júliusi kiszemeltek #201907

3:34:00 PM


Hoppá! Megint javában benne járunk már júliusban mire eljutottam a listám végére, és kimazsoltám a nemrég megjelent kupacból, és a friss megjelenésekből azokat a könyveket, amik érdekelnek. Megint van köztük egy rakat krimi, és pár érdekesség: a női vagináktól a Budai Vár alatt rejtőző kincseskamrákig! Csekkoljátok le, és ha valami megtetszik, akkor a könyv címére kattintva akár meg is rendelhetitek. Hoztam egy kis extra borítószemezgetést is a végére, mert érkezik pár könyv új borítóval is, amiről jó ha tudtok!


#krimi #thriller #horror 


Megint ez a kategória lett a legbővebb, de most már nem takarózok azzal, hogy az egyik kedvenc műfajomról van szó. Bár ahhoz képest mostanság kevés krimit és horrort olvastam, de ami késik nem múlik. A lánc ígéretesnek tűnik a fülszövege alapján, és a 21. Század Kiadó amúgy is elég erős krimi vonalon. Baromi lassan nézegetjük a 3. évad részeit, de a  Stranger Things imádatom csillapítaná talán ez a könyv, vagy kitöltené azt a tudvalevő ürességet, amit majd a lezárás után fogok érezni. Annyira jó ez a sorozat! Ha még nem nézetik, akkor nézzétek! Az Agorafóbia magyar szerzős regény, de tetszett a beleolvasó, igaz kicsit House Hilles copynak tűnik, de ettől még (?) jó lehet. A borító nagyon tetszik mindenesetre. A Veled, ​mindörökké izgalmas pszichothrillernek tűnik, bár a szerzőtől vár még a polcomon egy másik regény, de ez is elég jó lehet. Eléggé vonzanak most a terapeuták vs betegek helyzetek, így A jó anya sikerrel landolt a kívánságlistámon.




 Adrian McKinty - A ​lánc (megjelent // 21. Század Kiadó) 

Épp ​most tetted ki a gyerekedet a buszmegállóban.
Egy pánikba esett vadidegen hív a mobilodon.
A gyerekedet elrabolták.
Az idegen közli, hogy az ő gyerekét is elrabolta valaki. A gyerekedet csak úgy kaphatod vissza, ha 24 órán belül elrabolod valaki másét.
A gyerekedet csak akkor engedik szabadon, amikor a következő áldozat szülei elrabolnak egy újabb gyereket.
Ami ennél is fontosabb, teszi hozzá az idegen, ha nem rabolsz el egy gyereket vagy a láncban soron következő szülők nem teszik meg ugyanezt, a gyereked meghal.
Mostantól te is A LÁNC része vagy.


Gwenda Bond - Gyanakvó ​elmék  (megjelent // Cartaphilus) 

Egyesült Államok, 1969. Az álmos kisvárosi főiskolán tanuló Terry Ives úgy érzi, kimarad az egész országot megrengető háborúellenes mozgalomból és ellenkulturális forradalomból, így kapva kap az alkalmon, amikor egy szupertitkos kormányzati kutatáshoz keresnek önkénteseket. Terry elszántan próbál a végére járni a világtól elzárt hawkinsi laborban zajló bizarr kísérleteknek, miközben egyre mélyebbre merül a laboratórium kifürkészhetetlen ura, dr. Martin Brenner világában. Mi folyik ebben az idilli kisvárosban, és mi a 008-as alany – Kali – emberfeletti képességeinek titka? Az első Stranger Things-regény, a Gyanakvó elmék a sorozat mitológiájának alapjaihoz visz el minket, ahol minden elkezdődött.


Thomas Jake Larson - Agorafóbia (megjelent // Underground Kiadó) 

Senki sem tudja ki az a Mr. Williams, mégis mindenki elfogadja a meghívását. Médiumok, jósok és szellemvadászok érkeznek a vidéki skót kastélyba, de a három napos idilli és svédasztalos pihenés kísértethajszába fordul. A vár kapui bezárulnak, az emberek a falak fogságába esnek elszakadva a külvilágtól, végül kezdetét veszi a brutális mészárlás. Bár semmi közük egymáshoz, és a világ más-más részeiről érkeztek, mégis van egy közös pont az életükben, ami a kastélyhoz köti őket. Egyikük Dr. Robert Newman antropológus – aki kísértetjárta helyekre látogat el, és próbálja bebizonyítani, hogy szellemek nem léteznek – igyekszik minden lehetséges módon magyarázatot találni a jelenésekre. De a házban ragadt bolyongó lelkeket nem lehet se megfékezni, se elűzni. Egy megdöbbentő titkot őriznek, ami nem hagyhatja el az öreg falakat.


Rena Olsen - Veled, ​mindörökké (megjelent // 21. Század Kiadó) 

Könnyű belezuhanni egy új kapcsolatba és elhinni, hogy végre megtaláltuk az igazit, de kilépni belőle – nem mindig egyszerű…
Julia épp túljutott egy fájdalmas szakításon és a munkahelyén is egyre több feladatnak kell megfelelnie. Úgy érzi, sodródik és egyik napról a másikra próbál túlélni.
Berobban az életébe Bryce, a férfi, aki tökéletesnek tűnik. Jóképű, sármos, magabiztos, kiegyensúlyozott – a legjobbat hozza ki Juliából és azonnal leveszi a lábáról figyelmességével, gyengédségével. Bryce családja és felekezete is a tökéletes család boldog jövőjét ígéri.
Csakhogy ez nem egy tündérmese: Julia apránként elszigetelődik a munkájától, a barátaitól és rádöbben, hogy az élete egyre inkább börtön. Nincs más választása: menekülnie kell…
Rena Olsen az Egy szót se szólj szerzője. A regény megjelenése a legzajosabb és legsikeresebb debütálás volt a pszichológiai thrillerek között 2016-ban. Az írónő terapeutaként is dolgozik, az Iowa-beli Des Moines-ban él.


Bev Thomas - A ​jó anya (megjelenés 0730 - Libri Kiadó) 

Ruth Hartland kiváló pszichoterapeuta, a magánélete azonban romokban hever. A házassága tönkrement, a lánya, hogy minél távolabb kerüljön az otthonától, Ausztráliába költözött. Érzékeny és nyugtalan tinédzser fia, Tom pedig másfél évvel ezelőtt nyom nélkül eltűnt. Ruth képtelen beletörődni ebbe, és mindennap arra vár, hogy a fia egyszer csak előkerül.
Ebben a kilátástalan, idegőrlő várakozásban új páciens érkezik az asszonyhoz: egy fiatalember, aki szinte megszólalásig hasonlít eltűnt fiára. Ruth mindent elkövet, hogy segítsen a súlyos traumákkal küzdő Danen, ám a benne dúló érzelmi zűrzavar elhomályosítja a tisztánlátását.
A jó anya lebilincselő, magával ragadó olvasmány, amely bepillantást enged a terapeuták és betegeik titkos világába, ahol a határok áthágása súlyos következményekkel jár.

#gyerek és #ifjúsági irodalom


Az Égi tolvajnak bevallom a borítója fogott meg előbb, de aztán elolvastam a fülszöveget és mennyire menő már. 18. századi hőlégballonokról olvasni sosem lehet rossz! Vajon a munkagépekhez való vonzósádnak van neve? Én ugyanis gyermeki lelkesedéssel rajongok a kukásautók, utcatakarító kis kocsik és a hasonló dolgok iránt, úgyhogy ez a gyerekkönyv simán lekötne.  


Emma Carroll - Égi ​tolvaj (megjelent // Manó Könyvek) 

Az árva zsebtolvaj, Szarka nem hisz a szemének, amikor megpillant egy fiút, amint elragadja egy repülő szerkezet. A segítségére siet, és azon kapja magát, hogy az ég felé repül. Odafentről minden más, és a lány hirtelen rádöbben, mire vágyik – az első akar lenni, aki hőlégballonon repül a francia királyi pár előtt. Lenyűgöző és inspiráló regény, amely az első párizsi hőlégballonos repülés igaz történetén alapul a 18. századból.





Monika Wittmann - Különleges ​munkagépek (megjelent // Manó Könyvek) 

A Barátaim, a járművek sorozat újabb kötetében Simon és apukája óvodába menet vagy az utcán sétálva sok különleges munkagépre lesz figyelmes. Ezek feladata, hogy rendben tartsák környezetünket. Találkoznak úttisztító gépekkel, szippantó kocsikkal, amik a csatornákból távolítják el a szemetet, óriási fűnyíró- és gallyazógépekkel, amik a fákat és a füves területeket gondozzák. Simonnak a villástargonca tetszik legjobban, azzal nagyon magasra lehet emelni nagy tárgyakat.
A gazdagon illusztrált Barátaim, a járművek sorozat által a gyerekek szórakoztató módon juthatnak fontos ismeretekhez az őket körülvevő világ működéséről.

#romantikus #női regények


Kathryn Taylornak már egy másik regénye szerepelt egy előző hónapban is a listámon, de basszus ez mellett sem tudtam elmenni. Ez a borító (a másiké is hasonló) annyira tetszik, és hát Írország, és szerelmes történet. #instantget A hívogató cseresznyék (vagy meggyek?) gasztros családregénynek tűnik, de én nagyon jól tudok szórakozni az ilyen kis tipikus nyári limonádékon. Ti nem? A Csillagok az óceán felettben szereplő unikornisos gomb rejtélye engem is bevonzott, és szeretem azokat a történeteket, amik szerte játszódnak a világban, olyan helyeken ahol még nem jártam. Katie Fforde = nyári könnyedséggel bíró történeteinek fontos mondanivalója is van, és ez nekem a tipikus nyaralós könyv, amit a (görög) tengerpart mellett szívesen kiolvasnék. 


Kathryn Taylor - Ahol ​a szívem rád talál (megjelent // Libri Kiadó) 

A sebzett szívek begyógyulnak…

Cara Connelly autója egy hirtelen kitört viharban lerobban, ezért nemcsak segítséget, de menedéket is kell keresnie az elhagyatott vidéken. Egyetlen lehetőségként egy erdei ház ajtaján kopogtat, amelynek házigazdája, Liam O'Byrne igencsak kelletlenül engedi be. Carában felébred a kíváncsiság: miért él ez a vonzó férfi ilyen visszavonultan? A lány hamar felismeri, hogy vendéglátója mogorvasága csupán külszín, és szenvedélyesen beleszeret a magányos, harmincas évei elején járó erdőlakóba. Kapcsolatuk egyre szorosabbá válik, Liam azonban nem ébreszthet Carában reményt a közös jövőre, mert életét immár hat éve beárnyékolja egy szörnyű rejtély, amelyről maga sem tudja, hogy igaz-e, vagy sem…

Kathryn Taylor izgalmas, fordulatokban gazdag családregényében Írország varázslatos vidékére kalauzolja az olvasókat.


Veronica Henry - Családi ​recept (megjelent - General Press )

Laura számára a családja a legfontosabb: az otthonát a gyermekei nevetése és a készülő finomságok illata tölti be. Így aztán aggódva várja, hogy a lányai kirepüljenek a családi fészekből. Amikor pedig a házassága is válságba kerül, az asszony lába alól végleg kicsúszik a talaj. Kedvenc hobbijában, a főzésben lel vigaszra: a nagymamája második világháborúból megmaradt receptkönyvét kezdi tanulmányozni. Házias fogásaival és zseniális lekvárjaival már eddig is kisebb hírnévre tett szert a környéken, a receptgyűjtemény hatására azonban olyan ötlete támad, amely óriási sikert és egy új életcélt jelenthet számára. De vajon mindez elegendő ahhoz, hogy újra megtalálja önmagát és a megbocsátáshoz vezető utat?


Kimberley Freeman - Csillagok ​az óceán felett (megjelent // Athenaeum) 

Két ​zabolátlan természetű nő és az ár, amit ezért fizetniük kell Kimberley Freeman, az Örökzöld-zuhatag és az Álom-öböl népszerű írónőjének nagy hatású regénye a szerelemről, az anyaságról és annak kiderítéséről, kihez tartozunk a világon.
1874-ben a vadóc és akaratos Agnes Resolute végleg elhagyja az észak-angliai lelencházat, ahol felnőtt. Távozása előtt tudja meg: édesanyja apró emléktárgyat, egy egyszarvú képét ábrázoló gombot hagyott hátra neki. Agnes abban a tudatban élt, hogy az anyja nem tudta eltartani, és ezért került lelencházba, csakhogy felismeri a gombot: a fenséges és gyönyörű Genevieve Breckby, egy helybeli nemesi család lányának kabátkájáról való. Agnes ugyan csak egyszer látta őt, de soha nem tudta elfelejteni. Kideríti, hogy Genevieve Londonban van. Agnes követi, és London nyomornegyedében tengődik, amíg megtudja, hogy Genevieve továbbutazott Párizsba.
Agnes követi édesanyját, de egyre több mindenben kell csalódnia, mire végül Melbourne-ben rátalál Genevieve-re. De képes-e a nő olyan anya lenni, amilyennek Agnes szeretné?
Nagyhatású történet két megfékezhetetlen szellemű nőről, szerelemről és anyaságról és annak kiderítéséről, kihez tartozunk a világon.


Katie Fforde - Rózsaszirmú ​nyár (megjelent // Libri Kiadó) 

A SZERELEMHEZ SOHA NINCS KÉSŐ

A vadregényes Skócia kies szegletében egy idős úriember kisegítőt keres a birtokára. Caro Swansonnak kapóra jön a hirdetés, mert úgy érzi, ideje változtatni az életén. Amikor találkozik munkaadója fiával, Aleckel, Caro szíve nagyot dobban. Húsz évvel ezelőtt egy görög szigeten ugyanis már keresztezték egymás útját, és egy feledhetetlen estét töltöttek együtt. Vajon a férfi is emlékszik rá?

Akkor elszalasztották a lehetőséget. Most azonban, amikor a birtok megmentése érdekében Londontól Dél-Franciaországig utaznak egy elveszettnek hitt, csodálatos parfüm nyomában, ismét felcsillan a remény. Hiszen hiába telt el több évtized a görögországi nyaralás óta, Alec még mindig érzi azt a bizonyos rózsaillatot…

Romantika, humor, kedves, könnyen a szívünkbe zárható szereplők, valamint a „boldogan éltek, míg meg nem haltak” lehetősége – íme egy újabb tökéletes Katie Fforde-regény.

#kortárs #novella


A címre figyeltem fel, aztán arra a kis részletre, amit a fülszöveg elején bújik meg. Még sosem olvastam lengyel kortárs novellákat, de lehet hogy nem is olyan rosszak. Vagy lehet hogy tényleg annyira bizarr ez a kötet, hogy még nekem is sok lesz?. Csak egy teszt derítheti ezt ki! 


Olga Tokarczuk - Bizarr ​történetek (megjelent // Vince Kiadó) 

„Éjszakánként ​szinte akaratom ellenére más, még tarkább ösvényekre vitt az internet – felvonultatta előttem a szentek, vagyis inkább földi maradványaik halál utáni sorsát, az ujjak, bokák, hajfürtök, a testből kivágott szívek, lenyisszantott fejek imádatát. (…) És a szent testek elrablását, a halottak felosztását, a csodásan megsokszorozódó szíveket, kezeket, sőt, a Kisjézus fitymáit (sacrum preputium). Egy aukciós oldal archív ajánlatai között szentek testének darabkái szerepeltek. Az első megjelenített találat Kapisztrán János ereklyetartója volt a belezárt ereklyével együtt – 680 złotyért kínálták az Allegro honlapon.”
Petneki Noémi fordítása

Olga Tokarczuk a kortárs lengyel irodalom egyik legnagyobb alakja. Az 1962-ben született írónő pszichoterapeutaként kezdte pályáját. A kilencvenes évektől jelennek meg szépirodalmi írásai, amelyek sorra nyerik el a legrangosabb lengyel és nemzetközi irodalmi díjakat.

A 2018-ban megjelent Bizarr történetek novellái szürreális elemekben bővelkedő, többnyire nyugtalanító írások, amelyekben felbukkan Tokarczuk megannyi fontos témája, a lét nagy kérdései, az ember és a természet viszonya és a nemiség.

#nőiség 


Igen, ez a könyv a női altestről szól. Ahogy nézem sokféle dologról szó esik benne. Lehet, hogy sok újat nem mondana, de azért beleolvasnék, mert egyáltalán nem ciki ilyen könyveket forgatni. A női testről fontos, hogy minél többet megtudjunk, mert ez a téma egyáltalán nem tabu. Az ilyen könyvek is segítenek abban, hogy a lányok/nők jobban megismerjék magukat. 


Nina Brochmann · Ellen Støkken Dahl - A ​csoda odalent (megjelent // Cser Kiadó) 

A ​csoda odalent mindent leír, amit tudnod kell az altestedről.
Olvashatsz benne a csikló nagy titkáról, a menstruációt szabályozó féktelen hormontáncról és arról, miként működik a fogamzásgátlás a testedben. Egy sor gyakori női betegséggel is megismerkedhetsz.
Tudod, miért fáj a menstruáció? Létezik-e a szűzhártya? Miért nehéz elérned az orgazmust? Veszélyes-e a hormonális fogamzásgátlás? Mennyi ideig halogathatod a gyerekvállalást?
Ez a kritikusok által nemzetközileg is elismert könyv a nehéz kérdésekre is könnyen érthető és humoros módon adja meg a választ.
A csoda odalent mindenkinek szól, akinek van szeméremteste, vagy aki szeretne eggyel közelebbről megismerkedni.

#történelem 


A Budai vár és környéke nagy kedvencem, így ha már nem is járhatom be mindent részét, akkor legalább olvassak róla. Kíváncsi vagyok, hogy milyen titok húzódtak meg a háború idején itt, meg most mi lehet ezzel a kincstárral. Remélem ezekre is választ ad a könyv. 


Szabó Balázs - Kincstár ​a Budai vár alatt (megjelenik 0730// Magyar Napló) 

Budapest ​utcái alatt számtalan helyen különleges földalatti létesítmények találhatók. A budai Várban, az Uri utca utolsó háza alatt egy 33 méter mélyre nyúló, több mint 1700 m2 alapterületű létesítmény helyezkedik el. Megépítésére 1936-ban adott utasítást a Magyar Nemzeti Bank. Az épület alatti barlangpincékből titkos trezort és óvóhelyet alakítottak ki, amely a II. világháború során igen sok ember életét mentette meg, s emberi sorsok és történetek játszódtak a falai között. Itt őrizték Magyarország aranytartalékának egy részét is a háború évei alatt. Az ’50-es években a „szükséges magas szintű védelem” miatt a létesítménybe a Teherelosztó (a villamosenergia-ellátás irányító központja) költözött. Több évtizeden keresztül innen irányították Magyarország és Budapest elektromos hálózatát, rendszereit. Ma már a létesítmény elhagyatott, a berendezésének nagy részét széthordták vagy kidobták. Számos helyen állapota igen leromlott, sürgős és alapos felújítást érdemelne. E geológiai, történeti és műszaki emlékhelyünk megismertetését és megmentését egyszerre szolgálja ez a könyv.

#újborító 


Nem tudom, hogy miért pont júliusban érkezik ennyire régebben megjelent könyv új borítóval, de mivel vagy már nekem is megvannak, vagy tervezem beszerezni őket így megmutatom őket. A Rémségeket birtoklom, de az új borító is nagyon csalogató. A csernobili téma most eléggé felkapott, így új borítóval érkezik a hónap végén Szatmáry Zoltán és Aszódi Attila műve, ami mindent elmesél erről a különleges helyről, és a katasztrófáról. Érkezik Jennifer Egan Az elszúrt idő nyomában újrakiadása is. Én már az elsőt is kinéztem anno, de még nem szereztem be, talán majd az új borítós verziót. Annak is szuper borítója volt, ez sem lett rossz! Sőt! A Paganini-szerződést birtoklom már régi borítós verzióban, de mióta az Animus Kiadó átvette a krimiírót sorra jönnek az új borítós újrakiadások. Remélem, hogy sokan megismerkednek Keplerrel, mert eléggé parádés szerzője a skandináv krimivonalnak. 


Kieran Larwood - Rémségek (megjelenés 0731 // Főnix Könyvműhely) 








Jennifer Egan - Az ​elszúrt idő nyomában (megjelenés 0725 - Libri Kiadó)



Lars Kepler - A ​Paganini-szerződés (Joona Linna 2.) (megjelenés 0729 //  Animus Kiadó)




Kövess a Facebookon, és az Instagramon a több tartalomért 👈💗 Csatlakozz a #mutimitolvasol csoportomhoz, és mutasd meg te is, hogy mit olvasol éppen! 

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe