könyvheti kívánságlista - júniusi kiszemeltek #201906

11:25:00 PM


Ha június, akkor Könyvhét (programok és infók itt), ami igazán fontos a könyvmolyok programfüzetében. Én úgy néz ki, hogy idén kihagyom a látogatást a Duna-korzón, ugyanis idén ott kap helyet majd a Könyvhét. Ha arra jártok nézzetek be a kiadók standjaira, beszélgessetek a többi könyvmollyal, menjetek a dedikálásokra, beszélgetésekre és simogassátok a könyveket helyettem is. Addig is íme az én listám, hogy én miket szeretnék beszerezni. A könyvek javarésze már ott van a standokon, egy-kettő pedig június későbbi napjaiban érkezik.

#krimi #thriller #horror 


Megint ez a kategória lett a leghosszabb, de ez a kedvenc zsánerem. Bár mostanság kevés krimit olvasok, de ez nem akadályoz meg abban, hogy hörcsögösködjek ebből a kategóriából. Az elveszetteknek a fülszövege és a borítója fogott meg, és mivel még sosem olvastam Harper Collins kiadótól egyetlen könyvet sem, így lehet meg kéne ezzel próbálkozni. A Gyönyörű bestiák nagyon meggyőző a fülszöveg miatt. Seanen McGuire a Minden szív kaput nyit folytatása, aminek az első része elég megosztó volt. Nekem bejött, és szívesen folytatnám a sorozatot, a borító is lenyűgöz. A Kotnyeles kölykök nagyon Stranger Thingses beütésű, addig el tudnám ütni az időt vele, amíg jön a sorozat végre a Netflixre. Bevallom még nem olvastam Lackberget, úgyhogy azt hiszem itt az ideje, ráadásul az Aranykalitka egy új sorozat kezdő kötete. Az Elbűvölő feleségem sztorija nagyon beteg, de pont ezért figyeltem fel rá... Delia Owens könyve nagyon népszerű külföldön, és ez a lápvilágról szól, de nem hiszem hogy olyan értelemben mint McGuire kötete. A látó és a Mint a szemed fényére az eltűnt gyerekek körül forog, ez elég népszerű téma, de erről olvasni mindig nagyon izgalmas. A néma tanú krimi ujjgyakorlat lehet a szerzőtől a sztori alapján, de mégis érdekel. Stephen King meg alap, ráadásul új könyvet nem olvastam tőle elég régóta, úgyhogy erre beneveznék. 



Sheena Kamal - Az ​elveszettek (megjelent // Harper Collins ) 

Hajnal van. Csörög a telefon.
A férfi a vonal túlsó végén azt mondja, eltűnt a lánya.
A lányod.
A gyermek, akit tizenöt éve örökbe adtál.
Mihez kezdesz?

Nora Watts szeretné távol tartani magát az ügytől. Van éppen elég baja, nem kívánja felkavarni a múltat. Ám megpillantja a fotót egy lányról, egy tinédzserről, akinek éppen olyan a szeme, mint az övé. Hogyan fordíthatna neki hátat?
Csakhogy amikor a lánya keresésére indul, Nora kapcsolatba kerül a múltjával, amit kemény munkával igyekezett maga mögött hagyni, de ami mindig ott van, alattomban les rá…


Lawrence Osborne - Gyönyörű ​bestiák (megjelent // Jelenkor) 

Az Égei-tengeri Ídrán nyaral két gazdag lány, az angol Naomi és az amerikai Samantha. A pár évvel fiatalabb Sam hamar a domináns és cinikus Naomi varázsa alá kerül, vele járja a szigetet. Egy nap a parton ráakadnak a halálosan kimerült szír menekültre, Fáúdra. A lányokat tűzbe hozza a lehetőség, hogy megmentsenek egy embert, ezzel kissé megbillentve a hatalmi egyen-súlyt a gyengék javára.
Lawrence Osborne regényének főszereplői gyönyörű bestiák, gyönyörűek, mint a párducok. De önmaguk fogságába esnek, amikor abban a hitben, hogy megváltoztathatják a világot, merő hiúságból csak sodródnak az eseményekkel.

"Végső soron ez az egész egy háború. Egy háború, amiben győznünk kell.?


Seanan McGuire - Mélybe ​ránt a Lápvilág (megjelenés: június 18 - Fumax) 

A ​két iker, Jack és Jill tizenhét évesen tértek vissza otthonukba, ezt követően kerültek Eleanor West csellengő gyermekeknek fenntartott intézetébe.
De vajon mi történt velük ezt megelőzően, a Lápvilágon?
Jacqueline anyja tökéletes lánya volt: csendes, udvarias, mindig hercegnőhöz illő ruhában.
Ugyan kissé szigorúan bántak vele, de hát a tökéletes gyermekek nem teremnek csak úgy.
Jillian apja tökéletes lánya volt: kalandvágyó és vagány. Az apja jobban örült volna egy
fiúnak, de ha már így alakult, kihozta a helyzetből a legtöbbet.
Az ikrek ötévesen jöttek rá, hogy a felnőttekben nem lehet megbízni.
Tizenkét évesen lementek a lehetetlen lépcsőn, hogy megtanulják, a megjátszott szeretet nem elég, hogy felkészítse az embert egy olyan életre, amelyet át- meg átsző a varázslat… És ahol a halállal, vámpírokkal, őrült tudósokkal és létfontosságú döntésekkel kell majd
szembenézniük.

Seanan McGuire új története a sokszorosan díjnyertes Minden szív kaput nyitban megismert sötét és mágikus világba kalauzolja el az olvasókat, ahol a tündérmesék mélyén gyakran szörnyek rejtőznek, az igazság pedig ezer foggal mar bele az emberi lélekbe.


Edgar Cantero - Kotnyeles ​kölykök (megjelent // Fumax ) 

1977 ​nyara. A Blytoni Nyári Detektívklub megoldotta utolsó ügyét, és leleplezte a ravasz Álmostavi Rémet – valójában egy újabb kincsvadászt, aki rá akarta tenni mocskos kezét a Deboën-ház mélyén rejlő mesés zsákmányra.

És talán meg is úszta volna, ha nincsenek ezek a kotnyeles kölykök.

1990. A tinidetektívek már mind felnőttek, és nem találkoztak egymással sorsdöntő, 1977-es utolsó ügyük óta. Andy, a fiús lány huszonöt éves és a törvény elől menekül, mivel legalább két államban körözik. Kerri, a hajdani zsenipalánta és reménybeli biológus New Yorkban pultos, és komoly alkoholproblémákkal küzd. De legalább ott van vele Tim, a vehemens vizsla, aki a csapat eredeti kutyatagjának leszármazottja. A horrorrajongó Nate az elmúlt tizenhárom évet különböző pszichiátriákon töltötte, jelenleg a massachusettsi Arkham városában található elmegyógyintézet vendégszeretetét élvezi. Barátai közül csak Peterrel, a jóképű nagymenőből lett filmsztárral tartja a kapcsolatot. Ami rendjén is volna, csakhogy Peter már évek óta halott.
Eljött az idő, hogy végére járjanak, mi okozza rémálmaikat, és visszatérjenek oda, ahol ez az egész 1977-ben elkezdődött. Ezúttal hátha nem egy maszkos balekről lesz szó, hanem valódi szörnyek leselkednek rájuk.

Karcos humorával, parádés nyelvezetével és zseniálisan megkomponált véres jeleneteivel a Kotnyeles Kölykök szertelenül, ám szerfölött szórakoztatóan tiszteleg a horror, a szeretet, a barátság és a csápos dimenzióközi szörnylények előtt. A kötetet a neves műfordító Varró Attila (Harcosok klubja) ültette át magyar nyelvre.

Camilla Läckberg - Aranykalitka (megjelent // Animus Kiadó) 

Faye élete kívülről tökéletesnek tűnik, hiszen megvan mindene, amire egy nő csak vágyhat: remek férj, tündéri gyermek és egy luxuslakás Stockholm legelőkelőbb városrészében. A csillogó felszín alatt azonban a fjällbackai gyermekkor sötét emlékei szakadatlanul kísértik, és mindinkább úgy érzi, hogy rabmadár egy aranykalitkában. Régen erős és ambiciózus nő volt, ám a férje, Jack kedvéért feladta az álmait. Amikor rájön, hogy a férfi kihasználta és megcsalta, egy világ omlik össze benne. Kisemmizik, elveszíti az otthonát és a családját, teljesen padlóra kerül. Miután összeszedi magát, szilárdan eltökéli, hogy elégtételt vesz, és kieszel egy ördögi bosszútervet.

A Fjällbacka-sorozat tíz kötete után Camilla Läckberg egy vérbeli drámát tett le az asztalra, amely megcsalásról, igazságszolgáltatásról és megtorlásról szól. A kétrészes Faye-sorozat első kötete!


Samantha Downing - Elbűvölő ​feleségem (megjelent // Agave Könyvek) 

A mi szerelmünk története hétköznapi. Találkoztam egy gyönyörű nővel. Hozzám jött feleségül. Gyerekeink születtek. Kiköltöztünk a kertvárosba. Megosztottuk egymással a legnagyobb álmainkat és legsötétebb titkainkat. Tizenöt évvel később elkezdtünk unatkozni.

Úgy nézünk ki, mint bármelyik házaspár. Mint a szomszédaid, vagy a gyereked barátjának a szülei, akiket örömmel hívsz át este vacsorára. De közben semmit nem tudsz rólunk…

Mindannyiunknak megvannak a saját kis titkaink, amikkel életben tartjuk a házasságunkat. Mi a gyilkolástól jövünk újra izgalomba.

Samantha Downing bemutatkozó regénye az év egyik legizgalmasabb debütálása, többek közt J.D. Barker stílusa és a Dexter-regények humora elevenedik meg ebben a letehetetlen thrillerben. Mi történik egy olyan házasságban, ahol mindkét fél annyira belelendül abba, amit csinál, hogy végül már túl sok vesztenivalójuk lesz?


Delia Owens - Ahol ​a folyami rákok énekelnek (megjelent // Libri Kiadó) 

Delia ​Owens regénye Észak-Karolina ritkán lakott, mocsaras partvidékén játszódik az 1950-es és 60-as években. A történet főhőse a lápvidéken sorsára hagyott kislány, Kya Clark, aki az évek során elszigeteltségében önellátásra rendezkedik be, s alig érintkezik a környékbeliekkel.

Az első szerelem azonban Kya életét is felforgatja: a közeli kisvárosban élő Tate megtanítja olvasni, és ő az, akivel a lány osztozni tud a természet és a költészet szeretetében is. Ám nem Tate az egyetlen, aki érdeklődik a különleges, magának való lány iránt…

Egy rejtélyes gyilkosságot követően a helyi közösség felbolydul, és a gyanú hamarosan a mocsárban magányosan élő „Lápi lányra” terelődik.


Belinda Bauer - A ​látó (megjelent // Lettero Kiadó) 

Tegnap még átlagos család voltak: Anna, James és a kisfiuk, Daniel. Egy óvatlan pillanatban azonban az ajtó nyitva maradt, és a kisfiú eltűnt.

Anna mindennap ragyogóra suvickolja a fia lábnyomait a betonban. Az őrület határáig tisztogatja. Számára ennyi maradt Danielből. Aztán felbukkan egy halottlátó.

Vajon a férfi tényleg különleges tehetség? Nem egyszerű sarlatán? Vagy esetleg egy még pokolibb figura, és nem véletlenül került elő? Vajon Anna emlékei mind igazak a történtekről? Miért támadnak látomásai furcsa körökről és egy rejtélyes kertről? Kinek a hangját véli hallani egyre többször, ha nem a kisfiáét?


Alex Michaelides - Néma ​tanú (megjelent // Maxim Kiadó) 

A ​Néma tanú sokkoló pszichológiai thriller egy nőről, aki meggyilkolja a férjét, és egy terapeutáról, aki rögeszmésen kutatja indítékait…

Alicia Berenson élete látszólag tökéletes: híres festőnő, aki feleségül ment egy jó nevű divatfotóshoz. Nagyszerű házban él, amelynek hatalmas ablakai egy parkra néznek London egyik legfelkapottabb negyedében. Egyik este férje, Gabriel későn tér haza a fotózásról, Alicia ötször arcon lövi, aztán mindörökre elnémul.

Vonakodása bármiféle magyarázattal szemben olyan titokká növeszti tettét, amely megragadja a nagyközönség figyelmét, és hírhedtté teszi személyét. Képeinek ára az egekbe szárnyal. Őt, a néma beteget a nyilvánosság és a bulvárlapok elől a The Grove-ba, egy észak-londoni törvényszéki orvostani intézetbe zárják.

Theo Faber, a bűnügyi pszichoterapeuta jó ideje vár a lehetőségre, hogy vele dolgozhasson. Elszántsága, hogy szóra bírja páciensét, és felfedje a titkot, miért lőtte le a férjét, saját indítékainak labirintusába vezeti… Olyan igazságot kutat, amely azzal fenyeget, hogy őt magát is felemészti.

Heidi Perks - Mint ​a szemed fényére (megjelenés: június 29 - Álomgyár Kiadó) 

A te felelősséged volt. És most eltűnt.

Most látod őt.

Az iskolai ünnepségen játszik a gyerekeiddel. Előveszed a telefonod, görgeted a Facebookot, aztán újra felnézel.

Most nem látod őt.

Charlotte vigyázott a legjobb barátnője kislányára, amikor a gyerek eltűnt. Azt hitte, a kicsi az ő gyerekeivel játszott. Esküszik rá, hogy csak egyetlen másodpercre vette le a szemét róluk.

Most Charlotte-nak meg kell tennie az elképzelhetetlent: elmondani a legjobb barátnőjének, Harrietnek, hogy az egyetlen gyereke elveszett. A gyerek, akire neki kellett volna vigyázni.
Harriet fel van dúlva, nem is akarja többé látni Charlotte-ot. Senki nem is számít rá, hogy valaha még megbízik benne.

De most szüksége van rá. Mert két héttel később Harrietet és Charlotte-ot is kikérdezik a rendőrök. És a titkok a felszínre törnek.

Milyen messzire mennél, hogy rendbe tedd a dolgokat?

Heidi Perks izgalmas, új tehetség, akinek bemutatkozó pszichológiai thrillere letehetetlen, tökéletes olvasmánya lesz a Clare Mackintosh- és a Paula Hawkins-rajongóknak.

Stephen King - A ​kívülálló (megjelenés: június 25. - Európa Kiadó) 

A ​Mr. Mercedes – Aki kapja, marja – Agykontroll trilógia után Stephen King – vagy ahogy rajongói világszerte emlegetik: a Mester – ismét egy hátborzongató thrillerrel hozza rá olvasóira az álmatlanságot.

Az oklahomai kisváros, Flint City egyik parkjában brutálisan megerőszakolt, meggyilkolt és megcsonkított holttestre bukkannak. Az áldozat Frank Peterson, egy fehér fiúgyermek, életkora 11 év. A felfoghatatlan tett elkövetője pedig szemtanúk állítása és több, cáfolhatatlan bizonyíték szerint Terry Maitland gimnáziumi irodalomtanár és baseballedző, azaz T. edző, egy mindenki által ismert, köztiszteletben álló ember, két kislány édesapja.
Ralph Anderson nyomozó letartóztatja az edzőt, méghozzá a lehető legmegalázóbb módon: a Maitland csapata számára kulcsfontosságú meccs közben, a szurkolósereg szeme láttára. Anderson indulata érthető: az ő kamasz fia is T. edző keze alatt tanulta a sportot.
Az igazságszolgáltatás folyamatában azonban fennakadást okoz, hogy Maitlandnek kikezdhetetlen alibije van: szemtanúk, ujjlenyomatok, sőt DNS-minta igazolják, hogy a gyilkosság idején egy másik, távoli városban tartózkodott. Anderson nyomozónak segítőtársaival együtt választ kell találniuk a kérdésre: hogyan lehet ugyanaz az ember egyszerre két helyen?
A rejtély megoldása Kinghez méltóan egyszerre hihetetlen és kétségbevonhatatlan, bármennyire sokkolja is azokat, akik egy texasi barlang mélyén végül szembekerülnek vele.
A kívülálló amellett, hogy a New York Times bestsellerlistájának élére került, a Goodreads-en 2018-ban kategóriájának legjobb könyve lett, és az HBO minisorozatot készít belőle.

#történelem #életrajz


Anna Frank és a Mengele-lány is különleges szemszögből mutatja be a holokausztot és a II. vh szörnyűségeit. Anno sajnálom, hogy nem jutottam be a Frank múzeumban Amszterdamban, így jó lenne többet megtudni Annáról. A másik történetnek van magyar vonatkozása, Mengeléről már több könyvet olvastam, így ez is rajta van a listámon. Az Elveszett lelkek otthonának is van bőven történelmi jelentősége, és igaz történeten alapul a történet, ami Kanadában játszódik. 


Menno Metselaar · Piet van Ledden - Ki ​volt Anne Frank? (megjelent // Móra) 

2019-ben töltené be 90. életévét Anne Frank, akinek naplóját mindannyian jól ismerjük. A Ki volt Anne Frank? számos új információval gazdagítja a kamasz lány bujkálásának történetét, a személyes hangvételű visszaemlékezéseknek köszönhetően pedig a holokauszt és második világháború eseményei még inkább átérezhetővé válnak. A szerzőpáros az Anne Frank-múzeum látogatói által leggyakrabban feltett kérdésekre is válaszol e könyvben, amelyet a rengeteg fotó és Huck Scarry illusztrációi igazán szemléletessé tesznek.




Viola Stern Fischer · Veronika H. Tóth - A ​Mengele-lány (megjelent // Animus Kiadó) 

Stern Rózsa Ibolya „Mengele-lány” volt. Egyike a sokaknak, akiknek el kellett szenvedniük Josef Mengele kísérleteit. Egyike azon keveseknek, akik ezt túlélték.
1944 júniusában több százezer zsidót indítottak útnak marhavagonokban Ibolya hazájából, szlovákiai magyar területekről. Senki nem tudta, hová tartanak, mi következik. Ibolyának Auschwitz-Birkenau, Ravensbrück, Buchenwald és Neustadt bei Coburg. Négy állomás, négy haláltábor, kitörölhetetlen borzalmak színhelyei. Ibolya, mint oly sokan, mindent elveszített: otthonát, családját, szeretteit. De soha nem veszítette el a reményt, és volt benne elég erő ahhoz, hogy megkockáztassa a szökést. Ráadásul neki köszönhetően fogták el a birkenaui láger egyik embertelen felügyelőnőjét is.
Ibolya évtizedekkel a vészkorszak után, már Viola néven mesélte el emlékeit Veronika H. Tóth újságírónak. Memoárja az ő és mások sorsát örökíti meg – olyan sorsokét, amelyeknek nem lenne szabad feledésbe merülniük.


Joanna Goodman - Elveszett ​lelkek otthona (megjelent // Libri) 

Jóváteheti-e ​a szeretet a jóvátehetetlent?
Az 1950-es években járunk a kanadai Québecben, ahol az angol és francia közösségek együttélése csak látszólag harmonikus, a mélyben súlyos feszültségek húzódnak.
A tizenöt éves Maggie Hughes angol apja sem szíveli a franciákat, s mindenáron meg akarja akadályozni, hogy Maggie a szomszédos farmon élő francia fiúhoz menjen feleségül. Így amikor Maggie teherbe esik, a szülei ráveszik, hogy mondjon le a kislányról, s az újszülött Elodie árvaházba kerül.
A kislány amúgy sem könnyű sorsa újabb tragikus fordulatot vesz, amikor a nagyobb állami támogatás miatt a gyermekotthont, ahol él, elmegyógyintézetté, a több ezer állami gondozott gyermeket pedig értelmi fogyatékossá nyilvánítják.
Van-e szabadulás ebből a kilátástalan helyzetből? Túl lehet-e élni egy léleknyomorító intézmény megaláztatásait, és létezhet-e feloldozás és megnyugvás egy anya számára, aki ilyen helyzetbe taszította gyermekét?
Joanna Goodman valós eseményeken alapuló regénye szívbe markoló és felemelő történet az anya-lánya kötelék megbonthatatlanságáról, s megrázó pillanatfelvétel Kanada történelmének egyik sötét időszakáról.

Joanna Goodman kanadai írónő ötödik regénye, az Elveszett lelkek otthona 2018-ban jelent meg, és óriási kritikai visszhangot váltott ki. A 20. század közepén a québéci hatóságok a katolikus egyház közreműködésével körülbelül húszezer árva gyereket nyilvánítottak értelmi fogyatékossá a nagyobb állami támogatás reményében. A tartomány akkori vezetője után magukat Duplessis-árváknak nevező károsultaknak az ügy kirobbanását követően a kanadai kormány jóvátételt fizetett.

#fantasy #disztópia 


Nem túl bő ez a kategória, de hát a legérdekesebb számomra most Deborah Harkness sorozatának zárókötete. Igaz a második kötetet most félretettem egy ideje, de szeretném újra elővenni és folytatni a boszorkányos, vámpíros szerelmi sztorit. Jó ürügy rá a 3. kötet érkezése :) A Farkasországról sem szabad elfeledkezni, mert az alapsztori nagyon érdekes! 



Deborah Harkness - Az ​élet könyve (megjelent // Cartaphilus) 

A ​Mindenszentek-trilógia világszerte milliók által várt újabb kötetében tovább folytatódik a fiatal boszorkány történész, Diana Bishop és az ősöreg vámpír tudós, Matthew Clairmont szerelmének és kalandjainak története. Végre fény derül arra, milyen titkot rejt a Diana által Oxfordban felfedezett rejtélyes kézirat, melyre évszázadokon át vadásztak különféle természetfeletti lények: démonok, vámpírok, boszorkányok.

A sorozat harmadik kötetében Diana és Matthew visszatér az Erzsébet-kori Londonból. A jelenben új nehézségekkel és régi ellenségekkel kell szembenézniük. Matthew birtokán jó néhány olyan szereplő tűnik fel, akiket az olvasók még a sorozat első kötetének lapjain ismerhettek meg. Lassanként kiderül, milyen veszély fenyegeti hőseink jövőjét, és ezt követően még sürgetőbbé válik a titokzatos kézirat hiányzó lapjainak felkutatása. Európa számos pontján át vezető hajsza kezdődik – melynek végén nagy sokára végre kiderül, mi is az a titok, amit sok száz évvel korábban a boszorkányok felfedeztek.

Tünde Farrand - Farkasország (megjelent // GABO Kiadó) 

2050, London: a társadalom a szűk eliten kívül a fogyasztás alapján tagolódik három rétegre, és mindenkinek eleget kell dolgoznia, keresnie és költenie, hogy kiérdemelje lakhatási jogát. Amikor pedig valaki már nem költi tovább a pénzét, nonprofit személynek minősítik, és vissza kell vonulnia valamelyik fényűző Méltóságházba, ahol előbb kilenc csodás hónap várja, aztán a békés eutanázia.
Miután az építész Philip egy nap a bankszámláján lévő megtakarítással együtt eltűnik, felesége, Alice azon kapja magát, hogy biztosnak hitt otthonát és lakhatási jogát is elveszítheti. A nő nekilát kideríteni, mi történt, és nyomozása során nemcsak saját családja sorsáról, hanem az új társadalmi rend mögötti valóságról is megtudja a szörnyű igazságot.
A Magyarországon született, de Angliában élő szerző bemutatkozó regénye ijesztően aktuális disztópia a Ne engedj el… szellemében.

#ifjúsági #gyerekkönyv


Bár Patrick Ness előző könyve (Soha nincs vége) nem nyújtott teljesen felejthetetlen élményt, de a vele való találkozás és dedikálás miatt a szívembe lopta magát az író. Ezért is érdekel az új könyve, ami borzasztó sárga borítóval érkezik és kamaszokról szól.  Szeretem a kortárs írói összefogásokat, most 8 történetben mesélnek egy osztálykirándulásról, ami szabadulójátékká válik. Érdekes koncepció, szóval kell! Kollár Borbála csodás dolgokat alkot, így biztos vagyok benne, hogy az Alkoss szabadon! egy különleges könyv lesz, amivel jól le lehet kötni a gyerkőcöket. 


Patrick Ness - Mi, ​hétköznapi halandók (megjelent // Vivandra) 

NEM KELL MINDENKINEK KIVÁLASZTOTTNAK LENNI.
Hősnek, aki szembeszáll a zombikkal vagy a lélekevő szellemekkel, vagy az új fenyegető dologgal – a kék fényekkel meg a sok halállal –, bármi is az.
Mi volna, ha TE lennél Mikey? Aki csak túl akar lenni az érettségin, majd jól szórakozni a banketten, de előtte valaki felrobbantja az iskolát. Már megint.
És mi van akkor, ha TÉGED nagyobb problémák gyötörnek, mint a következő világvége, mert meg kell találnod a különlegest a saját hétköznapi életedben?





Dávid Ádám · Finy Petra · Gévai Csilla · Kertész Erzsi · Majoros Nóra · Mészöly Ágnes · Miklya Anna · Nyulász Péter (megjelent // Betűtészta Kiadó) 

Hogy lesz egy unalmasnak ígérkező osztálykirándulásból félelmetesen izgalmas szabadulós játék? Úgy, hogy az osztály nyolc különc tagja mondvacsinált vagy valós indokkal lemarad az éjszakai túráról. A lepukkant kastélyszállóban töltik az éjszakát, ahol hamar a bogaras gondnok mesterien őrült játékának szereplőivé válnak. Ők nyolcan véletlenül lettek egy csapat, de hajnalig – ha szeretnék, ha nem – össze kell tartaniuk, mielőtt a többiek visszaérnek. Különleges könyv született: a könyv nyolc főszereplőjét megszólaltató nyolc író közös munkája. Ők nyolcan nem véletlenül lettek egy csapat, szívvel-lélekkel írták ezt a könyvet.


Kollár Borbála - Alkoss ​szabadon! (megjelenés: június 24. - Boook Kiadó) 

Szabadon ​alkotni azt jelenti önállóan gondolkodni, döntéseket hozni, cselekedni. A természetet tisztelni, szeretni, megbecsülni. A Borarti – Alkoss szabadon! program olyan lehetőségeket kínál a gyerekek és szüleik számára, melyek mindezeket az értékeket a különféle alkotásokon keresztül – legyen az egy gyurmafigura, festett kavics vagy növényi szövés – segítenek hétköznapjaik szerves részévé tenni. A program vezetője és egyben a könyv szerzője azt vallja, a gyerekeknek a természet közelségére, megértő családi környezetre és rengeteg szabad alkotásra van szükségük a mai teljesítményorientált világban ahhoz, hogy önmagukra találjanak, és merjék azt csinálni, amit igazán szeretnek.

A könyv 37 inspiráló feladat nagyszerű gyűjteménye, melyek újrahasznosított alapanyagokból, háztartási hulladékból vagy éppen a természetből gyűjtött kincsekből készülnek. A totyogós korúaktól a kiskamaszokig, sőt, a felnőttekig mindenkihez szól a kiadvány, hiszen mindegyik alkotás elkészíthető szinte minden korban, csak másképp. A szerző saját élményein keresztül kalauzolja el az olvasót a szabad alkotás varázslatos világába, készüljön az otthon, a szabadban, útközben, festékkel, agyaggal, fával, textillel, közösen vagy önállóan.

Alkotni jó, együtt alkotni csoda!


#kortárs #magyar 


Kalapos Éva most nem ifjúsági könyvvel nyomul, és mivel a Massza óta jó idő telt el, hiányozik már az élmény, amit ő adhat. Remélem hogy az F mint érdekes élményt fog majd adni. Szerencsés Dánielről nagyon titokzatosan mesélt Bárdos András a 21. Század Kiadó Könyvheti showján így felfigyeltem a történetre, és meg kell dícsérnem a borítót, mert szerintem tök jó lett. 


Kalapos Éva Veronika - F ​mint (megjelent // Athenaeum ) 

Ők azok, akik nem kapnak támogatásokat.
Ők azok, akiket szerinted folyamatosan megvezetnek.
Ők azok, akiket általában észre sem veszel.

A harmincas Fema eladó egy budapesti éjjel-nappali közértben. Egy szűk lakásban él anyjával és a férjével. Otthon a beteg, leépült édesanyját ápolja, egyébként pedig a rég kihűlt, problémás házasságát próbálja fenntartani. Egyik napja olyan, mint a másik.
Egy nap azonban minden megváltozik. Megjelenik a Fotós.
Amikor a titokzatos kapucnis alak a telefonjával fotózni kezdi az embereket, Fema körül egyre furcsább dolgok történnek. A különös figura idővel mindenkit megtalál, mert célja van azzal, amit tesz. Fema hamarosan szembesül az egyik legnagyobb kérdéssel: mennyit ér az élet, ha nem az elvárásoknak megfelelően élik?
Kalapos Éva Veronika sikeres ifjúsági regényei, a D.A.C.-sorozat, a Massza és a Muszáj?! után felnőtteknek szóló történettel jelentkezik.

Szerencsés Dániel - A ​13. emelet (megjelent // 21. Század Kiadó) 

A korrupció mindent áthat. Fertőz. És öl.
Egy magas beosztású tisztviselő lezuhan az Európai Bizottság székházának legfelső emeletéről. A nyomozással Tóth Tamást, a magyar ex-hírszerzőt bízzák meg, aki utolsó napjait tölti a Biztonsági Szolgálatnál. A gyanúja Oana Morarura, az áldozat asszisztensére terelődik. A vizsgálatot mindenki formalitásnak tekinti, Tóth a szabályokat megszegve mégis tovább nyomoz. A megérzéseit követve sikerül rekonstruálnia az ügy valódi hátterét. Amikor végül döntésre kényszerül, a lelkiismeretét követi.

Szerencsés Dániel 1983-ban született Szerencsen. Gyermekkorától krimiíró akart lenni. Testvére nincs. Ez az első regénye.

#kortárs #külföld


Régóta szeretném végigolvasni Auster életművét, szerencsére a 21. Század Kiadó sorra jelenti meg az ő könyveit, Az orákulum éjszakája a legújabb. Csodás borító és biztos, hogy a történet is felemelő. A Középen című könyvön a groteszk miatt akad meg a szemem. Vajon mi lehet a legyen kortárs szépirodalom? Majd megmondom, ha elolvastam :) A Jótét lelkek borítója fogott meg igazán, de a fülszöveget elolvasva jobban érdekel ennek a különleges családnak a sztorija. 


Paul Auster - Az ​orákulum éjszakája (megjelent // 21. Század Kiadó) 

Súlyos ​balesete után a kórházból kiengedett író, Sidney Orr sehogy sem találja helyét a világban. Egyetlen járható út kínálkozik számára: megpróbál az írás segítségével visszatalálni önmagához. Csakhogy történeteinek szereplőivel együtt ő is egyre kilátástalanabb, bizarr helyzetekbe kerül. Ráadásul felesége furcsán, érthetetlenül viselkedik, legjobb barátja pedig megbetegszik. Sidney egyedül próbálja meg kibogozni a dolgokat, igyekszik megoldást találni, s író lévén ezt egyszerre műveli a valóságban és a képzeletben. Kétszeresen elveszett ember: utat vesztett a világban és a fikcióban, elkeseredetten keresi Ariadné fonalát. A népszerű amerikai író, Paul Auster legújabb regénye betekintést enged az író műhelyébe: láthatjuk, hogy egyes szavak, apró incidensek hogyan terelik új és új irányba az alkotó gondolatmenetét, hogyan kelnek önálló életre és burjánzanak az asszociációk, melyek ellenpontozzák, kiegészítik vagy épp tükrözik a főcselekményt. Minden történet számtalan történetre bomlik, az élet és a fikció óhatatlanul összenő, hatással van a másikra. Az író, a feleség és a legjobb barát sorsa a jelenben fonódik egybe, de a számtalan közbeiktatott szereplő és az ő történetük révén kiderül, hogy mindenki vak vagy elvakult, hogy az érzelmek éjszakai sötétséget vonnak körénk, és hogy a jövő már a múltban elrendeltetett.

Anna Onichimowska - Középen (megjelenés: június 15 // Metropolis Media) 

Érdekes és groteszk, néha ellenállhatatlanul vicces olvasmány az emberekről és egymáshoz fűződő kapcsolataikról, valamint az embereket körülvevő tárgyakról, melyek bezavarhatnak a kapcsolatok megszokott menetébe – egy bajusz, egy gomb, egy cigaretta, egy repülő szőnyeg, láthatatlan elefántok, vagy éppen egy nagy sütőtök.

A pontos, tömör, jól felépített történetekben csupán vékony határ választja el egymástól a „normális”-t a misztikustól vagy furcsától. E két véglet között „középen” egyensúlyozva Anna Onichimowska sajátos módon látja és láttatja a sokszor félelemmel, bizonytalansággal és varázslattal teli emberi sorsokat.

Andrew Ridker - Jótét ​lelkek (megjelent // GABO Kiadó) 

Arthur ​Alter bajban van. Egy középnyugati főiskola középszerű professzoraként nem tudja fizetni a jelzálogát, nála sokkal fiatalabb barátnője bármikor elhagyhatja, felnőtt gyerekei pedig szóba sem állnak vele. Ráadásul egy kellemetlen pénzügy is nyomasztja: nemrég elhunyt felesége, Francine titokban összekuporgatott egy kisebb vagyont, amelyet aztán a gyerekeikre hagyott.

A fiú Ethan, aki neurotikus remeteként él Brooklyn menő környékén, a lány pedig Maggie, aki kényszeres önmegtartóztatással próbál nemes életet élni. A családi házuk elvesztéséért aggódó Arthur kibékülés címszóval meghívja őket St. Louisba, ezzel azonban akaratlanul is ezeréves sérelmek és emlékek Pandora-szelencéjét nyitja ki – amelyek többsége Francine-hez kötődik, a nőhöz, akinek az élete talán kulcsot jelent mindannyiukhoz.

A New Yorkon, Párizson, Bostonon, St. Louison és egy kis zimbabwei városon átívelő Jótét lelkek fanyar humorú, érzelmes családtörténet Jonathan Franzen modorában, többek között arról, mit jelent „jó embernek” lenni.

#budapest 

A Mesélő Budapest egy csodás könyv, rengeteg szuper hellyel, amit már én is felfedeztem a városban sétálva így csak ajánlani tudom a következő kötetet, ami most a Várnegyedről szól. Az egyik kedvenc környékem, és amíg mellette laktam nagyon sokszor sétáltam ott. Remélem, hogy sok újdonságot látok majd a könyvben a környékről. 



Tittel Kinga - A ​Várnegyed titkai (megjelenés: június 20. // Kolibri Kiadó)

Tudod-e, honnan ered a Savanyúleves bástya elnevezés? Kíváncsi vagy, hol található Buda egyetlen megmaradt utcahídja, vagy milyen titkot rejt a pizsamacsíkos ház udvarán található japánkert?
A Várnegyed titkaiból mindezt, és még rengeteg érdekességet tudhatsz meg. Ha szeretnéd megismerni fővárosunk ékszerdobozának kevésbé ismert részeit is, és a mögöttük rejlő lebilincselő történeteket, ha részt vennél egy játékos kincskeresésben, ez a könyv épp neked való!
A nagysikerű Mesélő Budapest zsebkönyv-sorozatának első kötete a már ismert stílusban kalauzolja végig az olvasót a zegzugos utcákon, a várfal tetején, a királyi palota kertjében. Akár családdal, akár osztállyal, akár barátokkal indulsz útnak, vágd zsebre a Várnegyed titkait, és csodálkozz rá közös értékeinkre!


Ti kilátogattok majd a Könyvhétre? Van valami kinézett könyv a listátokon? Jöhet kommentben ajánlás, hátha valami elkerülte a figyelmemet! 




Kövess a Facebookon, és az Instagramon a több tartalomért 👈💗 Csatlakozz a #mutimitolvasol csoportomhoz, és mutasd meg te is, hogy mit olvasol éppen! 

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe