Amikor életemben először

12:17:00 AM

Claire Loup: Amikor életemben először


"Merthogy vigyázat, a gondolatok félénk, érzékeny jószág ám, előbb csak az orra hegyét dugja ki, aztán egy kicsit megmutatja a buksiját, óvatosan, apró léptekkel merészkedik elő a csöndben és semminek nem szabad megzavarnia, mert akkor riadtan elbújik, bekucorodik az agy valamely zugába, és mindent megtesz hogy egy időre elfelejtődjék."

"Az az éjszaka egyszerre volt csapnivaló és csodálatos, és pontosan jelentette a felnőtté válást: rájönni arra, hogy egy darabka elfuserált valóság messze felülmúlja a csöpögős és naivan idealizált fantáziákat."

Claire Loup könyve sorra veszi azokat a pontokat, ami a főszereplő Julie (Juju) életében először történetek meg. Amikor először vizsgázott, amikor először fogyókúrázott, stoppolt, be volt tépve, nőgyógyásznál járt stb... A kedves kis anekdoták és visszaemlékezések teljesen jól beleillettek az én tinikoromba is. Julie emlékezései minden lány életében megtörténtek egyszer ebben biztos vagyok. Ugyanazok a ballépések és bénázások a pasikkal, barátnőkkel. Ugyanazok a gondolatok, félelmek és örömködések a felnőtté válás nagy pillanata előtt.

Julie egyébként egy nagyon szimpatikus lány a történetben, végig úgy meséli el a történeteket, hogy jó olvasni a visszaemlékezéseit. A sztorijairól azonnal eszembe jutottak, hogy velem is történtek ilyenek. Nosztalgikus hangulatba hozott ez a könyv és az írónő jól válogatja össze egymás után az első történeteket. Megismerhetjük Juju szerelmeit, barátait, családját és a francia lányok életét. Iskolák, tanárok, vizsgák és minden olyan dolog, ami kitölti egy 14-17 éves lány mindennapjait.

A könyv olyan olvasmány lett számomra, amit szívesen adnék a majdani 12-13 éves lányom kezébe, hogy lássa, hogy másoknak sem megy könnyen a felnőtté válás és sok nehézségen és buta döntésen keresztül találja meg majd a végére önmagát. Én azt hiszem már megtaláltam, így nem okozott meglepetést a könyv, de mindenkinek ajánlom aki egy kicsit jobb hangulatba akar kerülni. Vicces és nagyon életszagú sztorik vannak benne. (amikor Julie öngyilkos akar lenni egy szakítás után halálosan szerelmesen egy doboz homeopátiás vitamint vesz be barátja előtt, aki jól kiröhögi. Vagy amikor életében először stoppol a lány egy fiú haverjával és a sofőr jól beszivatja őket).

Előkerülnek az olyan témák is, amik komolyak (drogok, terhesség, AIDS) és ezekkel tényleg életszagúvá és valóságossá válik Julie. Ő is esendő lány, nem boldogság az egész élete, hanem bizony meg kell küzdeni olyan dolgokkal és veszélyekkel is, amik minden tapasztalatlan tinilányra is várnak, amíg meg nem tanulnak felelős és okos döntéseket hozni.

*****

ÉRTÉKELÉS: 5/5

Korrekt kis könyv minden tininek és idősebbnek is, mert tuti, hogy az elolvasása után megannyi "Amikor életemben először..." sztori jut az ember eszébe, amire jó lesz visszagondolni vagy éppen elgondolkozni, hogy az ember mit és hogyan csinált volna másként.

A könyvet köszönöm szépen a Könyvmolyképző kiadónak és Borostyánnak, aki lehetővé tette, hogy megjelenés előtt elolvassam.

A könyv március végén jelenik meg nyomtatásban.


Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe