Róbert Katalin - Szelídíts ​meg!

8:59:00 PM


Vajon a herceg megszelídítheti a vad lányt? Új, mai köntöst kapott a Kisherceg és Róka története, méghozzá Róbert Katalin tollából.

A különleges regénnyel a Blogturné Klub öt tagja ismertet meg titeket. Figyeljétek az állomásokat és nyerhettek is, méghozzá három példányt a regényből!



Róbert Katalin - Szelídíts meg!

Kiadó

Könyvmolyképző Kiadó, 2017

Oldalszám

272

Önálló kötet


Fülszöveg

Róka ​kilencedikes lány, és nem akar mást, mint rajzolni, pusztítani az ellenséget a kedvenc számítógépes játékában, és nem törődni azzal, hogy frissen elvált szülei még mindig felette csatároznak.

Az új osztálytársai az idegeire mennek, ráadásul a tanárok Kisherceget, ezt a bosszantóan tökéletes tizenegyedikest is a nyakába varrják, hogy korrepetálja matekból.

Róka mindent megtesz, hogy elijessze a fiút, de az nem hagyja magát, és lassan egyre közelebb kerülnek egymáshoz.

Csakhogy tavaly történt valami, amiről eddig nem beszélt senkinek… Kisherceg kitűnő tanuló, próbál megfelelni a szüleinek, és a barátnőjének, Rozannának, és eddig minden akadályt tökéletesen vett, ám most úgy érzi, elakadt az élete. Nem elég, hogy fogalma sincs, mihez kezdjen az érettségi után, még korrepetálnia is kell a bukásra álló Rókát.

A lány ellenséges, arcpirítóan szabad szájú, és mindent elkövet, hogy a fiú kudarcot valljon…

Mire elég heti egy különös óra? Közelebb kerülhet egymáshoz két ennyire más ember?

Pardon my french


Bevallom A kis herceg nem tartozik a kedvenc olvasmányaim közé, mert túlzottan bölcselkedőnek, és unalmasnak tartom. Hiába van tele elgondolkodtató eszmecserékkel, számomra ez a történet a giccs netovábbja. Többször elolvastam már Antoine de Saint-Exupéry történetét, de sosem voltam elragadtatott tőle, pedig az az olvasmány benne van a világ Top 50 legjobb könyve között. Sokan istenítik, de engem meg abszolút hidegen hagy A kis herceg. Nyilván a rókát szeretem benne, és tetszenek a könyv illusztrációi, és az unásig idézett mondatokat is ismerem, de nyilván ennél másoknak sokkal többről szól a könyv. Szóval bocsánat, nekem az, hogy Róbert Katalin készített egy átiratot A kis herceg történetből, amiben egy Róka nevű vad lányt kell "megszelídíteni" az ugyanolyan közhelyes marad, mint maga az eredeti klasszikus. Pedig magával a Szelídíts meg! című könyvvel semmi bajom nem volt, de valamiért nem talált rám igazán a történet. Se a karakterek, se maga a történet. Pedig fontos dolgok zajlanak le az alig 200 oldalas könyvben a szemünk előtt, ami mind a fiatal olvasóknak, de akár a szüleinek is érdekes lehet.




Azok a bizonyos gimis évek


Kisherceg, és Róka története visszarepített a gimis évekbe, ahol matek órák voltak, készülni kellett a témazárókra, meg téma volt a továbbtanulás. A gimis történetek mindig a szívem csücskei (boldogan gondolok vissza a D.A.C--ra és a Szent Johanna Gimire), mert jó nosztalgiázni. A gimis élet eszenciáját sikerült is eltalálnia Róbert Katalinnak, mert úgy éreztem olvasás közben, hogy én is ott vagyok a dohos tornateremben, vagy a szakkörök utáni kihalt folyosókon. A tanárok becenevei, az osztálytársak mindennapos sorban állása a menzánál visszahozták az én gimis éveimet is. Nem beszélve a kirándulásokról, vagy a szünetekről, amik alatt mindig a témazárókra kellett készülni. Persze a történet főként Rékára, és Kishercegre koncentrál, de azért akadnak mellékszereplők is, akiket megismerhetünk. Ilyen Kitti, Rozi, vagy Réka szülei, és a tanárok az iskolában.

Nem mondom, hogy a szívemhez nőttek a főszereplők, de legalább volt élük, és el lehetett különíteni őket, és voltak emlékezetes dolgaik. Réka például vörös hajú, mindig durvás, keveset beszél, láthatóan szorongó típus, aki inkább rajzol, addig se kell a világra figyelnie. Kisherceg igazi Ken baba, aki szőke, izmos, szakkörről szakörre jár, de mégsem tudja, hogy merre haladjon tovább, ha leérettségizik. A fiú igazi bizonytalan fazon, Réka pedig igazi lázadó, akik ahogy összekerülnek megtörténik az, amit mindenki vár. Kötődni kezdenek egymáshoz, pedig Kishercegnek barátnője van, Réka pedig fiatal és olyan, mint egy üldözött kisállat, aki sok megpróbáltatáson ment keresztül.

Róka/Réka nekem nagyon idegesítő volt az állandó káromkodásával (vajon másként nem lehetett volna karaktert adni a szereplőnek?), a dühös mondataival, Kisherceg pedig idegesített a jól neveltségével, meg azzal, hogy pislogott mint hal a szatyorban, ha bármilyen konfliktus érte, vagy ki kellett volna állnia magáért. Teljesen két ellentétes karakter volt a könyvben, akiket egyenként nem igazán szerettem, de mégis voltak jó jeleneteik együtt.



Értékelés: 5/3.5 


Régen éreztem magam ennyire ellentétesen olvasás közben. A szereplőket nem igazán szerettem meg külön-külön, de együtt mégis működtek, és a közös jeleneteiket vártam leginkább. Szerencsére ezekből azért volt pár, és bár nem mindegyik volt örömteli amikor együtt voltak, de akkor sokkal sebezhetőbbnek és sokkal emberibbnek tűntek. Főleg Róka, akitől bár nem vártam túlzottan felnőttes viselkedés 15 évesen, de néha kifejezetten idegesítő volt, ahogy a szüleivel viselkedett. Persze a válás, az elköltözés Veszprémből Pestre, az iskolaváltás, meg Réka régi társaságában keletkezett "probléma" tette ilyenné a lányt, mégis valahogy nem tudtam osztozni a fájdalmában, mert ő kezelte ilyen bénán ezt az egészet. A bezárkózás biztos, hogy normális ebben a korban, de a szülők is figyelhettek volna jobban rá. Akárcsak Kishercegre, mert hiába 17 éves, és magabiztosnak mutatja magát, a szülei nem igazán foglalkoztak vele. Sokkal inkább hárult ez az osztályfőnökére, aki megpróbálja egyengetni a fiú útját, akinek feje fölött a pályaválasztás lebeg, mint Démoklész kardja.

Egyszóval mindkét szereplőnek megvan a maga keresztje, és bár ezeknek van súlya mégsem sikerült nekem most ez a történet olyan mélyre, olyan meghatóra... Pedig nagyon szerettem volna jobban megszeretni Rókát és Kisherceget, de nem ment. Nem tudom, hogy mi gátolt meg benne, talán a karakterek vadsága / tökéletessége, de nagyon távolinak éreztem őket magamtól. Így a kettejük közös dolgai sem voltak annyira fontosak. A történetnek egyébként van íve, sok minden történik ebben az alig 200 oldalban. Vannak benne kamaszos kis hülyeségek / idegesítő dolgok, mégis ismerősek ezek a saját életünkből, így magunkra is ismerhetünk, meg az iskolai életünkre. Sokkal inkább arról szól ez a könyv, hogy nosztaligázzunk, mintsem arról, hogy felfedezzük a párhuzamot Exupéry történetével. Persze ott van az is, hogy felelős lettél azért, akit megszelídítettél, de ez nekem valahogy nem igazán passzolt a könyvhöz.

A Szelídíts meg! egy korrekt ifjúsági regény, amiben két ellentétes főszereplő ismeri meg egymást, és ezáltal az olvasó is őket. Ha szereted az iskolás környezetben játszódó történeteket, és az olyan kamaszokat, akik kicsit zűrösek, akkor biztos, hogy ez a könyv is tetszeni fog. Róbert Katalin még mindig csodásan ír, hogy láttam magam előtt a helyeket, ahol játszódnak, de valahogy ebben a történetben nekem kicsit suták voltak a karakterek, és nem kerültek a szívemhez közel. Van ilyen is, de ez nem a könyv hibája azt hiszem.


Vedd meg most!
Szerezd be a könyvet 16%-os kedvezménnyel.

Nyereményjáték


Tudtátok, hogy Róbert Katalin nem csak író, hanem a Könyvmolyképző Kiadó egyik szerkesztője is? A mostani játékunk során azon könyvekből találtok idézeteket, amiket az írónő szerkesztett.

A feladat egyszerű: ismerjétek fel az idézetet és írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. Sok sikert!

Az én keresett idézetem:

Lángolva, minden mást figyelmen kívül hagyva szerettem Rolandot, mindent és bármit képes lettem volna feladni érte – sok esetben fel is adtam dolgokat. Mégsem ért semmit az egész. Vagy ő változott meg, vagy én ismertem félre őt az elejétől kezdve. Hova lett a kedves és figyelmes pasi, aki levett a lábamról? Akinek a hangja cirógatott, a nevetése pedig mosolyra késztetett? Hihetetlenül hiányzott az, akinek megismertem.

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway

A turnéban résztvevő bloggerek

10.10. - Sorok Között 
10.13. - Szembetűnő 
10.15. - Zakkant olvas
10.16. - Deszy Könyvajánlója
10.17. - Spirit Bliss

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe