macskabölcső

9:58:00 PM

ma este ráakadtam tumbleren erre a képre és megkérdeztem a jónépet twitteren, hogy mi volt a játék neve, amit minden csaj (és néhány fiú is) játszott általános iskolában. ti minek hívtátok?

macskabölcső - ezt válaszolták többen is.

mi "átvevős" játéknak hívtuk és órákig tudtunk vele játszani. mindenkinél volt egy-egy madzag, felvettük a kezünkre és megkérdeztük a legközelebbi emberkét (barátot, barátnőt), hogy átveszed? és kezdődött is a játék. én azokat a játék közben kialakult szituációkat szerettem a legjobban, ahol több kereszt volt, mert azok voltak a legnehezebbek és némi gondolkodást igényelt az áthelyezésük a másik kezére.



Gergő volt annak a megmondója, hogy ez egy könyv címe is, úgyhogy gyorsan megkerestem ki írta a Macskabölcsőt és miről szól, mert sajnos az én szegénységi bizonyítványom, hogy nem tudta. 

Kurt Vonnegut: Macskabölcső


„Ebben a könyvben egyetlen szó sem igaz” – így kezdődik Kurt Vonnegut számtalan kiadásban és nyelven megjelent, nevezetes regénye. Viszont minden egyes szavát elhisszük – tehetnénk hozzá.
A zárt szerkezetű, feszes ritmusú történet fatális véletlenek szükségszerűen egymásra következő sorozata. Felix Hoenikker otromba különc, ám zseniális tudós, aki játékos kedvében feltalálja a földi életet pillanatok alatt kioltó szuperjeget. A veszedelmes anyag szilánkjait a torzszülött, ám a maguk módján szintén zseniális Hoenikker-gyerekek juttatják el a távoli San Lorenzo szigetére.
A sziget államformája a totális diktatúra, vallása az emberek tökéletes testvériségét meghirdető, sőt megvalósító bokononizmus. A vallás gyakorlására a hívek talpainak összeérintésével kerülhet sor, de az egyéb hittételekkel is részletesen megismerkedhetünk. A szuperjég pusztító erejének Bokonon próféta teremtő tanaival is szembesülnie kell.
E találkozás „naplója” a különös, egyszerre mulatságos és megrendítő történet, amely Vonnegut írásművészetének teljes gazdagságával bilincseli le az Olvasót.

Ti olvastátok Vonnegut regényét? Mi köze a játékhoz a könyv címéhez? Játszottatok esetleg ilyet a suliban?

Ezeket is olvasd el

1 komment

  1. Elsőre azt hittem, hogy a Vonnegut könyvet olvastad, és végülis csak félig tévedtem, mert ajánlod is a posztban :) Nem ismerem, nem olvastam, de tetszik a címe. :)
    A macskabölcső játék nálunk nem volt divat, nem is emlékszem, hogy valaha játszottam volna, de azért tudom mi, azt viszont, hogy macskabölcsőnek hívják csak pár éve tudtam meg. :)

    ReplyDelete

Subscribe