Brynjulf Jung Tjønn - A világ legszebb mosolya

1:21:00 PM


Brynjulf Jung Tjønn felemelően fájdalmas könyve egy nyár történetét meséli el, egy fiúról, aki megtapasztalja, hogy milyen közel kerülni a egy lányhoz és milyen feldolgozni egy közeli hozzátartó betegségét. Kövesd velünk 5 blogon keresztül Henrik történetét, ami őszinte lenyomata annak a világnak, ahol a szerelem édes és kamaszos pillanatai mellett az elmúlás és a halál is megérinti az olvasók szívét.

Tarts velünk A világ legszebb mosolya turnén és ismerd meg a legújabb Magasfesztültség könyvet. A könyv témája miatt, most nem nincsenek játékos feladatok, de a Kolibri Kiadó által felajánlott 3 könyv egyike így is a tiéd lehet, ha felismered a norvég szerzőket.


Brynjulf Jung Tjønn - A világ legszebb mosolya

Meghatóan szomorú szerelmes történet a Magasfeszültség! sorozatban.

A világ legszebb mosolya az egy nyár alatt fiatalemberré érő fiúról, Henrikről szól, miközben egy másik fiatalember, Simon lassan elsorvad mellette. A világ legszebb mosolya Kjersti mosolya. És Henrik csak arra vágyik, hogy megcsókolhassa a lányt…
Henrik akkor válik felnőtté, mikor a szerelem és a halál egy pillanatra összeér.

ISBN 9786155450532
terjedelem: 132 oldal
kötészet: füles kartonált


A Kolibri Magasfeszültség sorozatának újabb gyöngyszemét sikerült elolvasnom, és még ha fájdalmas is volt ez az utazás, még is kellenek az ilyen könyvek az ember életébe. A világ legszebb mosolya egy kamaszfiú életéről szól, aki Norvégiában él és megtapasztalja az élet szomorú és felemelő érzéseit is egy nyár alatt.


Henrik édesanyjával él, és nyaranta Simonnal, anyja öccsével, azaz nagybátyjával lóg. Henrik szereti Simont, a férfi humoros, tisztában van az élet dolgaival, de beteg. A betegsége nem derül ki a könyv során, de sejthetjük, hogy komoly dologról van szó. A könyv úgy indul, hogy a férfi már Henrikéknél lakik, akik ápolják, de az állapota nem éppen jó. Hogy milyen kamaszként megélni egy ilyen helyzetet? Nem tudhatom, de egy kicsit jobban beleláttam Henrik gondolataival ebbe az egész nehéz helyzetbe. Henrik élete egyébként ugyanolyan, mint az átlagos kamaszé. Iskolába jár, van egy jó barátja, akivel bringáznak, horgásznak és persze van egy lány, akiért a fiú szíve dobog. Ő Kjersti, akinek a mosolya a világon a legszebb, és akinek a csókjáért mindent megadna Henrik.

Míg a regényben zajlik az édes első kamasz szerelem kibontakozása addig Simon folyamatosan sorvad el. Az élet az egyik oldalon ad, a másikon elvesz és ennek kettősségétől lesz a könyv fájdalmasan szép. A rövid tőmondatok Henrik tolmácsolásában, a visszaemlékezések a boldog napokra, amikor Simon még nem volt beteg, és persze Kjerstivel kapcsolatos emlékek mind végtelenül szentimentálisan szépen vannak megjelenítve a könyvben. De a halál ott lépked a lapok között, és elkerülhetetlen a vég Simon számára, és ezt Henriknek és anyukájának is fel kell dolgoznia.

Értékelés: 5/5


Fontos könyv A világ legszebb mosolya, mert benne van az élet két elkerülhetetlen érzése. A végtelen boldogság, és a fájdalmas szomorúság. De Brynjulf Jung Tjønn úgy kapcsolja össze ezeket, amire szerintem kevés ember képes. Mosolyogtam az olvasás közben, aztán pedig potyogtak a könnyeim, mert fájt. A búcsúzás, a betegség, a gyász, a régi emlékeken való merengés, amikor még mindig más volt, amikor mindenki egészséges volt és az élet könnyed. Henrik gondolatait magamnak éreztem, ő tökéletes átadja, hogy mit élnek át a kamaszok egy ilyen helyzetben.

A fiúban tombol a kettősség, nem meri megélni a boldogságot, miközben Simont látja, pedig az életében csodás dolgok történnek és ennek az ok Kjersti. Bár a regényben a lány keveset szerepel, de Henrik úgy mutatja be nekünk, hogy olyan érzésünk van, mintha ismernénk ezt a lányt, meg a mosolyát. Henrik anyukája is csak mellékszerepeket kap, de ő megtestesíti mindazt, amit a felnőttek élnek át, amikor egy családtagjuk kerül kórházba. A nő aggódik, igyekszik mindent megtenni a szeretett emberért, gondozza, ápolja, segíti és nem hiszi el, hogy a helyzet egyre rosszabbra fordul. Simon beletörődik sorsába, és már csak a régmúlt szép emlékei tartják életben és az egykori tervei: hogy jó állást és barátnőt szerez magának, szakállat növeszt és sörözni jár és nagyokat kirándulni. Henrik felnéz a férfira, mert jó életét él, saját lakása van, flörtöl a lányokkal. Az utolsó időszakra Simont azonban a fiú csak egy áttetsző kísértetnek látja, akinek alig dobog a szíve. Szívszorítóan fájdalmasak az részek a könyvben.

De hiába minden szomorúság nálam A világ legszebb mosolya című könyv bekerült az olyan könyvek közé, amiket időközönként újra el fogok olvasni, hogy tudjam, hogy a világ ilyen is lehet. Csodaszép és egyben kegyetlen. Újraolvasom, hogy realizáljam, hogy van egy író, aki meglátja ebben a kettősségben mindazt, amit mi lehet, hogy elmulasztanánk észrevenni. Kamaszoknak és felnőtteknek is ajánlott A világ legszebb mosolya, még akkor is ha sok helyen szomorú, és nagyon realisztikus, de muszáj nyitott szemmel járni. Az élet ilyen, amilyen a könyvben van, nem érdemes szemellenzőt viselni és nem lehet elmenekülni se a halál elől, se az elmúlás elől. Ez a rövidke könyv nem is akar, átadja azt, amiket mind érzünk, amikor egy ilyen helyzetben vagyunk és ettől lesz jó ez a 132 oldal.



https://www.facebook.com/DreamValogatas/app_137541772984354?hc_location=ufi
Szerezd be A világ legszebb mosolyát akciósan innen! 



Blogturné extra: Idézetek a könyvből

Egész idő alatt ő jár a fejemben.
Nem is tudom, hogyan fogalmazzak, de …
De olyan, mintha attól félnék, hogy meghal, ha csak egyszer nem gondolok rá.
Mintha a gondolataim tartanák életben.
És ha egy apró pillanatra megfeledkezem róla, a szíve azonnal megáll.





Azon töprengem, vajon mikortól lesz az ember annak a lánynak a kedvese, akit szeret.
Amikor a lány megcsókolja?
Amikor a lány a két kezébe fogja a kezedet, és a szemedbe nézve elmosolyodik?
Odakint állsz a lánnyal egy nyári estén az esőben, és minden eltűnik körülötted: az utak, a házak, a fák, az autók és a lámpák.
Csak te vagy és ő.
És amikor öregkorodban visszagondolsz erre a pillanatra, bőven elégnek tűnik majd, hogy a lány kezét fogtad az esőben.
Te pedig ott állsz, és azon töröd a fejed, hogy a barátnődnek nevezheted-e már.
Abban bízol, hogy ez a pillanat nagyon sokáig fog tartani.
Hogy a lány éjszakába nyúlóan fogja majd a kezedet.
És amikor elereszti, ezt suttogja majd: most már a kedvesem vagy.
Vagy máshogy történik?
Amikor a kezek kicsúsznak egymásból, és a következő pillanatban újból egymásra találnak.
Amikor a válladra hajtja a fejét.
És átöleled.
És amikor indulnod kell, magához húz és megcsókol.
És valójában nem is akarsz elmenni.
Egész éjszaka odakint állnál azon gondolkodva, hogy mi mindent nem akarsz elveszíteni.




Nem, a csóknak nem ilyen íze volt.
A világ legjobb íze volt.
Olyan íze volt, mint a meleg és puha lánylélegzeté, mint a meleg és puha lányajkaké.
És a szívem olyan erősen dörömbölt, hogy szinte belesajdult.




– Szerelmesnek lenni ostobaság – jelentette ki.
– Ezt hogy érted? – faggattam.
– Amikor szerelmes leszel, képtelen vagy bármi egyébre gondolni a lányon kívül.



Simon teste finoman megremegett.
Ilyen, amikor haldoklik az ember?
Ilyen, amikor az élet kirázódik a testéből?
A halál addig remegteti, amíg el nem áll a lélegzete.



– Különös – szólaltam meg.
– Micsoda? – nézett rám Kjersti.
– Hogy az ember milyen boldog és boldogtalan tud lenni egy időben – válaszoltam.




Nyereményjáték

Brynjulf Jung Tjønn norvég felmenőkkel rendelkező író, így a mostani Rafflecopter dobozban a blogokon felbukkanó norvég írók nevét keressük. Mindegyikhez adunk egy kis segítséget (egy kép, esetleg néhány információ morzsa), a te feladatod az lesz, hogy beírd az író nevét a játék dobozához.


1996-ban futott be, mint író, első regényét, melynek főszereplője egy 25 éves önmagát kereső fiatal több mint 20 nyelvre fordították le. Magyarul is megjelent már több könyve a Scolar Kiadó gondozásában. A legjelentősebb nemzetközi elismerését a Prix Européen des Jeunes Lecteurs odaítélése jelentette, melyet 2006-ban vehetett át. Ki ő?

a Rafflecopter giveaway


A turné további állomásai

11/05. Dreamword
11/07. Deszy Könyvajánlója
11/09. Media Addict
11/11. Tekla Könyvei
11/13. Zakkant olvas

Ezeket is olvasd el

2 komment

  1. Kár, hogy csak alig fél napunk maradt az utolsó állomásra, nem tudtam időben gép elé ülni... :/

    ReplyDelete
  2. Lilith Dark a játékot meghosszabbítottuk 2 nappal, így reméljük nem lesz gond senkinek, hogy kitöltse a Rafflecopter dobozt :)

    ReplyDelete

Subscribe