Roald Dahl - Fantasztikus Róka Úr

8:57:00 PM


A Kolibri Kiadó ismét újabb Roald Dahl könyvvel gazdagítja a szerzői gyűjteményt. A Fantasztikus Róka úr, ami magának Dahlnak is egyik kedvenc története volt új fordításban és Quentin Blake szenzációs rajzaival jelent meg. S természetesen ismét szívesen mutatjuk be nektek ezt a nagyszerű kötetet és ha szerencsések vagytok ti is megnyerhettek egyet a három példányból. Csak kövessétek augusztus 25-30 között a Blogturné állomásait és fejtsétek meg a rejtvényeket.


Roald Dahl - Fantasztikus Róka Úr

Eredeti cím

Fantastic Mr Fox

Oldalszám

96

Fordító

Pék Zoltán

Önálló történet

Illusztrálta: Quentin Blake

Fülszöveg

Minden alkalommal, amikor Róka úr egy-egy zsíros tyúkkal, libával vagy pulykával tér haza esti portyájáról, a falu három elvetemült gazdája majd szétrobban a dühtől a farmjukat ért támadások miatt. A dagadt Buci, a törpe Bugris és a vézna Bán ezért bosszút esküszik. Elhatározzák, hogy örökre kiforgatják Róka urat, feleségét és gyerekeiket a családi odúból. Csakhogy Róka úrnak is megvan a magához való esze! Agyafúrt tervet eszel ki... méghozzá fantasztikusat! 

"Róka úr és a három rókakölyök tempósan, egyenes vonalban ásott. Annyira izgatottak voltak, hogy nem éreztek se fáradtságot, se éhséget. Tudták, hogy hamarosan nagy lakoma vár rájuk, és fel-felkuncogtak, amikor csak eszükbe jutott, hogy Buci tyúkjait fogják enni. Remek érzéssel töltötte el őket a tudat, hogy míg a dagadt gazda a dombon arra vár, hogy ők éhen haljanak, közben vacsorát is ad nekik, még ha nem is tud róla."

A rókák mindenkit legyőznek


Ugye tudjátok, rólam hogy róka mániás vagyok? Mondtam már azt hiszem ezt a blogban, de ha megnézitek az Istagramom, vagy bármelyik közösségi oldalamat, akkor szerintem rájöttök, hogy igencsak rókás lány vagyok (a lajhárokon, és a mókusokon kívül természetesen!) Lenyűgöznek ezek a csodás bundájú, okos, és cseles állatok, így mindenféle rókás cuccot beszereztem már a bögrétől, a könyvjelzőig, a noteszen és a giccses nippeken túl. Ezzel nem is untatlak titeket, most új rókás kedvencem van, hiszen mindenképpen felkerült a kedvenc rókáim közé Fantasztikus Róka Úr. Mert vicces, okos, leleményes és erős karaktere volt Roald Dahl meséjének, ami egyszerre szól nekünk felnőtteknek, és a kisebbenek is. Vannak benne poénok, amiket a felnőttek érthetnek meg, és vannak olyan dolgok, amik miatt a gyerekek izgulhatnak. Pont ezért is szeretem Roald Dahl történeteit, mert ott van bennük ez a kettősség, amitől igazán egyediek, és igazán Dahlosakká válnak ezek a regények.

Miért ilyen rövid ez a kiváló történet? 


Annyira gyorsan eltelt a 96 oldal, hogy kétszer is ki kellett olvassam. Mert tényleg mindösszesen ennyi az egész könyv, így nagyjából fél-egy óra, vagy talán még annyi sem kellett, hogy kiolvassam, de ez nem von le szerencsére semmit az értékéből. Mert ez egy jó könyv! Tanulságos, vicces és tényleg Roald Dahlos, Nem 100%-ig, de ott vannak az író jegyei, a morbid humor, a tanulságok, a leíró nevek, a jó és a rossz szereplő közötti párhuzam és mindehhez Quentin Blak kitűnő rajza adják az illusztrációt.

Tudjátok, hogy a Matildát imádtam, a Boszorkányokat is nagyon szerettem, és most felkerült hozzájuk a Fantasztikus Róka Úr is. Az író olyan különleges történetet hozott, amiben a rókák túljárnak a kapzsi és gonosz gazdák eszén, akik mindent megtesznek azért, hogy ők nyerjenek. Az izgalmas történetben végig drukkolhatunk a rókáknak, mert Dahl szerintem gyorsan lefekteti az alapokat. Az emberek a gonoszak, puskával várják az éhes rókaapukát, hogy kilőjjék, mert ő lopkodja a libákat és a kacsákat, hogy éhes családját (feleségét, és négy rókafiát) ellássa. Az olvasó gyorsan el is helyezkedik a képzeletbeli lelátó székein, eldördül a rajtpuska és mehet a mindent eldöntő mérkőzés az emberek és az állatok között.

Az erdőben ezzel egyidőben megjelennek a munkagépek, amiket a három gonosz gazda azért szerzett, hogy aláássanak a rókabirodalomnak (és még sok más állat birodalmának) és örökre véget vessenek az állatok életének. Nyilván, aki nem rókagyűlölő (ugye nincs itt ilyen?!), az rögtön Róka Úrnak és családjának kezd drukkolni. Egyébként is, Buci, Bugris, és Bán (micsoda beszélő nevek) és a róluk szóló leírások annyira elrettentőek, hogy azonnal kialakul az utálkozás a gazdák iránt. És van is miért utálni őket. Tényleg gonoszak, és arra sem restek, hogy munkagépekkel kotorják ki a rókák védett odúját. Persze Fantasztikus Róka Urat sem kell félteni, nem hagyja magát és tervet eszel ki, hogy szeretett feleségét és kölykeit mentse.


Értékelés: 5/4.5


Annyira olvastam volna még tovább a rókák történetét, hogy azt sajnálom csak, hogy ilyen kis rövidke lett az egész. Végig szórakoztató volt az egész történet, volt benne izgalom, tanulság, és természetesen zseniálisak a rajzok (én már nagyon megszerettem Quentin Blaket, ez már a 4. könyv, amit ő illusztrált és olvastam). Gyerekként és felnőttként is élvezhető Roald Dahl rókás története, úgyhogy tessék szépen megvételezni magatoknak, mert örök darab lesz a könyvespolcon.

Tetszett, hogy a történetben az állatok jók, míg a három gazda beszédes nevei és leírásai jó kis párhuzamban állnak a rókákkal, a borzokkal és a többi állattal. Míg az állatok tudnak békében élni egymás mellett, és összetartanak, addig az emberek csak az anyagi javakat nézik, lételemük az, hogy minél több pénzt szerezzenek, és erre bármi áron képesek. Bár tudjuk és le is van írva, hogy az állatok sem ártatlanok (főleg Fantasztikus Róka Úr nem az, mert hát tyúkokat, libákat lop a gazdáktól), de mégis az ő "vétkük" eltörpül a kapzsi gazdák mellett.

Fantasztikus Róka Úrra tényleg illik a jelző, mert okos ötletével elég különleges tettet vitt végre, és egyébként is, minden jó, ha a vége jó. Csak lehetett volna kicsit hosszabb a könyv. Szerezzétek be ti is a Kolibri Kiadó újra kiadott Dahl kötetét, mert kicsiknek és nagyoknak is jó választás ez az állatos tanmese, ráadásul Pék Zoltán olyan fordításban adja át, hogy élvezet olvasni/felolvasni. Nekem felnőttként nem okozott csalódást a történet:)

+ Éljenek a rókák! Több rókás könyvet a könyvpiacra!



Vedd meg most!
Szerezd be a könyvet 20%-os kedvezménnyel.

Blogturné extra: rókás könyvborítók és rókás történetek

Több gyerekkori kedvenc történetem is eszembe jutott, amikor rókás borítókat és történeteket kerestem. Fekete István, vagy Móra Ferenc, de még Móricz Zsigmond történeteiben gyakran előfordulnak róka szereplők. A személyesen kedvencem Rémusz bácsi meséi voltak, ahol bár a róka nem annyira fantasztikus, mint Dahl főhőse, de sok vicces helyzetben megtalálható. A kis herceg rókáját nem lehet elfelejteni, Kormoskát is nagyon szerettem. A macskaróka és a Pax pedig nem annyira régi történetek, ezekre fáj a fogam már egy ideje, hogy birtokoljam őket, mert hát ott is rókák a főszereplők. Ti tudtok még rókás történeteketről, vagy rókás borítókról? 










Nyereményjáték


A történetből készült film egyik nagy húzóneve George Clooney volt, aki magának Róka úrnak kölcsönözte a hangját. Játékunkban állatos rajzfilmhősöket találtok, és arra vagyunk kíváncsiak, hogy eredetileg melyik híres színész hangján szólaltak meg. Tehát a Rafflecopter megfelelő sorába a színészek nevét kell beírni.



a Rafflecopter giveaway

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk. 

A turnéban résztvevő bloggerek


08.25 Olvasónapló
08.26 Kelly és Lupi olvas
08.27 Szembetűnő
08.28 Zakkant olvas
08.29 KönyvParfé
08.30 Dreamworld

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe