Sohonyai Edit - Le a csajokkal!

12:32:00 AM

Igen, tudta, hogy Csótánynak a bizalmas rendült meg benne, s ez nehezen gyógyítható sérülés. Mert tettek kellenek annak bizonyítására: mindig számíthatsz rám – nem pedig ígérgető, könnyű szavak. Ahogy most barátja mellett caplatott, a bőrsajdító hideg ellenére is érezte mellében a meleget. Tehát nemcsak a nevetés okozza, hanem mindenféle érzelem? Vajon lehet mérni az erejét? Mert ez egyfajta emberi, biotermikus energia. Milyen jó, hogy vannak érzései!  (...) Ó, de klassz! Az érzéseknek, energiahullámoknak világméretű tobzódása következne! Mérhetően, szabályozottan, környezetbarát módon! Kabarékban, színházakban, kórházakban, egyszerű családi otthonokba. Agresszív, gyilkos férjek mint hatalmas gőzturbinák szolgáltatnák az áramot. Pöfögnének tőle a kávéfőzők, felbőgnének a háziasszonyok kezében a habverőmotorok- A palesztinok és izraeliek annyi haragból oázissá változtathatnák a homokot. Most már bármibe lefogadta volna Nobel-díját. És ilyen fiatalon! 

Egy könyves hírlevélben olvastam először Sohonyai Edit írónőről, új könyve a Kockacukor révén. Gondoltam rákeresek a molyon az első regényére. Megláttam a karcokat és eldöntöttem, hogy nekem szükségem van arra, hogy elolvassam, mert kell és kész! A Rukkolán böngészve láttam egy elérhető példányt a Le a csajokkal! - ból és gyorsan happoltam is. És nem bántam meg! Sőt!

Kincses Tamás tizedik osztályos tanuló. Tipikus kamasz világvége méretű problémákkal és gondokkal. A könyv az ő szemszögéből mutatja be a tinik életét és teszi mindezt olyan zseniális módon, hogy egyszerűen nem bírod ki nevetés nélkül.

Tamás 10/A-s a gimiben egy reál osztályban, ahová szinte csak fiúk járnak. Leszámítva a három vinnyogó bányarémet és Böbét, aki Tamás óvodáskori cimborája. A fiú és a lány elválaszthatatlan jó barátok nagyon rég óta. Mindent tudnak egymásról. Vagyis majdnem mindent.  Tamás és legjobb haverja Csótány és a többi 16 éves fiatal éppen csak ismerkednek az élet olyan fontos dolgaival mint a szerelem és ez bizony sok sok problémát szül a gimisek életében. A 10/A rendez egy bulit, ahol Tamás végre életében először táncol lánnyal, és ez olyannyira jól sikerül, hogy Böbe féltékeny lesz és elrohan. Robi az osztály menőgyerek kíséri haza a lányt, akivel másnap már kézenfogva jelennek meg a suli kapujában, Tamás teljes megdöbbenésére. A fiú és Robi régóta ellenségek, úgy érzi Böbe áruló lett, mert elkezdett járni Robival. De nem is csak ez a gond, hanem az, hogy van itt bizony mindenféle fura érzés. Vajon ilyen a szerelem? 

"A szívét összeszorító jeges rémülettel kellett megállnia, mert egy rémisztő, szörnyűséges, el-kép-zel-het-et-len dolog jutott el az érzések elől gondosan eldugaszolt tudatáig. Lehetséges, hogy ami most a lelkét hasogatja, az nem más, mint a szerelem? Nem... Neeeeem! Kizárt. Az ember nem szerethet bele egy barátjába, aki történetesen egy lány!"

Sohonyai Edit olyan nyelvezettel és humoros helyzetekkel érzékelteti azokat a fontos dolgokat egy fiatal életében mint az első flört - csók - szerelem - kapcsolat és még megannyi kamaszt érintő dolgot (mint az öltözködés, a beilleszkedés egy közösségbe (ki a menő, ki a nem menő?), családi viszonyok (elvált/alkoholista szülők) barátság, tanulás, jövőkép), hogy belefeledkezel a történetbe és észre sem veszed, hogy véget ért. Az írónő stílusa nagyon könnyed és hiába hogy már nem vagyok kamasz, de ha 10 évvel előbb olvasom ezt a regényt akkor is ennyire imádtam volna minden egyes sorát!

Kincses Tamás sztorija, bakijai és próbálkozásai az életben annyira sok vicces szituációt szül, hogy nem bírod ki röhögés nélkül miközben olvasod. Próbáltam BKV-n olvasni a könyvet és többször elnevettem magam a villamoson (sok ember nézhetett hülyének szerintem) annyi vicces jelenet szituáció van benne. És végülis ilyen ha visszagondolok ilyen a kamaszkor is. 

Kicsit félelmetes, kicsit zavaros és amit akkor cikinek érzünk az visszagondolva már utólag  viccesnek hat és jót nevetünk rajta és a szerencsétlenkedéseinken. Szóval ilyen ez a könyv. 


Értékelés: 5/5 

Minden kamasznak és nem kamasznak ajánlom, mert lefogadom, hogy ezeken mindenki átesett már (okés, hogy Tamás egy srác és az ő szemszögéből van bemutatva a sztori, de sok okos dolgot tud mondani, ami hasznos a lányok számára is) és ilyen tálalásban kevés jó, értelmes és mindemellett megfelelően nevelő célzatú könyvet nagyon régen olvastam. Főleg magyar írótól! 

Jah és úgysem bírjátok ki, hogy ne röhögjetek azon a részen például mikor Tamás lepillanatragasztózott fülét a Lütyő utána hajsza közben elereszti a ragasztót miközben a srác tigrisbukfencezve veti magát a család kutyája után, akinek a feje bele van szorulva egy befőttesüvegbe. Vagy amikor az anyjával viszik le lopakodva a kutyakakát a kukához és a szomszéd (aki mellesleg Tamás apja főnökének a felesége és másodállásban házisárkány) belekukkant a zsákba és és és és és.... Tele van a könyv sok sok kacagtató sztorival, szóval ha egy kis vidámságot akarsz szerezd be. Engem sokszor felvidított az utóbbi hetekben. Szóval respect Sohonyai Editnek! 

(Vannak ám további részek is. Sor kerül majd azokra is)

Oldalszám: 227 oldal


Ezeket is olvasd el

3 komment

  1. Ahogy olvastam a bejegyzést végig mosolyogtam, és azt hajtogattam magamban, hogy ez nekem kell, kell, kell..... és tuti beszerzem én is.:)
    Első körben megpróbálom a rukkolán :D

    ReplyDelete
  2. Először a könyvtárból kikölcsönözve olvastam el,és teljesen odáig voltam érte.Aztán pár évvel később megkaptam mind a 3 részét...annyira megszerettem h addig húztam anyukám fejét míg meg nem vette :3 Nagyon tetszik ez a bejegyzés.És én is ezeken a véleményeken vagyok ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nekem a Mocsok csillag még hiányzik a gyűjteményemből :) De a Le a pasikkal-t már olvastam és az is nagyon jó volt. Sohonyai Edit nagyon szuper írónő!

      Delete

Subscribe