Salla Simukka: Vérvörös

1:11:00 PM

 vérvörös banner.png

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy lány, aki megtanult félni.
Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy író, aki megírta, hogy mitől és miért félt a lány.
Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy Blogturné Klub, aki elmeséli, ki ez a lány, ki ez az írónő és milyen remek élményt nyújtott a lány története az Olvasói számára.

Tarts velünk Te is e remek, modern Hófehérke mese turnéja során, és ismerd meg Salla Simukka: Vérvörös című könyvét, mely április 10-én az Athenaeum Kiadó jóvoltából már a magyar könyvesboltok polcaira is felkerül. Olvasd el a véleményeket, ismerd meg az írónőt és a szereplőket, hallgasd meg a könyvben felhangzó zenéket és játssz velünk egy csodákkal és rímekkel teli játékon a Mesék Birodalmában, ahol a JÓ elnyerheti méltó jutalmát: a Vérvörös regény egy példányát!

Kiadó: Athenaeum Kiadó Kft.
Oldalak száma: 240 oldal
Borító: KARTONÁLT
ISBN: 9789632932781
Nyelv: MAGYAR
Megjelenés: 2014. április 10.
Fordító: Panka Zsóka

Fülszöveg:
A 40 országot letaroló finn sikersorozat a Hófehér-trilógia elő része. 

A 17 esztendős Lumikki Andersson kivételesen zárkózott lány, aki szinte minden iskolai aktivitásból kihúzza magát. Egyik nap azonban a fotószakkör előhívójában bankjegyeket talál felaggatva a szárítóra. Mint hamarosan kiderül, Lumikki három osztálytársa tetemes mennyiségű véres bankjegy birtokába jutott, de ekkor még egyikük sem sejti, hogy egy nemzetközi drogkartell piszkos ügyeibe nyúltak. A baráti társaság egyik tagja kinyomozza, hogy apja, a közkedvelt rendőr is nyakig benne van az ügyben, és a fiatalok orosz és észt bűnözőkkel a nyomukban végül egy titokzatos kastélyban találnak menedéket, ahol a fura fedőnevű Jeges Medve vendégszeretetét élvezhetik, ki tudja meddig... Majd az évtized leghidegebb telén, mikor mindent beborít a kékesen csillogó friss hó, vércseppek lepik el az utcákat.

Imádom a skandináv országokban játszódó történeteket. Régóta vágyom arra, hogy bebarangoljam Finnországot, Svédországot, Izlandot, Dániát és a Feröer-szigeteket. Sajnos ezidáig nem jutottam el még ide, de nem adom fel! Addig legalább gyűjtöm az infókat a könyvekből. Eddig főként skandináv krimiket olvastam, ám amikor megláttam, hogy Athenaeum Kiadó megjelenteti Salla Simukka - Vérvörös címmel futó regényét (ami ráadásul trilógia) rögtön felcsillant a szemem. A fülszöveg elolvasása után rögtön az ugrott be, hogy ez a regény Finnország fagyos tájaiba oltott YA (young adult - fiatal felnőttekről) krimi lesz. Húh! Ez csak jó lehet! - gondoltam, és így elolvasás után nem is lőttem annyira messze ettől a kijelentéstől :)

Ki nem állhatta a télnek ezt a szakaszát. Csak hó és fagy. Túl sok van mindkettőből. A tavasz még olyan messze van. A tél csak húzódik és húzódik tovább, remény sincs rá, hogy egyszer véget ér. Minden dermedt, lelassult, unalmas. Otthon hideg van, az utcán hideg van, a suliban is hideg.

A Vérvörös című könyv főszereplője Lumikki Andersson, aki 17 éves és igyekszik észrevehetetlennek maradni az iskolájában. Nem jár semmi sulis programra, nem feltűnősködik, nem barátkozik igazán, egyszerűen csak próbál a legláthatatlanabb lenni a többi gyerek között. Elég jól megy neki, ám egyik reggel egy olyan dolgot vesz észre, ami kizökkenti a hétköznapi megszokott rutinjából. Abszurd módon Lumikki meglátja, hogy az iskola fotósainak fenntartott sötét kamrában (ahol ő csak egy kis nyugalom miatt ment be) egy halom 100 eurós bankjegyet áztatnak. A bankjegyeket vér borítja, így gyorsan kislisszol a teremből, de akármennyire is profi a láthatatlanná válásban valaki észreveszi. A pénzt 3 tini mosatta tisztára a sötét szobában, ők Lumikki iskolástársai (Elisa, Tukkaa, Kasper), akik egy buli után találták a vértől ragadó pénzt Elisáék kertjébe bedobva. A három 17 éves nyakig benne van ebben a titokzatos ügyben, így Lumikki segítségét kérik, hogy segítsen nekik rájönni, hogy honnan ered a pénz, mert azt ők sem tudják. Elisa apja a kábítószer ellenesek csoportjában dolgozik rendőrként és valamiféle módon érintette az ügyben, de ez még csak a jéghegy csúcsa.

forrás: Az írónő Pinterest gyűjteményéből


Lumikkit én rögtön az elején megkedveltem, mert sokszor magamat láttam benne. Én is hasonlóképpen próbáltam túlélni a szakközépiskolát, és ha olyan súlyos atrocitások nem is értek engem, mint őt, azért sok mindenben igazat adtam neki. "Legyél minél láthatatlanabb és akkor nem lesz baj, senki sem fog beszólni és észrevenni." Én is követtem ilyesfajta mentalitást, úgyhogy számomra a főszereplő gondolatai ismerősek voltak.

A regény azonban nem Lumikkivel indít, hanem egy másik nézőpontból, és ezeket az ugrásokat előszeretettel használja Salla Simukka a történet előrehaladtával. Sokszor azzal vegyíti, hogy Lumikki visszaemlékezéseihez ugrunk és egy-egy apró történetet, párbeszédet, vagy emlékfoszlányt csípünk el régebbi életéből. Sok mindenre nem derül fény, de azért egy-egy információt megtudunk róla, ami választ ad arra, hogy miért is viselkedik így.

A történetről sok mindent nem szeretnék elmondani, mert úgy izgalmas, ha mindent maguk fedezünk fel a Vérvörösben.Vannak itt észt és orosz maffiózók, akik semmitől sem riadnak vissza. Megismerhetjük a titokzatos Jeges Medvét, aki egy éjszakára elvarázsolt mesés erdővé változtatja a kastélyát, ahol fogadja az alvilág veszélyes pénzes tagjait. Ebbe a bálba jut be Lumikki is, aki tökéletes álcázza magát, hogy egyre többet megtudhasson Elisa apjának ügyeiről és rejtélyes kapcsolatairól.

Nagy elismerésem Lumikki bátorságáért, sikerült Salla Samukkinak egy erős és ügyes és logikus főhőst kreálnia, aki bár nem tökéletes, de fiatal kora ellenére megállja a helyét a világban.

Értékelés: 5/4

Szerettem a regény hangulatát, ami legtöbbször sötét, jeges, hideg és kimért volt. Egyszerű mondatok, egyszerű párbeszédek, tárgyilagos helyszín bemutatások. Néha nekem így talán kiszámíthatóvá vált egy kicsit a Vérvörös, de szerencsére úgy érzem, hogy rejteget még annyi titkot a többi része, hogy kíváncsian várhassam a folytatást. Salla Simukka nézőpontugrásai sok esetben összezavartak, néha nem tudtam, hogy kinek a gondolataiban és múltjába vagy éppen a jelenjébe nyerek betekintést, így ez egy kicsit nehézzé tette az olvasást.

A könyvben, hiába ifjúsági, kimaradtak a mézes-mázos romantikus sztorik, amik bevallom nekem nem is hiányoztak. Lumikki történetében van egy múltbéli szál, ahol fellelhető némi szerelem, de a lány ezt is igyekszik elfojtani magában. Talán egy kicsit több akciót még vártam volna még Vérvörösben, és több jellemzést másokról azon felül, hogy ki és milyen parfümöt visel.


Rendeld meg a könyvet 20% -os kedvezménnyel itt!

Blogturné extra: Hófehérke története könyvben és filmben

"Egyszer  volt hol nem volt valamikor réges-régen egy királynő aki ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében. Nemsokára aztán a királynő világra is hozott egy leányt, akit Hófehérkének nevezett el."

Lumikki neve finnül Hófehérkét jelent, amit a lány nem annyira ért, hogy miért kapta, mert nem hasonlít a mesebeli alakhoz. Haja világos színű, bőre sem hófehér, ajka piros, de nem vérpiros mint a híres Hófehérkének. Később a regényben Lumikki meglepően ügyesen át tud változni a névadójává, amikor a Jeges Medve különleges báljába surran be. És bár üvegkoporsóba nem került a főszereplő, annál egy sokkal hátborzongatóbb helyen kell tartózkodnia rövid idegig, ami majdnem tragédiába torkollik... Szóval a Vérvörös tényleg egy alternatív Hófehérke mese!

Mint az sokan tudjátok, az eredeti történetet a Grimm testvérek vetették először papírra 1812-ben a Grimm-mesék címmel megjelent mesegyűjteményükben. Ám Hófehér (Hófehérke - később kicsinyítő képzőt kapott, de néha ezt elhagyják az említésekor) alakja állítólag a középkorig nyúlik vissza és több népcsoport történetében megtalálható, így eredete nem tisztázott. A Grimm testvérek összegyűjtött munkái sok (rajz)film és sorozat készítőt megihletett, és sok történetük került mozivászonra vagy éppen animátorok kezébe.



Hófehérkéből némafilmet is készítettek 1916-ben J. Searle Dawley rendezésében. Fent meg is nézhetitek a korhű plakátját 1917-ből.  Ebből a verzióból merített ihletet a világ leghíresebb rajzfilmese, azaz Walt Disney aki 1937-ben világhódító útjára indult Hófehérkével. Disney ugyanis ezzel a mesefilmmel indította el az egész estés rajzfilmjeinek tárházát, előtte csak rövid filmekkel kísérletezett. Hófehérkéről és a törpékről (Szende, Szundi, Tudor, Vidor, Morgó, Hapci, Kuka) szóló történet mesésen gazdaggá tette Walt Disneyt.




A 2000-es évek után Hófehér új "divatba" jött. 2012-ben Lily Collins és Julia Roberts főszereplésével elkészült a Mirror, mirror (itthon Tükröm, tükröm névvel vetítették) című film, ám elég szerény sikereket ért el. 2012-ben még egy Hófehérkés film is debütált a mozikban. A Hófehér és a vadász címmel bemutatott verzióban Kristen Stewart (a Twilight filmek Bellája) és Chris Hemsworth (Thor a Marvel filmekből) játssza a főszereplőket, azaz Hófehért és a Vadászt. Lily Blake egyébként könyvre is vitte ezt a történetet. 


Nancy Madore - Enchanted - Megidézve című regényében több mesefilm szereplője is feltűnik erotikus történetekben. Aki elolvasta a könyvet, azt mesélte, hogy nem tudott utána úgy gondolni Hófehérkére, Aranyhajra, Csipkerózsikára úgy mint régen :)



Hófehérke karaktere sorozatban is feltűnik. Az Once upon a time (itthon Egyszer volt, hol nem volt címmel adják a tévében) sorozatban Ginnifer Goodwin játssza Hófehért, aki Storybrookban él a többi mesevilág szereplőjével együtt, akik egy átok következtében ragadtak ezen a helyen. Odette Beane könyve, amihez a fent említett sorozat szolgált alapjául április végén jelenik. 



Külföldön a legnagyobb siker talán Katherine Pine három részes Hófehérke sorozatát övezi. A sorozat darabjai (Poisoned, The Mirror, Hunted) jó értékeléseket kaptak a GR-en.


Hófehérkés könyvek még:  Lili St. Crow: Nameless (Tales of Beauty & Madness 1.)  és  Gregory Maguire: Mirror Mirror



És ha már krimi, akkor nem csak Salla Simukkát ihlette meg Hófehér sztori félelmetes verziója. Készítettek igazi horror filmet is Snow White: A Tale of Terror címmel 1997-ben. A film főszereplője az Alien filmekből is ismert Sigourney Weaver, és Sam Neill. Brrr itt a film hátborzongató plakátja is.



Résztvevő blogok listája:

04.07. Roni Olvas
04.08. Deszy Könyvesblog
04.09. Dreamworld
04.10. Nem harap a..
04.11. Zakkant Olvas
04.12. Media Addict
04.13. Bibliotheca Fummie
04. 14. Kelly és Lupi Olvas

Nyereményjáték:
Salla Simukka könyve, illetve annak témája sajnos nagyon is reális témát dolgoz fel, bár sok momentumában magán viseli a klasszikus tündérmese vonalait.

Nem véletlenül, hiszen az írónő nagyon szereti a meséket. Ahogy mi is. Így aztán arra gondoltunk, Jegesmedve példáját követve nyereményjátékunk központi témája ezúttal a MESE, a mesék lesz.

Mit is jelent ez?
A blogturné minden állomásán találsz egy rövid kis versikét, mely egy-egy gyermekmese tartalmára, szereplőjére utal. Találd ki, melyik állomás melyik mesét rejti, írd be a rafflecopter doboz megfelelő rubrikájába a mese címét és máris esélyes lehetsz megnyerni a könyv egy példányát!

Rajta hát, Meseországra fel!


„Édes, mázas mézeskalács,
Hú, de jó volt ez a szakács!
Nekem is hagyj, Juliska!
Mert ráütök a popsidra!”

Lakmároznak, eszegetnek,
testvérekként veszekednek.
Míg ki nem nyílik a ház kapuja
S megjelenik ott a Banya!!!


a Rafflecopter giveaway


Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe