Itt laknak a könyveim, avagy így tárolom a lakás különböző pontjain őket #bookshelftour

8:00:00 AM


Az ehavi témázás központja egy könnyedebb téma lett, avagy megmutatjuk, hogy hol és hogyan tároljuk a könyveinket, kinek milyenek a polcai vannak, hány könyv lapul az éjjeliszekrényeinken stb... Jöjjenek az én képeim, ahol is megmutatom azt, hogy én hogyan rendszerezem a könyveimet, és arról is mesélek, hogy milyen szisztematika szerint pakolgatom el az új szerzeményeket, és hol kapnak helyet a régebbi példányok és az eladó sorba kerülő könyveim. 


Hogyan fér el egy 45 négyzetméteren 300 könyv? Simán!


Már meséltem szerintem nektek, hogy a legutóbbi költözésnél elhatároztam, hogy többet nem vagyok hajlandó ennyi könnyvel költözni, hiszen egyrészt sok helyünk nincs arra, hogy tárolgassuk őket, másrészt pedig elképesztően fárasztó ezt a mennyiségű könyvet bedobozolni és aztán átpakolni őket. Oké, nem én vittem le a kocsihoz, meg be a másik lakásba, hanem a költöztetők, de csomó csomó dobozt töltöttünk meg a könyvekkel, és kisebb használati tárgyakkal, hogy ne kelljen megszakadniuk miközben hordják a cuccainkat. 

És bár szeretem nagyon a könyveimet, és pakolgatni is imádom őket (volt már szivárványszínű könyvespolc elrendezésem, és voltak már külön-külön polcon egy-egy színű kötetek is), de egy kicsit zavart már a mennyiség. A 2020-as évben elhatároztam, hogy a könyveim egy részét eladom, elajándékozom, és ezzel a projekttel viszonylag jól is haladtam. Még nincs minden könyv fent az eladó listámon (jobb oldal a blog egyik dobozában te is le tudod őket csekkolni), de haladok vele. Általában hetente 1-2 könyvtől megválok, és ahhoz hogy ez zökkenőmentes legyen megpróbáltam egy helyre gyűjteni az eladó könyveimet. 

És hogy ez mennyire sikerült? 

Hát, ebben a rendszerezésben még egy kicsit fejlődnöm kell azt hiszem, de beszéljenek helyettem a képek. 

A komód tetején egy sorban eladó könyvek, az eladó könyves zsúrkocsi (Ákos görgője) 2,5 sornyi eladó könyv az előszobában


Az eladó könyveim össze vissza vannak, és néha előfordul, hogy a három hely egyikén sem találom az eladásra szánt könyvet éppen. Múltkor egy regényt fél óráig keresgéltem, és már felforgattam mindent, de nem találtam meg. Végül persze, amikor nem is kerestem, akkor bukkant elő, de azt hiszem ez jól szemlélteti azt, hogy jobban kéne rendszereznem a dolgaimat, mert most inkább a káosz uralkodik, főleg ebben a kategóriában. És bár 2 éve itt lakunk már, még mindig nincs minden könyvem fent az eladó listámon, és egy helyen sem, hogy egyszerűbb legyen köztük keresgélni, úgyhogy az egyik tavaszi tervem a könyveim rendszerezése lesz. Ezek a fotók még a művelet előtt készültek, így a valós káoszt láthatjátok. 

Eladó, és nem eladó könyvek 


A 2 egymás mellé rakott komód tetején egy hosszú sorban azok a könyvek vannak, amiket már felraktam a moly-ra eladni, így ha van jelentkező, akkor egyszerűen odamegyek ehhez a sorhoz és körbenézek itt. Ha itt nincs a keresett könyv, akkor irány az az előszoba, vagy a nappali sarkában lévő zsúrkocsi, és itt kutatok tovább, mert ezek is az eladásra, kiszanálásra hivatott példányok vannak.  Igen, van egy zsúrkocsink, amin könyveket tárolunk és ezt tologatom a szobában mint egy könyvtáros kiasszony. Imádom, de nyilván akkor lenne a legjobb, ha ezen olyan könyvek kapnának helyet, amiket szeretek, és nem azok, amiket el akarok tüntetni a szemem elől.  

3 helyiség, 3 könyves rakás


A lakásunk nem áll sok szobából, de a fürdőszobán és a kamrán kívül mindenhol vannak könyveink. Szó szerint MINDENHOL, azaz minden szabad polcon. Az előszobában egy nyitott tálaló szekrény van, amin tárolom az étkészletet, bögréket, vázákat de 2,5 polcon könyvek várakoznak. Itt főként az eladásra váró és az új szerzemények foglalnak helyet. 


A fényviszonyok nem voltak a legjobbak, amikor a kép készült, de a sorok látszanak azért



A hálószobában 4 kicsi ezer éves IKEA-s szekrényt raktunk össze a költözés után, amiben kis polcok választják el a fakkokat így ezekben kaptak helyet a könyveink. A polcok előtt van olvasófotelem jelenleg, ami bár nagyon szép, de ritkán olvasok benne. A kedves férjem ellenben sokat ül benne, bár legtöbbször tablezetezik, vagy laptopozik, de néha olvas is. Én általában a meetingem háttéreinek használom ezt a könyvespolc sort, mert kényelmes előtte ülni a fotelban és beszélgetni másokkal, de mivel nem itt van az íróasztal, így ha kell a laptopnak a kitámasztás, akkor egy vasalódeszkával oldom meg a dolgokat :D Ne kérdezzétek meg, hogy miért jó ez így, de mégis valahogy ez a sarok sokkal komfortosabb ennek a tevékenységnek. 




A hálószobában van a legtöbb könyvespolc, ahol mindenféle rendszer nélkül tároljuk a könyveket. Nah jó, azért van benne egy kis rendszer. A polcsor tetején kapott helyet Ákos képregénygyűjteménye, és néhány dísz és sok-sok növényke. Ott lapul oldal a londoni Harry Potter Stúdióból hozott világító Trimágus tusám, egy plüss unkornis, mellette egy világító éjjeli lény/fény és egy 3D-s puzzle a Big Ben-ről meg Pickles az uborkafigura. 

Tavasszal több növényt is elkezdtünk gyökereztetni, ők lelógós fajták, így fent kaptak helyet a könyvespolcon. Volt már egy nagy futós növényünk, lassan végigért a könyvespolc hosszabbik falán lefelé, úgyhogy ideje volt szétültetni és elosztani hogy növesztgesse az újabb hajtásait. 

A nappaliban a tévés szekrény alatt egy KALLAX szekrény van, amiben vannak fonott kosarak, és anyag kosarak is, és ha hinnétek, ha nem ezekből 2 kivételével itt is könyvek lapulnak. (A 4 fonott kosárban könyvek lapulnak) És hogy miért rejtegetem őket? Nincs rá semmi magyárazat, egyszerűen lusta voltam még kipakolni őket, pedig nem ártana ezeket sem, hiszen igazi kincsek lapulhatnak itt is. Viszont az is jó, hogy talán így nem annyira zsúfolt így a tévés szekrény, hogy nincs minden elöl. Ezen nagyjából egy éve tűnődöm. Szerintetek? 3 sor ki van pakolva, de mi lenne még 4 másikkal? 




Az éjjeli szekrény kincsei

Mivel a legtöbbször este olvasok az ágyban lefekvés előtt, így az éjjeli szekrényemen általában az aktuális olvasmányomat tárolom, ez most a Hygge, ami VCS-s könyv és az Örökösök viadala, ami nemrég olvastam el, és természetesen itt lapul a Kindle-m is, hiszen éppen most kezdtem bele egy újonnan vásárolt e-könyvbe is (Zavaros vér). 

Az utóbbi időben igyekszem e-könyveket beszerzeni, így nem sokasodik a könyvespolcunk. Idén egy új könyvet vettem, és egy használtat szereztem be, és egy e-könyvet, így azt hiszem, hogy a könyvespolcbővítési stoppot jól tartom. Persze becsúsznak recenziók, de mivel minden hónapban mennek ki könyvek a polcomról, így úgy gondolom, hogy van helye 1-1 új példánynak is. Ugye jól gondolom? :) 





A komód tetején lévő könyvsort B betűs könyvtámaszok támasztják meg a leborulástól, de van néhány könyvtámaszom csak úgy a polcokon is. A Londonos egy könyves meglepi dobozból jött, a szöveges feliratos azt hiszem H und M-es beszerzés, a zsiráfos pedig IKEA-s és bár inkább dekorációként használom, de ott vannak, ha kéne támaszték néhány könyvhöz valahová. A könyvespolcomon lóg még egy teknősös medál, ez is az egyik könyves dobozban volt ajándék, de nem pakoltam el sehová, így ott lóg. Egy Teszlek süveges Világok lángja gyertya lapul még egy sarokban, ezt mindig megszagolom, amikor a könyvespolcot porolgatom, és még mindig nagyon jó illata van. Igyekszem nem elárasztani a könyvespolcot kis csetreszekkel és porfogókkal, arra ott vannak Ákos figurái és legói alul. Nézzétek csak! 

A zsiráfos könyvtámaszom

A Londonos könyvtámasz

Itt vannak az illusztrált HP köteteim, és a Teszlek Süveg gyertya

Megtaláljátok Ákos kedvenc filmjének ereklyéjéit a polcokon? 


Igen, van 2 polc, ami különlegesebb, mert nem csak könyvek vannak rajta. Az egyiken ott parkol a Vissza jövőbe filmek híres autója, és igen, még hangot is ad ki, ha megnyomsz rajta egy gombot. Ez Ákosé természetesen. A kocsi feletti lévő polcon én őrzök néhány nagyon régi könyvet, amit majd antikvárban szeretnék felbecsültetni, hátha ér valamit, és itt van egy kicsi ajándék Eiffel-torony, és 2 Vissza a jövőbe LEGO figura meg egy Griffendéles bögre is. A legalsó polcon nyelvtankönyvek vannak, meg az aranyszarvasom, amit szépen csillog a napfényben, ha rávetül :)

Így elnézegetve a képeket ráfért volna még egy kis akkurátus rendezgetés a polcaimra, mert már én is látom, hogy távolról nézve itt-ott van egy-két lyuk, vagy még férnének el könyvek, de hát tényleg nem pakoltam még el, és ki mindent így elnéző vagyok magammal szemben. Ezenkívül semmilyen technika nincs az elrendezések között. Csak egy-két esetben vannak egymás mellett a sorozatok részei, vagy egy-egy író könyvei, nincsen semmilyen alapja a polcomnak. Régen a műfajokat is egymás mellé raktam legalább, de a sorozatokat biztosan, most csak úgy random felraktam őket a polcra, és ez addig így is marad, amíg rá nem veszem magam az újabb szelektálásra. A régi lakásunkban volt külön Harry Potter szekcióm, HP-s ereklyékkel kirakva (Funko figurák, stb) de ezeket eldobozoltam, mert kellett a helyek az igazi könyveknek, és bevallom a porolgatásuk nagyon macerás volt, így már nincs dekoratív kirakatom, helyette csak a könyvgerinceket lehet látni. 

Az olvasás sem mérvadó a polcokon, sok olyan könyvem van, amit még nem olvastam, és ott van a polcon, illetve vagy amit olvastam már, és visszaraktam a polcra random helyre, ahol éppen hely volt, mert egy másikat levettem, vagy éppen felkerült az eladó sorba. Szerencsére nem naponta változtatom a könyvek helyét, így én átlátom a rendszertelenségben a rendszert, mert tudom nagyjából, hogy mit hol keressek, és egyébként is ritkán hagyok el könyveket a lakásban, úgyhogy azt hiszem nem is annyira rossz arány ez :) 

A ti könyvespolcaitok mik lapulnak? Nálatok van rendszer? Vannak könyves szentélyeitek? Ereklyéitek? Meséljetek kommentben! 



A többiek is témáztak: Dóri, Sister, Heloise, Zenka, Mandi, Cloudbookatlas, Larawyn, Readinspo, PuPilla

Utóvéd: Nita 

Ezeket is olvasd el

8 komment

  1. Nagyon hangulatos könyves lakásotok van! Nagyon átérzem a kis csetreszektől hogy mentesítetted a polcaidat - volt egy idő amikor nekem is ott voltak a polcon a gyertyák, az utazós csecsebecsék, képeslapok, fényképek stb de ah... a könyvespolc takarítás igazi rémálom volt így, úgyhogy egy idő után inkább bedobozoltam őket, nem akartam a saját ellenségem lenni :D
    Szerintem amúgy a TV alatti polcon tök jó, hogy vannak a dobozokban is könyvek, kicsit szellősebb, dinamikusabb így az összhatás. Bár a könyves böngészéshez valóban nem túl praktikus.
    Ó es a Stradmon fotel nekem is nagy vágyam, olyan kényelmes hogy wow. <3

    ReplyDelete
  2. Na, hát mi egy kicsivel kisebb lakásban élünk, de el nem tudnám képzelni, hova szuszakolnám be az összes könyvemet! :D De tetszik a szétválogatási rendszered, nálam is egy fiókban laknak az eladásra szánt könyvek, és így nem keveredik a többivel. :)

    A csetreszes-képeslapos-mindent kirakós korszak csak eleinte volt meg, most már én sem zsúfolom tele mindenfélével a polcokat. Mondjuk ilyen szempontból Anyukám tök szuperül vegyítette a kettőt, otthon két üveges Billy van, és így sokkal kevesbé porosodik, mégis szép és esztétikus, ha a könyveket itt-ott megtöri egy-egy kedves emlék. :)

    ReplyDelete
  3. Én természetesen a könyves-zsúrkocsit irigylem tőletek, szeretnék majd egyszer én is - de most még nem igazán férne el/lenne sok funkciója a szobámban.
    Jó volt így körbejárni nálatok! A stradmon fotel - és háttér csodaszép - kuckós!

    ReplyDelete
  4. A növények olyan jól mutatnak minden polcon, és a lámát is irigylem :)- tudom, honnan van :D

    ReplyDelete
  5. Annyira jó hangulatúnak látszik a lakásotok, hogy szívesen beköltöznék (és amikor ki, akkor vinnék pár kötetet ;)) Nagyon aranyosak a könyvtámaszaid is :)

    ReplyDelete
  6. Nagyon hangulatos, tetszik! A növények tényleg feldobják, és hát szuper az a kis könyves zsúrkocsi, elképzeltem, ahogy tologatod otthon, és könyvet kínálgatsz a férjednek, különféle műfajokban! :D
    Éljen a közös Strandmon fotel is! ;) Annyira jó ez a sárga, ugye? :)
    Szerintem sem baj, hogy a kallaxon belül van, ami el van dobozolva, bár mondjuk én biztos inkább ott tárolnám az eladásra szántakat, meg a nyelvkönyveket, olyanokat, amik nem kell igazából, hogy szem előtt legyenek.
    Nekem az jött be, ha minden eladós egy helyen van, különben néha én se találom meg... :)
    A Londonos és zsiráfos könyvtámasz is nagyon tetszik! :)

    ReplyDelete
  7. Annyira hangulatos az a sarok a sárga fotellel, imádom!
    Meg a könyves zsúrkocsit is. :)

    ReplyDelete
  8. Sziasztok Barátaim, Puskás Juditnak hívnak Budapestről, Magyarországról Szakmailag sebész orvos vagyok, 52 éves vagyok, kérem figyelmesen olvassa el a valós életem tanúságait, hogyan állítottam vissza egykori szerelmemet két napon belül gyertyák megosztása után. ima, jó szándékom van itt megosztani a jó hírt Tudd, hogy ez az információ segít valakinek, aki most olvassa, meggyógyítani a megtört szívet, és két napon belül helyreállítani az elveszett szerelem kapcsolatát. Lehet, hogy az én tartózkodásom is hasonló, már évek óta házas voltam Áronnal, a múlt hónapban szakított velem, mindent megtettem, hogy újra szeressen, de hiábavaló volt minden, amit tettem, szerettem volna, ha visszajön. mert volt két közös gyerekünk és annyira szeretem, hogy nem bírom nélküle, mindent megkérdeztem tőle, megígértem, de nem volt hajlandó. Elmagyaráztam a problémámat a munkatársamnak, ő a legjobb barátom, és azt tanácsolta, hogy vegyem fel a kapcsolatot a Drigbinovia Szerelmi varázslattal, ez az egyetlen, ami segíthet, de én az a fajta vagyok, aki soha nem hisz abban, hogy létezik szerelmi varázslat. működhet, nem volt más választásom, mint megpróbálni, küldtem egy üzenetet doctorigbinovia93@gmail.com Email és whatsapp +12162022709 és viber +12066713285. Drigbinovia azt mondta, segíthet visszaszerezni a férjemet, hogy ne aggódjak, hogy minden rendben lesz három munkanap előtt, gondosan követtem minden utasítását, hogy mit tegyek a házamban egy szerelmi varázslat ima közben. az éjszaka. Drigbinovia sugárzott egy varázslatrészletet a szerelemről, és meglepő módon , A második nap 05:00 körül volt. hogy bocsánatot kérjen tőlem, és azt mondta, hogy haza fog jönni, hogy hiányzik neki a családja, annyira izgatott volt, hogy visszafogadtam. Drigbinovia a legjobb módja annak, hogy megmentse a házasságát, csak meg kell próbálnia?

    ReplyDelete

Subscribe