novemberi kiszemeltek #201911

9:53:00 PM


Igyekszem a novemberi listát decemberben elején már a hónap közepén közzé tenni, hogy a karácsonyi ajándékvásárlásnál is segítséget nyújtson. Akár akarjuk, akár nem, 4 hét és itt a karácsony. Szóval ha még nem szerezted be a (könyves) ajándékokat, akkor remélem, hogy találsz valami kedvedre valót a listámból, amiket én szívesen látnék a saját karácsonyfám alatt. A megjelenési infók szokás szerint a Molyról vannak, a könyvek címei pedig kattinthatóak és rögtön rendelhetőek. #nopressure

#krimi #thriller


Ezúttal nem a krimi, thriller, izgalmas könyvek kategória lett a leghosszabb, de azért itt is találtam nagyon izgalmas könyvet. A Cápa igazi nosztalgia, főleg ezzel a csodás borítóval. Én anno nagyon paráztam a filmen, többször is láttam, kíváncsi vagyok milyen regény alakban is, visszaadja-e azt az izgalmat. Az Éjszakai merülésre a borítója miatt figyeltem fel (ugye milyen csodás?) de a fülszöveg is izgalmas. Az Irishmant nyilván előbb könyvben lenne jó elfogyasztani, aztán megnézni a több mint 3 órás filmet, ami már fent van a Netflixen. A Csendmadár szintén Netflixes film/sorozat, így könyvben érdekesebb lenne előbb elolvasni. A Farkas a legizgalmasabb újdonság a fülszövege alapján, a 29 másodperc története is nagyon jónak ígérkezik. 


Peter Benchley - Cápa (megjelenés 11.27 // 21. Század Kiadó)

A Long Island-i nyaralóhely partjainál emberevő cápa tűnik fel. Tart a szezon, az első halálesetet még valahogy sikerül eltussolni, de amint szaporodnak a támadások, nyilvánvalóvá válik, hogy a gyilkos hallal meg kell küzdeni.

Hamarosan kiderül, hogy Martin Brody rendőrtisztnek nem a fenevad az egyetlen ellensége…

Generációk nőttek fel Benchley klasszikus, szikár prózáján. A mesterien lecsupaszított történetből 1975-ben Steven Spielberg filmet rendezett, mely a horror klasszikusává vált.



Elizabeth Lowell - Éjszakai ​merülés (megjelent // Vinton ) 

Egy ​családi tragédia után Kate Donnelly örökre maga mögött hagyta a Karib-térséget. Ám egy sor rossz vezetői döntés veszteségbe sodorja a búvárkodással és tengeri mentéssel foglalkozó családi expedíciót. Bátyja könyörög neki, hogy térjen vissza Saint Vincent szigetére. A patinás kincsvadász vállalkozás, amelyet még a nagyapja alapított, Kate pénzügyi szakértelme nélkül végleg csődbe menne. Kate nem tud nemet mondani magára hagyott kis családjának, így visszaindul a gyönyörű és félelmetes óceánra, amely rémálmaiban még mindig kísérti.
Holden Cameron aktív szolgálata során adrenalinfüggő lett, holott éppen csak túlélt egy víz alatti robbantásos balesetet. A volt brit katonai búvárnak esze ágában sincs holmi kincstolvaj családot pesztrálni egy trópusi szigeten – még akkor sem, ha a világhírű búvár Donnellykről van szó. Ám új, civil állásában nyomoznia kell egy régi kalózhajó roncsaihoz merülő Donnelly-k, és a megtalált kincsek körüli gyanús tevékenységek ügyében.
Amikor a felszerelés, a kincs, sőt a búvárok is kezdenek eltünedezni, Kate és Holden kényszerből szövetkeznek, hogy feltárják az igazságot. Ám minél mélyebbre hatolnak a rejtélyben, annál közelebb kerülnek egymáshoz. Rövidesen megosztják egymással legmélyebb félelmeiket, legsötétebb titkaikat – és a közben lángra lobbanó vonzalmukat…



Charles Brandt - Hallom, ​szobafestő vagy (megjelent // Helikon)

Frank Sheeran, a maffia bérgyilkosa több mint 25 embert ölt meg a szervezet utasítására, köztük jó barátját, a fuvarozók szakszervezetének vezetőjét, Jimmy Hoffát is.








Mo Hayder - Farkas (megjelent // Lettero Kiadó) 


„SEGÍTSENEK ​RAJTUNK!” Ezzel az üzenettel a nyakörvén kóborol egy rémült kutya az erdőben. Vajon honnan üldözték el? Kik remélnek megmentést ettől a kétségbeesett lépéstől?
Oliver, a dúsgazdag üzletember vidéki, félreeső házában lábadozik a szívműtéte után feleségével és huszonéves lányával. Váratlanul két rendőr állít be hozzájuk. Az egyenruha azonban csak megtévesztés, és a két álzsaru túszul ejti a családot. Váltságdíjat nem kérnek – de akkor mit akarnak?
Több évvel ezelőtt egy máig megoldatlan, szörnyű kettős gyilkosság történt a környéken. Vajon van összefüggés a két esemény között? A megoldás apró kulcsait az olvasó lapról lapra fölszedegetheti. Mégis csupán az utolsó oldalakon nyílik ki a titok zárja ebben a mesterien felépített krimiben.
Azt hiszed, tudod a megfejtést? Tévedsz! Végig az orrodnál fogva vezetnek.



Susanna Jones - A ​csendmadár (megjelent // Agave könyvek) 

Többszörös díjnyertes regény szerelemről és árulásról, bűnről és feloldozásról.

Egy halott angol nő torzójára bukkannak a rendőrök a Tokiói-öbölben. A gyanúsított Lucy Fly, egy harminc körüli, szintén angol szakfordító. Egyvalaki tudna érdemi információval szolgálni a gyilkosságról: egy fotós, Tejdzsi, de ő nyomtalanul eltűnt. Így hát a rendőrök kénytelenek Lucy Flyból kiszedni, mi történt. De Lucy hallgat.

Egy szót sem szól. Hangosan legalábbis nem. Fejében viszont megdöbbentő részletességgel és őszinteséggel pörgeti végig azt a kísérteties utat, amelynek végén nem a törvénnyel, hanem saját magával kell elszámolnia.

Susanna Jones hátborzongató regénye nemcsak egy gyilkosság krónikája, hanem egy szerelemé is, amely az első perctől el volt átkozva. Hiszen ha Lily nem találkozik Lucyval…


T. M. Logan - 29 ​másodperc (megjelent // General Press ) 

Mennyi időbe telne, hogy TE is gyilkossá válj?
Mit tennél, ha valaki felajánlaná, hogy hívj fel egy számot, mondj egy nevet, és az az ember örökre eltűnik a föld színéről? Csak 29 másodpercbe telne. Megtennéd?
Amikor Sarah megment egy bajban lévő kislányt, semmit sem vár cserébe. Ám a bátor cselekedete egy nagyhatalmú és veszélyes férfit tett az adósává. És ez a férfi ellenállhatatlan ajánlatot tesz neki.
„Csak mondjon egy nevet. Egyetlen nevet. És én eltüntetem azt az embert az életéből.”
Hiszen mindenki tudna mondani legalább egy nevet, nem igaz? És csak egyetlen, 29 másodperces telefonhívásba kerülne…


#kortárs és #szépirodalom


3 különleges könyv került ebbe a kategóriába. A Hozzuk rendbe az élőket egy fiatal fiú halála utáni életet mutatja be a szervfelajánlástól kezdve a test utolsó harcáig. Nagyon érdekes ez a téma, még sosem olvastam róla könyvben! Csernobilban Baba Dunya mesél, aki az egykori reaktortól nem messze lakik. Oroszországról mesél a Semmi nem igaz... című könyv, ami az orosz agaras borítójával hívta fel a figyelmemet. Kíváncsi vagyok, hogy milyen lehet az orosz milliárdosok élete, és vajon milyen izgalmas dolgokat tud mesélni erről a szerző. 



Maylis de Kerangal - Hozzuk ​rendbe az élőket (megjelent // Magvető Kiadó) 

Egy téli reggelen három fiú indul szörfözni a francia partokhoz. Hazafelé balesetet szenvednek, és egyiküknél már csak az agyhalál beálltát tudják megállapítani az orvosok. A 19 éves Simon Limbres szüleinek életük legnehezebb döntését kell meghozniuk: felajánlják-e fiuk szerveit, köztük a már csak gépekkel életben tartott szívét, hogy megmentsék vele a transzplantációs lista élén állókat. Kerangal végigvezeti az olvasót az élet és a halál közti láthatatlan sávon, bemutatja a szervátültetés szigorúan szabályozott jogi és orvosi folyamatát, a beavatkozás során felmerülő erkölcsi dilemmákat, és az orvosok heroikus küzdelmét az életért. A Hozzuk rendbe az élőket 24 óra története, egy emberi szívé, a halálos autóbalesettől a pillanatig, amíg dobogni kezd – másvalaki testében.


Alina Bronsky - Csernobil (megjelenés: 11.20 // Trivium Kiadó)

Alina ​Bronsky regénye történelmi tényen alapul. Évekkel a csernobili reaktorbaleset után a hatvan éven felüliek saját felelősségükre visszaköltözhettek a súlyosan sugárszennyezett falujukba. Baba Dunya is a Csernobil-hazatérők egyike. Az egykori ápolónő sorstársaival ott folytatja a régi életét, ahová az emberek többsége – a Geiger-számlálók pittyegésétől és a vadon termő gyümölcsök sugárfertőzöttségétől tartva – a lábát se tenné be. Ott, ahol Baba Dunya él, nincs vezetékes víz, az áramellátás kiszámíthatatlan, és az ember csak akkor eszik zöldséget, ha a saját kertjében megtermeli. Viszont a madarak éneke olyan hangos, mint sehol máshol, és a pókok extra méretű hálókat szőnek. Baba Dunya emlékeiben megjelennek a reaktorbaleset részletei, és borzalmas, sem embert, sem állatot nem kímélő következményei is. Az emlékek között felbukkannak korábbiak is: a fiatal, kétgyermekes anya mindennapi küzdelmei a megélhetésért és a gyerekeiért…
Alina Bronsky hol megnevettet bennünket, hol pedig könnyeket csal a szemünkbe. Története felkavaró és elgondolkodtató is egyben. „Szívet cseréljen, aki hazát cserél”- mondhatnánk, hiszen Baba Dunya lánya, a Németországban sebészként dolgozó Irina sem boldog, az unokáról nem is beszélve…
A regény úgy mesél a szörnyűségekről, hogy közben a túlélésre tanít, egy olyan kor üzenetét hordozva, amelyben még az élet apró örömei közösségeket összetartó erőnek bizonyultak.


Peter Pomerantsev - Semmi ​nem igaz, bármi lehetséges (megjelent // Európa Kiadó) 

Üdv ​a 21. századi Oroszország szürreális szívében!
Az új Oroszországban még a diktatúra is csak egy valóságshow, melynek szereplői művészlelkű bérgyilkosok, a Kreml bábjátékosaivá avanzsáló színházi rendezők, öngyilkos szupermodellek, magukat keresztes lovagnak képzelő motoros banditák, forradalmár oligarchák. Ez itt az új pénz és az új hatalom birodalma, mely oly gyorsan változik, hogy darabokra töri maga körül a valóságot. Az ország, ahol semmi nem igaz, és bármi lehetséges, még az elképzelhetetlen is.
Az orosz emigráns szülők gyermekeként Londonban felnövő tévés producer, Peter Pomerantsev több mint tíz évet dolgozott Moszkvában. Amikor belevetette magát a robbanásszerűen fejlődő orosz tévéiparba, nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint feltérképezni az országban tomboló korrupció legrejtettebb zugait. Füstös tárgyalókban találkozott az orosz médiagépezetet irányító propagandagurukkal, felkereste a szibériai maffiavárosokat és a szupergazdagok londoni és amerikai szalonjait, aranyásó-akadémiák és agymosó önképző tanfolyamok titkainak nyomába eredt. Ahogy a Putyin-rezsim egyre agresszívabbá vált, úgy merült Pomerantsev egyre mélyebbre.
A Semmi nem igaz… szórakoztató és felkavaró, felejthetetlen utazás a dekadencián át az őrületbe tartó országba. A szerző tűpontos felismerései fájdalmasan, ijesztően ismerősek lehetnek a magyar olvasónak.

#gyerek és #ifjúsági



Két Netflixes film / sorozat könyve is megjelent filmes borítóval, az egyik ráadásul téli hangulatú úgyhogy naná, hogy érdekel :) Frank Li és a szerelem egy különleges ifjúsági könyvnek tűnik, főleg hogy a Minden mindenből megismert illusztrátor írta. A Greta vagyok könyvből sok érdekességet magáról a mozgalom képviselőjéről, és a jelenlegi helyzetről is. Kertész Edina és Somfai Anna könyvei csodásan illusztráltak, és ezek mindig megdobogtatják a szívemet. Bábel emlékezete a Tükörjáró sorozat 3. része, és mivel imádtam A tél jegyeseit, így a folytatásokat is mindenképpen el kell olvassam. Szerafina egy érdekes kalandkönyv lehet, a Phej! pedig inkább vicces és kicsiknek ajánlott. Az illusztrált HP könyv és a jubileumi kiadás hamarosan az enyém lesz, ráadásul kicsit kakukktojások hiszen már október végén jelent meg.  


John Green · Maureen Johnson · Lauren Myracle - Hull ​a hó (megjelent // GABO Kiadó)

Akár egy tökéletes karácsonyi ajándék…

A karácsony varázsát az utóbbi idők három bestseller-szerzője – JOHN GREEN, MAUREEN JOHNSON és LAUREN MYRACLE – kelti életre egymáshoz kapcsolódó, kacagtató és elbűvölő történeteiben, amelyek úgy szólnak szerelemről, romantikáról és csókokról, hogy az olvasónak a lélegzete is eláll tőle.

„Olyan mulattató komédia, hogy Shakespeare-hez is méltó lenne.”
– Washington Post Book World


Kirsten Smith - Trinkets ​– Csecsebecsék (megjelent // Könyvmolyképző Kiadó) 

Üdvözlünk az Anonim Tolvajok klubjában

ISMERD MEG TABITHÁT: A nap besüt a szobámba, és én ránézek a hógömbökből, fülbevalókból és ruhákból álló gyűjteményemre. Szinte mindenhez az enyves kezemnek köszönhetően jutottam hozzá. És bár törvénytelenül szereztem őket, legalább van egy halom csecsebecsém, ami boldoggá tesz. Az emberek eltűnnek, a tárgyak viszont megmaradnak.

ISMERD MEG ELODIE-T: Semmi sem segíti úgy az új barátságokat, mint a meglepetés csecsebecsék… A lopott ajándék jóval többet jelent a vásároltnál mindazért, amin keresztül kellett menned érte.

ISMERD MEG MOE-T: Biztos vagyok benne, az első pár hónapban Shawn azt hitte, részletes jegyzetet írok, hogy fejlesszem magam, de igazából csak listát írtam arról, miként érdemes és miként nem érdemes lopni. Például „ne viselkedj bűnösként” vagy „ne lopj azoktól, akiket ismersz” vagy „lopj üzletláncokból” vagy „ha lehet, lopj sajtot”.


Valentina Giannella - Greta ​vagyok (megjelent // Móra) 

Ismerd ​meg Greta Thunberget, a kamasz lányt, aki egymaga majdnem kétmillió kortársát vitte az utcára egy péntek reggel Sydney-től San Franciscóig, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy közös összefogással hogyan változtathatjuk meg a visszafordíthatatlannak tűnő klímaváltozást. „Itt mindenki Greta”. Ez egy új, világméretű közösségvállalást fejez ki. Egy félelmet nem ismerő lány felébresztette és megjelenítette egy egész nemzedék lelkiismeretét, s ma már fiatalok százezrei vallják a tudományosságnak, a Föld tiszteletben tartásának és a környezeti egyensúly megóvásának egyetemes elveit. „Nem reményre van szükségünk, hanem cselekvésre. Ha cselekszünk, csak akkor reménykedhetünk újra.” – Greta Thunberg aktivista, az alternatív Nobel-díj kitüntetettje, a Nobel-békedíj jelöltje, 16 éves.
A tudományos kutatásokra és statisztikai adatokra támaszkodó könyvből megérthetjük, milyen folyamatok mennek végbe a bolygónkon.

Mit jelent az éghajlatváltozás? Milyen következményekkel jár a jelenben és főleg a jövőben? Mit kell tenniük a kormányoknak, és mit tehetünk mi azért, hogy feltartóztassuk a folyamatot?

Rövid fejezetekkel, naprakész adatokkal és remek illusztrációkkal ez a könyv tudományosan pontos, mégis közérthető látleletet ad ama tíz és száz év közötti olvasóknak, akik meg akarják ismerni Greta, a fiatalok és a kutatók szigorú intelmeinek okait.


David Yoon - Frank ​Li és a szerelem (megjelent // GABO Kiadó)

Frank ​Linek két neve van. Az amerikai neve Frank Li, a koreai Sung-Min Li. Senki sem szólítja a koreai nevén, még a szülei sem. Frank alig beszél koreaiul. Dél-Kaliforniában született és nevelkedett.
A szülei mégis elvárják tőle, hogy egy kedves, koreai lány legyen a párja. Ez gond, mert Frank végre az álombarátnővel jár: Brit Meansszel. Brittel, aki éppen olyan vicces és kocka, mint ő. Brittel, aki mindenkinél jobban képes megnevettetni. Brittel, aki… fehér.
Frank életében először szerelmes, és szembe kell néznie a ténnyel, hogy bár a szülei mindent feláldoztak azért, hogy őt a lehetőségek hazájában neveljék fel, a hagyományos elvárások miatt mégsem lehet hétköznapi amerikai tini. Frank kétségbeesetten szeretne Brittel lenni úgy, hogy a szülei erről ne szerezzenek tudomást, ezért egy családi baráthoz, Joy Songhoz fordul, aki hasonló problémával küzd. Kiötlenek egy tervet, így segíthetnek egymáson, és a szüleik sem lihegnek a nyakukba. Frank azt hiszi, minden gondja megoldódott, de aztán olyasmi történik, ami miatt eltűnődik, tudott-e addig bármit is a szerelemről vagy akár saját magáról.

David Yoonnak ez az első regénye. Ő illusztrálta a Minden, minden című könyvet, amit felesége, Nicola Yoon írt.


Christelle Dabos - Bábel ​emlékezete (megjelent // Libri Kiadó)

Két év és három hónap telt el azóta, hogy Ophélie akarata ellenére visszatért Animára. Kényszerű magányában gondolkodni volt ideje elég, és elmondhatatlanul szeretne végre utánajárni mindannak, amit Faruk Könyvéből kiolvasott és Istentől megtudott. Némi segítséggel eljut Bábelre, és hamis személyazonosság alatt igyekszik megtalálni a helyét az ottani társadalomban.

A beilleszkedés egyfelől nem túlságosan nehéz, ugyanis a szilánkcsoport lakossága származását tekintve igen vegyes, a legmodernebb technikai vívmányokkal azonban olykor meggyűlik az Animista baja. A nyomozását leginkább az segíti, hogy felveteti magát a helyi virtuózneveldébe, ahol persze újabb ellenfelei és irigyei is akadnak. De vajon az olvasótehetsége elég lesz-e ahhoz, hogy mélyebbre ásson, és közelebb kerüljön az igazsághoz? És hogy Thorn nyomára bukkanjon a bábeli zűrzavarban?


Somfai Anna - Barátságháló (megjelent // Cerkabella) 

Időutazásos kalandok a múltban és egy másik dimenzióban! Lencsi és Fülöp egy különleges képességű macska segítségével nemcsak a gonosz ellen szövetkezik, hanem egyúttal a szigorú Márti néni körül szakadozó barátsághálót is újraszövi. Fantasztikus meseregény a világot összetartó hálókról.
Somfai Anna író, fizikus ezzel a kézirattal 2017-ben megnyerte az Aranyvackor pályázat különdíját.

„Fülöp leheveredett az ágyára, és a Star Wars posztert bámulta, amit még papától kapott, amikor az utolsó részt együtt megnézték. Miféle erő lakozhat a barátságkristályban? Amióta kézbe fogta, biztos volt benne, hogy a kristályban valamiféle pozitív erő lakik. Vagy csak jó célra használta, mint a jedik? Előhúzta a zsebéből a kristályt, vizsgálgatta, forgatta. A barátságkristály szürke színben csillogott, és a végtelen jelnek csaknem a fele fényesen ragyogott rajta. Vajon Kasztórnak mi szüksége van a kristályra?”



Kertész Edina - A lány, aki csillagász akart lenni (megjelent // Naphegy Kiadó) 


Élt egyszer egy kislány, aki a csillagokról álmodott. Folyton az égboltot fürkészte, és kedvenc mitológiai szereplőinek csillagképekbe vetített alakját kereste.
A kislány, Balázs Júlia felnőve az első magyar női csillagász lett. Olyan munkát végzett és olyan felfedezést tett, amilyet korábban egy nőtől nem vártak el.
A Sváb-hegyen, távol a világ zajától, van egy csillagvizsgáló. Egykor itt állt az ország legnagyobb távcsöve, mellyel a hol elhalványuló, hol újra felvillanó csillagokat vizsgálták.
Ebben a csillagvizsgálóban élt egyszer egy tudós csillagász. Egy anya, aki nappal a földi feladatait látta el, de ahogy lement a nap, és feltűntek az éjszakai égen az első fények, visszatalált a gyerekkori álmaihoz.


Robert Beatty - Szerafina ​és a Fekete Köpeny (megjelent // Könyvmolyképző Kiadó) 

„Sose ​tedd be a lábadat az erdőbe, mert ott sok veszély leselkedik rád, árny és csillogás is; rabul ejtik a lelkedet!”

Szerafinának még sohasem volt oka dacolni apja utasításával, hogy ne merészkedjen a Biltmore-birtok határain kívülre. Rengeteg felfedeznivaló akad a Vanderbilt házaspár hatalmas és pompás házában, csak gondosan ügyelnie kell, hogy senki se láthassa meg. Az odafenn lakó gazdagok mit sem sejtenek Szerafina létezéséről; apjával együtt mindig is az alagsorban éltek. A kislány megtanult éjszaka settenkedni a sötét folyosókon, rejtőzködni és lopakodni az udvarház titkos ajtóin és folyosóin keresztül.

Ám amikor egymás után tűnnek el a gyerekek a birtokról, csakis Szerafina ismeri a rejtély nyitját. Egy titokzatos, fekete köpenyes alak járja éjszakánként Biltmore folyosóit. Saját hajmeresztő megmenekülése után Szerafina mindent kockára tesz, amikor szövetségre lép Braeden Vanderbilttel, Biltmore tulajdonosainak ifjú unokaöccsével. Braedennek és Szerafinának kell tehát fényt deríteniük a Fekete Köpenyes Férfi valódi kilétére, mielőtt az összes gyermeknek menthetetlenül nyoma vész.

A kutatás során Szerafinát éppen abba az erdőbe vezeti az útja, amitől mindig is óvakodnia kellett – és ahol egy régen elfeledett mágia nyomaira bukkan. A gyermekek megmentéséhez Szerafinának nem csupán legsötétebb ellenségével kell szembenéznie, hanem saját származásának különös rejtélyeivel is.


J. K. Rowling - Harry ​Potter és a Tűz Serlege illusztrált kiadás (megjelent // Animus Kiadó) 

Attól fogva, hogy a Kviddics Világkupa döntője után felizzik az égen a Sötét Jegy, Harry Potter minden lépését veszély kíséri. A negyedik tanév elején a Tűz Serlege őt választja ki a Roxfort képviseletére a legendás Trimágus Tusán, ahol olyan feladatokkal kell megbirkóznia, amelyek a legkiválóbb varázslókat is próbára tennék. A tusa azonban csupán előjátéka egy minden eddiginél kockázatosabb erőpróbának. Little Hangleton ködlepte temetőjében ugyanis a legsötétebb mágia fortyog…
A Kate Greenaway-díjjal kitüntetett Jim Kay utánozhatatlan művészi erővel idézi elénk a negyedik Harry Potter-kötet jeleneteit és szereplőit ebben a különleges, illusztrált kiadásban.

J. K. Rowling - Harry ​Potter és a bölcsek köve jubileumi kiadás (megjelent // Animus Kiadó) 




Remy Mazel - Pfuj! (megjelent // Álomgyár Kiadó) 

A világ telis-tele van mindenféle undi dologgal. Ezek nagyon érdekesek is lehetnek ám! Tudtad, hogy a lajhárok sosem pukiznak? Vajon miért? Hallottál már arról, hogy trágyából, azaz tehénkakiból házat lehet építeni? De hogyan? Ismered a világ legdrágább kávéjának furcsa titkát? Szerinted finom lehet? Ebben a könyvben választ találsz ezekre a kérdésekre, és még nagyon sok másikra is. Gyere, ismerkedj meg te is az állatvilág, a konyha, sőt, az emberek legérdekesebb undiságaival!




#önfejlesztés #gasztro #életmód


 Tari Annamária gondolataira mindig kíváncsi vagyok, ráadásul az új könyve nagyon is mai témát dolgoz fel. A Ne szarakodj, csak élj! már a címével felhívta a figyelmemet, és bár nem érzem magam elbaszottnak az életemet, de hátha tud érdekes dolgokat mondani. A Buddha tálak nagyon színes könyv, és bár én nem szeretek minden zöldséget, de mostanság szívesen nézegetek szakácskönyveket. Ez már az öregség jele? A Visszafordítható kapcsolódik a klímaválság, klímaszorongás témakörhöz, lehet hogy már unjátok, de én fontosnak érzem, hogy erről (is) olvassak.


Tari Annamária - Online ​illúziók – offline valóság (megjelent // Tericum Kiadó)

Influenszerek ​és youtuberek, szuper életérzések, fantasztikus utazások, fancy ruhák, menő trendek. Több millió követő az Instagramon, tizenöt millió feliratkozó a YouTube-on. A gyors és könnyű meggazdagodás vonzó ígérete. És ki ne akarna hinni ebben?
De az átlagos kamasz és tinédzser mosolygó szelfijei mögött ott lehetnek a depresszív érzések. Megannyi „barát" és ismerős ellenére a magányosság. Mindenkiben ott van a fantasztikus élet utáni vágy, és az online térben kéznyújtásnyira látszik az elérése. Egészen addig a korig, amíg a kijózanító valóság meg nem jelenik az egyetemen vagy egy munkahelyen.
Ma, bármilyen korú gyereket nevel is egy szülő, vagy tanít egy tanár, szükség van arra, hogy a valóságot vonzó színekkel ábrázolja, amit érdemes felfedezni. Az addiktív közösségi média és a realitás párharca kemény menet. Az online tér köldökzsinórja egyre vastagabb, nárcisztikus buborékunk egyre nő. Ahhoz azonban, hogy ezt felismerjük és saját értékrendet alkossunk, éppen a belső előállítású biztonságunkra lenne a legnagyobb szükség. Mára a legfontosabb kérdéssé az vált, hogyan maradhatnak konstruktív érzelmi kapcsolatban a felnőttek a digitális generációk kisebb és nagyobb tagjaival?


Gary John Bishop - Ne ​sz*rakodj, élj! (megjelenés  11.30 // Maxim)

Ébredj fel, kib*szottul csodálatos teremtmény vagy!
Mi áll utunkba, hogy legjobb formánkat hozzuk? Az emberek többsége a következőket nevezi meg: emberi kapcsolatok, pénz, munkahely és sorscsapások. E magyarázatok mind egyformák. Gary John Bishop, aki évtizedeken át dolgozott személyi trénerként, észrevette, hogy az ember legnagyobb ellensége önmaga. A sértődőksek ne vegyék meg ezt a könyvet. Nem nekik való.

Ellenben aki olyan olvasmányt keres, melynek segítségével felszínre hozhatja rejtett belső értékeit, amelyek alig várják, hogy megnyilvánuljanak, akkor annak szerecséje van. Ez a könyv a legyőzöttekhez és beletörődőkhöz szól. A valódi változtatások manifesztuma, melynek célja, hogy felmutassa önnön nagyságunkat.



Janits-Szabó Virág - Buddha-tálak (megjelent // Boook Kiadó) 

Pazar tálakon találkoznak vegetáriánus és vegán fogások ebben a nem mindennapi receptkönyvben. A többségében könnyen elkészíthető, kivétel nélkül egészséges és harmonikus receptek más-más hangulatvilágot idéznek meg, miközben olyan csodálatos tálak kerülnek elénk, mint a Stresszoldó vagy az Édes ébredés Buddha-tál.

Virág, a Városi Jógi tanítója és az Örömfőzés című szakácskönyv, valamint a Látó mese szerzője újraálmodta a Buddha-tálak műfaját. Új könyvében ázsiai tálak, édes tálak, reggeliző és gyógyító tálak egyaránt helyet kaptak. Kipróbálásukkal a test és a lélek is feltöltődik, hiszen a szerző a tőle megszokott bölcsességgel és derűvel segít a tudatos, örömteli táplálkozásban. Olyan, mintha nem is szakácskönyvet, hanem egy bölcs útmutatásokkal teli képeskönyvet lapozgatnánk. A Buddha-tálak nemcsak remek receptgyűjtemény, hanem bárhol és bármikor elővehető értékes olvasmány.

Paul Hawken - Visszafordítható (megjelent // HVG Könyvek) 

A klímaváltozás kapcsán megjelenő riasztó hírekkel szembesülve nehéz átlátni, hogy mit tehetünk a válság elhárításáért a kormányok, települések, vállalatok és az egyének szintjén. A Visszafordítható segít minket az eligazodásban: a Project Drawdown keretében elismert kutatók, tettre kész szakemberek, elkötelezett politikusok a világ minden tájáról egy tudományosan alátámasztott, gazdaságilag rentábilis, előremutató javaslatcsomagot készítettek a klímakatasztrófa megállítására.
A hiánypótló könyv 100 innovatív megoldást mutat be mindenki számára közérthető módon az élet különböző területeiről. Megismerhetünk már alkalmazott technológiai újításokat és szemléletformáló kezdeményezéseket, sőt még fejlesztés alatt álló terveket is. Ha az elkövetkező harminc évben ezeket a módszereket következetesen alkalmazzuk, csökkenthetjük a károsanyag-kibocsátást, visszafordíthatjuk a klímaváltozást, és lehetőséget kapunk egy élhetőbb, igazságosabb világ kialakítására is.

#történelmi 

Csak egy könyv került ebbe a témába, de az annál különlegesebb. Ez a könyv nagoyn érdekes dolgokat mesél Hans Aspergerről, aki aktív bűnrészességet vállalt a holokausztban. 


Edith Sheffer - Asperger ​gyermekei (megjelent // Európa Könyvkiadó) 

Hans ​Aspergert, az autizmus és a róla elnevezett Asperger-szindróma kutatásának úttörőjét évtizedeken keresztül mint a fogyatékos gyermekek elszánt védelmezőjét ünnepelték világszerte. Edith Sheffer, a díjnyertes történész-író megrázó új kötetében azonban más oldaláról ismerhetjük meg a világhírű orvost, aki nem elszenvedője volt Hitler Harmadik Birodalmának és fajgyűlölő politikájának, hanem mélyen egyetértett a nemzetiszocialista ideológiával, és aktív bűnrészességet vállalt vele azáltal, hogy rá bízott gyermekek százait ítélte az életre méltatlannak.
A rezsim Európa-szerte milliókat küldött a halálba származásuk, vallásuk, politikai hovatartozásuk, sőt viselkedésük és fizikai vagy mentális állapotuk alapján. A rendszert kiszolgáló pszichiáterek elsődleges célpontjai a gyermekek lettek, főként azok, akikről azt feltételezték, hogy hiányzik belőlük a szociális készség – kijelentették, hogy a Birodalomban nincs hely a számukra. Asperger és kollégái egyes „autisztikus” gyermekeket megpróbáltak átformálni, hogy hasznos állampolgárai legyenek a Harmadik Birodalomnak, ám azokat, akiket „gyógyíthatatlannak” minősítettek, kíméletlenül a Spiegelgrundra, az egyik leghírhedtebb gyermekgyilkossági központba utalták.
A nácizmus és az autizmusfogalom összekapcsolódásának első teljes körű feltárása rendkívül alapos kutatómunka eredménye. Edith Sheffer megrázó könyvét olvasva nem nézhetünk félre, kénytelenek vagyunk végiggondolni, hogy az akár ártalmatlannak tűnő társadalmi előítéletek, címkézések és listázások milyen döbbenetes tragédiákhoz vezethetnek.


#chicklit #romantikus 

Jane Austenről olvasni mindig érdekes, és nekem nagyon tetszik Beth Pattillo könyvének fülszövege is. Az Egy cukrászmester könyv borítója is nagyon figyelemre méltó, bár kicsit giccses, de a történet igazi romantikus és nagy ívű történetet sejtet. 


Beth Pattillo - Jane ​Austen tönkretette az életem (megjelent // Lazi ) 

Jane ​Austen halála után majd' háromezer levelét semmisítették meg, így azokkal együtt odavesztek Jane életének titkai is. De vajon mi merült feledésbe?
Emma Grant Austen-kutató mindig a szabályok szerint élt: házas, jó tanári állása van és tervezi az „előírt” két gyereket is. Ideális élete darabokra hullik, amikor férjét rajtakapja egy másik nővel. Austen-sugallta romantikus elképzeléseiről kiderül, hogy ostoba álmok. Emma elárulva és egyedül érzi magát.
Amikor plagizálással vádolják, az állását is elveszíti, és Angliába utazik egy kétségbeesett küldetésre az eltűnt Jane Austen levelek után, azt remélve, hogy így helyreállíthatja megtépázott hírnevét. Egy remeteként élő özvegyasszony azt ígéri Emmának, hogy megmutatja neki a leveleket, ha megígéri, hogy megtartja Jane titkait, és végrehajt egy sor feladatot. A feladatok teljesítése közben Emma bejárja Jane Austen Angliáját, új szemmel néz az írónő és a saját életére, és összehozza a sors egy régi baráttal is…
Miközben Emma felfedezi a legendás író legbelsőbb gondolatait és küzdelmeit, lassan ráeszmél, hogy Jane-nek mi oka volt a titkolózásra, és azt is megtapasztalja, mi a valódi lojalitás.


Laura Madeleine - Egy ​cukrászmester meséje (megjelent // Lettero Kiadó) 

1909, Párizs:
Pâtisserie Clermont, a híres cukrászda – itt kap munkát egy vidékről felkerült fiú. Megbabonázza az ismeretlen világ: az elegáns vendégek, az aranyló karamellcsodák, a habos krémek. Miután megismerkedik a gazdag tulajdonos lányával, kezdetét veszi egy olyan szerelem, amelynek sosem lett volna szabad megtörténnie.
**********
1988, Cambridge:
Petra nagyapja, a híres történészprofesszor nemrégiben elhunyt. A lány rábukkan egy régi fotóra a hagyatékban: a képen a nagyapa áll, mellette két ismeretlen, és mögöttük a Clermont cukrászda. A fotó hátoldalán pedig egyetlen mondat, a nagyapa kézírásával: „Bocsáss meg!”
Így indul egy súlyos titok kinyomozása, amely évtizedekre meghatározta generációk sorsát…




Ti beszereztetek valami újdonságot novemberben? Meséljetek kommentben! 

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe