Roald Dahl - Matilda

9:46:00 PM



Hallottál már Matildáról?

A lányról, akivel minden könyvmoly garantáltan tud azonosítani.
A lányról, aki alja a betűket és könyvtárnyi olvasnivaló van már a háta mögött.
A lányról, aki pontosan tudja, amit bármelyik könyvszerető ember: hogy az olvasás különleges képességekkel ruház fel.

Természetesen a Blogturné Klub sem maradhat ki a könyvmoly kislány kalandjaiból. Szeptember 11-től hat állomáson keresztül utazunk vele a betűk izgalmas világában. És ha ügyes vagy, Te is csatlakozhatsz hozzá.



Roald Dahl - Matilda

Kiadó, megjelenés

Kolibri Kiadó, 2016

Oldalszám

296

Fordító

Totth Benedek

Önálló kötet



Fülszöveg

Matilda különleges lány, de a szülei sajnos komplett idióták. Az apja szélhámos, az anyja meg sötét, mint egy belső zseb. Ki nem állhatják a lányukat, azt szeretnék, ha többet tévézne, és kevesebbet olvasna. Czukor kisasszony, a tündéri tanárnő viszont hamar rájön, hogy Matilda zseni. Az iskola rettegett igazgatónője azonban mindkettőjük életét megkeseríti… Még szerencse, hogy Matilda elképesztő trükköket tartogat a tarsolyában, és nem fél megmutatni a szörnyű felnőtteknek, hogy vele jobb nem ujjat húzni! A Matilda a Kolibri Kiadó Roald Dahl-életműsorozatának második darabja, amelyet új fordításban, Totth Benedek tolmácsolásában olvashatunk.  

A könyv, amit mindenkinek el kell olvasni 


Bevallom, hogy eddig teljes mértékben kimaradt ez a történet a könyves repertoáromból, de már elégszer hallottam Roald Dahl nevét, hogy tudjam, hogy jó lesz, amit olvasni fogok. Főleg bíztam benne, hogy Quentin Blake együtt valami olyasmit alkotnak, ami szuperságos lesz, mert a Köténycselben már Blake bizonyított számomra.

Szerencsére le kell szögeznem már rögtön az elején, hogy Roald Dahl Matildája imádni való és egyben végtelenül tanulságos, néhol szomorú, de nagyon is emberi történet, amit tényleg mindenkinek el kell olvasnia, legyen az fiatal gyerek, szülő, vagy éppen nagyszülő. Sőt! Ajánlom még a tanároknak, hogy nehogy ők is olyanok legyenek, mint Dorong kisasszony, hanem sokkal inkább olyanok, mint Czukor kisasszony.

Már csak ha a neveket olvasod is feltűnhet, hogy beszédes nevekkel van dolgunk a történet során, ami egyáltalán nem volt baj, mert mindenkire teljesen illett a leírás. Főszereplőnk Loncz Matilda, aki történetünk elején még éppen csak 6 éves, és most kezdi el az iskolát. A Loncz szülők egy viszonylag jómódú család, akik élhetnének akár Magyarországon is, bár a történet során van pár árulkodó dolog, hogy rájöjjünk ők nem magyarok, csak a nevük az. Loncz apuka autókereskedőként dolgozik, Loncz anyuka pedig egész nap semmit se csinál, délutánonként pedig bingózni jár. Misi, azaz Matilda bátyja már iskolás, de nem egy kiemelkedően okos gyerek, de elvan a többiekkel, nincs rá panasz.


Íme a könyvmoly tökéletes prototípusa 


A történet elején megismerhetjük a kis Matildát, aki 4 évesen már tud folyékonyan olvasni, ám nem gyakorolhatja ezt a hobbiját, mert a Loncz családnál NINCS OTTHON EGY KÖNYV SEM! Itt a könyvmolyok felsikkantanak egy emberként, hogy ez milyen kegyetlenség, és minő borzalom. És valóban! Én nem tudok elképzelni egy háztartást sem könyvek nélkül, és nagyon fontos, hogy a gyerekek már korán megismerkedjenek a betűkkel, és lássák, hogy a szüleinek is fontos tevékenysége az olvasás. Nos Lonczéknál ez nincs így, ők inkább tévéznek, miközben a kis Matildában ott buzog  a tudásszomj, amit ők csak kioltani akarnak minden igyekezetükkel. Matilda azonban okos kislány és elmegy a könyvtárba, és olvasni kezd. Mindent, amit csak ér, és amihez csak hozzájut, illetve amit a kedves könyvtároskisasszony ajánl.

Szóval így telik egy 4 éves élete, aki főként apjával kerül összetűzésbe, amikor kiderül, hogy a kislány titokban olvas, és még számolni is tud. A Loncz szülők elképesztően kegyetlenek, és roppant mód dühös voltam rájuk olvasás közben, mert nem voltak képesek megérteni, hogy lányuk egy igazi kis zseni, és nem támogatták abban, hogy fejlődjön, hanem inkább visszatartották, és nincs szebb szó rá, de lebaszták, amikor kiderült, hogy olvasni is tud. 4 évesen (!). Nos, hát igen... Barbár szülőkről van szó, akik ellen a kislány úgy próbál meg harcolni, hogy kisebb csínyeket eszel ki, és hajt végre, hogy megleckéztesse főként apját, aki sokat bántja őt.

Amikor eljön az idő, hogy az iskolába kerüljön a kislány akkor kerül képbe a kedves tanárnéni és az iskola igazgatónője Dorong kisasszony, aki szadista gyereknevelési elveiről híres. Tudja ezt a többi gyerek is, Kapanyél Kornél és Cirip Abigél is akik Matilda osztálytársai. A gyerekeknek igyekezniük kell elkerülni Dorong kisasszonyt, mert bármikor kihajítja őket is az ebédlőből, ha valami gondja van velük. A szadista igazgatónő ellen senki semmit sem tud tenni, így a gyerekek csak önmagukra számíthatnak, ha arról van szó.



Matilda egyébként egy olyan eszményi diák képe, akit minden tanár imád, mert okos, engedelmes, de mi olvasók tudjuk, hogy a kislány el tud követni csínyeket, ha buta emberekről van szó. Nekem ez a könyvmoly, okos, de emellett szerény, de erős kislány volt az, akire bátran felnéztem, de Dahl valami varázslatot is belevitt a könyvébe. Illetve nem is mondanám varázslatnak, hanem ennek van egy tudományosabb megfelelője is, de erről nem írok, mert spoiler lenne. Nekem ez egy kicsit sok volt a könyv végére, de érdekessé tette a történetet, bár ha kimarad sem szomorkodtam volna, mert enélkül is ez a könyv hatalmas kedvencem volt így is.


Értékelés: 5/4.5 


Egy kicsit túltolta a könyv végére Dahl a mesés, varázslatos elemeket, de ez is kedves és tanulságos, volt, de nekem egy kicsit sok néha. Talán azért, mert már felnőtt vagyok, gyerekként olvasva ez biztos másként jön le. Egyébként ettől eltekintve a Matilda egy felemelően csodás történet egy bátor kislányról, akit mindenkinek meg kellene ismernie!

Hogyan ne legyél idióta szülő?


Olyan okos gyerek kevés hasonló van, mint ő, ám olyan gyerek biztos, hogy nagyon sok akad, akit a szülei semmibe vesznek, és inkább leültetik a tévé elé a vacsorával, csak ne kelljen a gyerekkel beszélgetni. Vagyis most már nem a tévé elé, hanem megkapja a gyerek az okostelót, vagy a tabletet aztán csá. Nem kell mesélni neki, nem kell felolvasni, vagy éppen a gyerek "buta" kérdéseire válaszolni. A Matilda című könyv tökéletesen rámutat arra, hogy milyen szülőnek nem szabad soha lenni, és ezt akár receptre is felírnám a sok megúszást kereső lusta apukának és anyukának, aki nem akar foglalkozni a csemetéjével.

Hiába 6 éves a főszereplőnk, Matildának rengeteg olyan meglátása, és véleménye van, amivel a felnőtteket megszégyenítő életigazságokat mond ki gyereknyelven. Én imádom az ilyeneket, ezek annyira jól kifejezik, hogy mennyire is jó tud lenni egy író. Roald Dahl úgy beszél a gyerekekhez, hogy megértsék, de felnőttként olvasva is végtelenül szórakoztató tud lenni. Matilda története engem kiválóan szórakoztatott és egyben el is gondolkodtatott sok mindenről. Nagyon ajánlom az olvasni tudó gyerkőcöknek és szüleiknek is. Quentin Blake rajzai emellett pedig nagyon jól átadják a könyv hangulatát, mert egyszerre realisztikusak és jól ábrázolják a szereplőket, akiket olvasás közben elképzel az ember.


Szerezzétek be Roald Dahl új könyvét a Kolibri újra kiadásában, mert ez a regény nem hiányozhat egyetlen könyvespolcról sem!

Szerezd be a könyvet 15%-os kedvezménnyel innen!


Nyereményjáték


Mostani nyereményjátékunkban nem lesz nehéz dolgod, ha ismered Roald Dahl könyveit! Minden állomáson találsz egy nevet. Nagyrészt Roald Dahl szereplők, de figyelem! Akad egy egy kakukktojás.

Tehát dupla feladatod van: minden állomáson rájönni, az adott szereplő melyik Roald Dahl könyvben bukkant fel, és kitalálni, melyik a kakukktojás!

Ha ez mind megvan, nincs más dolgod, mint beírni az egyes könyvcímeket, a kakukktojásét is! De ha megtaláltad a kakukktojást, egy plusz pontot is bezsebelhetsz, csak annyit kell megírnod, melyik név volt a kakukktojás.


Az én keresett szereplőm: Szofi

Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


a Rafflecopter giveaway

A turnéban résztvevő bloggerek:

09.11 - Deszy könyvajánlója
09.13 - Zakkant olvas
09.15 - KönyvParfé
09.17 - Olvasónapló
09.19 - Letehetetlen
09.21 - Sorok között 

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe