Boszorkányok, boszorkányok mindenhol

7:02:00 PM


Tudtad, hogy 325 éve ezen napon kezdődtek el Salemben a boszorkányperek? Ez a különleges téma mindmáig foglalkoztatja az írókat, és a boszorkányok sok sorozat, film és persze könyv központi témái. Én éppen tegnap kezdtem bele Roald Dahl Boszorkányok című könyvébe, ma pedig szembejött ez a dátum, így gondoltam egy kicsit írok erről a témáról, ami szerintem nem csak engem érdekel.

Be kell valljam, hogy mindig is vonzódtam a boszorkányok témához, mert nagyon érdekes, misztikus, ráadásul szövevényes, a régi időkre nyúlik vissza, és újra és újra előkerül itt-ott. A salemi boszorkányperekről biztos már ti is hallottak, íme egy kis okosság a témában:

A salemi boszorkányperek a 17. század végi gyarmati Amerikában folytak le, a Massachusetts állambeli Salem városában, a kor puritanizmusa, hiedelmei és félelmei által keltett tömeghisztéria kicsúcsosodásaként. A perek 19 ember felakasztásával, egy agyonzúzásával, és sokak bebörtönzésével zárultak. 1692-ben Salem Village-ben (ma Danvers), egy Salem melletti faluban pár fiatal lány több környékbelit is megvádolt azzal, hogy rontást tett rájuk és megbabonázta őket, tehát nyilvánvalóan a Sátánnal szövetségben álló boszorkány.

A kis közösség szerény körülmények között élt a hideg új-angliai télben, rettegve az indián betörésektől; lelkipásztoraik dörgedelmes szónoklatai minden héten a Sátán kísértéseiről és az ezek ellen védő szigorú erkölcsökről szóltak; nem csoda hát, hogy könnyen elhitték a lányok vádaskodásait. Ráadásul ebben az időszakban éppen kormányzója sem volt a területnek egy 1689-es lázadás eredményeképpen. A megvádoltakat felszólították, hogy vallják be, hogy boszorkányok (ez esetben földjüket, vagyonukat elkobozták), vagy felakasztják őket. A vádaskodások egyre több és több embert érintettek, és pár hónapon belül már nemcsak Salem városát érintették, hanem több környékbeli településre, köztük a legnagyobbra, Bostonra is átterjedtek.
 

Azóta rengeteg magyarázott látott napvilágot, hogy a lányok miért tették, azt amit tettek, és mi állhatott a háttérben. A legtöbben azt a magyarázatot adják, hogy az indiánoktól való félelem, és a kor agresszív vallási tilalmai együttesen hatottak a lányokra. Egyesek szerint ezeken a lányokon különös elmebaj mutatkozott, amit ők rontásként értelmeztek a boszorkányoktól, de ez inkább valamiféle hallucinációkkal járó ételmérgezés lehetett. Azt is írták sok helyen, hogy egyszerűen figyelmet akartak, és így érték el, hogy megvádoltak más nőket (és férfiakat). Egyértelmű magyarázatot azóta sem találtak a tetteikre, de a salemi perek végén több embert ítéletek halálra boszorkányság miatt.



A boszorkányokban való hit nagyon régre nyúlik vissza, sok babonában és mondában említenek gonosz nőalakokat. A kereszténység elterjedésével a boszorkányokat a Sátán szolgálóiként jelenítették meg. Sok régi rajzon a boszorkák seprűn repülnek, de bújhatnak fiatal lányok testébe is, sőt állatok is lehetnek. Bűbájjal képesek befolyásolni az ember döntéseit, képesek rontásokat küldeni másokra, legyen az ember vagy állat. A vasorrú bába, a Grimm testvérek Jancsi és Juliska című meséjében valószínűleg boszorkány volt, de a jó és rossz boszorkányok az Óz, a csodák csodája filmben is szerepetek kaptak. Ezenkívül ott van még a Charmed, azaz Bűbájos boszorkák sorozat, Sabrina a tiniboszorkány vagy éppen az egyik nagy kedvencem, a Salem sorozat (amiből a bejegyzés kezdőképe is van.)

Ez a sorozat szerintem nagyon korhűen mutatja be az 1690-es évek utáni állapotokat Salemben. Sajnos a sorozat nem lett nagy siker, 3 évadot élt meg, és egy ideje a fordításával is leálltak, pedig a témájában ez volt a legjobb, amit láttam Salemről. A per főbb szereplői is szerepet kaptak a sorozatban, így felbukkan Mercy Lewis, aki az egyik lány volt azok közül, akik boszorkányt kiáltottak ki, de feltűnik Tituba, aki egy fekete rabszolga szolgálónő volt, őt is elítélték a perben boszorkányság miatt. A valóságban és a sorozatban is a perek egyik bírája John Hathorne, aki nem mellesleg ükapja volt Nathaniel Hawthorne-nak, aki A skarlát betű című könyvet írta.

Ezeket olvasd, ha jobban megismerkednél a boszorkányokkal 

A sorozat történelmi hátterének feldolgozásában egyébként az a Katherine Howe segédkezett, akitől én 2012-ben olvastam A boszorkányoskönyv című művet, ami szintén nagyon jól bemutatja a salemi pereket. A történetben egy fiatal lány ellátogat egykori nagyanyja házába, amit kitakarítva (mert eladásra szánja a család az ingatlant) talál egy furcsa kulcsot, és egy nevet is. A lány kutakodni kezd a múltban, és az összefüggések egy Deliverance nevű boszorkányig vezetik. A könyvben a jelen eseményei mellett végigkövethetjük Deliverance életét is, és sokat megtudhatunk az 1600-as évek végén történt eseményekről.

A boszorkányok egyébként nem csak gonoszak lehetnek, jó boszorkányokról is olvastam már regényeket. Debora Geary sorozata (Maxim kiadó) igazán szívet melengetően mutatja be, hogy milyen a modern élet és a mágia kapcsolata. Eddig két kötet jelent meg a sorozatban, Modern boszorkány és Láthatatlan boszorkány címmel és hamarosan érkezik a következő rész is, amit én is el fogok olvasni :) Anno rengeteg boszorkányos könyvet összegyűjtöttem, úgyhogy most álljon itt ezekről egy kis válogatás. Gondoltátok volna, hogy ennyi boszorkányos könyv van? Vagyis ennél még jóval több, ezek csak azok, amik hirtelen eszembe jutottak, olvastam őket, vagy hallottam róluk.

 
Külföldi szerzők boszorkányos regényei
Alex Finn - Beastly - A szörnyszívű - ahol egy gonosz boszorkány varázsolja el a főszereplőt, akit csak egy csók oldat fel az átok alól.  Film is készült a könyvből, amit én imádtam.
Gregory Maguire - A boszorkány - Az Óz a csodák csodája című filmben is szereplő Gonosz Nyugati Boszorkány élete és kora.
Neil Gaimen - Terry Pratchett - Elveszett próféciák - Agnes Nutter boszorka szép és pontos próféciái alcímmel futó regényben Agnes a boszorkány jövendőmondásai felforgatják az egész világot. Már olvastam, és itt írtam róla!
Pratchett írt Vészbanyákról szóló regényt is, sőt Vége a mesének, Maszkabál címmel más boszorkányos sztorit is, de mivel ezek a Korongvilág sorozatának részei, így a 18 kötetben bőven vannak vasorrú bábák! 
Gaiman is bírja a varázslás mestereit, Csillagport, és Coraline és a A temető könyve című regényeiben is vannak boszik.
C. S. Lewis - Narnia krónikái sorozat - ahol főszerepet játszik egy oroszlán, egy boszorkány és egy ruhásszekrény is.
Michael Gruber - A boszorkányfiú - Egy boszorkány talál rá egy elhagyott fiúra, akit magához vesz. A fiú boszorka lesz, de rejtegetni kell torz arcát.
Charlaine Harris - True Blood könyvsorozatában is előfordulnak boszik, a vámpírok, vérfarkasok és a  tündérek mellett. A könyvből egyébként sorozat is készült, akárcsak a Vámpírnaplók könyvsorozatból, amelyben szintén van boszorkány szereplő! Én éppen most nézem újra a True Blood sorozatot, és most tartok a 4. évadnál és wow! Anno is szerettem, de most újranézve még jobb, mint először :)
Celia Rees - Bűbájos Mary - A regény főszereplője Mary, akinek nagyanyját boszorkánysággal vádolták meg, majd felakasztották. A lány távol kezd új életet, de nem tudja itt sem lemosni magáról a gyanút, amikor kiszemelik és boszorkánysággal vádolják.
Nora Roberts is írt boszis sztorit. Pl: Bűbájosok címmel.
Kim Harrison: Boszorkányfutam - ezt a regényt pár éve újra kiadta a Könyvmolyképző Kiadó, ebben a fejvadászok életét élő boszorkányról olvashatunk.
Paolo Coelho - A portobellói boszorkány - a brazil író is szentelt egy kötetet ennek a mítikus alaknak, csak ő egy kicsi spirituális vizekre vitte a sztorit.
Mats Strandberg és Sara B. Elfgren A Kör trilógia első részét már én is beszereztem. A svéd szerzőpáros könyvében is vannak misztikus dolgok így ebből sem hiányozhatnak a boszik, ám itt kamaszlányok képében bukkannak elő.
Rachel Hawkins - Hex hall sorozatában Sophie boszorkánynak született, ám erre csak a szalagavatóján jön rá, ahol felhívja magára a figyelmet, ezért elküldik egy bentlakásos iskolába.
Kevin Hearne - Megátkozva - Atticus a regény hősét eddig nem izgatták a boszorkák, de most kölcsönös megnemtámadási egyezményt készül aláírni velük és ez még sok bonyodalomhoz vezet.
Lisa Jane Smith - A Vámpírnaplók és a Titkos kör írónője nagyon vonzódhat a boszis témához, mert Nightword trilógia címmel is írt egy sorozatot.

J.K.Rowling -  Harry Potter sorozat boszorkányai

Roald Dahl - Boszorkányok könyve a legfrissebb boszorkás élményeim, és amit eddig olvastam a könyvből az nagyon tetszik :)

Magyar írók boszis könyvei:  
Benina - Bíborhajú sorozat ( A Boszorka fénye, A boszorka démona, A boszorka városa, Milan könyve)
Bosnyák Viktória - Tündérboszorkány sorozat 
Lázár Ervin: Szegény Dzsoni és Árnika - amiből film is készült Százarcú boszorkával, akitől én bevallom paráztam mindig.
Lovranits Júlia - Lea és a viharbanyák regényében a magyar boszik nem seprűkön, hanem háztartási eszközökön repkednek!

Neked van kedvenc boszorkányos sorozatod vagy filmed? És könyved? Nyugodtan kommentálj be, mert gyűjtöm a boszorkányos olvasnivalókat!

Ezeket is olvasd el

7 komment

  1. tök jó ez a gyűjtés, én is imádom a boszikat.:)
    Brunonia Barry - Csipkeolvasó
    Robin Cook - Halálos kockázat - ez pont a salemi eset lehetséges okairól szól, nagyon érdekes.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Úh, köszi! A Robin Cook könyvet felírtam a listámra, és megpróbálom beszerezni, mert ez nagyon érdekesnek hangzik.

      Delete
  2. Ó a boszorkányokat szerintem mindenki szereti, s szerencsére sokat lehet olvasni róluk:)
    Csak gyorsan még néhány ajánlat
    Alice Hoffman: A Tizenharmadik boszorkány, Átkozott boszorkák, Bulgakov: A Mester és Margarita, Anne Rice: Mayfair boszorkányok története sorozata, Anita Diamant: Szajhák és boszorkányok, Nora Robertsnek jó sok regényében feltűnnek a boszorkányok (Donovan örökség ciklus, Kör-trilógia, O'Dwyer örökség, ), John Updike: Eastwicki boszorkányok, Julia Donaldson: Boszi seprűnyélen, Naomi Novik: Rengeteg
    Magyarok: Erdős László: A boszorkány fia, Szántó György: A boszorkány, Gárdonyi Géza: Az utolsó boszorkány, Boldizsár Ildikó: Boszorkányos mesék, Böszörményi Gyulának is vannak boszis könyvei

    ReplyDelete
  3. Kedvenc boszorkányos filmek: Boszorkányt vettem feleségül, Átkozott boszorkák, Hókusz pókusz, A Salemi boszorkányok, Lúdas Matyi (Biri néne FTW), Sabrina a tiniboszorkány, Bűvölet, Bűbájos boszorkák

    ReplyDelete
    Replies
    1. Óh, nem is tudom, hogyan hagyhattam ki Biri nénét, pedig még alakítottam is egy szerepben a sulis előadásban a vajákos boszorkát :D Nagyon szerettem belebújni a szerepébe. Lehet onnan jön a boszorkány imádatom? Köszi a könyvajánlókat, nem is tudtam, hogy Nora Roberts ennyire sok könyvet írt a boszikról.

      Delete
  4. Nekem is a kedvenceim a boszorkányos történetek, nagyon jó lett ez a gyűjtés. Én egy könyvvel tudnám kiegészíteni a listát: Mara Meimaridi - A szmirnai boszorkányok, ez talán inkább egy érdekesebb női családregény. (http://ittvalahol.blogspot.hu/2012/08/mara-meimardi-szmirnai-boszorkanyok.html)
    Alice Hoffman könyveit is nagyon ajánlom, ő is írt többet a témában.
    Celia Rees könyvei, a Bűbájos Mary és a folytatása, a Farkasszem pedig régi nagy kedvenceim :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alice Hoffmann könyveiről már hallottam, fel is írtam a boszorkányos listámra :) Mindjárt lecsekkolom a linket is, mert érdekesnek hangzik.

      Delete

Subscribe