Osvald Ajna - Aura I. - A láthatón túl

8:06:00 PM


Kaptam egy kedves felkérést egy kezdő írótól, én pedig igent mondtam, mert meggyőzött a könyv fülszövege, és néha kifejezetten jól esik olyan könyveket olvasni, amik nincsenek ott mindenki könyvespolcán, vagy nem hype-olják túl más bloggerek, könyves oldalak. Aura vagyis A láthatón túl egy kedves kis kutyás történet volt, ami nem mentes a hibáktól, de mivel első könyves szerzőről van szó, mindig van mit tanulni, ezzel pedig fejlődni is. Én bízok a folytatásban, szóval hajrá Ajna, és hajrá Aura!


Osvald Ajna - Aura I. - A láthatón túl

Kiadó

Magánkiadás, 2016.

Oldalszám

200

Sorozat

Aura I.

Fülszöveg

Mit lennél hajlandó feladni a szerelemért? Hanna, a 25 éves érdi lány mindent odadob. Imádott karrierjét, szerető családját, gyerekkori barátait. Átutazza a fél világot, hogy kedvesével lehessen. Hátrahagy mindent, kivéve egyvalamit: Aurát, hűséges, tűzrőlpattant yorkshire terrierjét, akinek hála az is elénk tárul, hogy milyen a világ kutyaszemmel. Az ambiciózus páros fel van rá készülve, hogy nem lesz könnyű új életet kezdeniük a nyüzsgő New York szívében, de ami valóban vár rájuk, az minden képzeletüket felülmúlja. 

Az események pörgő láncolata életveszélyes kalandokba sodorja őket, ahol összemosódnak a szerepek. Ki az igaz szerelem, ki a barát és ki az ellenség? Hanna képes lesz hűnek maradni szerelméhez vagy a végzet az arrogáns, titokzatos, ámde észvesztően jóképű olasz üzletember karjaiba sodorja? És legfőképpen, hű tud-e maradni Hanna önmagához az emberpróbáló fordulatok között? Ha meg akar küzdeni a jövőjéért, előbb szembe kell néznie múltja kísértő titkával.


Egy kutyás lány New Yorkban


A történet meglepően cukin indul, ugyanis az egyik mesélő maga a főszereplőnk, vagyis Hanna kutyája, Aura. A 8 éves kis terrier gondolataiba nyerhetünk betekintést, ugyanis ő lesz a mesélőnk rögtön az elején, aztán pedig néha Hanna, vagy Daniel, néha pedig Aura érdekes gondolatait olvashatjuk a történetben. Megismerhetjük a kutyus életét, hogyan került Hannához, mióta él vele (8 éve nagyjából) és arról is megtudhatunk többet, hogy hogyan került Hanna New Yorkba, pontosabban ki miatt is. Érd és New York között hatalmas távolság van, amit a könyv aprólékosan hidal át. Hanna és szerelme Róbert életébe láthatunk bele, akik a pezsgő nagyvárosban élnek. Róbert jól menő pénzügyi tanácsadó cégnél dolgozik, és állandóan ideges. Elhanyagolja Hannát, kevés időt tölt otthon, hétvégén is dolgozik, sokszor morcosan jön haza, állandóan ígérget, egyszóval nem éppen a legszimpatikusabb szereplő. Érzi Hanna is, hogy gond van a kapcsolatukkal, főleg, hogy csak fél éve vannak New Yorkban, ami bár a világ legnagyobb városa, a lány sokszor magányos. Beleláthatunk a new yorki emberek életébe is egy kicsit, de magáról a városról azt hiszem elviseltem volna több leírást, vagy érdekességet, mert én magam még nem jártam ott, de szívesen olvasom róla. Talán maga az írónő sem járt volt még ott (én legalábbis a leírásokból így éreztem) ezért nem ment bele a túlzott részletekbe. A könyvnek van egy másik szereplője Hanna mellett, ő Daniel, aki Olaszországban él, és szintén van egy kutyája. A férfiről később sok érdekes dolog derül ki, és persze azt is megtudhatjuk, hogy hol ér össze a Róma - New York - Érd hármas is :) Annyit elárulok, hogy érdekes lesz mindegyik fordulat.


A váltott szemszögekből nekem főként Aura, és Daniel leírásai tetszett, a férfi eléggé titokzatos ahhoz, hogy vártam a róla szóló részeket. Hanna kitartása, és kutyája iránt érzett szeretet szimpatikussá teszi, és sokszor sajnáltam őt Robi és az elhanyagoltság miatt. Nem nőtt a szívemhez a szereplő, de sok mindenben egyet értettem vele. Érdekes volt olvasni a munkájáról (a lány egy galériában dolgozik), hogy hogyan végzi munkáját, milyen feladatai vannak, vagy éppen mivel telik egy napja. Aura viszont egy olyan nézőpontot mutat be, amiben szerintem lubickolt a szerző. Valahogy érezhető volt, hogy Osvald Ajna is szereti és megérti, vagyis inkább bele tudja képzelni magát, hogy hogyan érezhet a gazdája és a világ iránt egy kuya.

Elbaltázott gyilkosság a Central Parkban


Van a történetnek a szerelmi és kutyás szál melett egy "nyomozós" szakasz is, és én mint krimi rajongó ezt egy kicsit összecsapottnak éreztem. Nehéz spoilerek nélkül írni erről, de annyi a lényeg, hogy a Parkban hullákat találnak, és már az egész város arról beszél, hogy egy "sorozatgyilkos" szedi az áldozatait. Sajnos nincs kifejtve jobban ez az egész, de ott van a történetben és néha felbukkan. Továbbá van egy érdekes kutyás klub is, ahová Hanna bekerül egy nő által (Valery), amiről szintén érdekes dolgok derülnek ki. Hanna egyszer egy hátborzongató helyzetben találja magát, de ezt nem éreztem eléggé erősnek, hogy a krimi irányba terelje összességében a regényt. Tudom, hogy ezeknek még lesz jelentősége a jövőben, de inkább kalandregény vagy romantikus regény a könyv, mintsem krimi.

Ami sokkal érdekesebb az Daniel és Hanna kapcsolata, ami nem nélkülözi a szócsatákat, és a csípős megjegyzéseket. A fiatalok munka kapcsán találkoznak, aztán pedig egy még érdekesebb eseményen futnak össze, ami mindkettejük jövőjét meghatározza. Kettőjük között kétségtelenül működik a kémia, és látszott, hogy az írónő sok hangsúlyt fektett a kettejük kapcsolatára, és ezt örömmel nyugtáztam én is.

Értékelés: 5/2.5 


Meglepően gyorsan olvasható Aura története, nekem egy délután kellett a horvát tengerparton és máris a végére értem a történetnek. Kellően fenntartotta az érdeklődésemet a regény, mert közben kikapcsolhattam. A történet nem igényel túl sok koncentrációt, néhol kifejezetten kiszámítható, és egyszerű, de ez nem volt baj, akkor pont erre volt szükségem. Sajnos azért volt néhány hibája a történetnek, de kezdő íróként ez nem annyira gond. Osvald Ajna története mintha mindenből akarna egy kis szeletek lecsípni (krimi, romantika, kalandregény, állatos történet), de ez a "sokat akarok markolni, keveset fogok esete". Az Aurás szemszög üdítő a sok "emberi" gondolat között. Valahogy én is így képzelem el a kutyákat, hogy hasonló dolgokon jár az eszük. Szerettem ezeket a rövid részeket olvasni, és bár a terrierek nem a kedvenc kutyatípusaim, Aura mégis szimpatikus volt a maga kis izgágaságával és pozitív hozzáállásval. Jó szimata van, és jók a megérzései, fontos dolgokat mond ki, és megérez dolgokat, így a neve tényleg illik rá.

A kétlábúaknak meg kellene végre értenie egyszer s mindenkorra, hogy nekünk, kutyáknak a gazdánk jelenti a világot.

Hanna érdekes karakter volt. Néha nem volt túlzottan szimpatikus (Robival való tökölődés és némi indokolatlan női hiszti), néha pedig kifejezetten tetszett, hogy kiáll magáért, és tudott és akart tenni is, ha kellett. Elég sok fejlődésen keresztül ment a vidéki kislányból, de azért közben néhány döntése nem mindig volt helyénvaló, de ezt a fiatalsága számlájára írom. Robi szerintem egy pöcs (de jól esett leírni), de lesz még szerepe bőven a történetben, így még változhat. Sok sok érdekesség derült ki róla, úgyhogy remélem, hogy a következő részben erre is rátér majd az írónő, mert furja az oldalamat a kíváncsiság.

A könyv nyelvezete egyszerű, de ez egyáltalán nem hátrány, és nem is várható el egy első szerzős írótól, hogy irodalmi körmondatokban nyomjon olyan tájleírásokat, amik közben izgalmas apró infókat csepegtet el New Yorkról (ahol még lehet nem is járt). Bezzeg a kutyás részek, nah azok tényleg érezhetően jobban feküdtek a szerzőnek és nincs ebben semmit titok. Ajnának is van egy kutyusa, így érezhető volt Hanna mondatain, hogy nem a levegőbe beszél. Teljesen életszerűek voltak a lány gondolatai, és kapcsolata Aurával meglepően szívmelengető volt. Szerettem a kettejükről olvasni, sok aranyos történetet megtudtunk kettejükről, és érezhető volt a lapokból áradó közös rezgés a gazdi és kutyusa között. Nem tudom ezt jól leírni, de Ajna a való életben is így szeretheti kutyáját, mint Hanna Aurát.

Egy kicsit jobban ki lehetett volna fejteni a krimi szálat, és még több romantikus/erotikus vonal is bátran jöhetett volna, de az irány nem rossz. Kedves, és bíztató történet egy elsőkönyves szerzőtől, aki tényleg ért a kutyák nyelvén. Köszönöm az élményt Ajna, és sok sikert kívánok a következő kötethez, ahol remélem folytatódnak majd érdi lány és kutyája kalandja, mert ilyen függővéggel folytatásért kiált a történet :)

Ajna szerzői oldalát itt találjátok Facebook-on, itt pedig bele tudok olvasni a könyvbe!

Vedd meg most!
Szerezd be a könyvet 20%-os kedvezménnyel.

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe