V.S.Alexander - Az előkóstoló

11:10:00 PM


V.S.Alexander könyve Az előkóstoló egy nagyon különleges történetet mesél el a náci Németország diktátoráról. Magda Ritter, Hitler előkóstolójaként belelát a Führer életébe, és a híres Berghofban található pihenőhely mindennapjaiba. A lány veszélyes munkát végez, de a munkáján kívül is sok veszély leselkedik nem csak rá, hanem mindenkire, aki itt él és köze van a Führerhez. Magda izgalmas életéről és kalandjairól most három bloggerünk mesél nektek. Tarts velünk te is a turnén, ahol ha jól válaszolsz a kérdésekre, akkor neked is esélyed van megnyerni a Maxim Kiadó által felajánlott Az előkóstoló regény egyik példányát.

V.S.Alexander- Az előkóstoló

Kiadó

Maxim Kiadó, 2021

Oldalszám

400

Fordító

Ipacs Tibor

Önálló kötet

.

Fülszöveg

A ​második világháború viharában egy fiatal német nő kétes menedéket talál, mely közelebb van a veszély forrásához, mint azt valaha gondolta volna. Amíg a hitleri diktatúra nyújtotta kiváltságokat élvezi, megismeri a rendszer kegyetlenségét is. 1943 elején záporoznak Berlinre a szövetségesek bombái, ezért Magda Rittert szülei a bajorországi rokonaikhoz küldik, remélve, hogy így biztonságban lesz. Magdát a Berghofba, Hitler hegyi pihenőhelyére osztják be, ahol azon fiatal nők egyike lesz, akik előzetesen megkóstolják Hitler ételét, és ha kell, feláldozzák magukat, hogy a Führert megóvják a mérgezéstől. A bajor Alpokban fekvő Berghof mintha egy másik világban lenne, távol a háború kegyetlen valóságától. Magda eleinte retteg, de később fokozatosan hozzászokik veszélyes foglalkozásához, bár tudja, hogy nem szabad hangot adnia a háborúval kapcsolatos ellenérzéseinek. De miután beleszeret egy ellenálló SS-tisztbe, és egyre többet tud meg a Birodalom rémtetteiről, Magda is belekeveredik egy összeesküvésbe. A biztonságért és szabadságért folytatott küzdelem során minden leleményességére szüksége lesz, hogy bosszút állhasson. Az előkóstoló a háború erkölcsi kérdéseit boncolgatja egy nagyszabású és erőteljes, rendkívül bátor tettekről mesélő történetben.



A világ legkegyetlenebb embere testközelből


Nagyon kíváncsi voltam V.S.Alexander könyvére, mert már sokszor meséltem nektek itt a blogon, hogy nagyon érdekel a második világháború történései, főleg, amik a Harmadik Birodalommal állnak kapcsolatban. Sok könyvet olvastam már a holokausztról (itt az összesről találsz bejegyzést), de a 2.világháború utáni perekről is olvastam már (A német ház), és a zsidók háború utáni kivándorlásáról, megmeneküléséről is (Gertruda esküje). 

Hitlerről nyilván szó esett a legtöbb könyvben, de úgy igazán nem tudtam meg róla sokat, de Az előkóstoló segített abban, hogy jobban meglássam és belelássak a világ leghíresebb és legkegyetlenebb diktátorának utolsó hónapjaiba és napjaiba.

Magda Ritter egy fiktív személy V.S.Alexander képzeletében, de a történet sok eleme valós volt (a legtöbb szereplő), így igazából ez nem is tűnik fel olvasás közben. Magda a háború évei alatt Berlinben él szüleivel, de munkát nem talál, így vidékre küldik nagybátyjához és annak feleségéhez. Magda szülei úgy gondolják, hogy itt talán talál valami munkát, és távol lesz a bombázásoktól is, amik Berlint érik szinte naponta. A háború utolsó éveiben járunk, a nácikat szorongatják az oroszok, és érkeznek az amerikaiak is, hogy felszabadítsák a náci uralom alatt álló helyeket. Magda ebben a zűrös időben indul el a Berghof melletti településbe, ahol bár keres munkát, de semmit sem talál. Nem szeretne élősködni nagybátyán (aki a helyi rendőrségnél dolgozik) és a náci szimpatizáns feleségénél, így nagyon megörül, amikor megtudja, hogy egy SS tiszt embereket válogat. Magda leadja a jelentkezését, és nagyon boldog, amikor felveszik, bár a munkáról csak később tudja meg pontosan micsoda. Ő lesz annak a tizenvalahány embernek a tagja, akik Hitler előkóstolói lesznek a Berghofban található náci birtokon. Magda bizonytalan abban, hogy ez a munka jó lesz, de nem mer nemet mondani, hiszen fél attól, hogy sosem talál semmilyen más munkát, és végülis ahhoz, hogy elvégezze be se kell lépnie eleinte az náci pártba. Magda tehát nem menekül el, amikor megtudja a szakácsnőtől, hogy kóstolni fog, hanem inkább megacélozza magát és nekilát a feladatának. 

Ki ölte meg Adolf Hitlert? Ezek az oldalak rejtik a választ.1945 óta vitatják halálának körülményeit, de én tudom az igazságot. Ott voltam.

Magda elmesélésén keresztül megismerjük a berghofi nyári lak mindennapjait. Láthatjuk, hogy hatalmas személyzet őrzi a Führert, és minden SS tiszt, és katona azért felel, hogy a náci birodalom vezetője biztonságosan legyen az Alpok hegyei között. Ez a hely mégis egy mini paradicsom, csak néha belefuthat az ember Hitlerbe, aki a hegyek közti kis utakon sétáltatja Blondi nevű németjuhászát, vagy éppen Eva Braunba, aki itt fogadja a barátait egy teára a teaházban, aminek ablakai a csodás hegyekre néz. 

Hitler evés közben (Foto: Wikimedia)



Erkölcsi kérdések tömkelege


Magdának sok ellenérzése van a náci birodalom vezetőjével és tetteivel szemben (holott akkor még nem is tud a koncentrációs táborokról), és később ez csak erősödik benne. Hitler bár úgy viselkedik a lánnyal, mint egy jóságos nagypapa, a lány nem tud szabadulni attól, amiket megtud a Führerről. Érdekes volt látni, hogy a könyv elején még a lány mennyire nem volt képben a nácik tetteivel, később mennyi sok mindenben tisztába kerül, de sikerül úgy viselkednie, hogy senki se higyje őt hazaárulónak, vagy kollaboránsnak. 

Természetesen a könyvben megjelennek a háború ellenzői, és hívői így mindkét felet jól reprezentálják az egyes szereplők. Megismerhetjük a Hitler ellen szerveződő merényletek irányítóit, és céljait, és persze a konyha dolgozói között is történnek érdekes események, amik között a gyilkossági kísérlet is szinte mindennapinak számít. 

Magda szemszögén keresztül találkozunk a berlini bombázások között élő németekkel, akiket a területeket egyre jobban elfoglaló oroszok karmai közé kerülnek, de egy munkatáborba is belelátunk, ahol szörnyű körülmények között bűnhődnek Hitler ellenségei és azok az emberek, akik valami miatt elvesztették a Führer kegyeit. Magda sok mindent átél, és megél, és erről különleges módon mesél, ami egy pillanatra sem marad unalmas, vagy érdektelen.

Értékelés: 5/4


Végig izgalmas volt Az előkóstoló, hiába tudtam, hogy hová fognak kifutni a történet egyes részei, de Magda sorsáért végig lehetett izgulni. Volt is miért, hiszen a lány sok nehéz helyzetbe került mind a munkája során, mind pedig a magánéletében. Bevallom én nagyon szurkoltam neki, hogy jól jöjjön ki a dolgokból, mert néha nagyon necces helyzetekbe keveredett a szíve és érzései miatt. 

V.S.Alexander történelmi nagyon hű regényt rakott össze, bár nem vagyok a szakértője még a náci birodalom végnapjainak, de nagyon sok olyan könyvet olvastam, amiben szó esett az utolsó napokról a Führer bunkerében, illetve nem egy film készült a témában. Köztük elég csak megemlíteni A bukás című alkotást. Az előkóstolónál úgy éreztem, hogy nagyon feszes sorrendben és hűen beleírta Magdát az író, és hiába mint fiktív karaktert az igazi történelmi helyeztekbe. 

Az előkóstoló megmutatta Hitler azon arcát, ami miatt a tömegek követték őt. Magda látta a Führert ereje teljében, aztán az utolsó másodperceiben is, és erről nagyon érdekes volt olvasni. Akárcsak magáról a lány munkaköréről. Bevallom én nem tudtam, hogy dolgoztak a náci birodalomnak kóstolók, akik Hitler ételeit kóstolták meg, mert a Führer és tisztjei rettegtek attól, hogy Hitlert valaki megmérgezi. Csak annyit mondok, hogy a félelmük nem volt alaptalan. Többet megtudtam arról a merényletről is, ahol majdnem megölték Hitlert, a Führer és Eva utolsó óráiról is sok minden kiderült. Persze ezek között vannak fiktív dolgok, de V.S.Alexander sok mindent megmagyaráz az utószóban, így érdemes erre is szánni egy kis időt. Itt meséli el az író azt is egyébként, hogy egy tényleg kóstolóként dolgozó 95 éves nő visszaemlékezéseiből merítette az ihletet Magda karakteréhez. 

Összességében nekem sok újdonságot adott Az előkóstoló, mert a II. világháború olyan arcait mutatta meg, akiket eddig nem ismertem, és akikről eddig nem olvastam. Érdekes volt azokról a németekről olvasni, akik nem vették részt Hitler őrületében a háborúban, és azokról is, akik szinte vakon követték őt mindenhová és hűséges alkalmazottai voltak.  Az író stílusa bármilyen egyszerű volt, mégis elérte azt, hogy végig izguljam Magdával a történetet. Sok mozzanata szimpatikus volt a főszereplőnk, de néha távolinak éreztem.

Ami kevésbé tetszett, az a történet legvége. Ez kicsit furán jött le, mert Hitler utolsó perceit ismerjük azért a történelemkönyvekből. Jó, nem 100%-os bizonyossággal tudjuk, hogy mi történt, de azért Magdát odatenni az utolsó részekhez abban a helyzetben, amiben ő csinált az nekem furán jött le. Nyilván ez egy írói döntés volt, és érzékletesre sikerült, de nekem ez nagyon nem tetszett. Ezenkívül V.S.Alexander érdekesen és lebilincselően szőtte a történetet, és végig tudtam valami miatt izgulni. A könyv vége kicsit hatásvadász lett (Hitler halálán kívül is volt még egy momentum), de mégis jó élmény volt. 

Ha érdekel titeket a második világháború, és egy különleges munkakör meg egy még különlegesebb munkakörnyezet, akkor Az előkóstolót ajánlom. Magda Ritter története bár fiktív, a benne szereplő politikai szereplők és a történet folyama nem az. Hiába olvastam már száz helyen erről, mégis valamiért magával ragadó volt olvasni ezeket a dolgokat, és egy percig sem unatkoztam.

Vedd meg most!

Szerezd be a könyvet 30%-os kedvezménnyel a kiadótól.

 

Nyereményjáték


Az előkóstolóként dolgozó Magda Ritter munkája sok veszélyt rejteget, hiszen a lány feladata, hogy kiszúrja az ételekbe, vagy italokba rejtett mérgeket. A feladatod az lesz, hogy a bloggerek blogjain megtaláld a kiemelt betűket és megtudd, hogy milyen ételeket és italokat kellett Magdának megkóstolnia a munkája során. Ha a megfejtéseket helyesen beírod a Rafflecopter doboz megfelelő helyébe, akkor a turné végén megnyerheted V.S.Alexander regényét a Maxim Kiadó felajánlásából.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

A turnéban résztvevő bloggerek


12.18. Zakkant olvas
12.21. Csak olvass!

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe