja le, a kis csapat nekivág a több ezer méteres magas csúcsnak. Julia is csapat tagja, ahogy pasija Chris, a jó fej David és a mókamester Benjamin is. Segítőjük Ana egy indián túravezető, aki kiismeri magát a hegyen és egy rejtélyes fiú Paul is csatlakozik a bandához indulás előtt. A csapat gimis reméli, hogy választ kapnak fent a hegyen arra a kérdésre, hogy a 70-es években eltűnt diákok vajon miért akarták meghódítani a hegytetőt, milyen útvonalon indultak és mit kerestek odafönn. Nekik is vajon egy izgalmas kalandtúra volt, vagy valami még sötétebb dolgot rejt az egész sztori?

A katasztrófából sajnos nem jutunk közelebb az igazsághoz, viszont tartogat izgalmakat bőven a hegyi túra és a csúcsra vezető út a fiataloknak, akik mászás közben találnak egy-két érdekes dolgot és helyet. A leghátborzongatóbb izgalmakat mégis a gleccserszakadékok rejtik, ahová ha valaki beesik nem sok esélye van kijutni. Szerettem a természeti leírásokat, vonzott a Ghost, úgymint a mint a gimi fölé magasodó hatalmas hegy rejtélyes zegzugai, de a várva várt katasztrófa érzése nem uralkodott el rajtam. Pár ponton éreztem a kétségbeesést néhány szereplővel kapcsolatban (Katie, Ana, Paul) de sajnos ők pont azok közé tartoztak, akik ellenszenvesek voltak számomra. A katasztrófa itt sokkal inkább természeti erejű volt mint misztikus, és az első kötethez képest talán ezért is tért el és hatott másként rám.




Értékelés: 5/3,5

A katasztrófa számomra jóval unalmasabb volt mint az első rész, de ez talán annak köszönhető, hogy Katie a mesélő. Nem a sztorival volt a baj, hanem azzal, hogy Katie kicsit irritáló és a viselkedése és hozzáállása a dolgokhoz nem mindig nyerte el a szimpátiámat. Ettől eltekintve a történés halad azért a maga útján és az elhintett információ morzsákból és megsárgult fényképekből ki lehet bogozni és lehet várni a következő kötetet, ami A vihar címet fogja viselni.

Kiadó: eMentor
Oldalszám: 263
Bővebb: http://facebook.com/avolgy

A könyvet köszönöm szépen a fordítónak, Budai Zitának és az eMentor kiadónak!


fotok: weheartit.com

Ezeket is olvasd el

1 komment

  1. Sziasztok! Olvastátok már Kepestől a Tövispusztát? Szerintem nagyon jó, ajánlani tudom.

    ReplyDelete

Subscribe