Lisa Jewell - A fenti lakók

11:54:00 PM


A 21. század Kiadónál jelent meg Lisa Jewell szövevényes thrillere, amelyben régi titkokat rejtő elhagyatott ház áll a középpontban.Tartsatok a bloggerekkel hogy kibogozzuk a múlt bonyolult szálait és kiderüljön, hogy kik is laktak az emeleten. S ha velünk játszatok, ti is nyerhettek az izgalmas regényből egy példányt.

Lisa Jewell - A fenti lakók

Kiadó

21. Század Kiadó

Oldalszám

304

Fordító

Katona Ágnes

Önálló kötet

.

Fülszöveg

London egyik divatos kerületében, Chelsea-ben áll egy jókora ház, amelyben egy kisbaba ébredezik a bölcsőben. Jól táplált, szépen gondját viselik. Örömmel várja, hogy valaki felvegye. A konyhában holttestek oszlanak. Valaki sietős üzenetet firkantott melléjük. Már több napja halottak. Ki vagy kik viselték gondját a kisbabának? És hová lettek? Két család ügyei gabalyodtak össze. Ebben a házban nagyon sötét titkok lakoznak.


Ilyen amikor a chick lit királynője thrillert ír


Régóta nagy rajongója vagyok Lisa Jewell-nek, birtoklom az összes romantikus női regényét, és hamarosan tervezem, hogy újra is olvasom őket. A Vince és Joy, A Harmincasok...és a végén semmi? A házibarát, Ralph bulija, 15 perc hírnév nagyon jók. De tényleg! Bár Lisa Jewell regényei már tizenévesek, de mégis bármikor megállják a helyüket. Mert hiába a könnyed, romantikus és vicces kategóriába esnek, mégis van mondanivalójuk, és nagyon emberi történetek vannak benne. Tudtam, hogy Lisa Jewell próbálkozik a krimi/thriller vonallal, mert A férfi titka című regénye nem kerülte el az én figyelmemet sem. Csak kivártam. Túlzottan kedvenc írónőm ahhoz Jewell, hogy meg merjem kockáztatni tőle egy új kategóriát. Mert ez mindig mélyvíz. Van egy jó zsánere, és ez egy másikra cseréli, ami mindig tartogat meglepetéseket. Lisa Jewell A fenti lakók regénnyel meglepett.  Nem mindig a jó értelemben, de ez talán nem akkora tragédia. 

Az a bizonyos titokzatos ház és lakói


Különböző visszaemlékezésekből rakhatjuk össze, hogy kik is laktak 25 évvel ezelőtt abban a bizonyos házban, hiszen a történet elején találkozunk Libby-vel, aki megörökölte azt a bizonyos házat. A lány tudja, hogy néhány hónapos korában a lakásban élt, de a szülei meghaltak, őt pedig árvaházba vitték, majd örökbefogadták. A lány 25 éves korában megkapja az ügyvédjétől a lakás kulcsait, így végre meg tudhatja, hogy honnan is származik igazából. Libby mellett megismerhetjük Lucy és Henry történetét, akik szintén abban a bizonyos lakásban laktak 25 éve. Ők közvetítik a múltat, Libby pedig a jelent és a két szál egyre közelebb ér egymáshoz. 

Hasonló atmoszférát áraszt A fenti lakók regény is (Foto: Pexels.com)



Libby egy oknyomozó újságíróval elkezd nyomozni a múlt után, hogy mi is történhetett a lakókkal, hiszen haláluk sem volt egyszerű, hát még az életük. Valami sötét, beteg és furcsa dolog történt Libby születése előtt/után, és ez nem hagyja nyugodni a lányt, aki egyre többet és többet szeretne megtudni a múltjának alakjairól, ha már ott az örökségül kapott ház. Az oknyomozó újságíró úgy tűnik anno nagyon sokat megtudott Henry Lambről, gyönyörű és stílusos feleségéről és két gyermekéről, akik a házban éltek anno. A Lamb család jó módban élt, a lakásuk sok-sok műtárggyal volt berendezve, festmények, szobrok, drága drapéria, súlyos bútorok. A gyerekeik jó iskolába jártak, kisfiuk és kislányuk szerették a szüleiket, ám amikor új lakók érkeztek az emeletre, azután minden megváltozott. 

A karizmatikus férfi és családja (felesége és szintén két gyermekük) látszólag beilleszkedtek a Lamb család mindennapjaiba, és szépen lassan elkezdett megváltozni az egész, csak úgy mint a könyv hangulata. Az elején még viszonylagos rendben mennek a dolgok, aztán szép lassan sejtjük, hogy itt baj lesz. Lisa Jewell nagyon sötét atmoszférát teremt és az egész könyv hangulatában van valami baljós. A családi drámák mellett kapunk egy szeletet a fanatizmus legsötétebb bugyrából is, ami az edzett olvasóknak is biztos, hogy okoz majd nemcsak meglepetést, hanem szorító érzés is legbelül. Lisa Jewell jó abban, hogy úgy ábrázolja az embereket, a tetteiket és érzéseiket, hogy arra tényleg odafigyeljen az ember. A fenti lakók nem eresztett, és gyorsan végigolvastam, mert hajtott a kíváncsiság, hogy mi lehet az a sötét végkifejlet, ami meghatározta az összes szereplőnk történetét. 





Értékelés: 5/4


Bár a történet, a karakterek és a regény atmoszférája nagyon erős, mégsem értettem egyet minden mozzanattal. Főleg a vége volt számomra fura, mert egy ilyen történet után a happy end szerű végkifejlett nagyon, de nagyon furán jött le. Vajon az írónő ezzel szerette volna kárpótolni az olvasót a sok megtörént kegyetlenség miatt? Lehetséges...

A szereplők közül talán Lucyt tudtam egyedül "megkedvelni", de ez sem a legjobb szó, inkább elismerem néhány tette magabiztosságát és helyességét, ám néhányat nem tudtam megbocsátani. Henry pedig, csak simán Henry. Akik olvassák majd A fenti lakókat érteni fogják, hogy az egyik legfurcsább szereplő mind közül ő és a fenti lakók fia (Phineas), akit az ifjabb Henry Lamb szemszögén keresztül ismerünk meg. 

Henry, Libby, és Lucy olyan dolgokat élt át, amit nem egyszerű feldolgozni, ám ettől függetlenül nekem túl sablonos és elsietett volt a lezárás. Annyira sötét dolgokról olvastam a regény 1/3-ától kezdve, annyira ki volt élezve szinte minden egy katarktikus végre, amiből aztán szinte semmi sem lett. Persze lehet az én elvárásom volt túl nagy, A fenti lakók nem egy tipikus krimi vagy thriller, sokkal inkább egy kemény lélektani regény, viszont abban nagyon jó. 

Lisa Jewell képes volt olyan történetet írni, amit hiába olvastam el jó pár hete, még mindig kattogok rajta, és az ott olvasott dolgokon gondolkozom. A fenti lakók nem ereszti az embert, és ez az egyik zsenialitása. Talán kicsit nehezen indult be a történet, de amit utána kapunk abban nincs köszönet. 

Nekem Lisa Jewell bebizonyította, hogy érdemes figyelni rá a thriller/lélektani regény/krimi vonalon is, mert tud, és jó érzéke van ahhoz, hogy úgy ábrázolja az emberi lélek legsötétebbjét, hogy nyomasztóan érezzük mi is magunkat olvasás közben. Nem könnyű olvasmány A fenti lakók, de megéri végigrágni magunkat rajta, mert fordulatos, és izgalmas regény. 

Vedd meg most!

Szerezd be a könyvet 30%-os kedvezménnyel a kiadótól.



Nyereményjáték


Mivel a regényben egy titokzatos ház kap főszerepet, rejtvényeinkben is házakat keresünk. A blogokban megtaláltok egy-egy képet regényadaptációkból, de most nem a könyvek címére, írójára vagyunk kíváncsiak, hanem a házra vagy épületre, ami a regényben fontos szerepet játszik. 

Az én keresett titokzatos házam:





(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway 

A turnéban résztvevő bloggerek 
11.27 Zakkant olvas

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe