Jurányi Zsolt - Az alvilág zsoldjában

11:38:00 PM

– Úgy látom, valakinek hamarosan ki lesz taposva a bele – és kisétált a helyiségből. 
Az emberünk erre ijedt arccal rám meredt.
– Ugye azért nem lesz nagy gond? Mert hiába volt szemét, valahol mégiscsak a barátomnak tartom – mondta.
A titkárnőnk ekkor már felnézett az iratokból, amelyeket egészen addig bújt.
– Na, ha ilyen barátaid vannak, akkor aztán nincs szükséged ellenségre, az biztos.


Metróplakátokon már láttam a regény beharangozóját és kíváncsi voltam, mert vonzanak a megtörtént emberi sztorik, főleg ha jól vannak megírva. 

„Történetem szereplői, az éjszakai emberek, egytől egyig létező személyek. A történetek valósak. Megdöbbentő, de megtörténtek. Én csak leírtam azt, amit láttam, hallottam, illetve átéltem. Ezt a világot csak az ismeri igazán, aki benne élt, aki tudja, hogyan működik. Én hosszú évekig éltem ebben a közegben…

A regény főszereplője Kántor Alex akinek az alvilági életét követhetjük nyomon a könyv során. A boszniai háború zsoldoskatonája a sok borzalom átélése után megpróbál rendes életet élni. Bátyja, a született gengszter mellett azonban ez nem egyszerű. Bandi a családban a jófiú, akiről senki sem sejti hogy testőrcége és a hősként megmentett tehetős üzletemberes fedősztorik mögött kemény alvilági bandaharcok dúlnak. Alex a háború után az alkoholizmusba menekül a repeszgránátok elől és testvére húzza ki. A piáról nem egyszerű lejönni a fiatal srácnak, ám testvére mindig mellette áll és még azt is elintézi, hogy a szülei ne szerezzenek tudomást a kisiklott életéről. Bandi munkát ad neki testőrcégénél (ami fedőcég az alvilági pénzek miatt). Tisztességes munkát. De Alex egy idő után többet akar és saját maga kezd szervezkedni. Ami a bátyjának sikerül az neki is fog! Boszniában megtapasztalta mi az az erőszak, a halál és a könnyű pénz megszerzése és mivel nem ért semmihez, nincs rendes szakmája beáll az alvilág zsoldjában. Megvan hozzá mindene ami kell, ez vitathatatlan.

Gyorsan kitanulja az alvilági dolgokat, tisztába kerül az erőviszonyokkal és a saját bőrén tapasztalja meg milyen az árulás, az igaz barátok segítsége, az erőszak és a drog felőrlő ereje. Alex leleményes ember, jó meglátásai vannak és macska módjára mindig talpra esik és mindent megold egy bizonyos  pontig. És ami a legfontosabb ebben az életstílusban: nem riad vissza semmitől! Már-már elismerném a bátorságát és a gátlástalanságát, ha nem tudnám, hogy ember életek múlnak a tettein.

Alex felépít egy hatalmas birodalmat magának / maga köré és két végén égeti a gyertyát. Annyi sztori sűrűsödik a regényben, hogy nehéz volt követni. Zsarolások, lehúzások, átverések, seftelések és sikkasztások, csempészések, üzleti tárgyalások, einstandok, rablások stb..stb.. Egy emberélet is kevés ezeknek a véghez viteléhez, ám Alex gyorsan cselekszik és gyorsan él. Nem veti meg a nőket, sorra dugja az olcsó ribancokat, pedig lenne olyan lány, aki kitartana mellette, de ő sem tud megbocsátani mindent a férfinek. Alex pedig nem képes megbecsülni a lányt és úgy általában az élet értékét. Ő pénzben méri a sikert, akciókban és sikeres ügyfelekben.

Végtelen sok erőszak van a könyvben de az alvilág ilyen. Tudtam, hogy ez vár rám, amikor elolvasom a könyvet, csak azt nem tudtam, hogy ennyire egyszerű stílusban tálalja az író. Fura volt ennyi sablonos mondatot olvasni, amik közé rövid párbeszédeket ékeltek illetve ezeket bő káromkodással társították. De Alex is ilyen egyszerű lehet mint az alvilág. "Az erősebb kutya baszik" - ahogy sokszor előfordul a könyvben ez a példamondat. Ahogy az is, ami a regény borítójára van nyomva: Szemért szemeket, fogért fogakat."

Mindezt azonban lehetett volna jobban kidolgozottan közreadni. Nem ragadott magával Alex sorsa és jellemfejlődése, mert kiszámítható volt az első oldaltól kezdve, de mégis érdekelt a történet vége. Az a bizony pont, amit felhelyeznek az i betűre. Újdonságerejű eseményeket nem adott, mert elég sok sztorit hallottam már én is az alvilágról, a maffiáról, így módszereik vagy leleményességük illetve a korrupt hivatali szervek sem taglóztak le túlzottan. Pár telefon és lehet drogot szerezni nagy tételben, lehet rablásokat vagy bandákat toborozni, hiszen mindenki ismer mindenkit ebben a kis közösségben. Itt válik naggyá Alex, de amilyen könnyű a felemelkedés olyan gyorsan jön a törvényszerű bukás, így a kiszámíthatóság is együtt jár a regénnyel. 

A nevek (Alexen és néhány többször előforduló szereplőn kívül: Bandi, Tünde, Boiko, Ivett, Lakatos testvérek, Bárdosi) könnyen felejthetőek és nem is játszanak túl sok szerepet. Csak bábuk és kellékek a világban, ami kineveli majd elpusztítja azokat, akik gyengék vagy végzeteset hibáznak. 



Értékelés: 5/2,5

Összességében olvasmányos a könyv, biztos sok új és meghökkentő sztorit és eseményt ad azoknak, akik nem hallottak még ilyenekről vagy nem tudják elképzelni a magyarországi alvilág viszonyokat. Nekem nem mondott újat, ám ettől függetlenül simán végigolvastam. A baj az volt közben, hogy nem éreztem semmi kötődést egyik szereplőhöz sem, ami miatt többre tudtam volna pontozni Az alvilág zsoldjában című regényt. 

Ezenkívül zavart, hogy nem volt annyira kidolgozott a sztori, sokszor csapongtak a történetek, amik bár építették Alex jellemét nem adtak sok újdonságot az alvilágról és a történet szerteágazó szálait sem egységesítették. Sokkal inkább csak megkeverték olvasás közben a neveket és a miérteket. Bár tudom, hogy az erőszak mindenhol erőszak és csak a mértéke változik, azért vártam volna egy-két olyan helyzetet, ahol jobb megismerem Alex döntéseinek (érzelmi) okát, nem csak a cselekedete végkimenetelét és az üzlet vagy ügy sikerességét. A srác gondolatmenete számomra túlzottan egyszerűen van tálalva és mindezt kevés feszültséggel adja közre Jurányi Zsolt. Nálam így elmaradt a regény végi katarzis érzés.

Oldalszám: 504
Kiadó: Ulpius-ház
Interjú a szerzővel, aki néhány érdekes sztorit megoszt az alvilági kapcsolatairól ITT

A könyvet köszönöm az Ulpius-ház könyvkiadónak!

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe