E. L. James - A szürke ötven árnyalata

10:00:00 PM

E.L.James: A szürke 50 árnyalata

 – Ó, le van szarva a papírmunka – mordul fel, rám veti magát, és a lift falához szorít. Mire észbe kapok, mindkét kezemet satuként szorítja a fejem fölé, és a csípőjével a falhoz nyom. Szent szar. A másik keze a hajamnál fogva hátrarántja a fejemet, felfelé fordítja az arcomat, és az ajka máris az ajkamon. Épphogy nem fájdalmas.

Egy minőségi csere kapcsán Cilitől megszereztem ezt a régóta "vágyott" könyvet kölcsönbe. Ő Oravecz Nóra Összekötvéjét vitte haza magával, én pedig A szürkét. Nagyjából ugyanolyan érzéseim voltak a könyv kapcsán, mint az előbb említett lakossági női Coelho-ként említett írónőről, csak itt az erotikus mammer pornó oltárán áldozott James-ről van szó, aki degeszre kereste magát ezzel a sztorival. Ami felbaszott. Nem kicsit. Főként a főhős Christian Grey, akinek ha írnék egy levelet az így szólna. [megjegyzés: csúnya és vulgáris szavak következnek. A kiskorúak ne olvassák tovább!]

Kedves Christian Grey, 

Szentséges basszantyú! Te egy idióta pöcs vagy! Villogsz itt a hatalmas vagyonoddal, és fiatal kis ártatlan leánykákra vadászol a fehér bőrszéked mögül egy felhőkarcolóból, ahol minden annyira drága, hogy több havi fizetésembe kerülni megvenni. De nem vagyok irigy, egyszerűen csak gáznak tartalak, úgy ahogy vagy. És nem értem azokat a nőket, akik elolvassák E.L.James regényeit, és teljesen beléd habarodnak. Miért? Hülyék ezek a nők? Jössz a tökéletes Adoniszi testeddel, a márkás ruháiddal, drága kocsijaiddal, a luxuslakásoddal, a magán helikoptereddel és a szolgáddal Taylorral, aki lesi minden lépesedet de normális érzelmeket nem tudsz magadból kipréselni. Ezektől a státusz szimbólumoktól érzed magad felsőbbrendűnek? 21 éves (de még valami isteni csoda folytán szűz) kislányokra izgulsz, akiket szado-mazo szexre veszel rá? Hát gratulálok! 

Érzelmi szinted arra korlátozódik, hogy a Fájdalom szobájában jól seggrerakod a csajokat, aztán aláíratsz velük egy engedelmességi szerződést. Ami kitér mindenre, amit a szexben szeretsz. Mindenre, ami fájdalmas a másiknak, vagy ami a te kis perverz fantáziádat boldoggá teszi. Persze úgy adod elő, hogy a másiknak ez jó lesz, meg hogy a másik fél kiválaszthatja, hogy meddig megy el. Aha. Persze. Elméletben így van, gyakorlatban nem hiszem. 

Anastasia 21 évesen nagyon tudatában volt ám mindennek, ami vele történik. Behálóztad, amikor interjút készített veled a diákmagazin számára, aztán már az orra elé is toltad a szerződést. Mondjuk, azt a végtelenül buta csajt sem kell félteni. Hiába egyetemista, néha úgy éreztem az agyi szintje egy ovisét súrolja. Egyből elkápráztattad, és neki az sem számított, hogy szűz még. Egyből bevitted a BDSM rejtelmeibe. De hát egymáshoz valók vagytok úgy tűnik és meg is érdemlitek egymást.

Ana imád vergődni, vekengeni, magát hibáztatni, te meg leszarod. Érzelmeid úgy sincsenek, csak hülye szerződésed van. Meg előírod, a csajaidnak, akikkel játszadozol, hogy heti 4x menjenek edzeni, táplálkozzanak egészségesen, éljenek szerény életet, aludjanak 8 órát, ne bulizzanak, ne maszturbáljanak és persze csak veled érintkezzenek. A pláne már csak az lenne, ha fizetnél is érte. #ohwait De hát te azt is megteszed végül is, csak nem ellenszolgáltatásnak hívod. Anának is megvetted a MacBook-ot, hogy veled levelezhessen, és egy kocsit is kapott, hogy ne a régi szar tragacsával járjon hozzád dugni, nehogy közben balesetet szenvedjen és ne tudd megbaszni.  Igen, mert te nem szeretkezel hiszen nincsenek érzelmeid. Ez csak baszás. És mert erre ment ki minden találkozásotok. 

Nem szól máshol a viszonyotok mint - megismerkedtek - a lényegre térsz - a hülye kis picsa szétrakja a szűz lábaid - te megdugod - aztán jön az engedelmességi szerződés. Persze, de hát te mindig hagysz választási lehetőséget! Aha, persze! Szerintem nem igazán! A szerencsétlen lány egyből beléd szerelmesedik, aztán hiába adsz neki gondolkodási időt, ő hiába utazik el, te megjelensz a világ végén is, hogy megkísértsd. Aztán hiába menstruál megdugod, mert hát ő a te tulajdonod. Hihetetlen! És Ana még élvezi is ezt! Bár, hogy ne élvezné, hiszen valaki végre figyel rá. A nyomi egyetemista haverja  José után felüdülés egy igazi, független férfivel lenni, még akkor is ha te egy beteg állat vagy. Bár ha José-t választja Ana, akkor nem lett volna a sztoritok első felvonásából 524 teljesen feleslegesen kinyomtatott és lefűzött oldal. Szegény fák. Remélem, hogy ültettek helyettük másikat. 

Erősnek mutatod magad, de közben képtelen vagy a normális társas kapcsolatokra. Képtelen vagy a szerelemre (legalábbis, amit eddig tudok rólad - ez később akár még változhat is), de az bármikor megy, hogy megbüntesd a másikat vagy megdugd egy íróasztalon, liftben, bárhol. 524 oldal során a normális együttlétekből nem sok jutott ki Anastasiának. De hát ő akarta! Én nem sajnálom érte, csak nem tudom épp ésszel felfogni, hogy neki ez miért jó. De hát igazából nem is érdekel, csak leírtam ezt, és legalább jól esett. Nekem nincs belső istennőm, aki táncot járhat akkor, amikor a vágytól csillogó szemekkel rám nézel. Szerencsére te csak egy balfék könyvalak vagy, amit lányok milliói imádhatnak, mert nedves lesz tőled a bugyijuk. Nekem nem lett. Bajba is érezném magam, ha bármilyen ehhez hasonló érzelmet kiváltasz belőlem.

Anastasia és a te sztorid nem egy romantikus szép történet. Ez egy elbaszott kapcsolat! És köszi, ezekből nem igazán kérek. Remélem megbocsátod nekem. Ezenkívül azért be kell valljam érdekel majd néha napján, hogy mi van veled, vagy mi lesz a kettőtök viszonyából. De csak akkor fogom a következő könyveket a kezembe venni, ha vérnyomás problémáim adódtak. Majd akkor jössz te, meg Ana és jól felbasszátok az agyamat. Addig is sok sikerül az anális öklözés, a fenékdugaszok és a bandázsok világában. 

Csókol: 

egy női olvasód, aki nem indult rád

Értékelés: 5/1.5

Muszáj adnom néhány pontot E.L.James regényére, mert annyit elért, hogy egyhuzamban kiolvassam. Nem tettem félre, nem dobtam ki a 4-es - 6-os villamos ablakán a Dunába. Végigolvastam és őszintén nem értem a könyv körül kialakult hájpot. Ezt imádják annyian? De miért? Ez baromság! A szereplők nem nőttek a szívemhez, Anastasia vergődésétől a falat kapartam, Christian Grey a főhős pedig csak felcseszte az agyamat. Íme a tökéletes antiférfi (számomra legalábbis!).

Muszáj megemlítenem a fordítást. Ugyanitt béke Tótisz András poraira 1 lesz már, hogy elhunyt, de előtte mém lett.Többször fogtam a fejem, nem csak a híres Oroszlánykirályos jeleneten, hanem minden egyéb máson. Hol volt a szerkesztő ilyenkor?



Kiakadtam, hogy Anastasia egyetlen káromkodást tudott csak variálni. Basszantyú! Szentséges basszantyú! Más nem jutott eszébe. Szívesen adnék neki tanácsokat, ha találkoznánk, de mivel ő csak egy kitalált buta lány, így nem fogunk. Ezenkívül a csaj folyamatosan a belső istennőjével beszélgetett, és emlegette. WTF!?

Egyáltalán nem hat rá a jelenlétem? A szeme sarkából rám néz, és halkan, lassan kifújja a levegőt. Ó, nagyon is hatással vagyok rá – apró, belső istennőm diadalmas szambát lejt.
Istennője azonnal táncot járt, ha meglátta Christian Grey-t, bár ez az istennő inkább Anastasia ribanc másik énje lehetett, mert akkor örült, ha a férfi olyan mondatokat suttogott a lány fülébe, mint a következő.

– Hátulról csinállak meg, Anastasia – mormolja.

Juhú! Érzitek az erotikát igaz? Grey és Steele kisasszony közti párbeszédek nem szólnak semmiről, a könyvben nem történik néhány dugáson kívül semmi. Ana vekeng, hogy nem szabad beleszeretnie Christianba, mert ő csak szadomazo rabszolgát szeretne, de hát mégis beleszeret. A könyv pedig véget ér a lány elmenekülésével, mert az utolsó szex után Christian nem vall szerelmet, továbbra sem érintheti meg őt Ana, a férfi inkább elfenekeli durván. Szuper! Újabb 2 könyvön keresztül izgulhatunk azért (A sötét 50 árnyalata, A szabadság 50 árnyalata) hogy egymásra találjanak. De ki is akar ezen izgulni?

Magamat kövezném meg, ha azt mondanám, hogy nem érdekel, hogy mi lesz a további részekben, de nagyjából úgyis tudom. Nem mondom, hogy nem fogom elolvasni a többi részt, de egyelőre nem tartok rá igényt. A világhódító mamapornónak nevezett forradalmi könyv rám nem volt világmegrendítő hatással. Nem szerettem bele a főhősbe, nem sajnáltam a főhősnőt, érzelmeim az utálat szintjén maradtak. Hát így!

Olyasmi elvesztése miatt sírok, ami sosem volt az enyém. Milyen nevetséges! Gyászolni valamit, ami soha nem is volt – az istenverte reményeimet, az istenverte álmaimat és megkeseredett várakozásaimat.

De elmondhatom magamról, hogy olvastam E.L.James könyvét, így már tudom, hogy miért utálják annyian, és bár nem kerültem közelebb ahhoz, hogy rájöjjek miért szeretik annyian, de legalább elmondhatom magamról, hogy ez a könyv is megvolt. Egyébként, még az idegesített rohadtul a regényben, hogy folyamatosan nyomták, hogy szürke árnyalatai blablablab, de akárhogy figyeltem, nem jöttem rá, hogy mit is akartak ezzel az egésszel. Miért az árnyalatok? Áááhhhh! Biztos, én vagyok csökött agyú ehhez.

Aki szereti és élvezte A szürke 50 árnyalatát azzal sincs semmi gond. Az a legszebb az olvasásban, hogy mindenki megtalálja azt, ami leköti. Engem is lekötött pár óra erejéig a könyv, de hála isten nem lettem rajongó. Ettől függetlenül nagyon sokan rajonganak a regényért, hatalmas iparágat építettek rá. Itthon az Ulpius sorozatosan tolja ki azóta is az erotikus regényeket - jókat és rosszakat egyaránt!



Jövő Valentin-napkor mutatják be a mozifilmet, ami a regényből készült. Kíváncsian várom, hogy a vásznon hogy fog átjönni majd Anastasia Steele, és Christian Grey beteg kapcsolata. Az előzetes hírek alapján a film nem lesz durva, mert tartaniuk kellett magukat a készítőknek a kiskorúak miatt. Ejjejjj! Pedig lett volna potenciál egy botrányfilmben.

Még is igényt tartanál arra, hogy megtudd milyen a szürke 50 árnyalat? Hajrá!


Itt megszerezheted papírkönyvben

 

Itt letöltheted e-könyvben  




Ezeket is olvasd el

12 komment

  1. Valamilyen szinten egyet értek, de azért odafigyelhettél volna, hogy a neveket rendesen írd le (Anastacia Steel -> Anastasia Steele)

    ReplyDelete
  2. Anastacia 21 éves a kezdő kötetben ha jól emlékszem, bár nem szennyezem se az ebook olvasom, sem a gépem kicsi lelkét azzal, hogy ránézzek pontosan ilyen erotic Bella/Edward fanfictre többet mint amennyire szükségem volt, hogy végig visítsam kínomba ezt az egész könyvet.
    A szürke 50 árnyalatából rájöttem, hogy Christian Grey abból a fekete mint az éjszaka férfi csoportot képviseli,már csak a tő mondataiba rejtett undorítóan lekezelő mondataiból, hogy nem tiszteli a nőket, sőt talán Hannibal Lecter kezesebben bánt aktuális 'vacsora partnerével' mint ez az 1D-s karakter.
    A leány meg tényleg olyan mint Bella Swan felnőtt még idétlenebb változata....akit a változatosság kedvéért nem egy kocsi, hanem egy bicikli akar elcsapni... :'D inkább leállok most mielőtt nagyon belelendülök XD ja még csak annyit, hogy elkezdtem én is a második kötetet egy vizsgaidőszakba csak agyzsibbasztásként...15 oldalt bírtam, aztán bezártam... jobb ez így...

    ReplyDelete
    Replies
    1. TuTu igen, 21 éves már nagykorú az amerikai törvények szerint. Sajnos az ilyen fontos adatok nem maradtak meg bennem :D Viszont a kommenteden jót mosolyogtam és bólogatok serényen!

      Delete
  3. Minden sorával egyetértek! Alig bíírtam végigverekedni magam rajta és elkezdtem a másodikat is olvasni de továbbra sem történt semmi...ez a könyv egy katasztrófa...csak jó marketingje volt...

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. Ez az a könyv, amit el sem akartam és akarok kezdeni, mert tudom, hogy a fejemet fognám - és efelől ez a bejegyzés is igazolt :D Tudom, hogy a butuskább embereknek is kell valami unaloműzés, de ez az olvasás és a könyv megszégyenítése.

    ReplyDelete
  6. Soha nem fogom elolvasni, itt még az az elvem sem érdekel, hogy nem szidok valamit, amit nem ismerek (ezért olvastam el a Twilightot pl.). Nem tudom, milyen következtetéseket lehet levonni a könyv iránti egyetemes rajongásból egyrészt a rajongók szexuális/érzelmi életére illetve az ő igényességükre való tekintettel, engem az csesz fel leginkább, amikor valakivel beszélgetek a könyvekről, olvasásról, és ezt hozza fel, ezt a szart, hogy ő ezt olvassa, és úúúú, A Szürke... "mi, hogy te nem olvastad??", majd feltehetőleg megsértődik, mikor közlöm vele, hogy bocs, de nekem ez nem Könyv.
    Na máris felidegesítettem magam :)
    Komolyan, Christian Grey kell a nőknek?

    "Hátulról csinállak meg, Anastasia" :D:D hűűű.

    ReplyDelete
  7. Nagyon egyetértek a könyv kritikájával. Nálam a könyv nem ütötte meg azt a színvonalat, hogy a felénél tovább olvassam. Egyszerűen a ponyva kategóriában jobb művek születnek az esetek felében.

    Az viszont nyilvánvaló, hogy miért tetszik oly sok női olvasónak Christian karaktere. A mai világban látható sok tutyimutyi alakok után egy határozott (és gazdag) férfi. Ezek feledtetnek minden mást vele kapcsolatban.

    ReplyDelete
  8. Ne olvasd el a folytatásokat, nem érdemes. Én csak a másodikra vettem rá magam, de annyira unalmas és semmilyen, és a szereplők még irritálóbbak, mint itt...

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

Subscribe