Julian Fellowes - Sznob

9:45:00 PM

A főszereplő Edith egy álomvilágban él, amit édesanyja sulykolt bele. Ő a Hercegkisasszony akinek gazdag férjet kell fogni és élete végéig rendben lesz az élete. A történet elején megismerjük Edith akkori barátait és az egyik szemszögéből követjük nyomon az eseményeket.


Charles Broughton grófjával Edith akkor találkozik először amikor éppen a kastélyában jár mint turista ill. látogató. Később újra összefutnak és bemutatják őket egymásnak és kezd kialakulni köztük valami kölcsönös barátság (szerelem?). Edith barátja aki a mesélő megismerkedhetünk Charles családjával és édesanyjával aki szintén angol és nagyon sznob. Az anyós a legszebb mosolyával tudja fogadni a vendégeket és de egyből belelát abba aki csak Charles pénzére hajt. Így van Edittel is. Charles nővére férje a szintén alacsony származású Eric riválist lát Edith-ben mikor összeismerkedik az első családi bemutatkozáson. Folyamatosan piszkálja és megjegyzéseket tesz, de Edith könnyedén veszi őket és úgy tűnik hogy bele is szeret Charles. Amikor bejelentik az eljegyzést nála jobban csak édesanyja örül hiszen egy igazi Grófnőt csinálhat így a lányából. Az esküvőt pompában és fényűzésben megtartják azonban Edith nagyon unatkozik a birtokon mert Charles folyamatosan vadászik és intézi a gazdaságát és a szexuális életük sem éppen felemelő. Egyszóval szar élete van, de közben el van halmozva mindennel. Itt jön a bonyodalom :)


A kastélyban forgat egy színészcsoport akik közül Edith barátja is benne van, Ő az aki meséli az egész sztorit végig a könyvön át. Bemutatja Edith-nek a kollégáit, köztük a jóképű Simont is aki egyből belopja magát Lady Uckfield azaz Charles anyjának szívébe. Edith egyre többet időt tölt a pasival, majd rájön hogy Charles mellett unalmas az élete és elhagyja. Ezt megelőzően Eric meglátja őket csókolózni titokban és persze hogy elpletykálja mindenkinek, hogy kiszúrjon vele. Mire nem képes a rivalizálás?

Charles nem akar elválni, 1 évig élnek külön, Edith Simonnal Charles pedig teljes magányban. Közben persze kavar Edith anyósa, Lady Uckfield, és Edith sok mindent átértékel magában. Charles vajon megbocsát neki? Simon tényleg szereti Edithet? Ő hajlandó lesz feladni a rangját, hogy egy színészt szeressen?

Nos, bár a legtöbb ember akkor a legboldogtalanabb, mikor szerelmes, mégis ez az az állapot, amire az ember leginkább vágyik.




Értékelés: 5/3

Kicsit lányregényes a könyv, és a végén az elmaradhatatlan happy end-el érdekes és nem várt fordulattal és formában. Kicsit csöpögős de nagyon is emberi. Az igazi sznobságról, az ármánykodásról, a törtetőkről és az igazi Angliáról ahol még mindig számít a rokonság, a vérvonal és a vagyon.

Nekem tetszett mert érdekel ez társadalom, és ez a könyv szuperül bemutatja őket. Nehéz bekerülni oda, kiváltságok övezik akik tagjai a körnek, és egyfajta misztikum lengi körbe őket, holott ők is ugyanolyan emberek akkor is néha hűvösnek mutatják magukat. Bár ez leginkább Charlesnál mutatkozik meg, Edith karaktere is néhol szerethető, de a cselekmény szál sokszor kiszámítható, és unalmas, talán azért mert 534 oldala a könyv.

Ekkor kezdtem el olvasni : 2008.08.03
Ekkora tettem le végleg : 2008.08.13


A könyvet meg lehet egyébként rendelni 1 csomagban 1 magyar szerző és 2 másik által írt könyvvel együtt kedvezményesen (Julian Barnes - Anglia, Anglia, Norman Mailer - Várkastély a vadonban Teslár Ákos - Nehéz kutya és persze a Sznob) 13.977 Ft helyett csak 3.499 ért!

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe