Kiera Cass - A párválasztó

11:52:00 AM

– Tényleg kalitkának érzi a palotát? – A tekintete tele volt együttérzéssel.
– Igen. – A hangom elhalt. Aztán gyorsan hozzátettem: – Felség.
Elnevette magát. – Nemegyszer éreztem így magam én is. De ismerjük be, azért igen szép kalitka.
– Magának. Töltse csak meg a szépséges kalitkáját harmincnégy férfival, akik ugyanazért a dologért harcolnak. Aztán kíváncsi leszek, hogy még mindig szépnek találná-e.

35 lány verseng azért, hogy Illéa királyájának felesége legyen egy reality show-ban, amit a tévé is közvetít. 34 lány, akiknek egy cél lebeg a szeme előtt. Becserkészni Maxon Schreave-t, aki a király fia. Egy lány a kivétel! Ő  csak azért indult a Párválasztón, mert titkos szerelme megkéri rá. Ő America Singer (aki az ötös kaszthoz tartozik) és a 4. világháború után Illéában él és mindössze 17 éves. Ő a főszereplője a disztópikus young-adult regénynek, amelyet Kiera Cass írt. A Párválasztó a Nagy Ő műsorhoz hasonló, csak itt a szereplők nem rózsákat kapnak egy-egy forduló végén, hanem esélyt arra, hogy ők legyenek az ország leendő királyának feleségei. A versenyt kamerák követik nyomon, Maxon herceg randizni hívja a lányokat és ismerkednek. Hétről hétre (néha napról napra) egy-egy lány távozik Maxon döntése miatt és erről a Híradóban külön blokkban számolnak be.


Amikor a postával megjött a levél, anyám magánkívül volt az örömtől.

America vörös hajú természetes szépség és népes családja számít arra, hogy lányuk sokra viszi még a Párválasztón. America a háta közepére sem kívánja az egészet, de megígéri Aspennek (alsóbb kasztba tartozó eltitkolt szerelmének), hogy legalább elindul. Ahogy annak lenni kell (semmi meglepetés) beválasztják a 35 közé, így be kell vonulnia a palotába, ahol sorsa megpecsételődik.

A kiválasztott lányok magasabb rangot kapnak és olyan ellátásban részesülnek, amiről a legtöbbjük nem is álmodhat. Megismerik a királyi család tagjait és felkészítik őket protokollból is. Csodás hercegnős ruhákat kapnak és randizhatnak Maxon herceggel.

A herceg tényleg a szerelmet keresi, America csak menekülne Aspen előtt, akivel a Párválasztó előtt fájdalmasan szakítanak. És itt a történet bele is torkollik egy csodaszép szerelmi háromszögbe. Mintha már láttunk olvastunk volna ilyet már valahol. Nekem egy kicsit az Éhezők viadalá-ra emlékeztetett, de mivel nem olvastam, csak a filmet láttam nem vonok párhuzamot.

Kiera Cass regénye egyszerű, néhol kiszámítható, de valahogy annyira magával ragadja az ember lányát az egész (elég csak ránézni a borítóra ugye!), hogy olvasni szeretnéd. És ha már olvasod, akkor tűkön ülsz majd a folytatásért. Mert hát igen. Trilógiáról van szó, és amint elolvastam a könyvet nagyon vágytam arra, hogy megtudjam mi lesz a szerelmesekkel, ki marad versenyben a Párválasztóban kit választ Maxon és mi lesz a lázadókkal., akik a palotát ostromolják rendületlenül.

America Singer, a főszereplő lány néhol butácska, néhol makacs, néhol akaratos, de mindazonáltal nagyon szórakoztató, humoros, őszinte és nem ijed meg Maxon hercegről. A trónörökösről az elején azt hittem, hogy beképzelt pöcsfej arrogáns alak lesz, de egész értelmesnek bizonyult. Az ő élete sem egyszerű a csillogó palotában és hiába randizgat a csajokkal sok mindenre kell figyelni a párválasztásnál is.

Keveset tudunk meg Illéáról, ami egyébként Amerikában található, ahol America is él (fura egybeesés), a kasztrendszerről azonban esik pár szó. Érdekes ország ez, ahol minden kaszt mással foglalkozik. Aki a kettes kasztba születik előkelő lesz (a királyi család az egyes kaszt tagjai) és gazdag, aki ötös mint a főszereplő ők a művészetekkel foglalkoznak. America énekel és hangszeren játszik, bátyja szobrász stb. Aki négyes kasztba született gyárakban dolgozik és a felsőbb kasztokat szolgálják ki. A hatos kaszt tagjai (Aspen és családja) alig tudja eltartani magát, nagyon keveset esznek, folyton éhesek.

A Párválasztó már nem olyan esemény volt, mi megtörténik velem,hanem olyasmi aminek aktív részese vagyok.

A 34 lány, akiket beválogatnak különböző kasztok tagjai és mind Maxont szeretnék meghódítani. America csak időt akar nyerni, hogy ne lássa egykori szerelmét Aspent. A lány a palotában töltött első éjszak közepén pánikrohamot kap és a szigorúan őrzött kastélyból menekülve egyenes Maxon karjaiba szalad. Beszélgetni kezdenek és barátságot kötnek. A Párválasztó helyszínéül választott palotát ellenséges lázadók ostromolják közben. A lázadóknak biztos, hogy szerepük lesz még a jövőben, mert csak annyit tudunk meg róluk, hogy vagy északi vagy déli népek (2 csoport is van) akiknek nem tetszik az egész válogató és a királyi család életére, mind a lányokéra törnek. Mik lázadók támadásainak célja? Mi történt a III. világháborúban? Mit csinált Kína Amerikával? Szóval sok megválaszolatlan kérdés maradt, amire én az író helyére jobban kitértem volna (kasztok rendszere, Illéa történelme, háborúskodás) de hát nem hiába három kötetre tervezeték a sorozatot.



Értékelés: 5/4.5 

A szerelmi szál egyszerű és sejthető, de valahogy mégis szórakoztató és élvezetes. Jók a párbeszédek, lendületes, sodró és gyorsan olvasható és néhol kiszámíthatatlan.Maxon és Aspen okoz pár meglepetést és álmatlan éjszakát Americának.

A könyv karakterei a szerelmi háromszöge mellett találhatunk érdekes szereplőket. Celeste a kibírhatatlan dög, aki mindenkit eltapos, aki az útjába áll a Maxonért folytatott harcban, míg Marlee aki jó barátnője lesz a főszereplőnek kedves és igazságos. Szerencsére nem mindegyik lányt ismerjük meg a 34 közül. Kicsit el is vesztem volna közöttük. Hála istennek gyorsan fogyatkoznak és távoznak a palotából így ezzel nem volt gond.  America családja kap még némi szerepet, és a lány palotabeli szolgálólányai, a királyi család tagjai és a lányokkal foglalkozó szakemberek.

Összességében nem értem mitől ragadott magával annyira ez a láv sztori, de valami van benne és akarom a többi részt is. Minél előbb!

És a borító! Imádtam nézegetni, hiszen meseszép! Valahogy én is így képzeltem el America Singert és azt a bizonyos kék ruhát!



Kiadó: GABO
Oldalszám: 355

Az írónő weblapja , ahol megcsodálhatjuk a második rész borítóját (Elite) és az e-könyvben megjelent novelláskötet (Prince) is. Gyönyörűségek! 


Egyébként a neten iszonyat mennyiség fan kép és videó van a történetről. Egyik jobb mint a másik. Több itt!


A képek kattintásra megnőnek és a weheartit.com-ról származnak

Volt egy időben egy olyan pletyka, hogy a CV csatorna megveszi a jogokat és sorozatot csinál belőle. Azt hiszem ez nem készül(t) el belőle végül. Egyébként ez a kedvenc videóm, ahol bemutatják a borító elkészülését. Érdemes végignézni, mert kiderül, hogy a borítón lévő kék/zöld ruha trükkös ám! :) 



Ezeket is olvasd el

1 komment

Subscribe