Michelle Hodkin - Mara Dyer eszmélése

11:01:00 PM


A Könyvfesztiválra jelenik meg a Könyvmolyképző Kiadó egy régóta várt sorozatának az első része, a Mara Dyer ébredése. Mi is izgatottan vártunk, és most turnéra indulunk Marával és Noahval, hogy velük együtt próbáljuk megfejteni életük nagy rejtélyeit. Március 31-e és április 8-a között kilenc állomásotok lesz, hogy kicsit megismerjétek Ti is a történetet, mielőtt a polcotokra kerülne, és nyereményjátékunk keretében 3 példányt nyerhettek is a regényből.


Michelle Hodkin: Mara Dyer eszmélése
Fülszöveg:

Mara Dyer azt hiszi, az élete furcsább már is nem lehet, miután egy kórházban tér magához, és nem emlékszik, hogy került oda. Pedig lehet. Amnéziája ellenére meggyőződése, hogy a barátait megölő, őt viszont titokzatos módon életben hagyó baleset nem egyszerű véletlen volt. Tényleg nem.
Nem hiszi, hogy mindazok után, amin keresztülment, lehet még szerelmes. Nagyon téved.

Eredeti cím: The Unbecoming of Mara Dyer
Kiadó: Könyvmolyképző
Fordító: Komáromy Zsófia
ISBN: 9789632454771
Sorozat: Mara Dyer 1.


Annyi helyen futottam már bele ebben a gyönyörű borítóba, a külföldi blogokon hetekig erről lehetett csak olvasni, nem volt könyves videó, ahol ne lett volna benne az éppen aktuális beszerzésekben és mindenhol a vízbe esett párral díszített borító jött szembe. Nem, nem lett csömörön, így amikor megkaptuk magyarul Michelle Hodkin regényét rögtön bele is vágtam, mert kíváncsi voltam, hogy mit imádnak rajta ennyien. Sajnos van ennek a nagy rajongásnak egy hátránya is, nálam általában a túlhájpolt könyvek nem érnek célba. Nem mondom, hogy Mara és Noah története nem érintett meg, de nem is dobtam magam a Balaton hullámai közé (hogy maradjunk a borítónál).

Mara egy középiskolás lány, akivel úgy tűnik minden okés. Boldogan éli a sulisok életét, barátnőivel csajszis estét tartanak, ahol mi tad isten előkerül egy szellemtábla (első számú klisé), aztán persze kérdezgetni kell a táblát, ami meglepő választ ad a jövőre vonatkozóan. Szóval elég baljósan indul a történet, így nyilván nem meglepő, hogy amikor Mara és a többiek (legjobb barátnője Rachel, Mara pasija, és annak húga) elmennek egy elhagyatott elmegyógyintézetbe (második számú klisé), tudjuk, hogy tragédia fog történni. És így is lesz. Csak Mara éli túl a látogatást, ahol rá és barátaira ráomlik az épület. A lányon egy karcolás sincs, viszont a kórházban ébredve nem igazán tudja, hogy mi történik vele.

Szülei, hogy megóvják és segítsenek neki, elköltöznek jó messze Floridába, ahol majd remélik, hogy Mara jól lesz. Itt a lánynak muszáj beilleszkednie az új sulijába, ahol nem is lenne annyira para, ha nem látná mindenhol elhunyt barátja vagy a legjobb barátnője szellemét, akik beszélnek hozzá és követik. Ráadásul Marának a vissza-visszatérő emlékei mellett még azzal is meg kell küzdeni, hogy gondolatait kordában tartsa. Mert valami történik vele, valami rossz, gonosz amivel egyedül nem nagyon tud megbirkózni.

Persze az új iskolába kerülve sem egyszerű az élet. Nagyjából mindenki átnéz Marán Jamie-n kívül, aki összebarátkozik a lánnyal. És persze megérkezik a lovag is, Noah személyében. A srác helyes, kedves, és persze a suli nőcsábásza és pont Mara érdekli, de nagyon. Újabb pipa a klisé listán, de ez legalább szórakoztató volt. Jó volt olvasni a kettőjük között kialakuló vonzalomról, és a kezdeti félelmek után igyekeztek megbízni egymásban. Noah élete sem teljesen normális, a fiú hiába él gazdagságban, az ő családjában is vannak gondok.

A fiú tele van pénzzel, míg Mara anyagilag nincs eleresztve. A fiú hatalmas házban él, Mara osztozik testvéreivel a házon, és sosincs nyugalma. A lány ahogy egyre közelebb kerül Noah-hoz úgy tűnik mintha a valóság egyre távolodna tőle. Egyre több látomása van, és egyre több minden jut eszébe arról az éjszakáról, ahol valamilyen oknál fogva ő maradt csak életben. Mara észreveszi magán, hogy képes valami olyasmi dologra, ami nagyon sötét és nagyon baljós. Noah persze segíteni akar, de vajon tud a lányon? A fiúban is van valami furcsa, amiről egyre több és több dolog derül ki a könyv előrehaladtával, de ez sok-sok kérdést is felvet, amire nem mindegyikre adja meg a választ Michelle Hodkin. Persze ennek is célja van, nem csak az hogy függővégben hagyja az olvasót és várja a következő részt, hanem azért mert az írónő további folytatásokat írt Maráról és Noahról (Erről bővebben az extrában).

Értékelés: 5/4 

A kliséket eltekintve teljesen rendben van Mara Dyer eszmélése című könyv. Paranormális dolgokat kedvelő YA fanoknak tökéletes választás, mert titokzatos, baljós és izgalmas olvasmány, megspékelve egy jó kis szerelmi sztorival. Sajnos én nem paráztam úgy rá, mint ahogy másoknál olvastam, ezért a levonás. Többet, és jobb megoldásokat vártam, de ettől függetlenül érdekel a folytatás, mert van még potenciál ebben a sorozatban.

Ráadásul Mara és Noah romantikus párosnak nagyon jó, van köztük kémia, működik közöttük a kapcsolat és lehet nekik drukkolni és izgulni értük. Az írónő jól vezeti a szerelmes szálat, ami működik még úgy is, hogy közben zajlanak Mara pszichés képzelgései (vagy éppen valóságai). Az elme, az álmok, a látomások és a valóság néha elmosódik a történetben, sokszor van flashback, arról a bizonyos éjszakáról, amiről egyre előrébb haladva több részlet kiderül. Ráadásul, ahogy egyre több és több információ morzsát kapargatunk össze, teljesen átértékeltem mind Mara, mind a barátai sorsát.

Fontos dolgokat is megfogalmaz a könyv a barátságról, a kapcsolatokról, a bizalomról, az orvosi titoktartásról, a családról és magáról az életről. Kinek van joga élni, mi az a vékony vonal, amikor valakiről kimondható, hogy nem érdemli meg az életet? Lehetünk Istenek? Játszhatunk Istent, ha van hozzá képességünk? Egy ember meddig mehet el a másik bántásában, hogy megtorlás nélkül maradhat? És mi a helyzet az állatokkal? Őket szabadon bánthatja bárki? Nekik nincs lelkük? Ők nem tudnak szólni és segítséget kérni, ki menti meg őket?

Bár nem mindig értettem egyet Mara döntéseivel, de aláírom, hogy amit átélt és ami a könyvben történik vele az néha felfoghatatlan lelkileg. Noah-nak sincs túl egyszerű dolga, de együtt ketten valami olyasmivé válhatnak, amitől talán jobb lesz a világ.

Titokzatosságból nincs hiány a könyvben, én is igyekeztem nem lelőni a spoilereket, mert tényleg megéri végigolvasni a könyve. Mind Mara, mint Noah olyan érdekességeket rejt, ami nem szokványos és végre valami újat hoz az egyszerű szerelmi történetbe, megspékelve némi paranormális dologgal és képességgel. Véres és fájdalmas jelenetekből nincs hiány, ahogy randikból sem, jól eloszlanak a mértékek és pont amikor éppenséggel megnyugodnánk, akkor jön valami olyasmi, ami felforgatja az állóvizet a regényben.


Mara Dyer eszmélése a Könyvfesztiválra megjelenik. Rendeld elő a kiadó oldalán  21%-os kedvezménnyel!



Blogturné extra: A folytatásokról

Mara Dyer története trilógia, Michelle Hodkin két további kötetet szentelt a párosnak. A két könyv The Evolution of Mara (Mara Dyer #2.) és The Retribution of Mara Dyer (Mara Dyer #3) címmel jelentek meg külföldön. A folytatások borítója hasonlóan az elsőhöz csodás és nagyon kifejező. Imádom ezeket a víz alatti jeleneteket!


Ahogy ez első rész fülszövegéből, a kötetek folytatásából sem sok derül ki, nagyon titokzatosan utal az írónő arra, hogy a folytatásokban Marának meg kell küzdeni a démonjaival, és a sokkoló tényekkel, amik nyomasztják.


Nyereményjáték 

A Mara Dyer eszmélése egy fontos jelenete a híres Everglades Nemzeti Parkban játszódik, ráadásul a park egy híres faja is nagy szerepet kap benne.
A blogturné minden állomásán egyet találtok a park nevezetes fajai közül. Egy képet is találtok róla, és a posztunkban további segítséget jelentenek a kiemelt betűk is, amelyeket helyes sorrendbe állítva kijön az állat vagy növény neve.
De ez még nem minden! Aki eltalálja, a kilenc állomás fajai közül melyik kap nagy szerepet a regényben, további eséllyel gazdagodik! Jó “vadászatot”!



A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway


A turnéban résztvevő bloggerek:

03.31. – Media Addict
04.01. – Deszy Könyvajánlója
04.02. – Zakkant olvas
04.03. – Tekla Könyvei
04.04. – Always Love a Wild Book
04.05. – Kelly Lupi olvas
04.06. – MFKata gondolatai
04.07. – Könyvszeretet
04.08. – CB olvas 

Ezeket is olvasd el

3 komment

  1. Helló! A blogturné minden tagjának ajánlójánál olvasom, hogy a könyv megjelenik a Könyvfesztiválra. A Könyvmolyképző oldalán azonban május 22 a megjelenés dátuma. Vagyis akkor nem tudom megvenni a könyvet a fesztiválon, ugye?

    ReplyDelete
  2. Szia Kat! Elit Team kötet, tehát a fesztiválon megveheted, de meg is rendelheted közvetlenül a KMK márkaboltból, de a könyvesboltban csak május végén lesz kapható.

    ReplyDelete
  3. sziasztok! esetleg valami informácio, hogy a másik két rész mikor jelenik meg magyarul? :)

    ReplyDelete

Subscribe