Rácz-Stefán Tibor - Mikrofonpróba

9:30:00 PM


Hanna, Dávid, Áron, Máté és Xiara kollégiumi lakótársak. Mindegyikük családi háttere bonyolult, épp ezért, amikor pénzhiány miatt be akarják zárni a hétvégékre a kollégiumot, egy nagy tervet eszelnek ki. Vajon végre tudják hajtani? Sikerül megoldást találniuk a gondjaikra?

A Blogturné Klub négy tagja által megismerkedhettek az öt barát történetével. Kövessétek figyelemmel a turnét, mert játék is lesz, amelyen egy példányt nyerhettek a könyvből.


Rácz-Stefán Tibor - Mikrofonpróba

Kiadó

Könyvmolyképző Kiadó

Oldalszám

368

Sorozat

Szállj a dallal 1.

Fülszöveg

Hanna, ​a magányos könyvmoly tragédiaként éli meg, amikor a tanár bátyjával egy vidéki kollégiumba költöznek. Ám ott két fiú is megdobogtatja a szívét.

Lehet-e választani álmaid pasija és életed legnagyobb meglepetése között?

Mátét a zene éltette, de egy szörnyű eset miatt vége mindennek. A fiú keserűségében másokat sebez, de amikor megismeri Hannát, a szócsatáik közben elfeledett érzések ragadják magukkal.

Bunkó srácból is lehet álompasi?

Dávid és Áron túléltek egy iskolai lövöldözést, és már két éve együtt vannak. A problémáik viszont egyre égetőbben törnek a felszínre, miközben elkeseredetten próbálják a kapcsolatukat egyben tartani.

Az első szerelem tényleg az utolsó marad?

A kínai származású Xiara egyetlen menedéke a tánc, ahol mindig békére lel a szülei vagy éppen a társai meggondolatlan szavai elől.

De vajon képes lesz valaha elfogadni önmagát?

Az öt barát összefogva, egymást támogatva küzd a démonaival, és összefognak, amikor szeretett kollégiumukat a bezárás fenyegeti.

Van egy pont, amikor a zene lehet az egyetlen megoldás…


Íme az ifjúsági regény, ami minden témával foglalkozik


Rácz-Stefán Tibor (nekem csak Tibi marad, hiszen lassan már három éve vagyunk napi kapcsolatban a Blogturné Klub által) immáron a harmadik könyvével már rutinos írónak számít. Első könyve a Fogadj el! meglepően brutálisra sikeredett, de nem volt hiba nélküli. A Túl szép egy meleg románc kibontakozásáról szólt, és ebben Tibi jobban odatette magát, amikor Máté és Olivér történetét megírta. A Fogadj el! című könyvből megismert két karakter (Dávid és Áron) a Mikrofonpróbában is sok szerepet kap, és mivel emlékeztem rájuk, így belekezdtem Tibi új könyvébe, mert kíváncsi voltam, hogy mi történt a srácokkal, és hová vezet ez az új történet.

Nos nem kell messzire utaznunk, egészen Balassagyarmaton (ahol egyébként maga Tibi is lakik) hiszen itt játszódik a mostani könyv. Egy suliban, és annak koleszában látjuk viszont Dávidot és Áront, akik a Szép regények gimiben átélt borzalmak után még mindig együtt vannak. Ide érkezik meg Hanna, az új lány, aki tanár tesójával költözik be a koliba, ahol Dávidék is laknak. A meleg pár barátai közé tartozik még Xiara, a kínai lány, aki hobbiból táncol és nagyszájú Máté is, aki helyes srác, de meglepetősen bunkó. Hanna természetesen rögtön megismerkedik a kis társasággal, és kiderül, hogy Xiara lesz a szobatársa. Az új megszeppent árva lány, akit tanár bátyja nevel, a meleg és kétséggel vergődő fiúpár, a származása illetve külseje miatt sok előítéletet kapó kínai lány, és a balhés anyával megáldott megkeseredett fiú néha kicsit sok is volt egyszerre egy történetben. Főleg, hogy a könyv váltott szemszögekből mutatja be a karaktereket és a történéseket.  Emellett kapunk egy homofób, roma származású erőszakos fiút Rajmond által, és érkezik egy helyes, könyvmoly srác is, aki kicsit túlzottan tökéletes is, de Hannának bejön.

Egyszóval a könyvben van minden mint a búcsúban: pályaválasztási kérdések, homofóbia, iskolai zaklatás, kirekesztettség egy másik nemzetiség miatt, árvaság, rossz családi körülmények, szegénység-gazdagság ellentétei, tehetséggel élés, agresszív szülői minta, alkoholizmus, étkezési zavar, beilleszkedés, de Hanna révén még a könyvesbloggerek élete is szóba kerül sokszor. Kicsit néha úgy éreztem, hogy Tibi egy kicsit sokat akar fogni, de kicsúszik a kezei közül ez a sok fájdalmas élettörténet és szál. Néhány karakter élettörténetét nem éreztem kidolgozottnak, vagy csak nekem tűntek túl felszínesnek.

Nem bújhat el. Katniss is jelentkezett az éhezők viadalára. Clary Fray is seperc alatt árnyvadásszá vedlett, hogy megmentse az anyját. America Singer sem hátrált meg a Párválasztón!
Fel kell ismernie a pillanatot, amikor bátornak kell lennie. Ha valamit, hát ezt biztosan megtanultam a könyvekből! Eljött a pillanat.

A karakterek, akiket nem annyira tudtam megszeretni 


A regény központját a kolesz adja és persze a karakterek, akikre nem mondanám, hogy mentesek a kliséktől. Hanna a tipikus könyvmoly, imád olvasni, könyvesblogot vezet, a kedvenc könyveit félti kölcsönadni, és igazi jó kislány, aki szeretne beilleszkedni és megfelelni az új osztálytársainak. A könyvben Hanna volt számomra a legunalmasabb karakter, nála mindenki izgalmasabb volt, pedig úgy gondolnám, hogy a lány a főszereplője a történetnek, de mégis ő tűnt a legérdektelenebbnek. Xiara érdekes élettörténete (kínai szülei csak hetente látogatták, egy magyar nő nevelte fel), és Máté (aki gyerekkorában tehetséges zenész volt, de egy baleset miatt le kellett mondani az álmairól) voltak számomra kiemelkedőek. Látszik, hogy Tibi nagyon jó a meleg párokról szóló történetek megírásában (nem csak a Túl szép miatt!), de nekem Áron és Dávid mondataiban és tetteiben sok érzelem volt, míg Hannáéban nem éreztem ezt így, pedig Mátéval kaptak pár közös jelenetet. Azt hiszem Xiara is kicsit kakukktojás ebből a szempontból, hiszen csak egy érzelmesebb részt kapott (azt is egy levéllel kapcsolatban), talán ezért volt ennyire távoli nekem ő, és sajnos valamiért Hanna is. Pedig a lány a mozgatórugója a közös ügynek, hogy mentsék meg a kolit, és Mátéval egyre közelebb kerülnek egymáshoz, aztán felbukkan Patrik a klisésen tökéletes fiú, aki tizenéves létére egy kocsival megy Hannáért. Nah azon a részen egy kicsit felkacagtam, mert nehezen tudtam elképzelni, hogy egy gimis fiú kocsival megy a lányért, de legyen :)



Értékelés: 5/3 


Könnyen olvasható a Mikrofonpróba, és éreztem, hogy a vége egy szép kis függővég lesz (köszi Tibi!). Gyorsan haladtam a történetettel, mert érdekelt, hogy hová fut ki ez a nekem egy kicsit összevissza baráti társaságról szóló sztori. Mindenkinek meg van a könyvben a maga keresztje, és bár a fájdalmaik valósnak és súlyosnak tűnnek, néhány karakter nem tudta belopni magát a szívembe. Ilyen volt maga Hanna is, aki a könyvmolysága miatt pedig szimpatikusnak kellett volna, hogy legyen, főleg ugye mert ő is blogger, de nem volt az. Sőt! Kifejezetten zavartak a könyves utalásai, és az a sok dolog, amit én "márkázásnak" hívok. A néhány sorral fentebb olvasható idézet jól mutatja, hogy az író megpróbálta beleszőni a kedvenc olvasmányait, karaktereit a könyvbe, de engem sajnos ez idegesített.

Arról nem is beszélve, hogy minden könyv, amit Hanna olvas nagyjából vöröspöttyös volt, és ezt még Máté meg is jegyzi neki gúnyosan.

- Neked is jóval nagyobb a szád, mióta idejársz. Kiállsz magadért, akárcsak Xiara. Ó, és jó olvasást. Látom megint vörös pöttyösben nyomod.
- Mert tudom, hogy mi a jó nekem - jelenti ki Hanna, és még jobban magához szorítja a könyvet. 

Nincs baj azzal, ha az író egy kicsit a saját kiadója hazai pályáján játszik, de én ezeket zavarónak találtam, és felhúztam a szemöldökömet ezeknél a részeknél. Jó, nyugi, nem rángott az egész könyv alatt a szemöldököm, de azt hiszem be kell látnom, hogy én kezdek lassan kinőni a tinitörténetekből és ezekből a "márkákból" illetve utalásokból.

Tetszett viszont a történetben, hogy áradt belőle a zene szeretete, és az a mentalitás, hogy nem szabad feladni, bármit is hoz az élet. Mindegyik szereplő életében voltak már nehéz pillanatok, és egyedül is átéltek már nem egy ilyet, de közösen képesek arra, hogy küzdejenek, amikor szeretett kollégiumok helyzete veszélybe kerül. Tetszett, hogy Tibi összeterelte egy jó ügyért a szereplőket, és szinte sütött a lapokból, hogy a tehetségkutatók világa mennyire is az író kedvence :)

Ezek az utalások abszolút nem zavartak, mert én is néztem néhány ilyet. Igaz azóta megcsömörlöttem már és most már nem hatnak meg a tehetségkutató műsorok, de a régi időkből még ott vannak azok a dalok, amik a könyvben is sokszor felcsendülnek. Szerettem Xiara táncos jeleneteit, mert látszott, hogy ezekre sok figyelmet fordított Tibi. Áront és Dávidot éreztem a legkidolgozottabb karakternek, ők lettek a kedvenceim, és nagyon drukkolok nekik, hogy.... Nah nem mesélek, mert spoiler lenne.

Többek között az is pirospont, hogy az egész történet Balassagyarmaton játszódik, ahol én még sosem jártam, de Tibi olyan jó kis leírásokat adott a város híres helyeiről, hogy szinte láttam magam előtt a könyvtárat, a kis kávézót, ahol Hanna és Patrik randiznak, vagy a kolesz mellett elterülő madárcsicsergős erdőt. Mindig jó, ha valaki végre nem Budapest utcáin vezeti a szereplőket, hanem egy új általam nem ismert helyen.

Aki szerette a Fogadj el! történetből Áront és Dávidot, és szeretne egy nagyon mai, modern tinikről szóló történetet olvasni, ami ráadásul magyar vonatkozású, akkor tessék elolvasni a Mikrofonpróbát. Énekkarosoknak, táncosoknak, és zenész ifjaknak kifejezetten ajánlott, mert sokat lehet belőle tanulni a csapat egységéről, és egy kis motivációt meríteni a jövőre nézve. Tiniként biztos, hogy jobban szerettem volna ezt a könyvet, de tudom, hogy a mai 14-18 éveseknek nagyon fog tetszeni Rácz-Stefán Tibor regénye.

Vedd meg most!
Szerezd be a könyvet 15%-os kedvezménnyel.

Nyereményjáték


A Mikrofonpróbában a srácok egy tehetségkutatón akarják megnyerni a kollégium nyitvatartásához szükséges pénzt. Mostani játékunk során olyan dalrészleteket olvashattok, amelyeket egy-egy tehetségkutatón felbukkant énekes ad elő.

A feladat egyszerű: találjátok ki a részletek alapján, hogy ki az adott dal előadója, és a Rafflecopter doboz megfelelő sorába írjátok be a nevét. Sok sikert!

Az én dalszövegem:

“Törj ki a csendből,a sötétből,szeress szívből,
Semmi nem volt kár a percért,
Mi most célt ér, felemeltél,
S mindig itt lesz már az érzés.”


Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


a Rafflecopter giveaway

A turnéban résztvevő bloggerek:


10. 24. Spirit Bliss
10. 26. Zakkant olvas
10. 28. Könyvvilág
10. 30. Deszy könyvajánlója

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe