Ned Vizzini - Nyomás alatt

7:05:00 PM


Ned Vizzini ifjúsági regénye egy olyan fiúról szól, aki összeroppan a nagy nyomás alatt és egy különleges helyre kerül. Craig a pszichiátrián új embereket ismer meg, és teljesen új dolgokat fedez fel önmagáról és az életről is. Ám ahhoz, hogy a fiú kikerüljön innen komoly döntéseket kell hoznia.

A megható, de egyben vicces és nagyon emberei történetet most könyv alakban is elolvashatod. Tarts velünk és a Blogturné Klub 4 bloggerével, akik elmesélik, hogy milyen különleges is Craig, és a többi szereplő a Nyomás alatt-ban :)


Ned Vizzini - Nyomás alatt 

Kiadó

Könyvmolyképző Kiadó 2017

Oldalszám

368

Fordító

Benedek Dorottya

Önálló kötet


Fülszöveg

Az ambiciózus, New York-i tinédzser, Craig Gilner eltökélte, hogy sikeres lesz az életben, ami azt jelenti, hogy be akar jutni a megfelelő gimnáziumba, a megfelelő főiskolára, a megfelelő munkahelyre. Ám amint Craiget felveszik a manhattani Vezetőképző Gimnáziumba, a nyomás elviselhetetlenné válik. Nem eszik, nem alszik, míg, egy este, majdnem megöli magát. Craiget, öngyilkossági kísérletének köszönhetően egy pszichiátriára utalják, ahol nem mindennapi új szomszédokat szerez: egy transzszexuális szex-függőt; egy lányt, aki ollóval esett az arcának; és az önmagát megválasztó Armelio elnököt. Itt Craig végre képes szembenézni szorongásának forrásával.

A fiú, aki fura, de szerethető 


Elég régen olvastam már Ned Vizzini könyvét, de még mindig emlékszem a főszereplőjére, és ez nagy szó. Sok könyvet olvasom, és néhányat olvasás után valahogy szelektál az agyam. Főleg azokat a karaktereket, akiket nem igazán kedveltem meg, akik nem nőttek a szívemhez, illetve akik semilyenek voltak. A Nyomás alatt című könyv főszereplője Craig nem ilyen. Pedig az elején nem tudtam mit kezdeni vele. Azt hittem kapok egy elcseszett kis szerencsétlen YA főhőst, akit majd jól meganalizálnak a könyvben és boldog happy endet ér a történet.  Hiszen mégis csak adva van egy teljesítménykényszer alatt összeroppant fiú, aki belekerül a pszichiátriára és itt próbál "túlélni" vagyis napról-napra tenni azért, hogy kijusson. Nah ez a sztori ennél sokkal emberibb, érdkesebb és Craig is sokkal szerethetőbb, mint ahogy a fülszöveg szemlélteti.

Craig nem hülye, csak nem tudott időben segítésget kérni és összeroppant az új iskola súlya alatt. Nem egyedi ez, mégis kevés szó esik erről, pedig a mai kamaszok is küzdenek ezzel a problémával. És az a baj, hogy egyre korábban jön elő, hogy a gyerekek megfeleljenek: az óvónéninek, meg a szülőknek, a többieknek, a tanároknak, az osztálytársaknak és persze önmaguknak. Kemény dió ez, észrevenni a jeleket, és megfelelően kezelni, ha látjuk, hogy mit okoz az iskola, a sok vizsga a diáknak. Craig szülei nem vették észre, de szerencsére a fiú idejében kapcsolt, és amikor késő lett volna felhívott egy segélyvonalat, és önként bement a pszichiátriára. Ettől a cselekedettől elég nagyot nőtt a szememben a fiú, akinek néhány napját követhetjük végig a Nyomás alatt című könyvben.


A pszichiátria mindennapjai


Miután Craig bekerül megkezdődik a kezelés, és a helyzek felismerése, hogy ő bizony itt marad egy darabig. Mivel megszökni nem tud (nem is akar) így muszáj felvenni a fonalat a többiekkel, és beilleszkedni ezek közé a fura emberek közé. Craig a férfi betegek között a legfiatalabb lett a maga 17 évével, és ez miatt egyfajta csodaként néznek rá. Craignek meg kell tanulni, hogy mi a rend a pszichiátrián, mikor vannak az étkezések, ki mit csinál, melyik nővér és ápoló kicsoda, hová lehet kimenni dohányozni és mi a helyzet csajokkal. Erre akad segítsége, ő Bobby, aki egy középkorú férfi, aki régi lakója már a helynek. Craig nem kerülhet el a lányok társaságát sem, hiszen van közös foglalkozás is, és nem tiltott lányokkal beszélni, így megismerkedik Noelle-lel, akivel valami alakul is közöttük, ám ez nem ilyen egyszerű, mint a való életben. Hiszen ott van Craig problémája, amit Minerva doktornő segít megoldani, ám ehhez bőven kell terápiás foglalkozás és beszélgetés.

A kiégéssel járó alvás zavarok és emészti problémák mellé mindenféle lelki sérülés is jön a fiúnál, és az sem túlzottan hasznos, hogy felkeresi őt iskolatársa Aaron, és a lány, aki a kinti életében tetszik Craignak. Az, hogy hogyan jutott el Craig egy normális tiniből idegronccsá a visszaemlékezések, azaz az orvosával tett beszélgetések segítenek az olvasónak. A cselekmény pedig emellett halad azzal, hogy megismerjük a pszichiátria minden lakóját, és különös szokását. Viszonylag normális emberekről van szó, akik egy-egy rossz döntés miatt jutottak oda, ahol most vannak. Nekem teljesen emberinek tűntek, mint ahogy az egész történet, éppen ezért is volt jó olvasni a Nyomás alatt-ot!




Értékelés: 5/4.5


Craig igazán különleges, emberi és ezáltal szerethető figura volt, akit minden kis zizijével szerettem. Őszintén drukkoltam neki és sajnáltam, amiért eljutott oda ahová. Hasznos olvasmány a diákoknak arra, hogy felismerjék, hogy az iskola milyen nagy terheket nyújt és arra is nagyon hasznos, hogy meglássák, hogy mikor kell segítséget kérni. Ajánlom a Nyomás alatt című könyvet a tanároknak, és a szülőknek is, mert ez a téma olyan, amiről hiába egy ízig-vérig amerikai történetről olvashatunk ez simán áthelyezhető ide Magyarországra is.

Craig és kapcsolatai a pszichiátrián sokszor nagyon érdekesek voltak, néha kicsit furák, de ez kifejezetten tetszett, hiszen ki ne szeretne belelátni egy kicsit egy ilyen helyre? Szerintem mindenkit érdekel a téma, és ha ezt egy okos és kíváncsi kamasz fiú szemszögén látjuk az még érdekesebb. Akik nyitottak egy kicsit a pszichológiára nekik is lehet tanulni szerintem a regényből és Craig történetéből.

Néhol kicsit szomorú volt a történet, de hát milyen is legyen, amikor egy ilyen helyen játszódik? Ned Vizzini azonban bőven tudott humor belecsempészni, és imádtam Craig tehetségét, és azt, hogy elkezdett rajzolni és ezzel jobban fel tudta dolgozni a dolgokat. És hogy miért a fél pont levonás? Bevallom nem tudom felidézni túlzottan a mellékszereplőket, akik ezek szerint nem hagytak bennem annyira mély nyomot. Ettől függetlenül azt hiszem, ha megérkezik a könyv papír kiadásban (a Könyvfesztiválon ti is beszerezhetetitek a Kiadó standjánál) akkor újra fogom lapozgatni, mert ez az a könyv, ami újra is érdekes lesz számomra is.

Vedd meg most!
Szerezd be a könyvet 20%-os kedvezménnyel.

Nyereményjáték


A nyereményjáték: A Nyomás alatt című könyv főszereplője Craig egyfajta terápia céljából kezd el rajzolni, de nem ám sima rajzokat. A fiú elképesztően precíz várostérképeket alkot, amire mindenki felfigyel a pszichiátrián. Az ott lakó betegek és orvosok is a rajzok csodájára járnak, így a mi játékunk is e köré épül.

 Minden turnéban résztvevő blogon találsz egy képet egy rajzolt város térképről, neked pedig rá kell jönnöd, hogy melyik várost ábrázolja a térkép. A válaszokat a rafflecopter megfelelő dobozába várjuk. Akik ügyesen olvasnak térképet, azok között a Kiadó által felajánlott könyv kerül kisorsolásra.

Az én keresett városom:


 Figyelem! A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway

A turnéban résztvevő bloggerek:

05.30. Sorok Között Könyves Blog
06.01. Zakkant olvas
06.03. Deszy Könyvajánlója
06.05. Bibliotheca Fummie

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe