Melissa de la Cruz - Rettegés

8:42:00 PM


Semmi sem maradt a településből, csak egy felirat egy fához szövegelve. John megmutatta nekem.
CROATAN

Meghűlt a vér az ereimben, amikor megláttam. Jaj! Jaj! Hát igaz. El vagyunk átkozva! Itt vannak. Minden elveszett! Végünk van! De meg kell védenünk a gyerekeinket. Nem vagyunk biztonságban.

Amit a könyvről ír a Kelly Kiadó a honlapján ITT:

Oké. Szóval tizenöt éves korodban megtudod, hogy vámpír vagy. Hirtelen minden megváltozik körülötted. Magányos lúzer helyett menõ csaj válik belõled. A legkúlabb divatcég arca leszel, a legfelsõbb körökben forogsz, õrületes képességeid fejlõdnek ki, és egy olyan fiú is észrevesz, aki eddig fütyült rád. Elég király, nem?

Schuyler furcsa dolgokat vesz észre. Kék csíkok jelennek meg a karján, a gondolataival irányítja az embereket, és néha mintha más évszázadba repülne át. Nem sokára meghivják egy titokzatos Bizottság első gyűlésére,ahol kiderül, hogy Schuyler, akárcsak a többi tag, vámpírnak született. Ezt a hírt is bőven elég megemésztenie, de amikor az egyik iskolatársa rejtélyes körülmények között meghal, Schuylert hatalmába keríti a félelem. Lehetséges, hogy visszatért a vámpírokra vadászó, ismeretlen veszedelem?

Az én véleményem a könyvről:

Olvashattunk már olyan vámpírokról, akiknek bőre napfényben csillog (Twilight), olyan vámpírokról akiket napközben látni sem lehet, mert szétégnek és szintetikus véritalt kérnek a Szemfogadó bárpultjánál (True Blood). Olyan vámpírok is léteznek akik képesek irányítani egy kis falut, egy bizonyos Morgenville-t, ahol az embereknek karkötők nyújtanak védettségeket ellenük (Üvegház), tovább olyan vámpírok is léteznek, akik mindenféle erotikus kalandba keverednek halandó nőkkel (Vámpír csókja, Vámpír éhség).

Most itt van az új vámpírgeneráció, azaz a Kékvérűek, akik a Vörösvérűekkel (emberek) élnek "békében". A több száz éve is létező vámpírok a Mayflower nevű hajóval érkeztek az Újvilágba menekülve Európából az Ezüstvérűek elől. Ők szintén egykoron vámpírok voltak, de megőrülve felemésztették saját fajtájukat és most vadásznak, hogy mindenki vámpír kiírtsanak. A Kékvérűek Amerikában reméltek megnyugvást, de nem menekülhettek a halálos fenevadak elől.

Melissa de la Cruz sutba dobja az eddig összes általam olvasott vámpíros jellemzőket és teremt egy teljesen új világot a vérszívóknak. A főszereplő Schuyler is Kékvérű, és az egyik legerősebb vámpír lánya. A gondolat irányítás technikájával rendelkező lány élete rögtön megváltozik amint megtudja a Bizottságtól, hogy ő is hamarosan átalakul egy tökéletes ragadozóvá. A fiatal lány kicsit kitaszított, kicsit depresszív (anyja kómában fekszik hiába vámpír, apja meghalt, nagyanyja Cordelia hűvösen viselkedik vele), kicsit reménytelenül szerelmes. Miután azonban megtudja származását és beavatják a titkokba nagyot fordul vele a világ. Közben a ragadozó, az a bizonyos Croatan lesben áll és vámpírokat öl. Mert őket is el lehet pusztítani. Nem öli meg őket a napfény mint a True Bloodban, nem lehet őket széttépni mint az Alkonyatban, nem kell karót döfni beléjük, hogy meghaljanak. Egyszerűen csak ki kell szívni az összes vérüket és ezzel együtt elvenni a lelküket és összes emléküket. A fiatal vámpírok a legkönnyebb így kilikvidálni így Schuyler és új barátkái nincsenek biztonságban.

Nem szándékom lelőni a vámpírok szövevényes családi sztorijait és a fajtájukhoz tartozó minden újdonságot és történelmi rizsát. Melissa de la Cruz közbeékelt naplóbejegyzésekkel nyúlik vissza a telepesek idejébe, amikor is elkezdődött a Croatan általi pusztítás, amely ahogy jött és pusztította népüket oly hirtelen megszakadt. Most ideje újra félniük a vérszívóknak, mert valami olyan fenyegeti őket, ami még náluk is gonoszabb. Egyébként a Kékvérűek nem volt ak annyira ellenszenvesek, nem ölnek embereket. Persze ők is vérrel táplálkoznak, van egy embertársuk, akikből szigorúan 2 naponta szívnak, de ők ebből nem észlelnek semmit sem mert delíriumos állapotba kábítják őket a harapás előtt. Nice ;)



ÉRTÉKELÉS: 5/4

Melissa de la Cruz újfent megmutatta, hogy a Beach girl sorozat (nekem nagy kedvencem) után, megint tudott írni egy olyan regényt, aminek várom a folytatását. Lehet erre rájátszik az is, hogy bevallottan könyvsorozatfüggőnek számítok és nem vetem meg a fiatalokról/fiataloknak szóló vámpíros irományokat sem :)

Adatok a könyvről még:

Kiadó: Kelly Kiadó
Oldalszám: 270 + 16 oldal van a hamarosan Álarcban címmel megjelenő második részből. Ennek is nagyon tetszik a borítója :)

Ezeket is olvasd el

4 komment

  1. Gyorsan végeztél vele. :o)
    Kíváncsi vagyok rá nagyon,vámpírláz megfertőzött a Twilight-tal. ;o)

    ReplyDelete
  2. Ezt lehet, hogy be kellene szereznem Anyukámnak. :)

    ReplyDelete
  3. Én még nem olvastam,de már várja,hogy belekezdjek és nagyon kíváncsi vagyok,hogy lehet-e újat írni a vámpír műfajban-ahogyan olvastam a véleményed-lehet:-)

    ReplyDelete
  4. Off: http://fiorellakoenyvei.blogspot.com/2010/09/olvasni-jo.html
    ;)

    ReplyDelete

Subscribe