Zágoni Balázs - Karácsonyi kitérő

11:59:00 PM


Zágoni Balázs a Barni-könyvek és a A Fekete fény sorozat után most egy igazi karácsonyi könyvet írt. A Karácsonyi kitérő főszereplői egy öttagú család, akik az idei ünnepet szeretnék emlékezetesebbé tenni, mint az elrontott tavalyit. A gyerekek és a szülők úgy döntenek, hogy idén jóval hamarabb elkezdenek készülni a Szentestére, de ahogy az lenni szokott az ünnep közeledtével semmi sem úgy alakul, ahogy azt tervezik. Meg lehet menteni a karácsonyt? Szebbé lehet tenni az ünnepet? Ebből a rövid és tanulságos történetből ez is kiderül! 

Tarts velünk és a Blogturné Klub 6 bloggerével, akik megpróbálják meglelni az ünnep csodáját a Karácsonyi kitérő turné során. Válaszolj te is a nyereményjáték kérdéseire helyesen, és megnyerheted a Móra Kiadó által felajánlott könyv egy példányát.

Zágoni Balázs - Karácsonyi kitérő

Kiadó

Móra Kiadó, 2021

Oldalszám

120

Illusztrátor

Szabó-Nyulász Melinda

Önálló történet

.

Fülszöveg

Anya, Apa és a három gyerek már előre retteg advent időszakától, mert jól emlékeznek a tavalyi karácsonyra. Akkor semmivel sem készültek el időben, a vendégek túl korán érkeztek, ráadásul egy tepsi isler is odaégett. De idén minden másképp lesz, dönti el a tízéves Emma, és egy darabig valóban úgy tűnik, hogy – a gondos szervezésnek hála – idén békés és boldog lesz az ünnep. Ám egy zebránál kéregető, jó szándékú koldus minden tervet felborít, és még kétségbe ejtőbbé válik a helyzet, mint tavaly. Lehet még szép a karácsonyuk? Vajon ott keresik a karácsony szentségét, ahol kell és érdemes? A HUBBY-díjas Zágoni Balázs szórakoztató, megható és elgondolkodtató új könyvéhez Szabó-Nyulász Melinda készített illusztrációkat.


A tökéletes karácsony váró gyerekkönyv


Szerettem volna karácsony előtt valami olyan történetet olvasni, ami elég ünnepi, elég megható, elég szívszorító, és elég kedves ahhoz, hogy megdobogtassa a szívem. A jó hír az, hogy Zágoni Balázs történetével mindegyik kívánságomat megkaptam, sőt még annál is többet.

Pedig eleinte nem vártam sokat a Karácsonyi kitérő történettől, mert a rövidke történetek néha hagynak hiányosságot bennem, de itt még az éreztem ezt. Ez a kis könyvecske egy nagyon tanulságos történet a család és a szeretet erejétől.

Emma, a főszereplő kislány és két testvére (az öccse Bence, és nővére Lili) és szüleik története jóval karácsony előtt kezdődik, és a lezárást Szenteste éjjele adja meg nekik. Emmáék tipikus háromgyerekes család. Anyuka és apuka sokat dolgozik, a három gyerekből az egyik még csak ötéves, így nem tudja kivenni a részét a készülődésben, Lili a legidősebb, pedig eléggé kamasz ahhoz, hogy már púpnak élje meg az ünnepben való segédkezést. Őt a telefonja érdekli, a barátnői, a plázák, meg a kávézók. Így marad Emma, aki készít egy karácsonyi ütemtervet, hogy ne történjen meg az előző évi baki. 

Tavaly karácsonykor ugyanis teljes katasztrófába fulladt az ünnep. Semmi sem készült el a karácsonyi menüből, kupis volt a lakás, és amikor beállított kántálni a másik család (Nóriék), akkor Emmáék kicsit leégtek. De idén ott a naptár, és a feladatok, amikkel elég jól halad a család a karácsony előtti hetekben, ám ahogy az lenni szokott az ilyen történetekben, valahol félrecsúszik a dolog. Emma próbálja menteni a menthetőt, de a karácsony és a családi egység veszélybe kerül. 




Átlagos család, átlagos gondokkal


Emma és családja egy teljesen átlagos magyar család életét mutatja be. Ők egyfajta etalon is lehetnének, 4 kerék, 3 gyerek, 2 jó munkát végző szülő és az egység. Ők öten tényleg szeretik egymást, és még ha nem is tökéletes minden és mindenki, próbálják a legjobbra kihozni az ünnepet. Emma egy átlagos és értelmes ötödikes, akit a szülei arra tanítottak, hogy másokon segítsen, míg kisöccse Bence testesíti meg azokat a gyereket, akik hisznek még az angyalokban, és a csodákban. Lili egy lázadó kamasz, aki bár úgy tűnik, hogy nem törődik a családjával és a külvilággal, ez nagyon nincs így, és erre jó példa a történet végén lévő esemény. 

Igen, minden egy eseményre fut ki, arra a bizonyos karácsonyi kitérőre, amiről a cím is kapta a nevét. Ez a szívmelengető történet összekovácsolja a széthullott családot, és Emma végre meg tudja tenni azt a bizonyos dolgot, ami miatt elindult az egész lavina karácsony előtt néhány nappal.  Nem szeretnék spoilerezni, de elég megható és könnyfakasztó momentum volt, amin én bizony felnőtt létemre is  szipogtam. 

Tetszett, hogy Zágoni Balázs érzékenyen és mégis kellő fontossággal mutatja be, hogy mennyire fontos az adományozás (btw nem csak karácsonykor!) és az, hogy segítsünk másoknak. Erre Emma karakterét használja, aki mellé aztán odaállnak a család tagjai, és segítenek neki beteljesíteni azt, ami az egyik legszebb és legmeghatóbb dolog az életben.




Értékelés: 5/4.5 


Sajnálom, hogy ilyen gyorsan véget ért ez a kedves történet, mert én bizony olvastam volna tovább. Sőt! Tovább nézegettem volna a képeket is. mert Szabó-Nyulász Melinda illusztrációi tökéletes illettek a történethe, de lehett volna több is a könyvben (akár színesben is, mint a borítón lévő rajzból). A karaktereket egyébként én is így képzeltem el, ahogy le voltak rajzolva.

A Karácsonyi kitérőnek fontos alapüzenete van, ami minden gyereknek (és a nekik mesélő felnőtteknek) jó kis útravalót adhat az ünnepek közeledtével. Vannak vicces jelenetek a könyvben, amik között biztos, hogy egy-két család és tagjai magukra ismernek majd, és ettől volt olyan jó olvasni ezt a gyerekkönyvet. Mert életszagú volt, és a valóságot mutatta be. Hogy a családok veszekednek, a szülők idegesek, kiabálnak, a szegények tényleg szegények, és a hajléktalanság sajnos egy létező dolog. 

Kedves és tanulságos történet volt a Karácsonyi kitérő, ami tényleg kisebb kortól is olvasható, és felnőttként is jó szórakozás. Ha szeretnének egy megható ünnepi csodát a novemberi sötétségben, akkor vegyétek a kezetekbe Zágoni Balázs kisregényét. 

Nyereményjáték 


A karácsony és az ünnep fontos témája a gyerekkönyveknek. Ha te is szívesen olvasol karácsonyi történeteket, akkor ez a játék neked való lesz. Minden blogon találsz egy karácsonnyal kapcsolatos idézetet. A feladat egyszerű, írd be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, hogy melyik regényből idézetek a bloggereink. Ha helyesen megfejted hogy honnan származnak az idézetek, akkor a turné végén megnyerheted Zágoni Balázs könyvét. Játékra fel! 

Az én keresett idézetem: 

A karácsony ahhoz jön el, aki nagyon tud szeretni,
És tudja, milyen jó dolog is szeretve lenni,

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.a Rafflecopter giveaway

A turnéban résztvevő bloggerek:

November 9. Sorok között 
November 13. Zakkant olvas
November 15. Könyv és más
November 21. Csak olvass! 

Kövess a Facebookon, és az Instagramon a több tartalomért 👈💗 Csatlakozz a #mutimitolvasol csoportomhoz, és mutasd meg te is, hogy mit olvasol éppen! 

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe