Végigettük a Harry Potter és a Tűz serlege menüt a Könyvbárban

10:15:00 PM


Ha november, akkor Könyvbár és Harry Potter menü! 3 éve tartom ezt a szuper szokást, úgyhogy nevezhetjük már tradíciónak is. Időközben már a 4. könyvnél tart a menü, mi pedig Pupillával újra elmentünk a kedvenc könyves éttermünkbe és degeszre ettük magunkat a HP-s menüvel. Ismét zseniális volt, sőt, talán még jobb is mint legutóbb, úgyhogy elragadtatott poszt jön, előre szólok. És a nyugalom megzavarására alkalmas nyálcsorgató képek! Én szóltam!



A hely, ahol megfőzik a könyveket


Már sok szó esett a Könyvbárról itt a blogon, hiszen az összes Harry Potter menüt végigettem (itt elolvashatod az összesről a véleményemet), és már kaptam meghívást az étterem vezetőjétől a Karácsony apó menüre, ahová szintén Pupillával érkeztem. Vele ettem végig egyébként az előző HP menüket, úgyhogy alig vártuk a novembert, hogy megtudjuk, hogy idén mivel kápráztatnak el minket a Könyvbárosok. Október utolsó napjain érkezett is a menü (az alábbi árak az egyes fogások alá carte árai) mi pedig nem tétenkedtük. Pupi foglalt asztalt és ezen a csodás szombati napon jól is fogyasztottuk a fogásainkat, amik a következők voltak.

Sötét jegy (merluzzo, lecsó, chorizo, kapor) 3.300,-
Százfűlé-főzet (zöldfűszer-krémleves, gombák, kecskesajt) 2.100,-
Sárkánytojás (kacsacomb-filé, céklás rizottó, fürjtojás) 5.200,-
Labirintus (szarvashátszín, sütőtök-variációk) 6.800,-
A Tűz Serlege (kókuszos panna cotta, meggy, füge) 2.300,-


Mert ha már itt voltunk, akkor muszáj volt mindent megkóstolni, hiszen az előző évek tapasztalatai alapján mindegyik elég jónak ígérkezett, úgyhogy igazi gasztronómiai ízélményben akartunk tombzódni. Jelentjük: sikerült! Az 5 fogásos menü 15.000 forintba kerül (plusz 8 eft-ért borválogatást is kérhetünk a menük mellé) és ezért mindegyik fogásból kaptunk, sőt! Voltak megint meglepetések is, és sok kedvesség, úgyhogy beszélek egy kicsit a különböző ételekről, és persze jönnek a képek is.

Indításként megkaptuk az asztalunkat, és megcsodáltuk a tányéralátétjeinket, amiken a 4. részből ismert idézetek, versek, és szereplők kaptak helyet. Ott figyelt Rémszem Mordon és a híres dal, amit a tojás énekelt a víz alatt. Már ismerősként köszöntött minket a pincér, aki emlékezett, hogyár párszor jártunk itt. :)

Elő-előételként kaptunk a már jól ismert levendulás vajból, pirított bagettel, ami még mindig isteni. Az előételként tálalt Sötét jegytől tartottam a legjobban, mert bevallom a lecsó nem a kedvencem, sosem eszem belőle, ha valahol az van, de itt muszáj volt megkóstolnom, ha már ez is a fogások része volt. És nem csalódtam, sőt!!!!! Nem gondoltam volna, hogy a hallal (mert a merlozzo az bizony tőkehal), ennyire össze fog illeni, de működött. Olyannyira, hogy a két nagyobb paradicsom kivételével minden elfogyott a tányéromról, és isteni volt. A chorizo ropogóssága, és a kaporhab fanyarsága annyira tökéletessé tette az omlós halat, hogy jaj! A tányérra rajzolt Sötét jegy tinthalből nyert festékkel lett oda alkotva, és egész jól tartotta magát az elfogyasztásig.

Előételek sora, és végső sorsa


És ha már ilyen apróságok! Az étterem dekorációja mindig alkalmazkodik a könyvhöz. Most is ott figyelt a nagy könyves polcon Aragog a hatalmas pók, és egy seprű, plusz sok-sok boszorkánykalap és persze ki volt állítva az aktuális Harry Potter könyv és ott volt mellette a sárkánytojás is, amit Harry-nak meg kellett szerznie az első próbán. A halloweeni pókos tökök mellett ott díszelget fő helyen a Tűz serlege, amin még a neve is ott volt. Zseniális dekor, imádom, hogy mindig megcsinálják a hangulatnak és a könyvnek megfelelően!

Imádom a hangulatkeltő dekorációt! 


De akkor vissza a menüre. A Százfülé főzet isteni volt, annyira friss és zöldséges volt, én már magában is megiszogattam volna. A levest stílusosan egy laposüvegből szervírozták, és a ropogós gombás, kecskesajtos réteggel együtt falatozva ámultunk ezen is, és a java csak most jött.

Egy kis pihenés gyanánt kaptunk egy igazi különlegességet a főételek mellett. Ez egy édesség volt, ami egyben alkohol is, hiszen nagyon finom borból (aminek nyilván elfelejtettem a pontos nevét) készült jégkása volt, amit mandulareszeléken és lépés mézzel tálalak. Ez a desszert volt Pupi kedvence szerintem, de nekem is nagyon ízlett. Igazából nem reméltünk ilyen finomságot, mert ez nem volt a HP-s menü része, de innen is köszönjük a Könyvbárnak, mert felüdülés volt elfogyasztani a leves után ezt a hideg finomságot.

A levesbetét ehető virágokkal, és a különleges borkása lépés mézzel


Ezután egy kis szünet után érkezett a Sárkánytojás, amiben tökéletesre főzött fürjtojás várt, és olyan puhára és omlósra konfitált kacsamell, amit még sosem ettem étteremben. Emlékeztek, hogy itt ismerkedtem meg először úgy igazán a céklával? Bizony, bizony! 30 évnek kellett eltelnie, hogy megszeressem a céklát. Ez a céklás rizottó telitalálat volt a kacsa mellé. A tojás fészke pirított póréhagyma volt, és egy leveles tésztaágyon pihent az egész kompozíció.



A másik főételben a Labirintusban magát az útvesztőt borsópüré adta (zseniális ötlet nem?) és egy médium rare-ra sütött szarvashátszín érkezett sütőtökkel. Nekem a sütőtök egy picit ress volt, de igazából a hús és a borsópüré mellé nagyon is illett. Volt még a tányéron egy töltött canelloni, amiben nagyon finom szósz volt beletöltve, és ropogósan lehet a hús mellé villázni. Annyira kis apróság, de úgy fel tudta dobni ezt az ételt!

Ugye milyen szépek a labirintusaink? 


Azt hiszem a két főétel között valahol megérkezett egy szintén ajándék, egy különleges alkoholos ital, ami olyan volt, mintha egy rozéfröccs és mentás limonádé szerelemgyereke lett volna. Nagyon friss volt, és nagyon finom!

Ezután jött a fogások megkoronázása a Tűz serlege, ami egy serlegbe ültett poharas desszert volt, amire locsoltak egy kis rumot (?) és öngyújtóval meggyújtva tálalták. A karamellizált pillecukor és a habcsók rétegek között megbújó epres/kókuszos pannacotta is nagyon finom volt. (Sajnálom, kicsit sok a finom, és ízlett szó ebben a posztban, nézzétek el!)

Mondjuk én fügétlenítettem a desszertet (nem veszett kárba, mert ezt átmentettem Pupillának), mert én sajnos nem bírom igazán ezt a gyümölcsöt, de ezenkívül annyira rendben volt ez a fogás is, hogy igyekeztem annyira lassan enni, hogy minél tovább tartson az élmény. Mondjuk, ha lehetett volna, még most is ott ülnék, és rendelném az újabb és újabb fogásokat, de az nem lenne igazán diéta (és pénztárca) barát.



Apropó árak: a menü végén kaptunk 10% engedményt, amit köszönünk itt is! 💖 Elképesztő volt az a kedvesség, ahogy velünk (ún. törzsvendégekkel bántak). A pincérek nem voltak tolokodóak, mindig hozzáértően meséltek a negyedik Harry Potter könyvről és a kihozott fogásokról és a különböző hozzávalókról, úgyhogy tényleg elég komplex gasztronómiai élményt kaptunk. Tényleg nem benyalás: de menjetek el ide egyszer és próbáljatok ki egy egész menüsort valamelyik könyvhöz, mert elképesztő emlékezetes gasztronómiai élményt fogtok kapni!

Köszi a képeket Pupilla, végre látom a koncentrálós fejemet miközben fotózom a kajákat :D 


Pupilla is megírta a benyomásait a Harry Potter és a Tűz serlege menüről! Olvassátok el az ő posztját is!




Kövess Facebookon, vagy az Instagramon a több tartalomért 👈💗

Ezeket is olvasd el

2 komment

  1. Jaj azt a kis sárkánytojást a kirakott könyv mellett el is feleljtettem. :))) Nagyon jók lettek a képeid! Szupi volt így végigenni, menjünk jövőre is! ;) A csíny letudva? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Csíny letudva, és tök jó, hogy megint együtt! Jövő is ugyanitt ugyanekkor! Mondjuk addig még látjuk egymást párszor, de ez a tradíció annyira jó!

      Delete

Subscribe