Évértékelő a Zakkant olvason: a #legjobb #legrosszabb olvasmányok #bloggerélet és minden más

1:45:00 PM


Szeretek évértékelőket írni, mert jó érzés visszatekinteni az egészes évre december végén, és kicsit átnézni, hogy hogyan is telt az év a blogon. Ígérem igyekszem nem hosszú lenni, de hát elég mozgalmas évem volt, egész sok könyvet olvastam, úgyhogy van miről mesélni! Tartsatok velem, és nézzük végig, hogy mi is történt velem és a Zakkant olvassal 2018-ban.


Régi hagyománya már az évértékelőknek a blogon, úgyhogy most gyorsan belinkelem az előzőeket, hogy legalább jövőre már ne kelljen újra előkeresni őket, mert bár elég jól címkézek, azért a régebbieket nehezebben találtam meg. De meglettek!


2018-as év elég gyorsan eltelt, szinte észre se vettem és máris decembert kellett lapozni a képzeletbeli naptárban. Csak úgy teltek a napok, a hetek és illant el a tavasz, a nyár, aztán az ősz is. Tavasszal megjártuk Londont Ákossal, amiről még mindig nem blogoltam, pedig ért egy-két Harry Potteres élményt, de a blog Facebook oldalán elég sok mindenről beszámoltam, úgyhogy majd egyszer a bejegyzésekre is sor kerül talán.

Nincs igazán különleges kapcsolatom 2018-al, valahogy ilyen töltelék évnek éreztem, ami csak azért kellett, hogy 2019-ben még több jó dolog érjen. Én nagyon várom már 2019-et remélem, hogy sok jó dolgot tartogat ez az év is. De nézzük számszerűen 2018-at, mert ezek tök izgalmasak mindig (legalább nekem, pedig én naponta nézegetem a blogot, de ilyenkor összefüggésében csak ekkor látom én is)

A fotón az összes olvasmányom helyet kapott :) 


A Zakkant olvas számokban


  • 68 bejegyzés készült a blogra, ebből 24 könyvértékelős bejegyzés
  • 42 könyet olvastam el idén ez pedig 
  • ~13325 oldal a moly szerint (de ebben benne van az is, amit még éppen olvasom). 
  • A leglassabban A szmirnai boszikat olvastam el (július 19-től december 26-ig)
  • A legyorsabban a Simon Márton kötetek mentek, és 500 dolog a boldoság képregény (ezek kb fél órás olvasmányok)
  • 3 könyvet nem fejeztem még be (Deborah Harkness Az éjszaka árnyait félreraktam, Földvári-Oláh Csaba Centráljával egyetemben, a Ross Poldark című könyvbe meg tegnap vágtam bele)
  • A legtöbb poszt júniusban került fel, szám szerint 9 db! 
  • A legkevesebb novemberben és októberben 3-3 bejegyzés ment ki
  • A 42 elolvasott könyvből 14,3% nem fikciós olvasmány volt, 85,7% fikciós olvasmány
  • A könyveim 81.8%-át nyomtatva olvastam, de azért befigyelt 8 e-könyv is (18,2%)
  • Idén is több női írótól olvastam: 61,9%-ban a női írók felé billent a mérleg, 35,7% a férfi írók, és volt olyan könyv is, amit mindkét nem képviselője írt (500 dolog, ami boldoggá tesz képregény)
  • 9 magyar író által írt könyvet olvastam, 33 külföldi író volt
  • A #mutimitolvasol klubban már 375 tag van! Juhú! 
  • Sajnos idén nem jutott időm a hangoskönyvekre, és egy újraolvasásom sem volt
  • Idén három sorozatot zártam le (Hitvány Rómeó sorozat, Geek Girl széria, Karácsony apó)
  • Érdekes látni grafikonon is, hogy idén azért már majdnem egyenlő arányban szerepel a saját könyvespolcom pusztítása, és a recenzió. Erre törekedtem az előző évben, úgyhogy jó látni, hogy tudtam ebben fejlődni.


  • Érdekes látni, hogy nem olvasom egysíkúan van itt minden mint a búcsúban. Sok ifjúsági regényt, kortárs író által írt szerzeményt, romantikus/erotikust, horrort és krimit olvastam, de van még klasszikus is a listában. 
  • Sajnos az olvasmányaim formátumát tekintve már nem mondható változatosnak. Főként regényeket olvastam, kevés a verses kötet (idén csak kettőt) és egy képregény fért bele az összes olvasmányba. Jó lenne ezen javítani, főleg a versek irányába. Bevallom a képregényeket annyira nem szeretem, igaz még nem is tettem velük túlzottan sok próbát. 




  • Érdekes volt látni a legtöbb olvasmányom a 200-300 oldalas könyvek közé esik, a második legtöbb pedig a 3-400 közé. Fej-fej mellett olvastam 101-200 és 400-500 oldalas könyveket is. Egy 700 oldalnál is több olvasmányom volt idén (A boszorkányok elveszett könyve 700 oldalas), de a Szürke utolsó része 730 oldalával "megnyerte" az évet. Persze pár rövidebb (verseskötek, képregény) is belefér azért. Jó lenne kilépni a "jaj, de para vaskos könyvbe belekezdeni" berögződésből, simán lehet hogy kiolvasnám végre az 1000 oldalas Aranypintyet is, ha nem úgy néznék rá, hogy úristen, ez hatalmas... 

  • Kicsit furán mutatja a csillagozásokat, de a legtöbb könyvem idén 4.5 rókát kapott. Ez nem rossz arány, tekintve, hogy sok reci volt közte, és bizony ezekkel be lehet ám fürdeni. Volt pár rossz könyv 2 és 2,5 csillaggal is, de az átlagnak a 4-et mondanám és nem annyira rossz. Jól választottam. 



De nézzük a legjobb és a legrosszabb könyvélményeket alább!

#legjobb 


Idén a legjobb könyvek között a  Krumplihéjpite Irodalmi Társaság, A boszorkányok elveszett könyve, Karácsony apó és a csokitojás, A kiéhezettek, a Polaroidok Simon Márton verseskötete és a Szerencsés szerelem című ifjúsági regény kapott helyet. A Krumplihéjpite szívmelengető olvasmány volt, imádtam, hogy egy levélregény így magával ragadott és elmerültem a kis sziget lakóinak mindennapi életében. Jók voltak a karakterek, az egész sztori, de hamarosan lesz róla poszt. A boszorkányok elveszett könyvét bevallom én nagyon élveztem, Matthew és Diana kapcsolata, az egész boszorkány/vámpír/démon világ úgy ahogy van beszippantott, és alig vártam, hogy haladjak a könyvvel. Ez volt egyébkent majdnem ez volt a leghosszabb olvasmány a maga 700 oldalával. Ha lehetne holnap újra elolvasnám bármikor.

#szerettemőket


Sok olyan olvasmányom volt, ami majdnem tökéletes volt, vagy szimplán csak nagyon jó. A férjem titkol valamit végét sosem fogom szerintem elfelejteni, a Lagommal végre megismerkedhettem én is ezekkel az életmód könyvvel (felkészül jövőre a Hygge, itt figyel a polcon ugyanis). Lezárult a kedvenc geek lánykám Harriet Manners kalandjai A nagy finálé tényleg szuperjó lezárást kapott. Kate Eberleen Miss you-ja megsiratott, de nagyon fontos olvasmánynak tartom továbbra is. Ugyanígy vagyok a Túlélőnek születettünk című könyvvel, ami 3 nő története a holokausztról. Megdöbbentő, de pont ezért kell olvasnia mindenkinek!  Romantikus vonalon az egyik legjobb a Hitvány Rómeó volt, igaz a többi része a sorozatnak már nem annyira, de sebaj. Sok jó ifjúsági könyvet olvastam, az Esznek-e a halottak epertortát nagyon érdekes élmény volt, a Nap nap után mondandója is jó volt, és Rácz Stefán Tibor Élni akarok! című könyvét is odaadnám a kamaszok kezébe simán, a Stand up!-ról nem beszélve. Jó, hogy a magyar írók is erősek az ifjúsági vonalban. Szerencsére olvastam idén jó krimiket, Hidasi Judit Elveszve című könyve nagyon lekötött, Daniel Cole Hóhérjáról nem is beszélve.

#legnagyobbcsalódás


Elképesztően vártam Shirley Jackson: Hill House szelleme című könyvére, hogy végre megszerezzem e-példányban, mert a sorozatot istenítették, és nagyon szeretem az ilyen gótikus történeteket De hiába olvastam el a könyvet, iszonyatosan csalódtam benne. Egyáltalán nem volt félelmtes, és nagyon zagyva volt az egész. Mintha valakinek a pszichedikus álmában lettem volna, ahol semmi sem volt tiszta, persze volt érzések, és néhány parázós jelenet, de nem derült ki semmi sem. A könyv után megnéztem a sorozatot, és bár az elején paráztam, aztán egyre jobban elkezdtem észrevenni, hogy nevetséges családi dráma az egész, és már nem paráztam semmitől. Kár érte.

Sajnos túl sokat vártam A szmirnai boszorkányoktól is, de egyáltalán nem hozta azt, amit reméltem. Kifejezetten untam és bosszantott. Sajnos Sarah Knight Nagy ívben és Catherine Price: Digitális detox című életmód könyveitől sem leltem rá a spanyolviaszra.

Sajnos a magyar kezdő írók könyvei (Kun Mia A pillangó útja, Szász Hargita 365) sem váltották be a hozzájuk fűzött reményt, de bennük még ott van a lehetőség a fejlődésre. A népszerű Sarah Anderson Macskapásztor képregénye nem szórakoztatott annyira, mint az elődei, és Dennis Lehane is csalódás volt az Egymásba veszve című könyvvel, akárcsak Erik Axl Sund Üvegtestek című depresszív krimije. A legkevesebb csillagot (nagyon maximum kettőt) gondolatban a Szürke 50 utolsó részére adtam, igaz erről nem született bejegyzés, de biztos, hogy eléggé felpaprikázott poszt lenne, ha megírnám. Borzalom az egész, csak a film miatt olvastam el, hogy tudjam hogy mi várható Grey és Steele kapcsolatának utolsó részében.

És ha már filmek, idén nagyon sok könyves filmet láttam: Maze Runner trilógia, A szabadság 50 árnyalata, A víz érintése, Csodácska, Harry Potter filmek újranézése, Elit játszma, I Kill Giants, Hogyan beszélgessünk lányokkal buliban, Kösz Simon, Nap nap után, Éjféli napfény, Wrinkle in time, Call Me by Your Name, Ami nem öl meg (Tetovált lány5), Legendás állatok és megfigyeléseik: Grindelwald bűntettei, Téli mese, Gone Baby Gone, Victoria&Abdul, The Drop, Ragadozó városok, és szilveszter napján meglesük a Kőgazdag ázsiaik című filmet. És persze megnéztem pár sorozatot is, ami könyves például Outlander, A boszorkányok elveszett könyve, Poldark, de ezekről a sorozatos posztomban írtam.

A blog mérföldkövei

  • Idén a blog elérte a 1.000.000 feletti látogatót (most pontosan 1,040,274-en áll a mutató)
  • Az Alexandra Pódiumon egy beszélgetést vezényelhettem le Tibivel, akit az Élni akarok! című könyvről kérdezgettem
  • Csodásan kivettem a részem a Könyvheti és Könyvfesztiválos pörgésből. Írtam cikket az NLCafére is, de az Instán (highlightban végigkövethető) is tudósítottam a standokról. 
  • Sok-sok könyvajánlót pötyögtem a Goodstuff-ra, íme pár, amire nagyon büszke vagyok: 
  • Megnyertem a Book a Sloth repsearch versenyét, így hozzájutottam 3 havi könyves meglepi dobozhoz. Sajnos azóta a BASC lehúzta a rolót, de én jó élménnyel éltem meg a dobozaimat, mert amiket én kaptam, azok mindegyike tényleg kivétel nélkül tetszett. Sajnálom, hogy a jól induló cég ilyen rossz szájízzel búcsúzott az egész közösségtől.  
  • A blog Facebook oldalán már 2664 lájkolóm van
  • Idén újra jártunk Pupillával a Könyvbárban és ez is zseniális volt. Végigettük a Tűz serlege menüt, jövőre tali a Főnix rendje menüvel! 
A tervekről majd egy következő bejegyzésben írok, a 2019-es várólistás könyveimmel együtt :) 

A gigahosszú poszt végén csak annyit üzenek: 

Legyen csodás évetek, váljon valóra minden kívánságotok, legyetek egészségesek, szeressetek sokat, legyen motivációtok a terveitekhez, utazzatok fantasztikus helyekre, és persze olvassatok szuper könyveket! 🎉


Így tekintek 2019-re, és persze közben igyekszem hogy ne boruljanak rám a 2018-as évem olvasmányeai :D 


A többiek évzárója: 

Pupilla, Dóri, Nima, Ilweran, Zenka, Amadea, Nita


Kövess a Facebookon, és az Instagramon a több tartalomért 👈💗 Csatlakozz a #mutimitolvasol csoportomhoz, és mutasd meg te is, hogy mit olvasol éppen! 

Ezeket is olvasd el

12 komment

  1. Annyira feldobtál azzal, hogy a A boszorkányok elveszett könyve nálad a legjobbak közé került. Hónapok óta készülök rá, de annyi lehúzó kritikát olvastam, hogy a megerősítések ellenére is ódzkodtam. Na, majd ezután. :)

    A töltelék éved egészen mozgalmas lett! Milyen lehet, amikor nem csak úgy megy, hanem szuper is? remélem, idén ez is kiderül! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hát figyu, én a Twilightért is oda voltam és azt is szidták mint állat. Szereten az ilyen fantasy könyveket, amikben ellentétes karakterek szeretnek egymásba, a boszorkányokért eléggé rajongok, Matthew karaktere eléggé bejön, szóval ez jó kombó volt :D Szerintem olvasd el, max ha nem tetszik akkor félrerakod, nem tragédia az sem. Végül is szuper év is volt, csak lehetett volna benne több élmény (nem csak könyves) és még több olvasás, de nem panaszkodom azért :)

      Delete
  2. Szép évet zárhattál te is és látom sikeres volt nálad is a bookriot táblázat! :)) Nagyon jók ezek a fotók a bejegyzésben!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ez a táblázat jó kis segítség volt valóban! És a grafikák is tök jók, én magamtól ilyet biztos, hogy nem csinálok, pedig anno tanultam a suliban az Excellt, de hát ki emlékszik már arra? Ezer éve volt, még Krisztus előtt :D

      Delete
  3. Annyira szuperek a fotók! Legyen máskor is olyasmi, nagyon jó! :)
    Közös pontunk volt A férjem valamit titkol, örülök, hogy te is így szeretted és emlékezetes marad. Tényleg szuper a lezárása. :) A Krumplihéjpitének idén újra nekifogok, már 20%ot olvastam belőle tavaly januárban, de valamiért félreraktam, akkor nem csúszott. :) Majd utána megnézem a Netflixen a filmet is. :) Hú, rengeteg könyves filmet láttál tényleg, így összeszedve látszik, hogy baromi sok! :O

    Gratulálok a mérföldkövekhez, és örülök, hogy én is részt vehettem benne - éljen a Könyvbár! :D Jeee, jön a Főnix rendje, ráadásul idén újra is olvasom addig az tuti (a negyedik kötetben járok már). ;) Tényleg nem tűnik töltelékévnek 2018, ahogy Reea is írta, elég sok szuper dolog belefért azért, aztán majd mindent elkövetünk, hogy 2019-be is beleférjenek. ;)))
    Várom a vcs-posztod is, meg a terveket! :)
    Sok jó könyvélményt és irl progit 2019-re! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. IRL progiból remélem nem lesz hiány :) Vesd bele majd magad Krumplihéjpitébe, mert ha rákapsz (nekem olyan 30%-nál több elő) akkor nincs megállás szerintem. Olvasmányos, és érdekes is a sztori, és annyi karakter van benne, és tök jó megismerni őket. De persze #nopressure :D A VCs-s posztot most aktiváltam, remélem letoljuk ügyesen idén is. Azért így visszagondolva csak azért töltelék év, mert remélem idén sok izgalmasabb dolog lesz az éveben, inkább erre utal a jelző, a könyves évem azért eléggé szuper lett.

      Delete
    2. Bele fogom! Szerintem én is élvezni fogom, csak nem jó időszakban került a kezembe, szétszórt volt a figyelmem épp. :)
      Megyek, nézem a vcs-s posztod is! :)))
      Kezdhetjük szervezni az irl dolgokat felőlem! :D

      Delete
  4. Jaj tényleg, kimaradt, hogy tök jók lettek ezek a bookriotos kördiagramok! :) Informatív és látványos.

    ReplyDelete
  5. sose értettem, miért nem szeretik sokan a vastag könyveket. egy 800 oldalas könyv az olyan, mintha kiolvasnál mondjuk 2db 400 oldalast, vagy három vékonyabbat. nem?:))

    a Hill House-tól eléggé tartok. anno láttam a filmet, az eléggé bejött, de ezt a könyvet eddig még csak mindenki lehúzta, akinél olvastam róla.
    és nem értem a boszorkányok elveszett könyve iránti rajongást sem, de lehet, hogy eljön majd az idő, és imádni fogom.:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Az Átok (amiben Catherine Zeta Jones meg Liam Neeson játszik) című filmet (csak azért írom, hátha valaki nem tudja :D) én is imádtam, és a sorozat is jól indult, rémísztőbb mint a film, de sajnos a könyv szerintem egy zagyvaság. Jó aláírom vannak benne gótikus dolgok, misztikum meg mittudoménmi, de nem paráztam tőle. Én meg azt vártam. A boszorkányok elveszett könyve vagy tetszik az embereknek vagy nem, vannak benne ciki dolgok, meg hülyeségek is, de szerintem tök izgalmas, és a helyszínek, meg a leírások eléggé jól átadják az egészet. A hosszú könyvek csak azért taszínaka, mert vaskosak és nem tudom őket az ágyban olvasni annyira, plusz magammal vinni sem tudom, így meg macerás olvasni. Tudom tudom e-könyv, de nincs minden úgy meg, szóval.... :)

      Delete
  6. Nagyon jók a képek és a diagramok is, lehet én is majd az idei év értékeléséhez ki fogom próbálni. :)
    A Krumplihéjpite Irodalmi Társaság tényleg szuper könyv, lehet újra kéne most télen olvasnom, hogy kicsit megmelengessen.
    Boldog új évet és sok szuper olvasmányt kívánok neked! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Köszi Nita! Azt hiszem hogy én még sokszor fogom újraolvasni a K.I.T-t ráadásul ugye van belőle film is, és azt is megnézem hamarosan, ha elkészül hozzá a felirat. Ez a táblázat akkor jó, ha vezeted időközönként és akkor év végére tényleg összeáll egy tök jó kimutatás. A féléves záráshoz is hasznos lehet, szóval kezdd el, én bíztatlak benne. Megyek meglesem a te évértékelődet is és be is linkellek majd fentre!

      Delete

Subscribe