Farkas Róbert - Első könyvem az univerzumról

9:36:00 PM


Szeretem a rókákat, ezt nagyjából mindenki tudja rólam. Azt hiszem nagyjából minden létezhető dolog fellelhető a rókás cuccokból otthon, szóval nem volt kérdés, amikor anno megláttam Farkas Róbert könyvét, hogy nekem ezt olvasnom kell!



Farkas Róbert - Első könyvem az Univerzumról

Kiadó

Kolibri Kiadó

Oldalszám

36

Illusztrálta

Farkas Róbert

Sorozat

Eszes Róka sorozat 1.

Fülszöveg

Ez a könyv Rókapapa meséje a világ keletkezéséről. Alkotója, a grafikusként is elismert Farkas Róbert először angol nyelven, közösségi finanszírozással valósította meg, most pedig a világmindenséget fürkésző magyar gyerekek is választ kaphatnak kérdéseikre. Ez a könyv az Eszes Róka-sorozat első darabja, amelyet Raffai Péter, az ELTE Atomfizikai Tanszékének asztrofizikusa a jövő felfedezőinek ajánl. Ez a könyv az első könyved az univerzumról.

Akkor még angol kiadásban egy különleges közösségi finanszírozásról cikkeztek és egyből felfigyeltem az általam csak rókás univerzumos könyvnek nevezett csodára. Mert a grafikája nagyon megtetszett, és mert annyira hiánypótló az ilyen a gyermekkönyvek piacán. Amikor megláttam, hogy megjelenik magyarul tudtam, hogy ezt el kell olvassam, pedig nem vagyok már kisgyermek. De ez egyébként miért is lenne baj? Ezt a könyvet a felnőttek is imádhatják. Én vagyok rá az élő példa :)


Sajnos az Indiegogós kampányra már csak akkor akadtam rá, amikor lezárult, de amikor láttam, hogy a Kolibri Kiadó jelentette be, hogy érkezik magyarul egyből lecsaptam rá. Kíváncsi voltam, hogy Farkas Róbert, aki hobbi csillagász és főállású grafikus, hogyan tudja átadni a kozmosz titkait a legkisebbeknek (és a mesét felolvasó felnőtteknek). Ha három éves lennék akkor is izgalmasnak találtam volna a könyvet, de így több, mint tízszer annyi évben mérve is szórakoztató és rendkívül informatív ez a kis könyvecske. A grafikák szépek, a szövegek érthetőek, ráadásul bevallom én sok újdonságot tanultam. Nyilván ismertem ezeket a fogalmakat, mint az ősrobbanás, galaxisok, égitestek stb... de a könyv sok asztrofizikai érdekességet közöl a mesén kívül.

A mesében Róka papa a kisrókájának kérdésére meséli el a "Honnan jöttünk mi a világra?" témát szépen körüljárva. A mese távolról az Univerzumtól közeledve jut el a Földre, ahol a rókák, illetve mi emberek is élünk. A könyv egyébként elég rövid, de pont annyi szöveg van benne, ami egy kisebb gyerkőcnek elegendő egy esti meséhez. Mondjuk a 3 éves kortól jelzést kicsit korainak tartom, de 5-6 éveseknek simán mesélhető a történet, mert Róka papa válaszai között vannak azért olyan dolgok, amiket még felnőttként is kicsit nehéz témának bizonyosulnak. Értem ez alatt az atomot, a fénynyalábot, vagy a naprendszert.

Farkas Róbert szerintem elképesztő szépen rajzolta meg az éppen a mese mellé illő ábrákat (mondjuk ez ízlés kérdése, én szeretem a színes festett alakos grafikákat), amiket nézegetve könnyebb a megértés. Kedvencem azok a lapok voltak, ahol Róka papa és a kisróka is jelen vannak. Jól elkülönül az állatok beszélgetése, és a lap alján az ELTE Atomfizikai Tanszékének asztrofizikusának, Raffai Péter tudományos magyarázata. Ez nyilván nem a gyerekekre tartozik, ez a felnőtt mesélőnek segít a megértésben, és a jobb magyarázásban. Én bevallom tőlem ezek a magyarázatok és értelmezéseik annyira távol állnak, mint amennyire a Plútó távol van a Naptól, mint égitesttől.




Értékelés: 5/4.5


Nagyon hasznosnak tartom az ilyen olvasmányokat, mert játékosan vezeti be a gyerekeket egy olyan tudományba, ami megfoghatatlan, de mégis nagyon érdekes. Nekem gyerekként biztos, hogy sok kérdésem volt, de akkoriban még nem voltak ilyen olvasmányok (csak sima mesék / történetek) és egészen addig kellett várnom ezekre a válaszokra, amíg meg nem tanultam olvasni. Bár a könyv azt hiszem három éves kortól is ajánlott, de azért ezt talán egy kicsit korainak érzem. Inkább 5-6 évesen érdekelheti a gyerkőcöket az ovin, a családi házon, és a környéken kívüli világ, abban viszont az Eszes Róka-sorozat nagy segítség lesz.

Maga a kötet nagyon masszív a vastag kemény borítójának köszönhetően, a lapok is vastagok, gyerek kézbe valók, és sok lapozgatást kibírnak. Bár nem teszteltem kiskorún, de én elég sokat forgattam, és jól esett a kézbe venni, kis könnyű, és bárhová el lehet vinni magunkkal.

Farkas Róbert rajzai nekem nagyon bejöttek (és nem csak a rókák miatt!), hanem önmagukban is. A rajzok illenek a történethez, a felnőtteknek szóló lábjegyzetek a Higgs-bozontól elkezdve, Theia ősbolygón át sok érdekességet mesélnek nekünk felnőtteknek. Maga a gyerekeknek íródott Róka papa és a kis Róka közötti párbeszéd kedves és pont annyira egyszerű, de közben mégis érdekes, amik úgy lekötheti a legkisebbeket, hogy közben a felnőttek sem unják el magukat mesélés közben. Ráadásul a történetből érezni, hogy szívvel és lélekkel mesélték el, és ez nem is csoda, hiszen Farkas Róbertet kislánya inspirálta a könyv megírásában.

Én most ezt a könyvet felrakom a polcra, és beszerzem a következő részt (ami a fénysebességről szól majd), és ha eljön az idő, akkor előveszem az én kisrókámnak, és mesélek neki belőle. És tudom, hogy tetszeni fog neki, és nem csak a rókák miatt! 🦊

Vedd meg most!
Szerezd be a könyvet 20%-os kedvezménnyel.

Ezeket is olvasd el

1 komment

  1. Nagyon aranyos könyv lehet. :)

    Azért valahol vicces, hogy Farkas Róbert írt egy rókás könyvet. :D

    ReplyDelete

Subscribe