E. L. James - Grey

10:03:00 PM


E. L. James Ötven árnyalat trilógiájának mindhárom része a toplisták élén tündökölt több héten keresztül, így nem okozott meglepetést, hogy a Grey is azonnal a toplisták élére került. A Libri Kiadónak köszönhetően hazánkban is megjelent a napokban a Grey című könyv. Több ezer olvasó szeretné tudni, hogy Christian Grey pontosan mit gondolt, hogyan érzett, amikor találkozott Anastasia Steele kisasszonnyal, miként próbálta alakítani a történteket.

A Blogturné Klub 8 bloggere december 2. és 16. között a Grey turné keretén belül élménybeszámolókkal, extrákkal és nyereményjátékkal népszerűsíti még tovább Christian történetét!

E.L.James: Grey 

Fülszöveg:

…mert minden történetnek két oldala van.
E. L. James újraírta az elmúlt idők legsikeresebb bestsellerét.
Eljött a várva várt pillanat, amikor a Szürke-rajongók végre a titokzatos és izgató Christian gondolatai közé férkőzhetnek. Christian Grey szavain, gondolatain és álmain keresztül végre megtudjuk a titkot, mit gondolt a férfi az Anastasiával folytatott szenvedélyes kapcsolatáról.
A férfi gyönyörű, okos és a hatalom megszállottja. Világa rendezett, szigorú szabályok szerint működik, de fájdalmasan üres, mindaddig, amíg Anastasia Steele be nem lép az életébe. Miért nem képes ellenállni Ana csendes szépségének? Miért nem tud elszakadni tőle? Mi űzi ebbe a vakmerő és szenvedélyes viszonyba, ami mindkettőjüket felőrli? Ana átlát az álcának használt ridegségen, amivel Christian gyermekkori traumáit és szeretetlenségét palástolja. Vajon képes a lány csillapítani a fájdalmat, vagy a férfi lelkét emésztő sötét vágyak és öngyűlölet végül elűzik mellőle azt, aki az utolsó reménysugár lehetne az életében?
„Christian rendkívül összetett személyiség – nyilatkozta James –, az olvasóimat mindig is izgatták a vágyai, a gondolatai, és persze múltjának sötét árnyai is. Nagy öröm volt számomra ismét visszatérni Ana és Christian világába, és újraélni a történetet.”


Anno eléggé felpaprikázott posztot írtam Christian Grey-hez címezve, amikor elolvastam A szürke ötven árnyalatának első részét. Azóta nyilván lenyugodtak a kedélyek, és megnéztem a sokak szerint botrányosan rossznak keresztelt filmet, de még mindig fenntartom, hogy a film még a könyvnél is jobb volt, ez pedig ritka a könyvből készült alkotások során. A kötet folytatásait nem olvastam el, mindenki lebeszélt róla, de arra kíváncsi voltam, hogy egy új fordítóval, és egy új kiadóval a háta mögött E L James magyar sikerei meddig tudnak még terjedni. És bizony az írónőt nem kell félteni, jól csinálja. A marketing gépezet beindult, nők ezrei rendelték meg a könyvet.

Múltkor bementem a Libribe könyveket nézegetni és rákukkantottam a könyves előjegyzéses átvevős pultra és mindenhol ott szürkéllet a könyv. Sokan várták tehát Grey-t, mert sokaknak ez a férfi lett a szexiség mintapéldánya, pedig nem az, legalábbis számomra nem. De sajnos be kell valljam, hogy nagyon gyorsan kiolvastam a könyvet, mert kíváncsi voltam, hogy mit tud mondani nekem ez a férfi. Milyen gondolatai vannak egy BDSM szexgépnek? Mi vitte rá arra, hogy Anastasiara másszon? Miért pont őt nézte ki magának? Hogyan jutott idáig, hogy a Fájdalom Vörös szobájában felfüggesztve szereti büntetni az Alávalóit? Megannyi kérdés, amire kíváncsi voltam, de túlzottan sok újdonság nem ért.

Szart se tudok a romantikus szerelemről. A szívecskékről és a virágesőről, amire vágyik. Amivel azok a tizenkilencedik századi regények tömték tele a fejét.


Ugyanis szóról szóra ugyanazt kapjuk, mint az első könyvben, csak a férfi szemszögből. Csak ennyi benne az újdonság, ami pedig egyelőre csak ahhoz volt elég, hogy egy kicsit jobban megismerjem Christian Greyt, az életét, és hogy miért is lett ilyen. A történet női szemszöge roppantul idegesített, Anastasia állandóan vekengett, itt a férfi szemszögből semmi ilyesmi nincs. Sőt! Grey öntelt, mindenre elszánt irányításmániás oldalát igencsak kihozzák a saját gondolatai. Nyers stílusban gondolkozik (mondjuk még jó, hiszen férfi), és minden gondolata azon jár, hogy hogyan bassza (sajnálom, ezeket a szavakat használja ő is inkább) meg a lányt. Persze érzelmei azért vannak Greynek is, és meglepően sok újdonságot hoz a férfi életébe a lány, aki egy kicsi jobban is érdekli, mint bárki más az életében. Fura volt ezt írásban olvasni, nem hittem volna, hogy még néha majdnem meg is sajnálom ezt a férfit... Hoppá!


Értékelés: 5/3

Most, hogy elolvastam ezt a szemszöget jobban átlátom, hogy Grey azért nem mindig volt direkt szemét Anaval, és hogy azért a maga módján szerette/szereti őt. Ez a könyv arra volt jó, hogy jobban árnyalja a férfi karaktert, akit bár nem zártam ezután sem a szívembe, de most már jobban megértem az elcseszett életét, és nem csodálkozom, hogy miért lett ilyen.

A könyv a rajongóknak tökéletes és ideális csemege, míg nekünk, szkeptikusoknak, akik anno az egész trilógiához kérdőn álltak azoknak csak egy-két árnyalatot (nem rögtön ötvenet) fog javítani a Grey című könyv. A pontosabb megértéshez jól jött ez a regény, és nekem ez már elég. Maga a történet nem lett jobb, a BDSM-ért továbbra sem rajongok, de így hogy a férfi szemszögből van bemutatva az egész egy kicsit másként hat. Nyersebb, néha erotikusabb is, mint Anastasia legtöbb gondolata, meg a belső istennőjével való kínos társalgás.

Ana mellettem babrál, amíg a liftre várunk, fogai belevájnak alsó ajkának puha húsába.
Erről eszembe jut, ahogyan fogai a farkamba mélyedtek.
– Mi az, Anastasia? – Felé nyújtom a kezemet, és megemelem az állát. – Fejezd be ezt a harapdálást, vagy itt helyben megbaszlak, és az se érdekel, ki lesz még a liftben.


Míg a lány romantikusabban, sebezhetőbben állt mindenhez hozzá, olyan dolgokat látott bele a férfiba, ami most kiderült, hogy nem több pusztán, mint egy-egy jó baszás dugás. Greyről kiderült néhány résznél, hogy vannak érzelmei, hogy eléggé féltékeny típus, és a régi múltbeli dolgairól is elég sok minden leszűrhető. Grey mesélt az első nőről, aki bevezette ebbe a különlegesen beteg világba, és szó esett anyjáról is, akitől anno nevelőszülőkhöz került.

Új jelenetek is feltűntek a könyv kapcsán, ezek üdítően hatottak, de legtöbbször töltelékek voltak azon gondolatok között, amiben a főszerpelőnk a szexre gondol, és arra, hogy hogyan büntetné meg alávetettjét. Grey nagyon munkamániás, amikor nem szexel, akkor legtöbbször dolgozik, így megtudhatunk mindenféle kevésbé érdekes részt a szállítmányozásról, és arról, hogy mikért és kikkel lobbizik az üzletember, hogy biztosítsa cégeinek sikerességét. Grey keményen és sokat dolgozik, így egy kicsit szimpatikussá is vált. A többi könyvből ezek nem derült ki így, csak az, hogy sok pénze van és néha szórja is luxusdolgokra. Egyébként mire befejeztem a könyvet rájöttem, hogy Grey kevésbé idegesítő, ha el tudok vonatkoztatni azon túl, hogy irányításmániás fickó. Nem vártam nagy érzelmeket, sem szerelmes pillanatokat, ez a könyv nem arról szól, de senki se lepődjön meg, ha 710 oldalon olvas egy férfi agyáról az néha egy kicsit sok lesz. Christian sokszor depresszív és negatív volt, sötét gondolatai voltak (és most nem a kikötözős szexre gondolok), hanem sokkal inkább arra, ahogy a múltjáról beszél, vagy arról, hogy hogyan látja a világot, az üzleti életét, vagy éppen a kapcsolatát. Néhány résznél van humor is, Grey tudott magán nevetni és Anastasia többször tudta meglepni, mi még a sokat tapasztalt férfinak is újdonság volt.

E.L.James előtt le a kalappal, zseniálisan újra el tudta érni, hogy hogy húzzon le még egy bőrt erről a történetről, mindezt úgy, hogy jobb is lett, mint az első próbálkozás. Mondjuk ez köszönhető a szép fordításnak (Babits Péter) is, mert itt végre nem voltak magyartalan mondatok, vicces félrefordítások.

Grey még mindig ellenszenves főhős számomra, de már nem annyira, mint eddig volt. Szóval köszi E.L.James, hogy változtatni tudtál a hozzáállásomon, ami azért eddig nem sok írónak sikerült. Emelem kalapom, és kíváncsi leszek, hogy tudja ezt még valamivel fokozni. Maradtak benne olyan kérdések, amikre biztos kapunk még választ a jövőben valahogy, valamikor...

Nyereményjáték

A szürke ötven árnyalatának és ezáltal a Grey-nek is vannak meghatározó jelenetei, tárgyak, sőt helyszínek, amelyekről a történet jut eszébe egy igazi rajongónak. Ezúttal igaz-hamis játékra hívunk titeket. A bloggerek a bejegyzések végén megosztanak egy-egy képet, amelyről el kell döntenek, hogy hozzá tartozik-e a történethez, vagy sem. A rafflecopter doboz megfelelő helyére kell beírnotok az IGAZ, vagy HAMIS szavakat. A Libri kiadónak köszönhetően pedig kisorsolunk a helyes megfejtést beküldők között 3 példányt a Grey című könyvből.



Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz! A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére a megküldött e-mailre válaszolni, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.


a Rafflecopter giveaway




12.08. Insane Life
12.12. Dreamworld
12.16. Szembetűnő

Ezeket is olvasd el

2 komment

  1. Szia. Lenne egy kérdésem, illetve kettő :) A karácsonynak vagy magának a fának kell benne lennie? Illetve, hogy csak említés szinten kell benne lennie, vagy hogy díszítenek? :) Előre is köszönöm :)

    ReplyDelete
  2. Hasonló gondom lenne nekem is. Mert szerintem a karácsony és a könyvek mondanak ellent egymásnak. Illetve, hogy mindegyik blogger kérdésre/képére válaszolni kell egy részvételhez??

    ReplyDelete

Subscribe