byebye 2015, hello 2016

10:08:00 PM


szeretek év összegző posztokat írni (és olvasgatni is) úgyhogy most gyorsan összeszedem én is az idei  tavalyi blogos karrierem történéseit.

egy kis statisztika

* idén 74 bejegyzés született a blogon
* 2015-ben a moly szerint 69 könyvet olvastam el, ez nagyjából  ~21356 oldal volt (teljes lista itt)
* a leghosszabb olvasmányom idén a Grey volt a maga tömény 720 oldalával
* a legrövidebb Cecelia Ahern Évről évre 11 oldalas novellája volt
* 2 könyvet hagytam félbe: Holtodiglan (brrrr, de uncsi volt!) és az Álmatlanság (ez VCS-s volt, de nem csúszott abszolút)
* április és május volt a legtermékenyebb hónap a  blog számára 11-11 bejegyzéssel
* februárban csak 2 posztot tettem ki (ebből az egyik beszerzéses volt). augusztusban is inkább nyaraltam, mintsem blogoltam volna, három poszttal ez lett a második leglightosabb hónapom.
* 451,460  látogató volt kíváncsi eddig a blogomra (köszipuszi nektek!)
* valami isteni csoda folytán a FB-on is lájkoltatok, több mint 1500 ember kíváncsi a Zakkant olvasra ott is
* április hónapban 18 ezernél is többen kattintottatok a blogomra
* a legtöbben itthonról olvasnak, majd Egyesült Államok, Románia és Hollandia jutott fel a futottak még kategóriába
* a legtöbbet nézegetett poszt idén az Új őrület a könyvpiacon: itt vannak a felnőtt színezők címmel lett publikálva. ezt majdnem 5000-en nézték meg és azóta is folyamatosan nő a szám.
* 176 tagja van a blogban (igen, ott alul fel lehet iratkozni, tegyétek és a bloggerben olvashatjátok a friss posztjaimat)

kedvencek tavalyról

2015 elég mozgalmas év volt a blog szempontjából, ezzel a majdnem 70 könyvvel, amiről egy-két kivétellel volt bejegyzés is a blogon, hiszen ezek főként recis posztok voltak a BTK-nak köszönhetően. a kiadók idén is elhalmoztak minket jobbnál jobb olvasmányokkal, nem győztem válogatni köztük. egy kicsit néha sok is volt már az olvasásból, hiszen az időm a munka és a magánélet mellett egyre kevesebb, de azért igyekeztem felvenni a tempót. a kiadók bizalmát nem győzöm megköszönni, elképesztő, hogy 2015-ben odáig jutott ez az egész szakma, hogy a mi szavunk (is) számít, ha a könyvekről van szó.

idén sajnos sok könyves eseményre nem jutottam el, már ami a nagyobb bemutatókat és dedikálásokat illeti, de a Könyvhéten, és a Könyvfesztiválon én is tiszteletemet tettem. a Könyvfesztiválon Tittivel és Pupival randalíroztunk, a Könyvfesztiválon pedig végre találkoztam Duba Gáborral személyesen és dedikáltattam is.

év elején elkezdtem a beszerzős posztokat, majd a nyáron leálltam velük, mert csak reciket tudnám felsorolni, könyveket nem nagyon vettem magamnak idén se. 1-2 beszerzés becsúszott, de minden eléggé akciósan került hozzám. a Kindle viszont az utolsó forintjáig megérte. amióta megvan azóta nem telik el úgy nap, hogy ne használnám. főként utazáskor kényelmes, vagy ha hosszú könyvet olvasom, mert elképesztően megkönnyíti a női táska súlyát :)




sok jó olvasmányon rágtam magam végig idén, nehéz lesz felsorolni őket, de talán azok ütöttek be a legjobban, amikre a legjobban emlékszem is, ezek pedig a következők voltak:
  • James Frey Végjáték könyvén rögtön év elején izgultam nagyon sokat, és azóta is eléggé várom a folytatást. bár nem írtam posztot 
  • Karen M. Moning Tündrékrónikák sorozatának első részéről, de imádtam és azóta be is szereztem az összes részét a folytatásnak. alig várom, hogy azokat is elolvassam.
  • az Elveszett lányok országa könyvre még mindig emlékszem, és hiába volt szörnyű, akkor is muszáj ilyeneket olvasnunk, hogy tudjunk arról, hogy mi zajlik máshol a világban. 
  • az idei legjobb horror könyv Josh Malerman Madarak a dobozbanja volt. úúúúúhhh, még mindig ráz a hideg, ha visszagondolok egy-két jelenetre a könyvből. 
  • először olvastam verses kötetet, de elképesztően betalált minden versek kb Zádava Péter Mész című kötetéből.

szerettem idén az emberi sorsokról szóló könyveket. ezek legtöbbször szomorúak és meghatóak, de valahogy mindig felemelő élmény olyan emberekről olvasni, akik erősek, akikre fel lehet nézni, még akkor is ha csak egy könyv erejéig ismerjük meg a sorsukat. ilyenek voltak a Csodák ideje, A lehetetlen valóra vált, Szabadon foglak, A Dachaui varrónő, Lányom főszereplői.

idén rengeteg remek gyerek és ifjúsági könyvet adtak ki a kiadók. a másság elfogadásáról szóló Köténycsel, a Cseresznyés ábránd és a Mályvacukor égbolt sorozat darabjai édesek volt és mégis szórakoztatóak, a Darwin játszma reálisan ábrázolja a mai szakközepes sokszor kegyetlen lányokat,  A szupermenők tényleg szupermenő volt, a Milyen lesz a búcsú után néhol szomorú, néhol szerelmes tiniregény, az Amikor ezt olvasod én már nem leszek pedig minden tininek tanulságos könyv az öngyilkosságról.

 

tervek jövőre

kevesebb recenzió, több saját választás. szeretném az 50%-50% arányt visszahozni és végre csak a saját örömöm miatt olvasgatni. vagyis hát eddig is azt tettem, mert minden választott könyvet én választottam ki, és mind tetszett is, de néha jó lenne úgy felkelni reggel, hogy akkor most leveszek egy régóta porosodó könyvet a polcról és nekiesek. az új megjelenéseket persze nem szeretném elhanyagolni, de körültekintőbben fogok választani, ha jön a kiadói lista. 

tavaly csúnyán elbuktam a várólistát, de idén újra próbálkozom. (eddig az előző években sikerült, 2015-ben egyszerűen kedvem és időm se volt rá már). idénre van már sima listám, és persze alternatív is. ők lesznek idén a 12+12-es olvasmánylistám. drukkoljatok, hogy összejöjjön. 






továbbá ahhoz is drukkoljatok, hogy legyen erőm megújítani egy kicsit a blogot, a blog Facebook oldalát, aktívabb lenni az Instagramon, és rendesen vezetgetni az olvasmányaimat (meg a beszerzéseket), még akkor is ha azok nem recenziós példányok. ezzel mindig hadilábon álltam, mert a saját örömöm miatt olvasott könyvet után nem ülök le lepötyögni róluk, mint a kötelező körös választásokról, és utólag már nem szeretek írni egy könyvről, mert nem jön át úgy az egész. szóval jó lenne ezen gyorsan változtatni és a saját és a kiadói recis példányokról is írni bejegyzést, ha rövidet, akkor rövidet. idén nagyon sok bejegyzést pötyögtem be, és azt is illene fogadnom, hogy rövidebben írok a könyvekről, mert igazán bő lére tudom ereszteni a mondandómat, pedig néha elég a kevesebb is. ehhhh!

a saját kis vekengésekről, beszerzésekről, élményekről, és az ilyen jellegű posztokból mint ez, továbbra is hiányozni fognak a nagybetűk, és a normális tagolás. sajnálom, ez már ilyen hülye szokás marad nálam ;) a helyesírásra, és a vesszőhibákra igyekszem idén jobban figyelni, meg majd nem káromkodom annyit, ha valami felbassza az agyam felbosszant az olvasás során, de nehéz magamat megrendszabályozni, és néha nem is célom, ahhoz már öreg vagyok úgy hiszem. 

egyszómintszáz

kívánok nektek én is sikerekben, és olvasmányokban gazdag jövő évet. köszi az összes lájkot, megosztást, olvasás, kommentet, amit hagytatok nálam. tartástok meg a jó szokásotokat 2016-ban is :) 

Ezeket is olvasd el

7 komment

  1. buék neked is, Anett :)
    hogy bírtad ki, hogy nem folytattad azonnal a fevert??:D
    a vcs-dbe tök jó könyveket válogattál be.
    és engem nem zavar a káromkodás, csak egészen nyugodtan, ha ettől könnyebb. :D

    ReplyDelete
  2. @Tara Nima - hahahha köszi, a káromkodás néha sajnos előjön, főleg ha valami gagyi könyv felbassza az agyamat. Hát elég nagy az önuralmam és Moning nem olyan mértékben szórja a könyveket, hogy ha nekiülök, akkor pár nap alatt ledarálom a sorozatot, és aztn meg várhatok éveket mire újra kijön egy-egy rész. Jobb lassan haladni így mindig jut egy-egy csemege az unalmasabb olvasmányok közé :) Lehane-nel is így tettem anno, most Moning is erre a "sorsra" került.

    ReplyDelete
  3. De érdekes??? Nekem meg nagyon tetszett a Holtodiglan. Igaz, először filmet láttam, majd utána vettem meg a könyvet. :)

    ReplyDelete
  4. Engem se zavar a káromkodás, kit akarunk végül is átverni? :D A blogon nem igazán, de az életben én is rohadt sokat káromkodom, de képtelen vagyok leszokni róla, szóval mindegy. :D
    A könyves posztokkal én is úgy vagyok, ahogy te, nyilván reciről írni kell, de a nemrecik posztjainak meg olyan nehezen állok neki, pedig nem ártana, már csak a hitelesség kedvéért is, megmutatni hogy hé ilyet is tudok ám. :D
    A VCS-listádon tényleg tök jó könyvek vannak, a Feed meg a Véres tél tuti tetszeni fog meg szerintem a Kakukkszó és a Tündöklő lányok is!
    A Madarak a dobozbant el kéne olvasnom, végül is tök mindegy, hogy attól vagy a TWDtől vannak rémálmaim.
    Ne fogadkozz, inkább csináld, ami jólesik és buék! :)

    ReplyDelete
  5. Pont most nyilatkoztam, hogy nem akarok horrort olvasni, erre ez a Madarak a dobozban megragadott! :D
    Emberi sorsok! ♥ Ha beledöglök is! :)))
    A kevesebb recit nem írtam le, de bennem is megfogalmazódott, majd meglátjuk...
    BÚÉK neked is!

    ReplyDelete
  6. De jó kis poszt lett ez! Jó sok könyvet olvastál, de sajnálom, hogy nem írtál mindről, majd talán jövőre tényleg sikerül kicsit lazítani a könyves béklyókon, még ha azok édes terhek is néha (jó recikönyvek) :)

    Ószerintem szuper a vcs listád! :) Moning, Rowling, Jonasson, Dessen, és ott van a Feed is! Csupa jobbnál jobb könyv, és vannak benne kis cuki könnyedek is, a Yorkshire puding klub is ilyen. :) Nahát, mennyit olvastam a mostani listáidról, a Pokoli szolgálatot meg az Infernót (<3), Agatha Raisint, Tündöklő lányokat, igaz ez az utóbbi nekem nagyon nem... Jut eszembe tök örülök, hogy félbehagytad a Holtodiglant :D :D mekkora kíntól kímélted meg magad, nem is tudod! :D

    A kedvenceid közül kettő most épp nálam csücsül kölcsönben, úgy örülök, hogy olvasni fogom ezeket hamarosan, köszi a kölcsönzést! :) :)
    Csodás, és szabadabban olvasós 2016-ot neked, drága Zakkantom! :) :*

    ReplyDelete
  7. Sok sikert kívánok a fogadalmaidhoz! Nekem belső kényszer, hogy amint elolvasom a könyvet szinte már azonnal írok is róla, sőt bevallom van olyan hogy ha már a nagy részét elolvastam már elkezdem a bejegyzést - kicsit beteges kényszer nálam, vagy nem tudom :D
    Az is jó ötlet, ha rövidebb bejegyzéseket írsz, néha én is leülök, hogy úristen most pár soron kívül nem is fogok többet írni erről a könyvről, aztán valahogy megtelik a képernyő ;)
    Moningot én is szeretnék olvasni, meg A madarak a dobozban is érdekel, bár lehet hogy ahhoz nyuszi vagyok :D

    ReplyDelete

Subscribe