Carsten Henn - A könyvsétáltató

11:10:00 PM



Minden könyvrajongó szívét meghódította külföldön Carsten Henn regénye, ami szerencsére már magyarul is olvasható. Az Animus Kiadónál megjelent történet tényleg minden könyvmolyt megmosolyogtat, hiszen az idős könyvkereskedő és a nyomába szegődő kislány barátsága felejthetetlen utazásra hív. Tarts velünk te is a turnén, és fedezd fel A könyvsétáltató különleges történetét!

Carsten Henn - A könyvsétáltató

Kiadó

Animus Kiadó, 2022

Oldalszám

208

Fordító

N. Kiss Zsuzsanna

Önálló történet


Fülszöveg

A hetvenes éveiben járó Carl Kollhoff nem mindennapi könyvesbolti eladó. Esténként, zárás után gondosan becsomagol néhány könyvet, mintha ajándékba adná, és házhoz szállítja azokat kivételes ügyfeleinek a város festői utcácskáiban tett körsétáján. Már-már barátság fűzi ezekhez a különös, álomvilágukba zárkózó emberekhez, mert ő a fő kapcsolatuk a külvilággal. Carlt mindannyian egy-egy irodalmi alakra emlékeztetik, képzeletében népszerű regényhősök tulajdonságaival ruházza fel őket, miközben csupán annyit tud róluk, hogy milyen olvasmányt várnak tőle hétről hétre. Egy nap azonban váratlanul mellé szegődik Sasa, egy kíváncsi és cserfes kilencéves kislány, aki nemcsak az idős könyvkereskedő világát forgatja fel fenekestül, hanem vásárlói olvasási szokásait, sőt életét is… A könyvsétáltató szívmelengető történet a könyvek varázslatos erejéről és a hétköznapokban megbúvó csodákról. Ez a bűbájos regény eszményi ajándék minden könyvbarátnak.



Egy könyv a könyvmolyságról és a könyvek szeretetéről


Szerintem minden könyvmoly álmodozott már arról, hogy milyen lehet egy könyvesboltban dolgozni (néhányan valóra is váltották már ezt az álmukat), ahová azért térnek be az emberek, mert valamilyen új olvasmányt keresnek. A könyvkereskedő feladata pedig az, hogy ajánljon egy jó regényt, vagy bármilyen olvasmányt, annak az illetőnek, aki felkeresi. Ezt csinálta a főszereplőnk Carl is évekig, de közben nyugdíjba ment és már minden lasabban zajlik az életében. 

Arról azonban nem mondott le, hogy a könyvek átadását vállalja, hiszen néhány egykori könyvesbolti kuncsaftja nem tudja meglátogatni az üzletet. Nekik szállít ki Carl az esti műszakjában. Sorra járja ezeket az embereket, és az akkurátus gonddal becsomagolt, direkt az ő ízlésüknek tetsző könyvek landolnak náluk. Az ügyfelek pedig boldogan vetik bele magukat az új olvasmányukba Carl esti könyvsétái után, és természetesen hamarosan újabb könyvet rendelnek az idős úrtól. (Van aki 1-2 naponta új könyvet kér Carltől, mert olyan gyorsan olvas.)

Carl tudja, hogy mit szeretnek olvasni az ügyfelei, és azt is tudja, hogy miben különlegesek. Az idős úr szemében minden egyes ügyfele egy regényalakra emlékezteti őt, akik olyanok, mintha egy könyvből léptek volna ki. Effie Briest, Mr. Darcy, Hercules, Faustus doktor, a Felolvasó, Harisnyás asszony és a többiek a mindennapjai része, hiszen gondosan választja ki a számukra a következő olvasnivalót és ismeri őket. Van akinél teázik is, van akinél rövid ideig marad, de mindegyik ügyfél szívesen veszi igénybe Carl szolgálatait. Sajnos azonban erről a szolgálatról, azaz az esti könyvsétákról nem mindenki gondolkodik ennyire pozitívan...

A könyvvásárlás szabadság. Ez annyira csodálatos benne. Az életben mindent előírnak az embernek, de azt, hogy mit olvas, legalább ő döntheti el.

A könyvsétáltató egyben egy könyvesbolt története is, amit Carl régi főnöke hozott létre, ám betegsége miatt már nem tudja vezetni. Helyette lánya Sabine viszi már az üzletet évek óta, ám ő sokkal modernebb dolgokat vezetne be a könyvkézbesítés helyett. Carl felett amúgy is eljárt az idő, és a munkája a könyvesboltban egy félreértés miatt úgy ér véget, mint egy hirtelen a mondat közepén befejezett könyv. 

Mélabús és melankolikus nosztalgia 


A könyvsétáltatóból árad valami melankolikus hangulat, ami mellé társul a könyvek szeretete és az  elmúlás fájóan szép momentuma. Mert bizony A könyvsétáltató bővelkedik érzelmes pillanatokkal, sőt! Minden fejezetre jut egy-két ilyen részlet, és ahogy halad előre a történet, nekem valahogy egyre szomorúbbnak is tűnt. Nem mondom, hogy a könyv legvégén nem szipogtam Carlra gondolva, mert erről tudjuk, hogy hazugság lenne. 

Szerencsére Carsten Henn nagyjából feloldja a szomorkás hangulatot a könyv végi csattanóval (talán már túlzottan is sziruposra is sikeredett a legvége), de mégis sokszor gondolkodtam el olvasás közben. 

Mi vár azokra az emberekre, akik imádják a munkájukat, de megakadályozzák mások, hogy végezzék azokat? Miért nem hallgatunk az idősebb generációra, és miért hisszük őket bogaras vénembernek/vénasszonynak, mert másként éreznek, és tesznek, mint a fiatal generáció? Miért felejtjük el a régi jó dolgokat? Miért nem a szívünkre hallgatunk és miért inkább a profit fontosabb, mint a tisztelet, a megbecsülés, és a szakértelem? Miért ragaszkodunk a tárgyainkhoz és a minket körülvevő emberekhez? Mi történik, ha egy berögzült napirend felborul, és már nem ugyanolyan lesz az életünk, mint előzőleg? Miért olvasnak olyan könyveket az emberek, amiktől nem jobban, hanem rosszul lesznek lelkileg? 

Megannyi kérdés, és bizony sok választ kaphatunk belőle A könyvsétáltatóban. Hiába 208 oldal, de nagyon sok különleges szereplőt (és életutat) ismerhetünk meg belőle, és még nem is beszéltem a történet másik főszereplőjéről. A kislány 9 éves, és Sasának hívják és összebarátkozik Carllal. 

Igazából ők a könyv igazi főszereplői, ráadásul olyan dinamika van kettejük között, ami egyszerre szívet melengetó, szórakoztató és kedves is. Sasa egy cserfes, minden lében kanál kislány, akinek zseniálisan merész ötletei vannak. Amikor egyik nap Carl mellé szegődik, az öregúr könyvsétáján, akkor felforgatja az egész történetet. 

Carl egy olyan társra lel Sasa által, aki bár kizökkenti őt a megszokott rutinjából, de ez végülis nem annyira rossz dolog. Persze történik egy-két megmosolyogtató baki, és néhány könyves séta (azaz, amikor Carl személyesen kézbesíti a könyveket az ügyfelei számára) érdekes fordulatot vesz, de a kislány erős bástyája a történetnek. Sasa mindig kérdez, mindig őszinte, és mindig lelkes. Ráadásul mindig valamin jár az agya, és gyorsan rájön, hogy Carl regényalakokról nevezi el az ügyfeleit, és bár a kislány még csak 9 éves, gyorsan átlátja a felnőtt emberek világát. Sasa szélvész módjára forgatja fel Carl életét, aki eleinte csak egy bosszantó kotnyeleskedő gyereket lát benne. 

A kettőjük csipkelődései és beszélgetései között mindig volt valamia megmosolyogtató rész. A könyvek szerete generációkon átívelő erős kötelék, és ez jól bizonyítja a 70 év feletti Carl Kolhoff úr, és a majdnem tízéves Sasa. 





Értékelés: 5/4.5 


Biztos, hogy újra fogom olvasni még A könyvsétáltatót, mert nagyon szerettem a szereplőket, még akkor is, ha néha el is tudtak szomorítani. Sokan hasonlítják Ove alakjához (Friedrik Backman író főszereplője) és én is látok benne párhuzamot, de Kollhoff úr egy kedves öregember, Ove azért zsémbesebb, és agresszívebb volt emlékeim szerint. 

Carl egy magának való, régi módi öregúr, aki magányosan és valljuk be nagyon unalmasan éli az életét, ám a kislány egyik napról a másikra felforgatja a világát. Carl-nak muszáj alkalmazkodni, és ez nem megy egyik napról a másikra. Ám ahogy Sasa és az ő barátsága erősődik, úgy lesz Carl is egyre másabb. 

Sok szó esik a generációk különbségeiről, a modern és a régebbi kor kettőséről a könyvben, és bevallom én ezekről nagyon szeretek olvasni. Sasa egy kicsit koravén leányka, Carl pedig tényleg egy olyan öregúr, aki úgy él, mint akit skatulyából húztak ki, ám a kettejük kalandjai kellően viccesek, merészek és olyankor pimaszra sikeredtek. Igazából egyszerre nevettem és sírtam is A könyvsétáltatón, ami nagyon jól esett az egyébként is megfáradt lelkemnek. 

Vannak benne kicsit felszínes mondások a könyvek szeretetéről vagy az életről magáról, és én néhány karaktert kidolgozatlannak éreztem, de ez nem von le sokat a könyv alapvető értékeiből. Azoknak, akik szeretik a klasszikus regényalakokat, a könyvesboltok és a könyvek poros, nosztalgikus világát, azok bátran tartsanak Carllal az esti könyvsétáira, mert nem fognak csalódni. Sasát nem lehet nem szeretni a regényben, és van egy állatszereplő is (Kutyus), aki emeli a könyv fényét! 

Néhány este alatt én is végigsétáltam Carllal a képzeletbeli városkában, megismertem a helyi könyvesboltot, a Dóm teret, Sasát és Carl ügyfeleit, akiknek életében megannyi érdekesség lapul. Nem mindegyik vidám dolog, de hát az élet maga sem túlzottan vidám. De nem is kell annak lennie. A szeretet attól még ott lapult a sorok között, és nekem ez bőven elég volt. 💖

Vedd meg most!

Szerezd be a könyvet 20%-os kedvezménnyel a kiadótól.


Nyereményjáték


A könyvsétáltatóban nagyon sok irodalmi alak felbukkan, hiszen a regény főszereplője az általa megismert emberekhez mindig egy-egy könyv főszereplőt társít. Tarts velünk te is egy kis irodalmi rejtvényre. Minden blogon találsz majd egy képet, és néhány összekevert betűt. Ebből kell felismerned egy-egy híres regény szereplőjét. Ha helyesen válaszolsz a Rafflecopter dobozban, akkor a turné végén neked is esélyed van megnyerni az Animus Kiadó által felajánlott könyv egy példányát. Lássuk mennyire vagy könyvmoly! 

Az én keresett könyvalakom: NEDCAU LEDFIHOLL



a Rafflecopter giveaway


A turnéban résztevő bloggerek:


03.17. Zakkant olvas
03.25. Utószó

Kövess a Facebookon, és az Instagramon a több tartalomért 👈💗 Csatlakozz a #mutimitolvasol csoportomhoz, és mutasd meg te is, hogy mit olvasol éppen! 

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe