Lucy Strange - A ​világítótorony legendája

8:12:00 PM


Lucy Strange különleges regényét egy angol kislányról, aki a világítótorony mellett lakik és részese lesz egy legendának, a Manó Könyvek hozta el magyarul. A Blogturné klub bloggerei bemutatják nektek, mi történik Petrával és családjával a második világháború kezdeti éveiben. Tartsatok velünk a turné folyamán, hogy megismerjétek a Kősziklák titkát, s ha szerencsétek van a játék során a Kiadó jóvoltából felajánlott regényt is megnyerhetitek.


Lucy Strange - A világítótorony legendája

Kiadó

Manó Könyvek, 2019

Oldalszám

336

Fordító

Ruff Orsolya

Önálló regény


Fülszöveg

A világítótoronyban felnövő Pet világa tengeri viharok, titkos alagutak és egy titokzatos vízszörnyről szőtt legenda köré épül. De most, hogy Anglia háborúban áll, a fennsík egyszeriben csaták helyszíne lesz, és a családja szétszakad. Ez a könyv egy kicsi, bátor lányról szól, akire senki sem figyel oda, és aki riadtan bújik el, ha egy repülőgép elszáll fölötte. Egy lányról, aki részese lesz a legendáknak.

A második világháború egy kislány szemszögéből


Nagyon érdekes volt olvasni Lucy Strange írónő könyvét, akiről tavaly hallottam először, amikor szemet vetettem A fülemüleerő titka című regényére. Akkor elraktároztam magamnak a nevét, és amikor lehetőségem nyílt elolvasni új regényét, akkor nem haboztam sokat. Nagyon érdekelt Petra (vagyis Pet) története, aki egy angliai kis faluból követi nyomon Hitler terjeszkedését, és a híres dunkerqui csatában is van a családjának szerepe.

Petrát és családját a háború előtt ismerhetjük meg. A két lány, Pet és Mags (vagyis Magda) iskolába jár, a gondtalan gyerekek életét élik. Annyi különleges van az életükben, hogy édesapjuk a világítótorony őre, így szüleikkel a világítótoronyban laknak. A Kastélynak nevezett építémény minden titokzatosságával és zeg zugával igazán mesebeli hely. Imádtam az írónő leírásait, mert nagyon vonzanak a világítótornyok, így az aprólékos leírások, a világítótorony szerkezete, részei, és a hozzájuk kapcsolódó tevékenységek mind hozzáadtak az egyébként fordulatos regényhez.

A történetet Pet szemszögéből követhetjük végig, aki szívesen figyeli a felhőket, és a tengert, amiben a titokzatos Wyrm, azaz homokpadka "szörnye" süllyeszti el az elővigyázatlan hajókat. Pet szívesen rajzol a Kastély tornyában, ahonnan mindent belát. Nővére a 14 éves Mags teljesen ellentéte kishúgának. Magda hirtelen haragú, lobbanékony, és nagyon rendíthetetlen. Ha valamit a fejébe vesz, akkor addig megy, amíg meg nem valósítja. Kicsit rideg is Magda, ám a két lány kapcsolata jónak mondható, szeretetben élnek szüleikkel. Ám az idilli életük nem tart sokáig, hiszen elkezdődik 1939-ben a háború, és új törvényeket iktat be Anglia miniszterelnöke, ez pedig hatással van kislány családjára is. Édesanyjuk Mutti ugyanis német születésű, így elviszik az internáló táborba... És ez még csak a kezdete a történetnek, ami egészen a háború végéig tart és bőven tartogat olyan szörnyűségeket, amiket csak azok élhettek át, akik az angol tengerpart mellett laktak akkoriban.

foto: unsplash.com


Angolok vs németek


Lucy Strange nagyon árnyaltan mutatja be a háború emberi oldalát. A gyanakvó falusi embereket, a szabotőröket, a rendőrség és a tanárok munkáját, akik megpróbálják a gyerekeket biztonságos helyre vinni a támadások előtt. Az internálás kiterjed a német, olasz, ausztriai városokban született emberekre, így kerül Mutti is egy internáló táborban, ami nagyon megviseli az egész családot. Férje próbálja tartani magát, ám egyre több ahogy telik az idő, és lesz egyre veszélyesebb a háború, úgy lesz egyre kilátástalanabb a család élete. Petra apukája furán kezd viselkedni, de Mags is titkolózik, így a kicsi Petra nem tudja, hogy mit tegyen. Az angolok hiába harcolnak az ellenség az országban is jelen van, és még egy olyan kis faluban is, ahol Petráék élnek is vannak németeket pártolók, és ez a gyanakvás végigkíséri a könyvet. Sok olyan ember él a faluban, akikről senki sem gondolná, hogy támogatja a nácikat, pedig titokban az ellenállás igenis tevékenykedik.

Pet okos lány, de nem lát át minden összefüggést, és persze történnek olyan dolgok a regény folyamán, amik nem foghatóak fel egy kislány elméjével. A kislány fantáziája nagyon élénk, így a környék legendáit (Wyrm a titokzatos gonosz tengeri sárkány, a Kősziklák lánya a parton álló 4 hatalmas kő története) beleszövi az életük alakulásába, így a valóság és a legendák szépen összemosódnak és egyre titokzatosabbá teszik a regényt, ami egyáltalán nem volt baj. Imádtam a Kősziklák lányáról szóló történetet, nem is kezdődhetett volna jobb felütéssel A világítótorony legedája.




Értékelés: 5/4.5


Hiába ifjúsági regény A világítótorony legendája a 10-14 éves korosztályon felül bárki bátran elolvashatja, mert nagyon érzékenyen mutatja be a háború történéseit az írónő. Nem borzasztó és naturális, hanem inkább titokzatos, izgalmas, és nagyon mély. Sok jó mondatot rejtett el a történetben Lucy Strange a család fontosságáról, a testvéri szeretetről, az elveszített családtagokról, a gyászról, az ellenségekről, a bizalomról, a veszteségről, a bajtársiasságról, a bátorságról, az összetartásról és a gyanakvásról. Nagyon sok olyan helyzet és szituáció van a könyvben, amin érdemes elgondolkodni, és megállni egy kicsit. Sok olyan karakter van a történetben, aki igazi hétköznapi hős, és megérdemelné, hogy mindenki megtudja a nevét!

Lucy Strange nagyon szépen fogalmaz, és ha nem tudnám, hogy a könyv eredeti megjelenése 2016-os simán rávágnám, hogy ez egy a II. világháború után rögtön papírra vetett regény, pedig nem. Talán ez a "régiesebb" stílus az, ami még érdekessebbé teszi az olvasást, de egyáltalán nem hátrány, hanem előny. Lassan haladtam a könyvvel, mert kevés időm volt, de lassan olvasgatva is mindig berántott magával, és az érzékletes leírásoknak köszönhetően mindig a kis faluba teleportálhattam, hogy újra és újra átéljem a viharokat, amik Petrában és a világítótorony körül dúltak.

Az írónő csodásan érzékelteti a gyermekek lelki világát Petra szemszögén át, érdekes volt belelátni és együtt érezni a kislánnyal, aki nagyon sok dolgok megélt ebben a néhány évben, amíg nyomon követhetjük a történetét. A történet annyira valóságosnak hatott, hogy simán elhittem volna hogy minden megtörtént a valóságban is, de a könyv végén Lucy Strange megmagyarázza, hogy Petra és családja csak a képzelet szüleménye, akárcsak a többi legenda. Maga a helyzet, hogy az angol emberek a tengerpartok mellett miket éltek át a háború alatt, az viszont nagyon is valóságos. Az internáló táboroktól elkezdve, annak a hajónak a történetéig, akik az internálókat Kanadába vitték volna, ha menet közben az ellenség el nem süllyeszti őket... Több száz ember halt meg itt, pedig rengetegen voltak köztük, akiknek csak annyi volt a bűne, hogy egy idegen országban születtek.

Ha szeretnéd megismerni a háború egyik különleges nézőpontját, akkor nagyon is ajánlom A világítótorony legendáját, mert nagyon fontos regény, amit felnőttként olvasva is nagyon élvezetes maradt és biztosra veszem, hogy a tizenéves Anett is ugyanúgy odalenne érte, mint a mostani.

Vedd meg most!
Szerezd be a könyvet 20%-os kedvezménnyel.


Nyereményjáték


Petra története a második világháború idején játszódik. Nagyon sok ifjúsági regény dolgozta fel a 20. század ezen éveit. Ezek közül mutatunk minden állomáson 1-1 könyvborítót megfejtésnek az adott regény szerzőjét és címét kell beírnotok a Rafflecopter megfelelő dobozába.

Az én feladványom:



Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway


A turnéban résztvevő bloggerek


03.10 Könyv és más
03.12 Olvasónapló
03.14 Zakkant olvas
03.16 Könyvvilág
03.18 Szofisztikált Macska
03.20 Kelly és Lupi olvas

Kövess a Facebookon, és az Instagramon a több tartalomért 👈💗 Csatlakozz a #mutimitolvasol csoportomhoz, és mutasd meg te is, hogy mit olvasol éppen! 

Ezeket is olvasd el

0 komment

Subscribe