Andrew Morton - Angelina

9:25:00 PM

Andrew Morton: Angelina - Rendhagyó életrajz


"Angelina Jolie legkorábbi gyermekkori emléke az, hogy a kiságyában fekszik, és az ablakból nézi az eget. Angie később öntudatlanul is élete metaforájaként fogalmazta meg ezt az élményét. "Egész életemben csak kifelé bámultam az ablakon.... és abban reménykedtem, hogy van odakint valaki vagy valami, amibe belekapaszkodhatok, és végre boldog lehetek."


Ezekkel a sorokkal kezdi el Andrew Morton a színésznő életrajzát. A szomorú mondatok után Morton Jolie nagyszüleitől kezdi el felgöngyölíteni a családi szálakat és történéseket egészen napjainkig, a mindenki által ismert Angelina Jolie-ig.

2001-ben Ő testesítette meg a tökéletes nő alakját, amikor magára öltötte Lara Croft szerepét a Tomb Raider milliók által ismert számítógépes játék megfilmesítésében és ez "szerep" azóta is végigkíséri Angelina életét. Sokan, ha kapásból filmet kellene felsorolni tőle a Tomb Raider-t mondják, pedig Jolie nem ezzel kezdte el a filmes pályáját és nem is Lara megformálásáért kapott Oscar díjat, vagy Golden Globe szobrot.

2001-től vált a média szereplőjévé és ha tudatosan nem is, de lassan már 10 éve állandó témát ad a bulvárlapoknak (magán)életével kapcsolatban. A sok botrányos szerelmi és szexkapcsolat és őrültség ellenére hamar kiderül az életrajzból, hogy Angie nem csak egy üres fejű elkényeztetett színésznőcske, aki apja hátán kapaszkodott fel a hollywoodi film fellegvárába. Sőt!

A színésznő és apja különleges, sokszor ellenséges és érdekes viszonyáról is jó betekintést nyújt az életrajz. A sármos John Voight és a hűvösségéről ismert Marcheline Bertrand házasságából született kislány alaposan megsínylette a szülei között kialakult néma hadviselést és zűrös kamaszlánnyá cseperedett bátyja mellett. Apját elutasította, nevet változtatott majd időről időre néha rendezték viszonyukat, de ez az "apa nélküliség" befolyásolta Angie későbbi szerelmi kapcsolatait is.

Andrew Morton életrajzi könyvében olyan szereplőket szólaltat meg, akik közel álltak a színésznőhöz különböző élethelyzeteiben: amikor feketébe öltözött különcként iskolástársai kiközösítették, amikor elkezdte a modellkedést édesanyja unszolására, amikor megkapta élete első igazi filmszerepét a Cyborg 2 sci-fi-ben, vagy amikor végigvonult a vörös szőnyegen, hogy átvegye az Oscar díjat. Morton aprólékosan kitér minden emberi tényezőre Jolie életével kapcsolatban. Meginterjúvolt régi diáktársakat, színész kollégákat, Angie gyerekkori dadáját, családtagjait, fotósokat és a színésznővel együtt részt vevő segélyszervezeti illetékeseket.

Az író a legtöbb figyelmet a könyvben Angelina életéből arra az időszakra fordította, amikor Jolie Brad Pitt-et megismerte és mindenki elkezdett találgatni a viszonyukról. Ez az a szerelmi szál ami a médiát évekig foglalkoztatta (és azóta is foglalkoztatja) Angelina örökbefogadásai és terhességei mellett.

A könyv szerencsére Angie karitatív feladataival és céljaival is megismerteti az olvasót (engem ez a rész érdekelt a legjobban) így nem egy elsődlegesen bulvármasszába mártott és pletykákba csomagolt könyvet kapunk a kezünkbe. Az örökbefogadási procedúra a kis Maddox esetében fontos fejezetet kap, hiszen itt vált a lázadó színésznőből felelősségteljes anya. Ezután nőtt fel igazán Angelina, aki találkozott Brad Pitt-el, majd 3 saját gyereke és 3 örökbefogadott gyereke mellett megtalálta életében azt a boldogságot, amit kislányként keresett.



Értékelés: 5/4

Azoknak is ajánlom a könyvet, akik nem annyira szeretik Angelinát, mert olvasás közben biztos, hogy találnak olyan gondolatokat vagy sztorikat a színésznőről, amiktől megváltozik a véleményük iránta egy kicsit. Morton nem vállal felelősségét az Angie-ről nyilatkozók igazáért, ő csak az ezekből levont tényeket írja le, de emellett rengeteg szakértőt (pszichológus, médiakutatók) is megszólaltat, akik észrevétlenül is emberi közelségbe hozzák Angie-t az olvasóhoz. Pont ezért volt jó végigböngészni az életrajzot, mert nem csak a száraz tényeket közli az unalmas dátumokkal és fontosabb eseményekkel együtt, hanem úgy próbálja meg visszaadni az embert, hogy közben a jellemének fejlődésére és miértjeire is választ kaphatunk.

Kiadó: Geopen Könyvkiadó
Oldalszám: 416.

A könyvért való közreműködést köszönöm Hampuk Richárdnak, magát a könyvet pedig természetes a Geopen Kiadónak!


Ezeket is olvasd el

2 komment

  1. Már kedvet is kaptam ehhez a könyvhöz. :)

    ReplyDelete
  2. Borzasztó jónak tűnik e leírtak alapján a könyv, hamarosan meg is szerzem :)

    ReplyDelete

Subscribe