Zombi túlélő könyv

8:46:00 PM

Max Brooks: Zombi túlélő könyv

Ha valaki azt mondja: „Menjünk ki, valahogy csak megoldjuk!”, nyomjunk a kezébe egy pisztolyt egyetlen golyóval, és közöljük vele, hogy ez egyszerűbb módja az öngyilkosságnak.



A tavalyi év legjobbjának tartottam Max Brooks Zombiháború című könyvét (itt lelkendeztem róla), úgyhogy be kellett szerezzem a másik magyarul megjelent másik könyvét is. Persze tudtam, hogy nem lesz ugyanolyan hatással rám, mint a WWZ, mert lényegében ez egy kézikönyv, vagy nevezhetjük tankönyvnek is.

Leckék és útmutatók azoknak, akik szeretnék túlélni azokat a napokat, amikor is elárasztják a zombik a világot és nem lesz hová menekülni, mivel védekezni, mivel utazni, mivel táplálkozni, hol lakni stb. Vagyis ennyire azért nem rossz a helyzet, hiszen mindenhol lesznek olyan részek, ahol kevesebb élőhalott fog majd császkálni (fent északon, ott ugyanis belefagynak a hóba) illetve a szigetekre is nehezebben jutnak el, hiszen nem tudnak úszni a zombik, de ugye ha valahová eljut a fertőzés nincs menekvés...




A könyv az elején kezdi a dolgokat, hogy hogyan zajlana az élet tovább, ha egy vírus (történetesen itt Solanum névre hallgat) megfertőzné a világot. A Solanum eredetéről, tüneteiről, a megfertőződésről és a fajok közötti fertőződésről is megtudhatunk mindent és persze a gyógymódról is szó esik. Vagyis arról szó sincs és ezért problémás ez az egész helyzet.



A zombik átlagos "élettartalmát", vagyis azt, hogy milyen hosszú ideig képesek funkcionálni, mielőtt teljesen elrohadnának, három és öt év közötti intervallumra becsülik.

A Zombi túlélő könyv nagyon alaposan leír mindent a zombikról. Hogyan lélegeznek, mit esznek, mit isznak, hogyan hallanak / látnak / szagolnak / tapintanak, és a viselkedésükről is szó esik. Testfelépítésükről, járásukról, mászásukról, bomlásukról, szaporodásukról, vérkeringésükről.

Nagyon részletes könyv, amiből jól megismerhetőek az élőhalottak kívülről (és belülről), anatómiailag, ami lehetőséget ad arra, hogy elpusztítsuk őket. De mivel is kezdjünk neki? Ez itt a kérdés!

A könyv nagy részét azonban azt teszi ki, hogy Max Brooks leírja, hogy mivel viselhetünk hadat a zombik ellen. Milyen fegyverek használhatóak ellenük és mik adják a túlélési felszerelésünk alapjait.

A tökéletes fegyver kiválasztásakor el kell felejtenünk azokat a hadviselési doktrínákat, melyek olyan kiválóan működtek embertársaink ellen. Sajnos nagyon is jól tudjuk, egymást hogyan kell legyilkolni. A zombik megölése azonban egy egészen más történet.
A fegyverek és jellemzéseik nagyon aprólékosan le vannak írva, megkönnyítve ezzel, hogy ha eljönne ez a pillanat, hogy kitör a zombiapokalipszis (én egyébként hiszek ebben, simán megtörténhet), akkor nem géppuskákkal lőném a zombikat halomra, mert túl hangos és még több élőhalottat odavonzanék ezzel, hanem machetével vagy katanával tenném őket el láb alól.

Sok mindenre felhívta Max Brooks a figyelmemet, ami aztán a The Walking Dead sorozatban (egyébként most indult el a negyedik évad) is visszaköszön. Gondolom a forgatókönyvírók olvasták a Zombi Survival Quide-ot :)

Egy láncfűrész félreismerhetetlen berregése, még ha csak néhány másodpercre kapcsoljuk is be, minden hallótávolságon belül tartózkodó zombinak azt üzeni:
" Vacsora tálalva! "


Értékelés:

5/3.5

Tetszett a könyv, de igazából a végén felsorolt régi feljegyzések vitték el a hátán. Nem mintha a többi nem lenne érdekes, vagy fontos egyszerűen ez egy kézikönyv, aminek bár témája nagyon erős (és fontos), de nem olvasmányos, hanem tényközlő. Ettől függetlenül, ha kitörne a zombiapokalipszis biztos, hogy hasznát venném a könyvben olvasottaknak és a táskámba tenném mielőtt indulnék menekülni, vagy bebiztosítani a házamat.

A könyv végén van egy "Járványnapló", amit bár nem használnék ki (mert ugye nincs ilyen járvány jelenleg, nem is szeretném ha lenne), de mókásnak tartottam :)



Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám:  286 oldal

Max Brooks hivatalos weboldala 

Van ám Max Brooks - nak a zombikkal kapcsolatos oldala ITT - mindenféle hasznos dologgal. Pl: letölthető telefon app, amivel átváltoztathatod magadat, vagy a barátaidat zombikká.

Egyébként a könyvbe te is beleolvashatsz magyarul itt alább!

Ezeket is olvasd el

2 komment

  1. Szia!
    Valami nem kerek nekem ezzel a sok zombis filmmel, sorozattal, könyvvel, kézikönyvvel, "tankönyvvel" :) (Persze szeretem némelyiket én is, mondjuk az Eleven testek meg a The Walking Dead kifejezetten a kedvenceim közé tartoznak). Lehet, hogy tudnak ezek valamit? Pár év és itt a zombiapokalipszis? :)

    Egyébként kérdésem lenne. Hamarosan itt van nővérem névnapja (Szilvia), meg a karácsony is, és nagyon szereti a politikai thrillereket, krimiket, ilyesmiket. Főként a Moszad ügynöke sorozat jön be neki, mert mindegyikben ugyanazok a szereplők néhány kivétellel, ismeri már őket, és ugyanazon főszereplőnek 1-1 esetét mesélik el. Na most ehhez hasonló politikai, illetve bűnügyi krimisorozatokat keresek, mit tudnál ajánlani? Fontos szempont, hogy NE E/1.-ben írodjon, mert azt nem képes elolvasni... :) És minimum 3-4 könyv szóljon ugyanarról az emberkéről, csak más ügyekről. Persze a klasszikus krimik kizárva, amit ismer: Coben, Silva, Berry, Frei. Archer könyvei nekem megvannak, és nagyon is tetszenek, ezeket majd elolvassa ő is. Esetleg John Grisham vagy John Le Carré könyvei között ismersz ilyesmit?
    Előre is köszönöm!
    Art

    ReplyDelete
    Replies
    1. Szió Art,

      Ha már bűnügyi krimik nálam akkor Dennis Lehan és a fantasztikus nyomozópárosa (Kenzie és Gennaro) az abszolút top kategória. Több kötetes, nemsokára jön a legújabb regénye az írónak, de persze érdemes az elsővel kezdeni itt is. Lehane könyvéről írtam a blogban keress rá oldalt. Az Agave kiadótól szerezhetők be egyébként, ott bele is tudsz szerintem olvasni. Szintén Agavés szerző Scott Turow, bár ő inkább politikai krimiket ír, de sokan szeretik. De erről nem tudom, hogy sorozat-e. John Le Carré nekem kicsit unalmas volt, de nem is olvastam tőle csak egy regényt (erről is írtam még régebben). A másik top nálam a Hole sorozat, Nesbotól a skandináv krimik (egyik) királyától. Sok kötetes, bár néha elég vérfagyasztó, de én abszolút imádom a történeteit. Sajnos politikai krimiket nem ismerek, de Frei Tamás könyveire sokan mondták, hogy jók. Esetleg ezek így hirtelen :)

      UI: Igen, ez a sok vonal nekem is szemet szúrt, de én már felkészült vagyok, úgyhogy akár jöhetnének is... :) Bár azért szerintem jobban járnánk, ha maradnának a zombik a könyvekben és a filmekben!

      Delete

Subscribe