Tolnai Panka - Zűrös társaság

9:28:00 PM


Tolnai Panka könyvének főhősnője Roni ugyanolyan, mint a mai tinik. A 17 éves lány a lázadó kamaszkorát éli. Roni szívesen menne bulizni, de édesanyja szinte kalitkába zárja mint egy madarat. A lány csak az iskolában találkozhat a barátnőivel, és azzal a fiúval, aki tetszik neki. Amikor azonban egyik reggel felkínálkozik a lehetőség, hogy megússza az utált tanárnőjével tartandó matekórát Roni cselekszik és ezzel felforgat mindent maga körül. Ismerős a szituáció igaz? A Zűrös társaság visszarepít mindenkit a kamaszkorba! Blogturné klub 4 bloggerének segítségével megismerheted az Erawan Kiadó ifjúsági regényét, és ahogy az lenni szokott még a könyvet is megnyerheted magadnak. 


Roni már tizenhét éves, édesanyja mégis úgy kezeli, mintha tegnap ballagott volna el az óvodából. Semmi bulizás, semmi lazulás, a szigorú anya azt szeretné, ha lánya egész nap csak az érettségire magolna. Roni azonban mindennél jobban vágyik a szabadságra, és arra, hogy Balázs, a suli rockbandájának dobosa végre felfigyeljen rá. Ezért akár a végsőkig is képes elmenni…
A tavaszi szünet előtt barátnője összejön a Ginger Deer balhéiról elhíresült gitárosával, így Roni is közelebb kerülhet Balázshoz. De vajon a fiú tényleg az, akinek látszik? Vajon Roninak ez a meghatározó év élete nagy kalandját vagy legnagyobb tévedését tartogatja?
Vedd kezedbe a döntést, és légy Te a sztori főhőse!

Tolnai Panka ifjúsági regényfolyamának első darabja egy budapesti gimnazista lány mindennapjaiba enged bepillantást, aki jellegzetesen kamaszos testi és lelki kérdéseken vívódik: tanulás vagy lógás, család vagy barátok, haverság vagy szerelem, józanság vagy mámor. Bár a humoros és szerethető főhősök kamaszok, a regény nem korhatáros, hiszen mindannyian átéltük, és a pokolra kívántuk ezt a korszakot, hogy aztán egy életen át visszasírjuk.

„Kedvelem a hősnőt, Ronit, ezt lázadó lányt, aki elszánt harcot vív a családjával és önmagával – a családjáért és önmagáért. Ő és a többi szereplő visszaidézi a gimnazista évek minden rémségét és gyönyörűségét, az első szerelem, az első csalódás pillanatát, az igaz és sok évtizeden át összekötő barátságok kezdetének történetét, a tinik pedig valószínűleg magukra ismernek Roniban és társaiban.”
Fejős Éva

A tények az tények, nagyon szeretem az ifjúsági regényeket, főleg azokat, amik iskolákban játszódnak. Jó olvasni arról, ami nálam már lassan 15 éve történt. 2005-ben ballagtam el ugyanis a szakközépből, így megkoptak már a sulis emlékeim. Igaz, valahogy úgy vagyok vele, hogy nem valami jó az a 4 éve, és szerintem az agyam szelektálja a rossz dolgokat, így alig emlékszem valamiből. Ha eszembe jut egy-egy élmény, az mindig akkor történik, ha gimisekről szóló könyvek olvasom, ezek valahogy beindítják nálam a nosztalgia gombot és előjön néhány dolog. 



Tolnai Panka regényének főhőse Roni is gimibe jár, ráadásul Budapesten, ahol amúgy sem lehetett könnyű sulisnak lenni. Én vidéken jártam szakközépbe, de a pesti sulikban eléggé nagy volt a hierarchia (többi barátnőm mesélte) és nem volt egyszerű túlélni az éveket a klikkekbe, vagy a balhés osztálytársakkal. Roni nem balhés kamasz egyébként, teljesen normális vágyai vannak. Szeretne több időt tölteni a sulis ismerőseivel. Roni nem elveszett lány, pingpong szakkörre jár, van egy végzős barátnője Detti, akinek a pasija (Tom) szintén végzős, és a sulis bandában énekel. Itt dobol Balázs is, aki Roninak tetszik. A lánynak bejön a fiú, és szeretné megtudni, hogy ő is neki, ez csak akkor lenne lehetséges, ha iskolán kívül is tudnának találkozni, de ezt Roni anyja nem engedi. 

Az anyuka ugyanis vasszigorral őrzi lányát, pedig Roni lassan 17 éves, de ez nem számít. Persze a tanulás fontos a lánynak, de van egy kibírhatatlan matektanárnője Nikita, aki pikkel a lányra, így a veszekedések fő forrása a rossz jegy matekból, és a figyelmeztetők amikkel Nikita látja el Roni ellenőrzőjét. Persze van alapja annak, hogy Nikita így viselkedik, mert azért Ronit sem kell félteni, de anyukája tényleg szigorú. Egyedül neveli a lányt, akinek édesapja Siófokon él. A hivatalban dolgozó szülő mindennap kocsival hordja Ronit a Kálvin tér felé lévő iskolába, de amíg átérnek a városon, addig 801x majdnem baleseteznek, mert anyuka nem egy mintavezető. 

Roninak elege van a szigorból, a kocsival iskolába járásból, a kötelező otthoni hazaérésekből, Nikitából, a matekból és amikor Tomi és Detti el akarják lógni Balázzsal és egy másik osztálytársukkal a délelőttöt Ronit is választás elé állítják. És itt érkezünk el a könyv első meglepetéséhez. A Zűrös társaság nem más ugyanis, mint egy Kaland - Játék - Kockázat füzetecskékre hasonlító könyv. A főhőst, azaz Ronit mi irányítjuk. Mondhatunk nemet a lógásra, de mehetünk a többiekkel a Gellért hegyre lófrálni, vállalva a lebukást, de az is hogy ezzel közelebb kerültetjük Ronit Balázshoz. Minden az olvasón múlik. 


Nemrég már olvastam egy ilyen könyvet (itt a poszt róla) és eléggé tetszett, hogy én irányíthatok, itt sem volt másként. :) Tolnai Panka könyvében is jó pár ilyen helyzettel találkozhatunk, eldönthetjük hogy a Siófokra leutazó Ronit bevigyük-e egy durva házibuliba, vagy mit tegyen Balázzsal, akiért oda van. Nem lövöm le a történetet, és nem is tudnám, hiszen van néhány változat, amin végighaladhatunk. Én Ronit "rosszlánnyá" tettem és minden balhéba beküldtem, de nem volt egyszerű a dolog, mert azért ő alapjáraton egy rendes lány, úgyhogy rájön gyorsan hogy mi a helyes és mi a nem. 

Értékelés: 5/3

Az, hogy az olvasó az, aki irányítja az eseményeket az újdonsággal bír a gimis/szakközepes iskolás regényeknél. Mindenki volt Roni helyében úgyhogy egy kicsit újra visszarepülhet vele együtt a kamaszkorba, amikor játszotta a lázadót, vagy éppen az ellenkezőjét, igyekezett kimaradni a bulikból, hogy ne legyen otthon balhé belőle. Bárki, bármelyik táborba tartozott, most "kiélheti" magát a karakterrel és úgy cselekedhet, ahogy anno ő nem merte, vagy éppen fordítva.

A regényben egyébként Roni a főbb szereplő, anyukát is megismerhetjük, a családi viszonyokat (elvált apuka) kisöcsike, de mivel mindent a lány néha duzzogó szemszögén látjuk, így nem tudjuk, hogy az anyukán a féltésen kívül mi játszódik le, amikor mindent megtilt lányának. Vagyis vannak információ morzsák, főleg a könyv végén, de tartogat még meglepetést a következő rész (ami hamarosan érkezik!). Bővebben az extrában!

Tolnai Panka fiatalos stílusban ír, de Roni valahogy nem nőtt a szívemhez. Nem mondom, hogy antipatikus volt, de megszeretni sem tudtam. Nyilván ahhoz, hogy "irányítható" karakter legyen kell egyfajta semlegesség, hiszen, az hogy nézne ki ha egy nagyszájú, alapjáraton balhés lányt olyan helyzetbe irányítunk, ami nem önmaga. Hülyén mi? Így nekem úgy tűnt Roni egy kicsit mindenből tartalmaz egy kicsit. Néha visszaszól anyukájának, zrikálja öccsét, akit egyébként nagyon szeret, apukájához költözne dühében, mert anyukája eltiltja mindentől, de persze aztán észbe kap. Balázsba bele tud szeretni egy pillanat alatt, majd ugyanilyen gyorsan változik az érzelem, amikor történik kettőjük között valami...

Ettől függetlenül a Zűrös társaság minden olyasmit tartalmaz, ami a mai kamaszokat foglalkoztatja (szerelem, barátok, iskola kerülés, tanárokkal és szülőkkel/szülővel való konfliktus, jövőkép, klikkesedés/ki a menő? kérdéskör) így nekik biztos, hogy tetszeni fog a könyv. Én egy kicsit mélyebb karakterábrázolást és kicsit rázósabb kalandokat vártam, de ez csak azért van, mert én már ezeken a dolgokon túl vagyok és másként látom már a világot. (Nah meg elég alacsony már az ingerküszöböm a durva könyvek után). Roni egyébként nem buta lány, ő is sok mindenre rájön a könyv végére, úgyhogy megkapjuk a konklúziót is. A végén ráadásul marad egy-két kisebb kérdés is, úgyhogy van még potenciál a folytatásban.

Aki szeretne kicsit nosztalgiázni a gimis éveken, körbejárni a kamaszokkal Budapestet, annak ajánlom a könyvet, mert gyorsan olvasható viszont azzal az extrájával, hogy irányítható a főhős el lehet tölteni néhány érdekes percet.


http://www.lira.hu/tradetracker/index.php?tt=4784_12_179192_&r=%2Fhu%2Fekonyv%2Fgyermek-es-ifjusagi-1%2Fifjusagi-regenyek-es-elbeszelesek%2Fzuros-tarsasag-ekonyv-epub-mobi
E-könyvben beszerezheted te is a Zűrös társaságot 790-ért a linkről!




Blogturné extra: a folytatásról 

Igen, jól látjátok, hamarosan érkezik Tolnai Panka és Roni (?) esetleg egy másik szereplő kalandjait folytató könyv. A Zűrös jelző marad, én valamiért a Zűrös szerelemre tippelek, de ki tudja? Hamarosan kiderül!

Hamarosan jön Tolnai Panka új regénye, nyomtatásban is! Vajon mi lesz a címe? (Legalábbis most ez a munkacím, és valószí...
Posted by Erawan Könyvkiadó on 2015. március 23.




Nyereményjáték
Roni egy pesti gimnáziumban tanul, ahol minden ugyanolyan, mint a többi gimiben: vannak menő klikkek, rockerek, punkok, stréberek, alternatív arcok és persze kedvelt és utált tanárok. A sulis téma nem újdonság, nagyon sokan vászonra vitték már ezt. Minden bloggernél találtok majd egy-egy film jelenetet, a rafflecopter dobozba pedig a film magyar címét várjuk. 


"Egy szerencsesüti és egy szerencsétlen kívánság, ahol anya és gimis lánya testet cserélnek egy időre, aminek hatására mindenféle bonyodalom keletkezik." 


Azok, akik az összes blogon megfejtik a filmeket és kitöltik hiánytalanul a Rafflecopter dobozt megnyerhetik a Zűrös társaság című könyvet elektronikus változatban. 

Figyelem! A Kiadó e-könyvben juttatja el a nyereményt a nyertesnek.  A nyertesek jelentkezésére 72 óra áll rendelkezésre a megküldött e-mailre válaszolni, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.  


a Rafflecopter giveaway  
 
A blogturné állomásai:
03.28. Könyvszeretet 
03.29. Zakkant olvas
03.30. Deszy Könyvajánlója
03.30. Kelly és Lupi olvas

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe