Thomas Olde Heuvelt - Hex ​– Egy boszorkány bosszúja

7:59:00 PM


Ha szereted a boszorkányos és félelmetes történeteket, akkor Thomas Olde Heuvelt HEX - Egy boszorkány bosszúja című könyve neked is kötelező beszerzés lesz, ugyanis a holland szerző első bemutatkozó regénye hátborzongatóra sikeredett. Erről mesél nektek a Blogturné Klub 5 bloggere is, akik elolvasták a regényt, és sok mindent megtudtak Katherin
e-ről, a boszorkányról, aki már nagyon régóta kísérte Black Spring lakosainak életét.

Ha velünk tartasz a turnén neked is esélyed van megnyerni a Maxim Kiadó által felajánlott HEX - Egy boszorkány bosszúja című regényt. Felkészültél? Vigyázat! Csak akkor csatlakozz, ha nem félsz a boszorkányoktól!

Thomas Olde Heuvelt - Hex– Egy boszorkány bosszúja

Kiadó

Maxim Kiadó, 2020

Oldalszám

400

Fordító

Szűr-Szabó Katalin

Önálló kötet

.

Fülszöveg

Aki itt születik, haláláig arra van kárhoztatva, hogy itt is maradjon. Aki ideköltözik, sosem megy el. Üdvözlünk Black Springben, a látszólag festői Hudson Valley-i városban, ahol egy boszorkány kísért. Abban a házban jelenik meg, ahol csak kedve van, és minden éjszaka más gyermek ágya mellett áll. Mindenki tudja, hogy a boszorkány szemének sosem szabad kinyílnia, mert az elképzelhetetlen következményekkel járna. A városi tanács mindezt persze titokban tartja a nyilvánosság előtt, és minden erejükkel azon vannak, hogy az átok ne terjedhessen el máshová. De a helyi tinédzserek nem tudnak megbékélni azzal, hogy nem hagyhatják el a várost, így a szigorú megkötések ellenére közvetíteni kezdik a boszorkányvadászatot a neten. Arra viszont nem gondoltak, milyen sötétséget szabadítanak a városra ezzel. .


A 2020-as év legjobban várt megjelenése


Szerintem azt már tudjátok, hogy odáig vagyok a boszorkányos történetekért, ezerszer beszéltem erről már itt a blogon. Még mindig érdekel ez a téma, így amikor megláttam a Dream válogatás (Maxim Kiadó) Facebook oldalán, hogy érkezik ez a könyv, egyből fellelkesültem. Szerettem volna ugyanis egy hátborzongató és félelmetes boszorkányról szóló történetet olvasni végre, ugyanis mostanság ezekből talán kevesebb jutott. Persze a boszorkányok és a köréjük épült történetek kellően izgalmasak és félelmetesek, de a HEX-től azért vártam egy igazán ütős és félős regényélményt. Szerencsére ezt meg is kaptam (sőt még annál is többet) és egy igazi modern boszorkányvadászatot élhettem át Thomas Olde Heuvelt regényében, ami nem volt tökéletes, de ritka gyöngyszem lehet a boszorkányos történetek között. 

A történet amerikai környezetbe van rakva, de a szerző elmesélte a könyv végén, hogy a történet eredetileg Hollandiában játszódott volna, hiszen a szerző ott él, de a jogok megvétele után, gondolom a jobb eladhatóság kedvéért változtatott egy-két dolgon. Ilyen volt a szereplők neve, a helyszín, és a befejezés, amire nagyon kíváncsi vagyok, hogy hogyan végződött az eredeti holland regényben. 

A HEX főszereplői egy kedves család, 2 fiúgyermekkel, anyukával, apukával, akik Black Springsban laknak. A középiskolás srác éppen szerelmes, a kisebbek igazi állatbarát vidám gyerkőc, a szülők jól megvannak egymással, szeretik egymást. Az apuka benne van a Városi Tanácsban, aminek egy központi feladata, hogy a városban felbukkanó boszorkányt kordában tartsák. Igen, egy olyan városról van szó, ahol az, hogy a Katherine névre hallgató ősrégi (1600-as évek végén halt meg azt hiszem) boszorkány felbukkan az olyan, mintha esne az eső, fújna a szél, sütne a nap. 

A boszorkány, akihez mindenkinek fűződik valamilyen érzelme


Katherine időtlen-idők óta kísérti a kis falut, aminek lakói már viszonylag zökkenőmentesen együtt tudnak élni azzal a ténnyel, hogy egy igazi hús-vér (igazából inkább félig bomló) boszorkány mozog közöttük. De ezt tényleg szó szerint kell érteni. Katherine bárhol megjelenhet és ő tényleg meg is jelenik. A boltban a vegyiáru sor mellett, az iskola játszóterén, az erdőben, és bármelyik falubeli konyhájában, fürdőszobájában, szóval tényleg bárhol. A város vezetése létrehozott egy tanácsot, és egy akciócsoportot, akinek feladata az, hogy elrejtse a boszorkányt a városon átutazók és ide látogatók előtt, hiszen az hogyan is nézne ki, ha mindenki tudomást szerezne erről?

A black springi embereknek jól bevált módszereik vannak arra, hogy a boszorkányt letakarját, felhúzzanak elé egy paravánt, de a boszit lehet követni egy telefonos alkalmazáson keresztül is, ami mindenki számára elérhető. Katherine egy "jó" tulajdonsága, hogy csak ott van, ahol megjelenik, és nem csinál semmit, ugyanis valamikor régen bevarrták a száját, és a szemeit. Egy 1950-es eset kivételével nem próbálták meg ezeket leszedni a boszorkányról, mert nem hiába varrták be a száját anno... Katherine tragikus életét megismerhetjük a könyvből, de én erre biztos, hogy többet áldoztam volna, mint ahogy azt az író tette. A boszorkány képes ugyanis suttogásával másokat rákényszeríteni arra, hogy az illető megölje magát. Ez a különleges képesség nagyon veszélyes, úgyhogy mindenkinek figyelnie kell arra, hogy a boszorkány olyan állapotban maradjon, amiben van.  Persze ez, ahogy annak lennie kell nem olyan egyszerű, mert mindig vannak lázadók, akik nem értik meg, hogy mi az a fegyelem, és miért vannak a tanács által létrehozott szabályok. 

Black Springben is vannak ilyen emberek, fiatalok és idősek egyaránt, akik harcolnak a rendszer kijátszása ellen. A rendszer pedig azért rendszer, mert annak úgy kell működnie, ahogy anno kitalálták és évek óta sikeresen működik. Nos a HEX jól bemutatja, hogy az emberi balgaság, és öncélúság, a saját buta vágyak mennyire be tudják dönteni egy közösség összetartását. Nem szeretnék spoilerezni, így nem térek ki a gyújtópontra, de számomra nagyon izgalmas volt nézni az első sorból, mint olvasó, hogy hányféle emberi gondolkodás és döntés csapott össze a regényben, és ez mennyire feszültséget, és borzalmat tartogatott. Bevallom Thomas Olde Heuvelt eléggé jól mesélt, így teljesen úgy peregtek a szemem előtt az események, mint egy filmben, aminek a végére tövig rágtam a körmöm. 





Értékelés: 5/4


Tényleg félelmetes élmény volt megismerkedni Katherine-nel, mert végre egy olyan boszorkányra találtam, akinek van egy ijesztő képessége, és ezt nem rest használni is, ha kell. Ráadásul az, hogy váratlanul bukkant fel itt-ott teljesen para volt. Sokszor gondolkoztam azon, hogy én hogyan tudnék együttélni ezzel a helyzettel és bevallom néha nagyon is bele tudtam képzelni magam a falusiak helyzetébe. Ugyanitt én nem tudom hogyan bírtam volna ki ép ésszel a könyvben előforduló dolgokat, nert bizony sok megdöbbentő és fájdalmas történés van a könyvben. Egy ponton sajnáltam Katherine-t mindenféle szörnyűség ellenére is, és bár ő a főszereplője a történetnek, azért inkább a boszorkányhoz kapcsolódó emberekről szólt ez a könyv. Én kicsit több mindent meséltem volna a régi időkről, a boszorkányokról, és kevésebb jelent tettem volna be a regénybe. Egy ponton a HEX kicsit átcsapott cél nélküli vérengzésbe, ami valahogy nem volt annyira elegáns, mint a könyv többi része, így nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen lehet az eredeti verzió, mert talán kevesebb történéssel a végén más lecsengést kapott volna a történet. 

A HEX tanulságos mese ez egy közösség életéről, egy család dinamikájáról és érzéseiről, de helyet kap a könyvben a kamaszkori közösségek, a kiközösítés, a bullying, a családon belüli erőszak is. Eléggé naturálisan mutatja be a könyv az erőszak mindenféle formáját, nekem ez az elején kicsit furcsa is volt, túl nyers, túl drasztikus, de aztán már hozzászoktam és nem okozott megrökönyödést. 

Volt a könyvnek egy atmoszférája, ami sötét, nyers és erőszakos, de amikor ezen túllendültem, akkor egyre jobban hajtott a történet, hogy hová fog kifutni a sztori és mit fog (még) csinálni Katherine (és a Black Springben élő lakók többsége). 

Nem mondom, hogy minden várakozásomat kielégítette a regény és a történet, de mindenképpen emlékezetes olvasmány volt a HEX, ami azóta is sokszor eszembe jut pedig már hónapok elteltek mióta olvastam. Sok jelenet egyenesen beleégett a fejembe, és gyanítom ha megfilmesítenék, akkor sokan kiakadnának rajta, de én biztos, hogy megnézném. 

Megosztó könyv lehet a HEX, de az én figyelmemet lekötötte. Egyszerre volt modern, titokzatos, kegyetlen és tanulságos. Ha szeretnétek megismerni milyen egy boszorkánnyal élni és nem féltek ettől, akkor vetődjetek rá Thomas Olde Heuvelt könyvére, aminek már a borítója is nagyon rémísztőre sikeredett szerintem.

Vedd meg most!

Szerezd be a könyvet a kiadótól.


Blogturné extra: 


Íme a könyvhöz készült kedvcsináló trailer, amit erős idegzetűeknek ajánlok! 



Nyereményjáték


A HEX főszereplője egy gonosz boszorkány, aki sok álmatlan éjszakát okoz a kis városkának, ahol kísért. Ha olvastál már néhány boszorkányos történetetét, akkor ismerősek lesznek számodra a következő idézetek. Minden turné résztvevő blogján találsz egy idézetet, amiben a főszereplő egy boszorkány. A te feladatod annyi, hogy megírd, hogy melyik könyvben hangzik el az idézet. 

Az én idézetem: 

A boszorkány a kötényébe nyúlt, előhúzott egy üvegnárciszt, majd megérintette vele Tristran fejét.
Tristran álmosan pislogott, és ásított egyet. Beletúrt zilált barna hajába, aztán szemében szikrázó dühvel nézett le a boszorkányra.


Ha helyes válaszokat adsz a Rafflecopter dobozban, akkor a turné végén megnyerheted Thomas Olde Heuvelt HEX - Egy boszorkány bosszúja című könyvet

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


A turnéban résztvevő bloggerek: 


Kövess a Facebookon, és az Instagramon a több tartalomért 👈💗 Csatlakozz a #mutimitolvasol csoportomhoz, és mutasd meg te is, hogy mit olvasol éppen! 

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe