Karen Marie Moning: Álom és valóság (Tündérkrónikák 2.)

2:47:00 PM


Karen Marie Moning (röviden csak KMM, vagy Moning, mert lusta leszek leírni mindig a nevét) egy istennő. Ezt azóta tudom, hogy tavaly elolvastam a Tündérkrónikák első részét a Keserű ébredést. Sokan sok helyen mondták már könyvesblogos berkekben, hogy a Tündérkrónikák sorozat jó, de hát szkeptikusan álltam hozzá ezidáig. Vagyis addig, amíg el nem olvastam a Keserű ébredést, ami annyira magával ragadott, hogy még blogot is elfelejtettem írni róla. De nagyon tetszett, sőt! Imádtam. Most elolvastam a folytatást, és erről már muszáj vagyok írni is.




Karen Marie Moning - Álom és valóság

Kiadó, megjelenés

Kelly Kiadó, 2008

Oldalszám

302

Fordító

Laskay Ildikó

Sorozat

Tündérkrónikák 2. 

Fülszöveg

Még ​​csak néhány hét telt el azóta, hogy a sorozatunk első kötetéből megismert MacKayla Lane repülőgépe földet ért Dublinban, és az ír fővárosban máris fenekestül felfordult a világ. Mac erre alighanem csak annyit mondana: na és, az övé is felfordult, abban a pillanatban, amikor értesítették róla, hogy Írországban tanuló nővérének brutálisan megcsonkított holttestét megtalálták egy szeméttel borított sikátorban, Dublin északi részén.

Macet attól fogva a bosszú élteti. Pártfogója, a titokzatos Jericho Barrons segíti őt abban, hogy az ősi tündérvilágba vezető misztikus nyomokat követve, eljusson Alina gyilkosáig. A nyomozás során megismeri a város ódon falai között nyüzsgő ijesztő árnyfigurákat, szörnyeket, gengsztereket és gonosz tündéreket, megtanul káromkodni, lopni, hazudni és ölni. Egyetlen rövid hónap alatt sikerül a város minden mágikus erővel bíró lényének a tyúkszemére lépnie. Egyre több veszély leselkedik rá, de szerencséjére Barrons mindig kéznél van, hogy kimentse ellenségei karmaiból.

Csak egy kivétel van: V’lane, a halált hozó szextündér, aki olyan intenzív szexuális vágyat kelt Macben, hogy a puszta látására a lány vetkőzni kezd. És V’lane többnyire váratlanul tűnik fel Mac közelében. Ahogy most is. A lány elgyengült térddel rogyott le a homokba. El akarta fordítani a tekintetét, de a szeme nem engedelmeskedett. Karnyújtásnyi távolságra voltak tőle a tündérherceg tökéletes testrészei, amelyeket magában akart érezni, hogy csillapítsák szörnyű, embertelen vágyát. Ökölbe szorította a kezét, hogy könnyebb legyen ellenállnia. A tündérherceg ezen csak nevetett, mire ő lehunyta a szemét, és lefeküdt a puha, simogató fehér homokba. Nem kellett mást tennie, mint az előtte álló Maestróra bíznia a testét, aki úgy játszik rajta, ahogy senki más; simogatása elképzelhetetlen crescendo; olyan húrokat penget, amelyeket korábban még senki, és többé nem is fog.

Egy meztelen tündérherceg láttán minden más férfi örökre háttérbe szorul.

Vajon hol lehet most Barrons? Képes-e mégis legyőzni a veszedelmes szextündér vonzerejét és mesterkedését, s megmenteni a lányt a halálos ölelésből?

A vámpírok lejártak, a tündérek menők

Sosem hittem volna, hogy a vámpírok után pont a tündérek lesznek azok, akikért majd odaleszek. Jó-jó, nyilván olvastam már életemben olyan könyvet (illetve könyvsorozatot) amiben voltak tündér szereplők, de ezek java része gyerekmese volt. A True blood könyvekben volt tündér vérvonal, de ott nem volt számomra annyira érdekes, mint KMM könyvében. A Tündérkrónikák első részét úgy habzsoltam be, hogy még posztot is elfelejtettem róla írni. Még tavaly történt, ősszel és hideg volt, de én addig nem keltem fel a kazánból, amíg a végére nem értem. Nagyon érdekelt, hogy Mac mit tudott kideríteni Dublinban, a városban, ahol tündérek és mindenféle gonoszság hemzseg.

Az első rész annyira megtetszett, hogy azonnal megrendeltem a folytatásokat, és most igyekszem nem rávetni magam az összes részre. Csak szépen lassan haladok és bár lehet, hogy ez mazochizmus, de élvezem. Olyannyira, hogy imádtam a második részt is, pedig az első után azt hittem, nem lesz már jobb. DE! JOBB!

Hogy miért is ennyire jó ez a könyvsorozat? Erre nehéz választ adni, mert ez megint olyan, hogy olvasni kell. Vagy tetszik az ember lányának, vagy nem. De Moning humora, és a megteremtett világ szerintem zseniálisan jó. Számomra a Fever sorozat olyan, mint a Szingli fejvadász csak tündéresben.

Főszereplőnk Mac, egy huszonéves tipikus amerikai lányka, aki nem túlzottan okos, de szemre való. Miután nővére eltűnt egy fura telefonhívás után, a lány úgy dönt, hogy Dublinba jön és kideríti, hogy mi történt a halott nővérével. Miután landol a reptéren a belvárosba érve fura dolgokat kezd el látni. Mac rögtön egy gusztustalan lénybe botlik és majdnem szívrohamot kap a bárban, ahová egy italra ült be az esős Dublinban. Ez a lény nem néz ki se kedvesnek, se barátságosnak, és a nőkből szívja ki a szépséget és életerőt nyálkás szerteágazó nyelveivel. Mac azt hiszi hogy megőrült, hogy ilyenek lát, és nem sok kell, hogy őrültséget csináljon, Ám ekkor megjelenik Jericho Barrons, aki egy könyvesbolt tulaja, és aki nem mellesleg tudja, hogy milyen lények szaladgálni az írek fővárosában.


Barrons egyfajta mentorként beavatja Macet ebbe a különleges világba. Amikor kiderül, hogy a lány nem egyszerűen csak sidhe-látó (ők azok, akik látják a tündéreket és a tündérvilág más lényeit) hanem érzik is a tündérek ereklyéit, akkor a férfi megfogadja, hogy segít a lánynak. Persze önös érdeke is vezérli, mert keres egy különleges tárgyat, egy könyvet, aminek fura neve van, úgyhogy leírni sem tudom, de AZ A KÖNYV kell neki, és persze ahogy az lenne szokott, nem csak Barronsnak fáj rá a foga. Mac segíthet, hogy megtalálja Barrons ezt a könyvet, ám előbb szeretne nővére kegyetlen sorsának utána járni. Ki is deríti, hogy mi történt vele, és itt kezdődik a második kötet, ami az Álom és valóság címet kapta.

Szerelem nélkül is lehet érdekes egy könyvsorozat


Az első részben megismert tündérvilág, bár nem volt bonyolult, azért bőven maradtak kérdéseim, amikre ez a kötet választ ad. Szerencsére úgy, hogy közben még újabb és újabb kérdések jönnek, amik még jobban felkeltették a kívánságomat. KMM tehát úgy tudja elérni, hogy várjam az újabb részt, hogy közben kielégítette a folytatással járó kíváncsiságomat is. Imádtam Barrons és Mac közös jeleneteit, mert kettejük között nagyon vicces párbeszédek szoktak lejátszódni, és van valami a két karakter között, főleg az Álom és valóság végén történő dolgokra gondolok.



Nem szerelem ez, mert a Tündérkrónikák sorozat első két részéből kiindulva inkább egy kis erotikus felhang van a háttérben, főként egy bizonyos szextündér által, de semmi komoly érzelem. Csak szex, vágyak, ösztönök és ennyi. De ez bőven elég, mert a gonosz tündérek között mászkálva szent ereklyéket kutatva valahogy nem is szükséges még bezsúfolni egy szerelmi szálat. Tök felesleges, és jól is van így. Erotika nyilván van, mert hát Mac is nőből van, akit érdekelnek a férfiak, de ez néhány csókban, randiban, és a V'Lane-nel való találkozások között ki is merül.

Egyébként Mac a kezdeti félénksége után szépen lassan elkezdi levetkőzni a naivitását, és erősebb lesz. Sőt a SZT detektor azaz a Szent Tárgyak megtalálásának képessége is sokat fejlődik. Megtanulja Barronst és V'Lane-t is kezelni, igaz vannak még butaságai, de legalább vállalja a tetteiért a felelősséget, és a könyvesboltot is eligazgatja. Ezért bőven jár a piros pont. Jó volt olvasni a karakter fejlődését, ez csak előre viszi az egész sztorit. Persze maradnak rejtélyek a második rész végén, úgyhogy én nagyon várom már a folytatást.


Értékelés: 5/4.5


Nem adhatok 100%-ot addig, amíg nem tudom, hogy a többi rész milyen, de ez a kis fél pont is inkább csak azért vonódik le, mert  gyorsan rájöttem az aktuális rejtélyre és nem ért akkora meglepetés, amikor felbukkant a különleges Csuklyás Kaszás Mac mellett.

A könyv többi része viszont tényleg izgalmas volt, főleg, hogy kapunk egy kis V'Lane-t is, aki szextündér mivoltát most is kihasználja, de teljesen másként, mint az első kötetben tette. Ott ugyanis arra vette rá Macet, hogy nyilvánosan vetkőzzön, most egy más, sokkal tündéresebb módszert alkalmaz, melyben szerepet kap Mac elhunyt nővére is, meg persze egy kis szex is, pofátlan módon, de megbocsájthatóan.

Barronsról megint derülnek ki dolgok, de még mindig annyi titokzatosság lengi körbe, ami miatt még mindig imádom és egyben utálom is, hogy sosem árul el magáról semmit sem, és kideríteni is nehéz. Persze Mac sem adja fel, tapogatózik finoman, de azért Barronst nem olyan fából faragták, hogy kitálal. Mindig csak annyit oszt meg, ami feltételünk szükséges, szóval a végletekig tudja húzni az olvasó agyát is ezzel, nem csak Macét. A kettőjük viszony még mindig tartogat vicces és jó pár komoly közös kalandot is, aminek rengeteg tanulsága van, ezektől változik Mac, és ezt jó volt olvasni.

A folytatás, amire azonnal rávetném magam


A tündérek világa még mindig nagyon érdekes, mert néha nagyon megdöbbentő. A történelmi szálak, a régi dolgokat taglaló dolgokból lehetett volna több is, én simán elbírtam volna. Szerencsére az
SZT-k utáni nyomozás nem állt le, Mac és Barrons keresgél dolgok után, és közben több mindent megtudunk a "jó" és a "rossz" tündérek világáról, azaz a Seeliekről és az Unseeliek-ről. Sőt! A halhatatlanság kérdéskörét is érintjük és vannak vámpírok is a történetben, úgyhogy bőven van érdekesség a könyvben. Az Álom és valóság végén megint van Mac-szótár (ami az első részben is kedvencem volt), ahol újra leírja a könyvben használt kifejezések definícióját. Ez megint jól jött olvasás közben, mert bár emlékeztem az első részre, de azért jó mindig feleleveníteni, hogy mik azok a fura nevű szent tárgyak, és a tündér ki-kicsoda is hasznos.

Egy szó mint száz: Karen Marie Moning sorozata még mindig zseniális, hozza szintet, és biztos, hogy hamarosan folytatom a következő részt is, mert az Álom és valóság után azt hiszem még jobban be fognak durvulni a dolgok. Jah és persze Barrons, mindent tudni akarok róla, és Daniról, meg az új szereplőkről!

Egyébként volt egy-két gusztustalanság a könyvben, főleg a végén, de ezek szerintem jól beleillettek és ellensúlyozták a szextündéres jeleneteket. Van egy kis családfakutatás is Mac részéről, és az őseiről, meg a sidhe-látokról, ezeket remélem majd még kifejti KMM, mert nagyon kíváncsi vagyok.

UI: A fenti képek kicsit 18+-os kategóriák, bár csak rajzok, de nagyjából így nézhetnek ki a karakterek, és még V'lane-t be sem raktam :D Pedig róla is van ám rajz, és a többi karakterről is.

https://konyvudvar.net/alom-es-valosag-tunderkronikak.html?search=moning&description=true&sort=relevance&order=DESC

Ezeket is olvasd el

1 komment

  1. A végére minden kiderül - és persze mégsem! :D KMM mindig tudja tovább és toább húzni az agyunkat. a világa nagyon komplex, még mindig éppen csak, hogy belekóstoltál. :) A könyv nevét jobb ha megjegyzed, nem fogod egy darabig elfelejteni, főleg nem a következő pár kötet után. :) Mac rengeteget fog még fejlődni, a negyedik részbeli Macre rá se lehet ismerni már, az első kötet barbie-lánya után. :)
    Barrons nekem szerelem, és azért van szerelmi szál is, vagy legalábbis valami olyasmi, majd meglátod. :)
    Tök jók ezek a rajzok, és ugyanmár, ez a könyves poszt el kell hogy bírjon némi 18+ tartalmat. :D

    ReplyDelete

Subscribe